עם הראש בכוכבים

קרן תיק דבוש
2017-03-26 01:00:00
2017-03-26 01:00:00

ראם סרי שגדל בשכונה קטנה בבאר שבע, סיים תואר ראשון במתמטיקה כבר בתיכון, הפך לפרופסור לפיזיקה, וזכה באינספור פרסים ומלגות על הישגיו בתחום מערכות כוכבי לכת . לצד לולי תרנגולות וחיות אחרות, מוצב בחצר ביתו ברעות טלסקופ ענקי. בראיון הוא מתייחס לגילוי האחרון של מערכת כוכבי לכת חדשה ואומר: "אני מאמין שיש שם חיים". צילום אינגריד מולר

כבר בכתה ג', הבחינה אימו של ראם סרי שהילד שלה מוכשר וחכם בצורה יוצאת דופן. היא התייעצה עם המורה למתמטיקה כיצד ניתן לקדמו, וזו הפנתה אותה לאוניברסיטת בן גוריון. בגיל 14 התחיל ללמוד מתמטיקה באוניברסיטה במקביל לתיכון. בבית ספר הוקפץ מכיתה ט' לכיתה י', ואת התואר הראשון במתמטיקה סיים כבר בתיכון (מקיף ד' בבאר שבע) במקביל ללימודי פיזיקה וכימיה. במהלך השנים זכה לאינספור מלגות ופרסים מכובדים על עבודתו, וכיום כפרופסור לפיזיקה באוניברסיטה העברית בירושלים הוא חוקר את ההתפתחות של מערכות כוכבי לכת מסביב לשמשות אחרות.

סטודנט צעיר

פרופסור ראם סרי (46) תושב רעות, נשוי למעיין ואב לארבעה בנים: עמית (18) יואב (17) אלון (12) וארז (11), גדל בשכונה קטנה בבאר שבע. הוא נולד לאם שעלתה מלוב ולאב שעלה מבחריין. האב עבד כחרט בקמ"ג (הקרייה למחקר גרעיני) והאם כלבורנטית במפעל 'תרכובות ברום'. סרי הוא הבן הבכור במשפחה בנוסף לאח ואחות.

איך זה להיות תיכוניסט הלומד באוניברסיטה?

"אני זוכר את השנים האלה כתקופה נפלאה ומלאת עניין. הייתי נער כבן 14 וחבריי לספסל הלימודים היו סטודנטים בני 22. פער הגילאים בינינו לא הפריע, להיפך. היה לנו הסכם שאני עוזר להם בהכנת שיעורי הבית והם מנגד נתנו לי לעשות סיבוב ברכבים שלהם. כשהדבר נודע לאבא שלי הוא לקח אותי לשיחה ואמר לי שהרכב היחיד שאני יכול לנהוג עליו זה הרכב שלו, ונתן לי לעשות איתו סיבוב בחולות באר שבע".

כבר בתור ילד החלום של סרי היה להיות פיזיקאי. שעות רבות נהג לבלות בטבע, כשהוא חוקר את הסביבה המדברית בבאר שבע, מטייל בחולות ואוסף חיות בדרך הביתה מבית הספר. בבית היה מבלה שעות בצפייה בטלוויזיה בסרטי טבע. את אהבתו לבעלי חיים אפשר לראות גם כיום בחצר ביתו. בסמוך לג'קוזי מפנק, תמצאו לולי תרנגולים, ברווזים, שלווים, כלב וגם נחשים ועכברים. את השלווים אגב הוא התפתה לקנות כשקנה לתרנגולות אוכל והיה בדרכו לניחום אבלים. "כאב לי הלב להשאיר אותם באוטו, אז נכנסתי איתם לניחום האבלים. כולם הסתכלו עלי בפליאה, אז הסברתי להם שיש מנהג כזה להגיע לשבעה עם 5 שלווים…", הוא אומר בקריצה.

שמש ושבעה כוכבי לכת

כשאני מנסה להבין מהי בכלל אסטרופיזיקה סרי מסביר "זה הניסיון להבין איך היקום עובד ומתפתח, ממה הוא מורכב, ומה התופעות שמתרחשות בו", בעיניים נוצצות הוא מוסיף ומדבר על תגלית מרעישה שהיה שותף לה "היה לי חלק בהבנת פתרון תעלומת הבזקי קרינת גמא שנצפו בחלל פעם ביום. ההבזקים נמשכו למשך כמה שניות ופסקו. צוות תצפיתנים ואני לא הבנו מדוע זה קורה וניסינו לפענח את מקור התופעה. כיום אנחנו יודעים שחלק גדול של ההבזקים נוצר מפיצוץ של כוכבים מאסיביים גדולים אולי פי 40 מהשמש".

"בשנים האחרונות אני מתעסק עם הבנה של היצירה וההתפתחות של מערכות של כוכבי לכת מסביב לשמשות אחרות. כיום אנחנו ערים לעובדה שיש כוכבי לכת רבים עם תכונות דומות לאלו של כדור הארץ. אני מעריך שרק בגלקסיה שלנו יש כמיליארד כוכבי לכת שדומים לכדור הארץ".

ספר לנו על הגילוי האחרון של מערכת שמש עם שבעה כוכבי לכת הדומים בגודלם לכדור הארץ?                         

"זו מערכת יוצאת דופן: מדובר בשמש הקטנה פי עשר מהשמש שלנו, ולמרות זאת יש מסביבה שבעה כוכבי לכת סלעיים – כמו כדור הארץ. הטמפרטורה בכוכב לכת נקבעת בעיקר על ידי המרחק שלו מהשמש שלו. את המרחק של כוכב הלכת מהשמש ניתן להסיק מתוך מדידת זמן ההקפה שלו, ומשם ניתן גם להסיק על הטמפרטורה שלו. בחיפוש אחר תנאים מתאימים לחיים בכוכבי לכת מסביב לשמשות אחרות, אנו מתעניינים בעיקר בתחום מרחקים מסוים בו לא חם מידי ולא קר מידי, כך שמים יכולים להיות במצב נוזלי. מתוך שבעת כוכבי הלכת שנצפו שלושה מהם מעניינים מאוד. הם נמצאים במרחק מהשמש שבו הטמפרטורה נוחה לחיים.

מחקרים מהסוג שאני עושה מאפשרים למשל להעריך את המסות של כוכבי הלכת האלה. זאת מתוך התצפיות על האינטראקציה ביניהם. התצפיתנים לא באמת ראו את כוכבי הלכת עצמם, הם גילו את קיומם מתוך זה שהם הסתירו חלק מהשמש שלהם בזמנים מסוימים" הוא מוסיף ואומר "אחד מכוכבי הלכת שגילו, מקיף את השמש כל ארבעה ימים. אבל, ההקפה שלו אינה מחזורית: בזמן שהוא מקיף את השמש יש לו אינטראקציה עם כוכבי הלכת האחרים. אינטראקציה זו משנה קלות את מסלולו סביב השמש וגורמת לסטיות קטנות בזמני ההקפה שנמדדים. הסטיות הקטנות האלו מעידות על המסות שלהם. שאלה נוספת שאני חוקר היא איך נוצרות מערכות שמש כאלו בהן כל כך הרבה כוכבי לכת שקרובים לשמש שלהן."

מה חידש המחקר?

"נוכחנו לגלות שיש הרבה כוכבי לכת אפילו מסביב לשמש קטנה כל כך. יש כאן גם הישג טכנולוגי, למרות שהשמש שנמצאה היא יחסית קטנה, והאור שלה חיוור, הצליחו בכל זאת להגיע לתגליות. עד היום רב האינפורמציה שיש לנו היא על כוכבים גדולים יותר, כמו השמש שלנו, ולא על סוג הכוכבים הקטנים שנצפו".

אתה חושב שיש חיים על כוכבי הלכת הללו?

"אני מאמין שיש חיים. בשל הדמיון הרב של כוכבי הלכת לכדור הארץ אני מניח שבתנאים מסוימים ניתן גם למצוא חיים על שלל כוכבי הלכת".

לראות בכוכבים

כשהערב יורד סרי מציע לי לצפות בטלסקופ שלו שממוקם בחצר ביתו. מדובר בטלסקופ גדול ומרשים המיועד לשימוש ביתי ומאפשר צפייה בכוכבים ובשאר גרמי שמים. "ביום של ראות טובה וירח מלא ניתן לראות את הירח במלואו ואת המכתשים שעליו. כמו-כן ניתן גם לצפות בכוכבי לכת, בכוכבים ובערפיליות.

אני נהנה שכל מה שאני חי ומתעסק איתו ביומיום זמין לי בבית דרך הטלסקופ האישי שלי. אחד הדברים שאני הכי אוהב לצפות בו הוא צבירים כדוריים שזה אוסף של כחצי מיליון שמשות שמסתובבות ומקיפות אחת את השנייה במין גוש כזה". אחד הסיפורים האהובים עליו בהקשר של הטלסקופ התרחש במשך שהותם בקליפורניה. כשבנו הבכור (היום חייל) היה בגן הילדים, סרי הביא את הטלסקופ לגן. הוא ערך עם הילדים תצפיות למשך תקופה. הילדים צפו בשמש ובכתמים שמופיעים עליה וציירו את מה שראו. כעבור זמן מה הילדים צפו שוב וציירו, ניתן היה לראות כיצד מפעם לפעם, מציור לציור, כיצד הכתמים זזים ממקום למקום. כך  הומחשה לילדים העובדה שהשמש מסתובבת סביב עצמה במחזוריות של 30 יום.

בלילות ירח מלא סרי נוהג להזמין את חבריו עם הילדים להרצאה על הירח והכוכבים וצפייה בטלסקופ. בכל שנה בערב יום כיפור, הוא מביא את הטלסקופ שלו לרחבת בית הכנסת ברעות, הצמודה לביתו, על מנת לאפשר לקהל המתפללים לצפות בכוכבים. באחת הפעמים הוא מספר, לאחר שצפה אחד המתפללים בכוכב 'צדק', ניגש אליו האיש בהתרגשות גדולה כאשר דמעות בעיניו ואמר לו ש'אין דבר נפלא יותר מלצפות בכוכב צדק בערב יום כיפור'.

אינספור פרסים

במהלך לימודיו קיבל סרי אינספור מלגות ופרסים בהם פרס האגודה האמריקאית לאסטרונומיה (פרס ורנר) במקום הראשון בקטגוריה של אסטרונום צעיר מצטיין בעולם (2006) – ומענקי מחקר. מענק מחקר בתחרות יוקרתית של האיחוד האירופי לחוקרים מתחילים עצמאיים שבלטו בהישגיהם. מענק המחקר, בגובה של יותר ממיליון יורו, ניתן לו על "יצירה והתפתחות של כוכבי לכת במערכת השמש שלנו וסביב כוכבים אחרים". לאחרונה גם קיבל פרס מאוניברסיטת הרווארד.

את המילגה הראשונה שלו קיבל סרי במכון הטכנולוגי של קליפורניה, מילגה יוקרתית לפוסט דוקטורט במשך 6 שנים. "היינו זוג צעיר עם תינוק, סטודנטים באוניברסיטה העברית בירושלים" הוא אומר "אני למדתי פיזיקה ומעיין למדה פסיכולוגיה. ההחלטה לקום ולעבור לקליפורניה לא היתה קלה. אבל ידעתי שזו הזדמנות חד פעמית ושעלינו לנסוע, ושכנעתי את מעיין שאם אחרי שנתיים נרצה, נחזור לארץ. לבסוף נשארנו בקליפורניה 9 שנים, נולדו לנו עוד שלושה בנים. כעבור 4 שנים הפכתי לפרופסור במכון הטכנולוגי של  קליפורניה. התחברנו עם קהילת הישראלים בקליפורניה, רובם היו מקושרים לאוניברסיטה. הם היו כמו משפחה בשבילנו. חגגנו יחד את חגי ישראל וטיילנו ביחד בסופי השבוע".

מדוע בכל זאת חזרתם לארץ?

"תמיד ידענו שהמקום הנכון לנו לחיות בו, ולגדל את ילדינו, הוא בארץ. היו גם לא מעט געגועים למשפחה. בקליפורניה המשפחות שהיו איתנו היו 'זמניות', כל כמה שנים הגיעו משפחות חדשות לתקופות של שנתיים והיו מתחלפות. רצינו שהילדים יגדלו עם חברים קבועים, ושיהיו להם חיי חברה יציבים והחלטנו שהגיע הזמן לחזור".

איך אתה מתייחס לסטודנטים?

"אני מאוד אוהב את הסטודנטים שלי, בחנוכה האחרון קניתי ל-200 הסטודנטים שלי סופגניות. הם מכנים אותי בשמי הפרטי ואני נהנה לעזור להם. באחת הפעמים הוזמנתי להעביר הרצאה בפאב של הסטודנטים, זו היתה חוויה מאוד מיוחדת, להרצות ואחר כך לשבת על כוס בירה עם הסטודנטים.  חשוב לי להכניס עניין ולתבל את ההרצאות שלי שיהיו מעניינות ומרתקות.

סרי מספר בגאווה על קבוצת סטודנטים שהוא מדריך לדוקטורט. קבוצה קטנה של ארבעה סטודנטים שלושה בנים ובת. "אני נהנה להדריך אותם ולראות איך שיטות העבודה שלי מחלחלות ומוטבעות בהם. זה מקור לגאווה ואני מקווה לראות אותם מגיעים לעמדות מפתח. אחת הסטודנטיות שלי מקליפורניה, כיום מכהנת כפרופסור למדעים פלנטריים באוניברסיטת  קליפורניה וזו מבחינתי גאווה גדולה מאוד".

נתקלת בגבות מורמות על זה שאתה פרופסור ברמה בינלאומית ממוצא מזרחי?

"לפעמים מרימים גבה, אבל בסך הכל לא חוויתי קשיים מיוחדים בדרך להצלחה. האמנתי בעצמי והגעתי לאן שהגעתי בזכות הרבה עבודה קשה".

להוריו הוא זוקף חלק משמעותי בעיצוב האופי שלו, וזאת על אף שאביו היה איש עבודה שלא סיים את תעודת הבגרות. אביו תמך בו לכל אורך הדרך. מי שהיתה הזרז להצלחתו זו אמו, שכאמור זיהתה את היכולות שלו כבר כילד ודחפה אותו קדימה.

מה אתה עושה בזמנך הפנוי?

"אני אבא גאה לארבעה בנים, אני נהנה לנהל איתם שיחות ברומו של עולם, לרכב איתם על האופניים ולטייל ביחד. אני בעל מאושר, עכשיו כשהילדים גדלים יש לנו יותר זמן ביחד. אנחנו אוהבים לבלות יחד ועם חברים, בעיקר אנחנו נהנים לארח בביתנו. אני משתדל לעשות ספורט ואוהב בעיקר לשחות".

מהו הדבר שאף אחד לא יודע עליך?

"אני אוהב את חיי הלילה והמסיבות, אני אוהב להשתטות. מידי פעם אני נפגש עם חברים למשחק פוקר. אני אוהב לטייל בארץ ובחו"ל ובעיקר אני אוהב אנשים". את האהבה לאנשים סרי ומעיין לקחו כמה צעדים קדימה. כך למשל, באחת הפעמים בחזרה מטיול בארבל, הם פגשו תיירת טרמפיסטית אשה תמהונית כבת 50. תוך כדי שיחה סרי הבין שאין לה איפה להיות ונתן לה את הטלפון שלהם. כעבור כמה ימים היא הופיעה בפתח ביתם והזוג סרי אירחו אותה למשך 10 ימים בביתם. במקרה אחר בטיסה ממדריד לבוסטון סרי ניהל שיחה ידידותית עם הנוסע שלצידו, גם בסיפור הזה סרי הציע לנוסע להתאכסן אצלו בדירה בבוסטון. הנוסע נענה בשמחה ובהמשך הביא גם את אשתו וילדיו. מאז הפכו השניים לחברים טובים.

מה החלום שלך?

"הייתי רוצה לדעת ולחקור עוד מהמסתורין של היקום הזה. חשוב לי שהילדים שלי יגדלו להיות לאנשים טובים, אכפתיים וחושבים, שיגשימו את עצמם".

 

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות