סימן שאתה צעיר

ערן קמינסקי
2017-03-05 00:00:00
2017-03-05 00:00:00

אז למען הסדר הטוב – לא מדובר ביריב חדש ומאיים על מעמדו של ראש עיריית מודיעין חיים ביבס, אלא על בחור צעיר שבשיתוף פעולה עם מרכז הצעירים מנסה להפיח רוח חדשה ורעננה בעיר המנומנמת. ועל הדרך – גם לדאוג לצרכים של צעירי מודיעין שלא בדיוק מוצאים את מקומם בעיר השינה.

אור גרינפלד, בן 25 המתגורר במודיעין כבר עשרים שנה, הוא איש קבע בצה"ל לאחר שחזר לשירות לתפקיד חדש אחרי כמה שנים באזרחות. הוא גדל והתפתח בעיר, גם כמוזיקאי, והיה ממקימי מועדון המוזיקה "הג'ק".

"אני מנסה לעשות שינוי חברתי בעיר"" הוא אומר. "להצעיר את מודיעין ולהנגיש אותה לצעירים שגרים כאן. המטרה היא לנסות לממש את הפוטנציאל של העיר, שהיא אמנם עיר צעירה בהגדרתה אבל ממש לא עיר לצעירים. צריך להנגיש לצעירים את מקומות הבילוי, את התחבורה הציבורית למוסדות האקדמיים ועוד תחומים שצריך לשפר כדי שמודיעין לא תהיה עיר שינה".

את הקמפיין הסאטירי לראשות העירייה החל גרינפלד לפני מערכת הבחירות הקודמת בשנת 2013. "המטרה הייתה לעשות קצת סאטירה, להתסיס מעט את מערכת הבחירות וגם להביא את הקול שלי. חיים ביבס 'ניצל' את זה בזמנו והצטלמנו יחד לסרטון בו אנחנו כאילו מתעמתים. חשוב לי להגיד שאני לא לוקח שום צד פוליטי".

מה בעצם חשבת כשהתחלת את הקמפיין הזה בזמנו?

"הרצון שלי לשנות התחיל כבר מזמן. אני גר כאן הרבה שנים ואף פעם לא באמת מצאתי את מקומי פה. לצעירים אין מה לעשות בעיר ובגלל זה יש כזאת בריחה מהעיר לאחר שהם מסיימים את הצבא. אם למשל חבר'ה צעירים רוצים להישאר במודיעין ולפתוח כאן עסקים, אז הם נתקלים במכשולים כמו הארנונה שמאוד גבוהה. בנוסף, כמו שאמרתי, אין כאן מספיק מקומות בילוי לצעירים, אין תמיכה למי שמשתחרר מצה"ל וכולי. עכשיו העירייה ומרכז הצעירים כבר עושים די הרבה בעניין ויחד אנחנו רוכבים על הגל הזה שמתחבר לשינוי שהם עושים ומיתוג מחדש של המרכז".

נראה לך שיבוא יום בו צעירי מודיעין יישארו בעיר במקום לעבור לתל אביב?

"בריחת הצעירים זה לא משהו שאתה יכול לשלוט בו, אבל אנחנו רוצים לתת את מה שאנחנו יכולים לתת. אני מקווה שבעתיד הכל כאן יהיה הרבה יותר נגיש לצעירים ויאפשר להם להישאר כאן".

* * 

מתוך אותו רצון לשנות חבר גרינפלד אל אנשי המרכז לצעירים ויחד הם יוצאים לדרך שמתפרשת על מגוון רחב של תחומים ואירועים אותם הם מנסים בימים אלה להפיק. גרינפלד: "הקמנו את 'פורום צעירים מובילים' אותו אני מוביל יחד עם נועה חדד ועדי פרנקל ממרכז הצעירים בשיתוף עם אלעד שמעונוביץ שלוקח בזה חלק פעיל. התחלנו בסדרת הרצאות על הבר, בו כבר התארחו מתן חודורוב ואחרים, שעוסקות בכל מיני נושאים פרקטיים לחיים וההענות מאוד גדולה עד עכשיו. בנוסף, במרכז התחילו לתת ייעוץ חינם למשוחררים טריים מהצבא, גם בנושאי תעסוקה וגם איזו מכללה או אוניברסיטה לבחור ואיך להירשם".

מה עוד בתכנון?

"אנחנו מפיקים יחד כל מיני דברים כמו שבוע האוכל שהיה לא מזמן. מתוכנן גם פסטיבל 'חומר מקומי' בו מסעדת דיאבלו תארח מגוון הופעות של מוזיקאים צעירים ואמנים שימכרו את היצירות שלהם. יש את פסטיבל 'בירה בוטיק' שרץ כבר כמה שנים ואנחנו פועלים גם להקים כאן ליין הופעות לצעירים מגיל 18, בו נארח אמנים ידועים. במרכז הצעירים החדש נעשה גם ליין 'שישי במרפסת', עם בירה והופעות. בכלל, מנסים עכשיו למתג מחדש את המרכז כמשהו פחות סחי. כשאתה אומר לאנשים 'מרכז הצעירים' זה מתקשר להם עם המתנ"ס ולא מושך אותם. החבירה שלי אליהם היא במטרה להביא משהו מהשטח, משהו צעיר יותר".

בעמוד הפייסבוק "אור גרינפלד לראשות עיריית מודיעין" הפיץ גרינפלד סקר, עליו ענו כבר יותר ממאתיים צעירים תושבי העיר, דרכו הוא מנסה להבין מה בדיוק הצרכים שלהם. את המסקנות הוא מתכוון להביא ל"עימות" שייערך בינו לבין ראש העירייה חיים ביבס בקרוב. "העימות הזה יהיה בעשרים במרץ ב'מורדן בר' וזה מעין קריאת תגר עליו", מסביר גרינפלד. "לא באמת להתעמת איתו, אבל כן להביא אליו שאלות שצעירים ישלחו לנו בעמוד הפייסבוק שלנו ולהציג לו אותן. בתקווה שהוא יקבל את הפידבק וייתן פתרונות".

אז מחכות לביבס "התקלות"?

"זה כמובן בשיתוף פעולה עם ביבס, אבל נתקיל אותו אם צריך. כדי שיידע מה הצעירים פה בעיר צריכים ומה יאפשר להשאיר אותם כאן. בסך הכל, כשאנחנו מדברים על צעירים מדובר על טווח הגילאים שבין 18-35. זה אמנם טווח מאוד רחב אבל אלה הצעירים של מודיעין ומדובר על רבע מהתושבים".

* * *

בשיחה שערכנו השבוע עם אלעד שמעונוביץ מספר מחזיק תיק הצעירים בעיריה על שיתוף הפעולה. "נושא הצעירים עלה בפעם הראשונה כמו שצריך במהלך קמפיין הבחירות האחרונות בשנת 2013. גם לאור גרינפלד הייתה תרומה לכך, עם הקמפיין הסאטירי שלו שהיה בעצם גם קוריוז בפייסבוק וגם שיקף מציאות אמיתית. כשאני בתור נציג הצעירים נכנסתי למועצת העירייה התחלתי לטפל בעניין. בסך הכל זה תרם לשיח והציף את הנושא על סדר היום של העירייה בפעם הראשונה".

מהי בעצם התפיסה של "מרכז הצעירים"?

"תפיסת העולם שלנו במרכז הצעירים היא שהעשור הזה, בין גילאי 20-30, הוא אולי העשור הכי חשוב בחיים בו קורות ההתפתחויות הכי משמעותיות ולאותם תושבים בגילאים האלה אף אחד לא עוזר. במהלך העשור הזה אתה מחליט מה תלמד, באיזו קריירה לבחור, מי תהיה בת הזוג שלך ומקבל החלטות כלכליות כמו מקום מגורים וקניית דירה. כל אלה משפיעים על ההמשך והופכים את העשור הזה לקריטי. לא לכולם יש את הכלים לקבל את ההחלטות הנכונות ויש אנשים שטועים בבחירות שעושים".

איך אתם מסייעים בעצם לקבל החלטות נכונות?

"אנחנו מתמקדים בארבעה תחומים: לימודים, תעסוקה, מגורים ופנאי. בכל אחד מהתחומים האלה אנחנו עושים פעילויות ומציעים מסגרות לצעירי העיר וככה עוזרים במה שאפשר. למשל סדרת הרצאות שאנחנו מקיימים בנושאים שונים, כל הפעילות בנושא דיור בר השגה, הכוונה לימודית ותעסוקתית. אנחנו לוקחים את זה מאוד ברצינות".

ספר קצת על קבוצת הצעירים שעובדים אתכם?

"מדובר על 12-14 צעירים מובילים בתחומם, שמשמשים לנו כקבוצת מיקוד וכיועצים. הם קבוצה מאוד מגוונת מתחומים שונים, שאנחנו נפגשים איתם אחת לשבוע-שבועיים. יש דברים שהם מעלים לסדר היום ודברים אחרים שאנחנו מביאים. עד עכשיו הם עוזרים לנו בייזום והפקת פרויקטים, העלאת רעיונות חדשים ועד לבחירת שם חדש למרכז הצעירים שבקרוב יעבור למקום הקבע. היופי הוא שכל העובדים במרכז, כולם גדלו כאן. ממני כמחזיק תיק הצעירים, דרך נועה ועדי (עובדות המרכז) ועד ללוטם גל, מנהלת המחלקה".

אז מה עוד בתוכניות של מרכז הצעירים?

"בקיץ הקרוב אנחנו פותחים כאן לראשונה קורס פסיכומטרי במחיר מוזל, כשהצלחנו להשיג הנחה משמעותית ממחיר השוק. בעתיד אנחנו מתכננים להרחיב את זה לקורסים של שיפור והשלמת בגרויות. השבוע אנחנו עורכים עוד יריד לדיור בר השגה, יש לנו הרצאות על התנהלות כלכלית נכונה בשיתוף פעולה עם עמותת 'פעמונים', הרצאות שמלאות בקהל. היו כבר שני מחזורים של סדנה שערכנו בנושא 'איך לרכוש דירה' ואנחנו מתמקדים גם בתחום התעסוקה. ביחד עם שירות התעסוקה בעיר ומינהלת אופק אנחנו פועלים ליצור חיבור בין חברות השוכנות במודיעין ומחפשות עובדים לבין תושבים צעירים. יש לנו קורסים משותפים עם שירות התעסוקה שמיועדים לצעירים ונותנים תעודות הכשרה מקצועיות שהן לא תארים. נושא אחרון שאנחנו פועלים בו כעת הוא הורות צעירה – הכנה ללידה, סדנאות לנשים בחופשת לידה וניסיון ליצור להן מסגרת שיתופית תומכת בזמן הזה".

אתה חוזה מצב בו צעירי העיר יבחרו ויוכלו להישאר כאן?

"עד שלא תהיה כאן אוניברסיטה, שזה שלב קריטי בחיי הצעירים בעיר שאחוזים גבוהים מאוד מהם רוכשים השכלה גבוהה, תמיד יהיה כאן איזשהו פער. מצד שני, גם כשיהיה כאן מוסד אקדמי טוב ככל שיהיה, עדיין הרבה אנשים ימשיכו לעבור לערים הגדולות כדי לחוות את החיים בתל אביב או ירושלים. אני לא מאמין בתפיסה שאתה חייב לגור כל החיים באותה עיר. לא זאת המטרה שלנו. מה שכן מעניין אותי זה להחזיר לעיר את אותם צעירים שגדלו כאן, אותם זוגות צעירים בסביבות גילאי השלושים. בכנסים של הדיור בר השגה שאנחנו עורכים אני רואה אותם, המון חבר'ה שלמדו איתי בתיכון ומאוד רוצים לזכות בהגרלות ולקבל את האפשרות לחזור הביתה. העניין הוא לא רק דיור בר השגה, אלא גם מקומות תעסוקה קרובים לבית, במיוחד כשמדובר באמהות צעירות שחלק גדול מהן צריכות להספיק לחזור מוקדם ולהוציא את הילדים מהמסגרות. גם נושא הפנאי הוא עניין משמעותי כשאתה מדבר על בחירה של צעירים לגור במודיעין. זה עניין שמאוד מעניין אנשים, שיהיה להם מה לעשות בעיר, ואנחנו משקיעים בזה הרבה מחשבה ויוזמה כדי לשדרג את חיי התרבות והפנאי בעיר".  


שידורי המהפיכה

אז איך אפשר לסכם את 2016? מצפצפים על הצעירים!
על אף ההבטחות שקיבלנו אי שם ב-2013, לא הייתה שום התקדמות בהתייחסות לצעירי העיר מודיעין מכבים-רעות. שלוש שנים שבהם שמענו רק דיבורי סרק של פוליטיקאים מקומיים.

במקום להשקיע במקומות בילוי, תחבורה ציבורית לאקדמאיים, מלגות, הופעות ובתי בושת וכדומה – מה קיבלנו? זיהום אוויר, שב"חים, עוד 50 בתי כנסת, כיכר הזויה בכניסה לבוכמן ואת לירן דנינו ביום העצמאות.

ב-2017 נשים לזה סוף. ב-2017 נבסס את העיר כעיר צעירה, תוססת ופרובוקטיבית. לא נפחד מהביקורות. ב-2017 זה לא יהיה קמפיין חולף. והכי חשוב – ב-2017 לא יהיה פה משעמם. בקרוב הולכים לבחירות והפעם הולכים עד הסוף.

אהיה לכם גבעה (של מזמוזים) להיאחז בה.

הצטרפו אלי למפלגת הצעירים!

"אור גרינפלד לראשות העיר מודיעין"

בתמונה: גרינפלד כבר תופר חליפות, על מדרגות בניין העיריה (צילום פרטי)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות