בשבועות האחרונים החל חבר מועצת העיר שרון מעוז להפעיל חוג פרטי לאימוני טריאתלון לבני נוער. מבדיקת "מודיעין News" עולה כי מעוז כשל, לכאורה, בהתנהלותו במישור הציבורי, במישור האישי וייתכן שגם לקח סיכונים מיותרים בתחום הביטוחי.
הבעייה הציבורית
במישור הציבורי שגה מעוז לכאורה בכך שלא פנה ליועצת המשפטית של העיריה וביקש את הדרכתה לפני שהחל בפעילותו העסקית. כתושב העיר יש לו הזכות לקדם את עסקיו גם במודיעין. אך כחבר מועצת העיר, העלול להימצא במצב של ניגוד עניינים, התחנה הראשונה בדרכו צריכה להיות מחלקת הייעוץ המשפטי של העיריה.
מעוז לא עשה זאת. הפעם הראשונה שבה נודע למחלקה המשפטית של העיריה על הנושא היתה מספר שבועות לאחר שכבר החל "לגלגל" את הנושא ולשווקו – בעיקר בדף הפייסבוק שלו. מעוז נקלע (ככל הנראה) לבעייה בתחום הביטוח וניסה להסתייע בעמותת סחלבים העירונית לצורך כך. בישיבת מועצת העיר האחרונה לפני כשבועיים, בעת ויכוח שהתלהט בין מעוז למ"מ ראש העירייה שלמה פסי, הזדעק האחרון וקרא לעבר ראש העירייה: "הוא בניגוד עניינים בסיפור הזה". באותו רגע השיב מעוז לפסי כי הוא ביקש את חוות דעתה של היועצת המשפטית לעירייה, וכך חשף למעשה מבלי להתכוון את הסיפור.
היועצת המשפטית של העיריה התכוונה להשיב למעוז אך חיים ביבס היסה אותה. כל אלה, בצירוף האישור שהתקבל בעיריה כי מעוז פנה לראשונה למחלקה המשפטית אחרי שהמיזם שלו כבר החל לפעול, מעלים את האפשרות כי ברמה הציבורית חבר המועצה מעוז כשל לכאורה בעניין זה.
בנושא זה הופנו לשרון מעוז השאלות הבאות:
1. האם התחלת את פעילות חוג הטריאתלון לפני שפנית לקבל ייעוץ והנחיה מהמחלקה המשפטית של העיריה?
2. אם כן, האם אתה סבור כיום כי היתה זו טעות?
מעוז השיב:
1. "ממש לא".
2. "לראשונה במודיעין פתחתי מועדון טריאתלון לילדים ונוער. לשם פתיחת עסק פרטי אין צורך באישור המחלקה המשפטית של העיריה. פנייתי למחלקה המשפטית נועדה אך ורק בנוגע לשימוש שייעשה במסגרת פעילות המועדון בבריכה העירונית, בתשלום מלא, וזאת למען השקיפות וההגינות".
הבעייה הביטוחית
בשעת כתיבת שורות אלו, עפ"י אישור שהתקבל ב"מודיעין News" מחברת הביטוח של אגודת "הפועל" – למשתתפים בחוג הטריאתלון של שרון מעוז יש כיסוי ביטוחי. הבעיה היא שבימים הראשונים של הפעילות לא היה כיסוי מסוג כזה למשתתפים עצמם. לפי המידע המצוי בידינו, מעוז לא שיתף בכך את ההורים ולכאורה אף הציג להם את הדברים כאילו הביטוח קיים בפועל. חשוב להזכיר כי מדובר בפעילות מאומצת במיוחד ואף בעלת סיכונים שאינם קיימים בסוגי ספורט אחרים.
לקראת סוף חודש אפריל פירסם מעוז בעמוד הפייסבוק שלו על כוונתו להתחיל להפעיל בעיר חוג טריאתלון לילדים ובני נוער. מעוז, המתחרה בעצמו בטריאתלונים ותחרויות איש הברזל למיניהן בארץ ובעולם, עבר קורס מדריכים במכון וינגייט ואף ביטח את עצמו בביטוח אחריות אישית. ב-2 במאי יצא המיזם לדרך.
בידי "מודיעין News" יש התכתבות של מעוז עם תושבת העיר שהביעה התעניינות לרשום את בתה לחוג. מעוז תיאר לה כי המשתתפים בחוג מחולקים לשלוש קבוצות גיל, כאשר מספר המשתתפים בקבוצה לא יעלה על 15. האימונים נערכים בימי שני וחמישי, כאשר שני מוקדש לאימוני שחייה ובחמישי עוסקים המשתתפים בריצה ורכיבה על אופניים ומתאמנים בפארק ענבה (מבדיקת "מודיעין News" עולה גם כי מעוז לא ביקש ולא קיבל אישור מהעירייה להפעיל את החוג בשטח הציבורי). עלות החוג עומדת על 360 שקל לחודש. מעוז מבהיר בהתכתבות כי "מתווסף לכך תשלום חד פעמי של 150 שקל לטובת הביטוח". האם פנתה שוב למעוז באימייל ושאלה על הביטוח. בתאריך 8 במאי השיב לה מעוז כי "פוליסת הביטוח למשתתפים היא דרך אגודת הפועל".
פנינו אל אגודת הפועל, שם נאמר לנו כי מעוז אכן התחיל את תהליך הסדרת הביטוח עבור המשתתפים, אולם נכון לתאריך 10 במאי עדיין לא סיים את הסדרת הנושא. כלומר – למספר לא ידוע של ימים, בהם התקיימה בוודאות פעילות של החוג, לא היה למשתתפים כיסוי ביטוחי ישיר. ייתכן כי לשאר ההורים הבהיר מעוז כי הביטוח עדיין לא תקף וקיבל את הסכמתם. לאם שהתכתבה איתו ושיתפה אותנו לא נאמר דבר כזה.
בנושא זה הופנתה לשרון מעוז השאלה הבאה:
לפי המידע שבידינו, נכון לתאריך 10 במאי לא היה כיסוי ביטוחי למשתתפי חוג הטריאתלון (כיסוי שמתקיים כעת באישור "הפועל"). אם היה כיסוי ביטוחי אחר שאותו ניתן להציג – כל הפרק העוסק בנושא זה בכתבה יבוטל.
בתגובה השיב מעוז:
"אכן קיים כיסוי ביטוחי כזה עוד לפני הכיסוי הביטוחי של הפועל. פעילות המועדון מבוטחת בכיסוי ביטוחי החל מהרגע הראשון. מצ"ב עותק פוליסת הביטוח שהחל בתאריך 2.5.16 מרגע שהחל המועדון לפעול".
(הערת המערכת: מעוז אכן העביר לנו עותק של פוליסת ביטוח בחברת כלל, על שמו במסגרת "ביטוח צד שלישי". המשמעות היא שאם היה קורה משהו לאחד החניכים וזה היה תובע את מעוז, הכיסוי הביטוחי שלו היה מיועד לתשלום. עם זאת – ככל הידוע לנו מעוז לא עדכן את ההורים כי מדובר בביטוח "עקיף" שכזה. בהתכתבות שיש ברשותנו אין לדבר אזכור כלל אלא התייחסות לביטוח – שעוד לא היה בתוקף – במסגרת "הפועל". מסיבה זו הוחלט גם להשאיר את הפרק הזה בכתבה וגם להביא את תגובתו/הסברו של מעוז. כמו כן נמסר לו כי לפיכך החלק האמור כן יפורסם).
ההתנהלות האישית
כאמור, כפי שנחשף בישיבת מועצת העירייה, פנה מעוז אל עמותת סחלבים בבקשה להסדיר את הביטוח דרכם. ב-20 באפריל שלח מעוז מייל אל חנן דנציגר, מנהל מחלקת הספורט בעמותה העירונית, ולמכותבים נוספים, בו פירט את בקשתו. הנושא הגיע אל הנהלת סחלבים, שם ניתנה הוראה שלא להגיב לבקשתו ולא לעסוק בנושא, בוודאי שלא להסדיר עבור ביטוח דרך עמותה עירונית עבור חוג פרטי. לאחר הסירוב פנה מעוז אל היועצת המשפטית חפץ-טוכלר, אולם גם מהכיוון הזה לא נענתה בקשתו.
פנינו אל שלמה פסי, מ"מ ראש העירייה ויו"ר עמותת סחלבים, בניסיון להבין האם מדובר בפנייה שגרתית או בניגוד עניינים מצד מעוז חבר המועצה.
האם סחלבים מבטחת מפעילי חוגים פרטיים?
"הביטוחים שעושה עמותת סחלבים הם אך ורק לגופים הקשורים עימה בהסכמי עבודה ונמצאים תחת פיקוח העמותה. כאשר העמותה מבטחת מפעיל חוגים, סחלבים למעשה עומדת מאחוריו ובמקרה הזה לא כך הדבר. מעולם לא ביטחו בסחלבים גופים שלא מתקשרים עימם, גם משום שהדבר מסכן את העמותה בכך שתהיה משורבבת לתביעה במקרה של פציעה וכדומה. לא יעלה על הדעת שניקח אחריות על משהו שאנחנו בכלל לא מעורבים בו".
גורם בעירייה טען השבוע כי פנייתו של מעוז אל עמותת סחלבים צורמת מעוד בחינות: "אסור לו לפנות אליהם בכלל. יש הנחייה של העירייה שלפוליטיקאים אסור לפנות ישירות אל מנהלי המחלקות ואנשי המקצוע, אלא רק דרך ההנהלה".
גורם נוסף בעירייה הגיב השבוע בחריפות על העניין: "מעוז בעצם הקים חוג 'פיראטי' והשתלט על מרחב ציבורי בלי שום אישור מהרשויות. העירייה מתנגדת ובוודאי שלא משתפת פעולה עם זה, על אחת כמה וכמה כשמדובר על חבר מועצה שעושה בעצם כל העולה על רוחו. מעבר לכך, הוא מייצר תחרות לעירייה (דרך עמותת סחלבים כבר פועל בעיר חוג טריאתלון לילדים ונוער. ע.ק) ומשדר לאחרים שהם יכולים לעשות מה שהם רוצים בלי שום מגבלה. זה מסר לא נכון לתושבי העיר שרואים בעירייה גוף נקי שעובד בצורה מסודרת. אין שום סיבה שסחלבים תממן ביטוח לגופים פרטיים שמתחרים מולה, בטח כשמדובר בחבר מועצה ואני מאמין שהיועצת המשפטית של העירייה תיתן על כך את דעתה".
אותו גורם הוסיף: "הביטוח והפיקוח דרך עמותת סחלבים מכסים למעשה את כל מה שיכול לקרות במקרי קיצון. דואג לשלום הילדים, מוודא שיש מסגרת, שהמדריך עבר את ההכשרות והסמכות הדרושות ויוכל להתמודד אם חס וחלילה יקרה משהו בעת הפעילות הפיזית. כשיש ביטוח ורישיון לפעילות מוסדרת אנחנו יודעים מה קורה, שיש מספיק מים ואף ילד לא יתייבש ועד למקרה בו ילד מתמוטט. מי יודע אם במקרה הזה המדריך עבר הכשרות של החייאה ועזרה ראשונה? יש כאן הרבה מאוד אספקטים שצריך לתת עליהם את הדעת. אלו הילדים שלנו בסופו של דבר. גם אם התנאים שהציבה או אוכפת המדינה לא אוסרים על אדם פרטי להקים מסגרת בלתי פורמלית, זה עדיין לא הופך את זה לתקין. על אחת כמה וכמה כשמדובר בחבר מועצה. מעבר לדוגמא הרעה שנותן כאן חבר המועצה, אני קורא להורים לשאול את השאלות הקשות את כל מפעיל מסגרות אליו הם שולחים את ילדיהם".
בנושא זה הופנו לשרון מעוז השאלות הבאות:
1. האם אתה סבור כיום כי התנהלותך מול גורמי העיריה ו"סחלבים" היתה ללא פגם?
2. אם כן נפלו פגמים בהתנהלותך זו, מהם לדעתך וכיצד תנהג במקרים כאלה בעתיד?
3. האם אתה מסכים עם הקביעה ש"חבר מועצה, כאיש ציבור, חייב לנהוג בשקיפות מוחלטת ובאמות מידה גבוהות ולהקפיד על מינהל תקין"?
בתגובה השיב מעוז:
1. השאלה אינה ברורה. אבקש לפרט לאיזו "התנהלות" כוונתכם, ולאילו "גורמי עיריה וסחלבים" הנכם מתכוונים, על מנת שאוכל להשיב לשאלה.
2. ראה תשובתי לעיל.
3. אני מסכים. וזו בדיוק הסיבה שבגללה פניתי למחלקה המשפטית, למען ההגינות והשקיפות. כך אני עושה וכך אמשיך לעשות ולדרוש שכל יתר נבחרי הציבור יעשו כן גם הם.
בתמונה שרון מעוז: "לא טעיתי" (צילום ארכיון)