בשקט בצד, אחרי שמסיבת העיתונאים התפזרה, לחשה לי חצי בצחוק סטלה הנדלר מנכ"ל בזק: "בחרנו בעיר מודיעין רק בגלל חיים ביבס, כי הוא מבין עניין והוא באמת יודע איך לנצל את מערכת 'עיר חכמה' בצורה הכי טובה. וזה לא קשור בכלל לעובדה שאני תושבת מודיעין".
התפאורה היתה מוכנה להצגה הגדולה של השבוע – פרויקט ה"עיר החכמה" שמודיעין תשמש לו כשדה ניסוי. קפה "קפית" נסגר ללקוחות מזדמנים, הצוות עמל כל הלילה על הכנת כיבוד למסיבת העיתונאים, שנראתה יותר כמו פרמיירה ב"הבימה". אחרי הארוחה, השתיה והקפה האיכותי התיישבו יותר ממאה מוזמנים, חלקם עובדי בזק ולא מעט אנשי עיריית מודיעין, אבל גם מהתקשורת הארצית הגיעו וביבס תפס מקום בשורה הראשונה ליד הנדלר.
יש בפרוייקט הכל: הרבה דיגיטל, אלפי חיישנים שיפוזרו בכל העיר, "ענן וירטואלי" שאליו נשלח המידע בזמן אמת לאיחסון ושימוש, והרבה אינטרנט, ומצלמות שמרושתות על העיר. ויש כבר חיישנים שטכנאי בזק הטמינו כפיילוט באזור אגם ענבה. אלה משגרים אותות ומידע ונתונים מכל הסוגים למוקד 106 העירוני.
בשורה התחתונה מדובר ביכולות שבהן ניתן יהיה לחסוך הרבה כסף עירוני ובשירות לאזרח שאפילו יקדים תרופה למכה. למשל: חיישנים יזהו עליה מעבר לנורמה ברמת הרעש באזור מסויים, כשרמת החריגה תעבור את רמת הדציבלים המותרת יזהה החיישן שמדובר כנראה במסיבה רועשת, ועוד לפני שאזרחים יתלוננו במוקד העירוני או במשטרה, החיישן ישדר למוקד וזה ישגר ניידת למקום הרעש להשקיט את המבלים.
עוד דוגמה: היום עיריות משלמות הרבה מאד כסף לפינוי אשפה. קובעים סבב פינוי למשאיות זבל והן נוסעות, מגיעות לפח זבל מלא או ריק למחצה בלי אבחנה בעצם, ביזבוז זמן, נסיעה, דלק ושעות עבודה של פועלי מחלקת התברואה. בעזרת המערכת החכמה חיישן שמותקן ליד פח האשפה ישדר האם הפח מלא. רק אם כן, ישלחו משאית אשפה. או סנסור שמוצמד למערכת הביוב ומזהה הצפות של ביוב עוד לפני שההצפה עולה מעל לפני השטח.
המערכת תלמד את ההתרחשויות
מדובר במערכת לניהול אורבני מלא של מגוון השירותים העירוניים. לפי בזק, "באמצעות המערכת נהנית הרשות המקומית מכלים לניתוח מידע ותיאום בין משאבים עירוניים בזמן אמת, דבר המקל על תהליך קבלת החלטות וחיסכון בעלויות לטובת התושבים. בנוסף, מאפשרת המערכת ללמוד את כלל ההתרחשויות בעיר ולהיות מוכנים מראש לתרחישים אפשריים".
הרחיבה הנדלר: "העולם סביבנו הופך להיות חכם יותר. אנחנו חיים בבתים חכמים, עושים שימוש באפליקציות מתקדמות, החינוך והרפואה הפכו למתקדמים, ובמקביל גם אנחנו הפכנו להיות צרכנים חכמים יותר. מהלך העיר החכמה שבזק הכריזה עליו היום מאפשר לצאת מבית הלקוח הפרטי ומהסביבה העסקית בה הוא עובד, לסביבה העירונית בה הוא חי. אם עד לאחרונה הטריטוריה של בזק היתה בעיקר בבית הלקוח, המהלכים האחרונים שעשינו איפשרו לנו לפרוץ את הגבולות ולהמשיך להציע ללקוח שירותים חכמים גם מחוץ לבית ולעסק. כלכלת העיר החכמה עושה שימוש במידע ובטכנולוגיות תקשורת בכדי לנהל נכון יותר את משאביה, ובכך יתאפשר לה להפנותם להשקעות בחינוך, בריאות ושירותים סוציאליים במקום לתחזוקה שוטפת".
למה ניהול חיצוני?
המודל מבוסס על שלושה מרכיבים מרכזיים: פרישת תשתית סיבים אופטיים וטכנולוגיה אלחוטית מתקדמת, התקנת סנסורים באופן מודולרי עם סוללות שמאפשרות לסנסור אורך חיים של חמש עד עשר שנים, ומערכת ניהול ומידע מרכזית שמבצעת אינטגרציה בין אלפי הסנסורים והמצלמות.
ניתן להוסיף "אפליקציית עיר חכמה" שכל תושב יוכל להוריד לטלפון האישי שלו. באמצעותה יוכל לצפות בזמן אמת במקומות מרכזיים בעיר, להנות מגלישה חינם בעיר, לקבל הודעות מהעירייה ולשלוח הודעות למוקד העירוני. מדובר בפלטפורמה "פתוחה", המאפשרת הוספת שירותים חכמים מרגע הבשלתם, כך שהשירות רק ילך ויתפתח עם הזמן.
גיל רוזן, סמנכ"ל השיווק של בזק: "בעולם, חברות התקשורת הן אלו שמנהלות את שירות העיר החכמה עבור הרשויות המקומיות. הדבר נובע מהיתרון הבולט של חברות התקשורת ביכולת לספק פתרון כולל, בניסיון בפריסת תשתיות מתקדמות ובמקצועיות בניהול שירות טכנאים ותחזוקה התומך במערכת העיר החכמה בכל רגע נתון. זה כבר קורה בלונדון, דבלין, שטוקהולם, ניו יורק, טורונטו, אמסטרדם, ברצלונה, מדריד, ריו דה ז'נארו, מומביי ועוד".
רוזן הוסיף יכולות אפשריות של המערכת: "כמו שירות חניה חכמה המאפשר ניווט באמצעות האפליקציה לחנייה פנויה באזור בו התושב נמצא; תאורה חכמה המותאמת לתנועה באזור ולמזג האוויר בזמן אמת; מצלמות אבטחה, ניטור מערכות מים וביוב שיאפשרו זיהוי אירועים חריגים וימדדו את מפלס המים בצנרת בכל זמן ועוד".
לא יהיה כאן "האח הגדול"
"מודיעין היא העיר המתוכננת ביותר במדינת ישראל", אמר חיים ביבס, "וככזו היא פורצת דרך בכל הנוגע לקדמה וטכנולוגיה, דבר שבא לידי ביטוי בתשתיות מתקדמות ובפתרונות חכמים שיושמו במסגרת הפיילוט של עיר חכמה. הטמעת הפרויקט בפארק ענבה מהווה יריית פתיחה לקראת הפיכתה של העיר למעבדה לערים חכמות בישראל. בשלב הבא יוטמעו פתרונות טכנולוגיים נוספים ברחבי העיר, בהם פריסת סיבים שיאפשרו חיבור של בתים לתשתיות של 1 גיגה. העירייה ומנהלת אופק הקימו צוותי היגוי לבחינת צרכים נוספים להם ניתן לקבל מענה טכנולוגי על ידי פתרונות שבזק יציגו".
ביבס התייחס גם להיבט הסמוי של הפרויקט, שמדאיג לא מעט אנשים: "נכון שיש כאן עניין במישור האתי של 'האח הגדול', שהרי אלפי חיישנים ומאות מצלמות לא ממש משאירות חלל ריק". הסמנכ"ל רוזן הוסיף על הדברים: "במרחב הציבורי האזרח צריך לקחת בחשבון שהוא תחת מצלמות. אבל בסוף מוצאים את האיזון הנכון בין השירותים הניתנים ובין המעקב והמצלמות, אנחנו לא בכיוון של האח הגדול".
בתמונה ביבס ומנכ"ל בזק סטלה הנדלר. "מודיעין תהיה המעבדה לערים חכמות בישראל" (צילום: דובר העיריה)