מנהל התרופות והמזון האמריקאי (ה-FDA) הודיע השבוע על אישור השימוש במכשיר מתקדם להקרנות לחולי סרטן על ידי פרוטונים, שפיתחה חברת הסטארט אפ פי-קיור מאזור התעשייה בשילת.
הפיתוח של מרכז הפיתוח והייצור של החברה ממודיעין מאפשר טיפול ממוקד בסרטן ללא תופעות הלוואי של טיפולי ההקרנות הרגילים, כאשר במקביל לאישור המנהל האמריקאי הוכרז על התחלת המחקר הקליני לשימוש גם בישראל.
עד היום היה מדובר על מכשיר בגודל עצום, המתפרש על פני מספר קומות, שעלותו עומדת על עשרות מיליוני דולרים והוא מוצע כיום רק במאה בתי חולים בעולם, שאף אחד מהם לא בישראל, ומטופלים ישראלים נאלצו לטוס לארצות הברית או לאירופה כדי לקבל טיפול במכשיר, כשעלויות הטיפול עומדות על למעלה ממאה אלף דולר.
כעת, עם תחילת השימוש במכשיר שפיתחה החברה ממודיעין, תציע הטכנולוגיה החדשה מכשיר בגודל קטן פי עשרה מהמכשור הנוכחי, מה שיאפשר למחלקות האונקולוגיות בבתי החולים להטמיע טיפול בפרוטונים בעלות נמוכה באופן משמעותי מזה הנהוג כיום.
השבוע הסבירו בחברה כי הפרוטונים הם חלקיקים הנכנסים בעוצמה נמוכה אל הגוף, ומשחררים את מרבית האנרגיה שלהם כאשר הם פוגעים ברקמה הסרטנית. ייחודו של הפיתוח החדש הוא שלעומת הרנטגן, ניתן לשלוט בצורה מדויקת יותר בקרני פרוטונים, וכך למזער את הפגיעה בגופו של המטופל. טיפול זה יאפשר הקרנה מדויקת ובטיחותית יותר. עם זאת, יש לציין כי הטיפול מיועד לרוב לטיפול בגידולים בעלי גבולות ברורים, במקרים בהם הגידול לא התפשט בגוף המטופל ואין גרורות.
מיכאל מראש, מנכ"ל פי-קיור, אמר לכלי התקשורת השבוע: "האפשרות להתקין טיפול פרוטונים בחדרי טיפול קיימים פותחת באופן ייחודי לחברת פי-קיור. אנחנו באמת מאמינים שזהו עידן חדש של טיפול בקרינה".