"הקבוצה הפכה להיות כיכר העיר החדשה", מספר ליאור ישמח-משה על קבוצת הפייסבוק אותה הוא מנהל – "מודיעין שלנו", שנכון להיום חברים בה 8,348 משתמשי פייסבוק תושבי העיר. מספר מרשים במיוחד עבור קבוצה בעיר לא גדולה במיוחד.
"עולים כיום בסביבות 50-60 פוסטים ביום שמביאים מאות תגובות ויותר. החזון שלי הוא להגיע בעוד שנתיים-שלוש ל-15 אלף חברים בקבוצה, כאשר היא לא תשתנה הרבה, רק תהיה פעילה הרבה יותר. אני רוצה להיות כמו 'פאפאזון' (קבוצת אבות בפייסבוק), שבה אתה כותב פוסט ותוך כמה דקות כבר בקושי מוצא אותו בין שאר הפוסטים שעלו".
את הקבוצה הקים ישמח-משה לפני פחות משנתיים וחצי, בדצמבר 2012, כאשר עבר למודיעין יחד עם אשתו, מודיעינית במקור. "הגענו לכאן ולא היו לנו פה חברים, לא היה עם מי להתייעץ ואת מי לשאול, אז החלטתי לפתוח את הקבוצה. לאט לאט היא הגיעה למימדים האלה וכל העיקרון פה הוא עזרה הדדית. שיהיו כמה שיותר שיתופים של מה שקורה כאן, התייעצויות, זה ערך חשוב בעיני".
מה התכנים העיקריים שעולים מדי יום?
"פוסטים של אנשים שרוצים למכור משהו (הפרסום העסקי בקבוצה אסור. ע.ק), איבדו משהו, רצו לשתף משהו שראו או קורה בעיר וגם הרבה שיתופים על בעלי עסקים בעיר – המלצות וביקורות".
שיטוט אקראי בעמוד הקבוצה מעלה ערב רב של פוסטים. מטרוניה על יום החופש הנוסף בחופשת הפסח, פוסט הגורר דיון עקרוני של הורים מול מורים וגננות, עוזרת בית המחפשת עוד לקוחות, תושבת שרוצה למכור ספה, תלונות על ניקיון העיר או שכנים מרגיזים ועד לביקוש המלצות על בעלי מקצוע ומישהי המבקשת לחסוך לעצמה את הנסיעה לישפרו סנטר ומחפשת מישהו שנמצא באחת החנויות ויוכל לקנות עבורה פריט כלשהו. אכן, סוג של קהילה.
יצא למודיעינים שם של "מתלוננים סדרתיים". זה נכון?
"אני רואה את זה, אבל מבחינתי זה סוג של תרפיה לאנשים. משהו מעצבן אותך, אתה בא, כותב. כבר הוצאת את זה, פרקת מהלב וזה חצי עבודה. סדרתיים? זה בגלל שיש את הכלי הזה, שכל כך נגיש שאנשים יכולים פשוט לזרוק את זה ישר לאוויר. אני לא מוחק דברים כאלה. זה גם מה שיפה בקבוצה, שאנשים מגיבים אחד לשני ונותנים גם פרופורציות לדברים האלה".
איזה פוסטים אתה כן מוחק?
"יש לקבוצה חוקים ברורים. הראשון הוא שהערכים כאן הם פרגון, שיתוף ועזרה הדדית וחברי הקבוצה מתבקשים להתנהג ולהתבטא בהתאם. לגבי פרסום, המדיניות היא שזאת לא הפלטפורמה לקידום עסקים. יש מספיק קבוצות אחרות המשמשות בדיוק למטרות כאלו. בנוסף, אני לא מאפשר קידום רעיונות אידיאולוגיים או ויכוחים פוליטיים. כמובן שגם כל גילויי גזענות לא מקובלים".
השבוע, בעקבות חול המועד והנוכחות הגדולה של חרדים בפארק ענבה, עלו בקבוצה פוסטים ותגובות על סף הגזענות ומעבר לסף…
"נכון, ומאותה גולשת שפרסמה את הפוסט הזה ביקשתי לערוך אותו ולכתוב מחדש והיא אכן עשתה זאת".
כמה פוסטים אתה נאלץ להוריד? כמה גולשים אתה מרחיק?
"בשנה-שנתיים הראשונות הייתי מוחק כל יום שלושים-ארבעים פוסטים. עכשיו עשרה ביום בערך. רובם פרסומיים או פוגעניים. אני מזהיר בפעם-פעמיים הראשונות ואחר כך אם צריך אז גם מוציא מהקבוצה. כל חודש מורחקים ארבעה-חמישה גולשים. זה לקח זמן עד שהגולשים הבינו את חוקי הקבוצה ומה המטרה שלה, אבל היום זה כבר הרבה יותר קל מאשר בהתחלה".
ניהול קבוצת פייסבוק בסדר גודל כזה תובע לא מעט זמן. במקביל לעבודתו כאיש מחשבים, ישמח-משה מתפעל את הקבוצה מסביב לשעון. "זה דורש הרבה מאוד זמן, אין ספק. אני כל היום על הפלאפון. בודק שלא עוברים על החוקים, שהדיונים לא גולשים למקומות לא רצויים. זה גוזל ממני הרבה זמן ואני מקבל מאשתי לא מעט את המשפט 'עזוב כבר את הטלפון'. אבל אני אוהב את זה. זה הבייבי שלי ובגלל זה הקבוצה מצליחה בצורה כזאת. כי יש מי שישמור ויטפח וידאג שזה יצליח".
מצלמים ושולחים לבן סעדון
כיאה ל"כיכר העיר" החדשה, גם נבחרי הציבור במודיעין כבר הבינו את חשיבותה ואת היתרונות הגלומים בה עבורם. לישמח-משה אין בעיה עם זה. "מה שמיוחד בקבוצה זאת הנוכחות של נבחרי הציבור פה. גולשים פועילים בקבוצה שרון מעוז, ברוך בוכניק, אילן בן סעדון ועוד. אפילו ביבס נכנס לקבוצה. נפגשתי איתו והוא מרגיש דרך הקבוצה את הלך הרוח של הציבור. נהייתה תחושה שאם תעלה פוסט בקבוצה שייחשף לאנשים האלה, העניין יטופל יותר מהר מאשר אם תפנה למוקד העירוני. בדיוק השבוע היה פוסט תלונה על כמויות הלכלוך בפארק ענבה ובזכות החשיפה כאן העניין טופל כבר למחרת. יש במודיעין תלונות קבועות על חניות כפולות ובחניית נכים ועל מדרכות וכולי. הבנתי שאנשים כבר שולחים עכשיו תמונות אל אילן בן סעדון והנהגים האלה מקבלים לביתם דוחות חנייה. גם עניין ההסעות לחיילים לכיוון דרום ולמחלף לטרון שיזם שרון מעוז, זה משהו שהתחיל כאן. הוא הבין שיש צורך, עשה בקבוצה סקר קטן והרים את העניין. הפוליטיקאים גם הבינו שכל דבר שהם עושים יקבל חשיפה גדולה אם יפרסמו אותו אצלנו בקבוצה. מיד יש להם מאות לייקים ותגובות. הקבוצה נהייתה גורם שמקשר בין הציבור לבין נבחריו ויש כאן הפרייה הדדית, ככה שמבחינתי כולם מרוויחים".
עוד נושא שעולה כמעט מדי יום בקבוצה הוא יוקר המחייה במודיעין. תלונות התושבים על המחירים היקרים בבתי העסק בעיר, גם בהשוואה לערים אחרות, הולידו מיזם מעניין ושמו "מודיעין יקרה לי". ישמח-משה: "אנחנו מנסים לאתגר בכל פעם עסק מסוג אחר, כאשר המטרה היא להזמין בעלי עסק לתת לגולשי הקבוצה את המחיר הנמוך ביותר ובתמורה הם זוכים לחשיפה אצלנו בקבוצה וכמובן ללקוחות שמגיעים אליהם בעקבות מחיר המבצע. עשינו את זה עם אתגר המחיר על כוס קפה, ספרים ועם ארוחות בוקר בבתי הקפה בעיר וזה הצליח. חשוב לנו לקדם את 'מודיעין יקרה לי', שלאנשים יהיה נחמד לגור כאן בלי לשלם מחירים גבוהים על כל דבר. כמה שיהיו לנו יותר חברים, כך יהיה לנו יותר כוח. גם מול העירייה אני רוצה לקדם את 'מודיעין יקרה לי' בעניין מחירי החוגים בעיר. יש 15 אלף חשבונות פייסבוק במודיעין וזה המספר אליו אני שואף להגיע בעוד שנתיים-שלוש".
השלב הבא – כרטיס הנחות
בדרך למימוש החזון הפיק ישמח-משה סרטון תדמית עבור הקבוצה וכיום הוא בסבב שני של הפצת סטיקרים של הקבוצה ברחבי העיר. השלב הבא בתוכנית, בו יזדקק ליאור לסיוע, הוא הוצאת כרטיס הנחות של "מודיעין שלנו". "אם אאפשר לבעלי עסקים לפרסם אצלנו בקבוצה אנשים פשוט יפסיקו להיכנס. מה שכן אפשר לעשות זה להוציא כרטיס הנחות אליו יצטרפו בעלי העסקים שיתנו הנחות לחברי הקבוצה וייהנו מחשיפה גדולה. מעין מועדון צרכנות משלנו שבו שני הצדדים מרוויחים".
מודיעין ופייסבוק – המספרים
חיפוש עבודה, מכירות יד שניה, קבוצות מחאה ואפילו "ממים". עיר העתיד פורחת ברשת החברתית
מלבד "מודיעין שלנו", שהיא ללא ספק הקבוצה המודיעינית הגדולה והפעילה ביותר ברשת החברתית, ישנן עוד שלל קבוצות מקומיות בפייסבוק. נתחיל עם הקבוצות המנסות להוות גם הן מעין "כיכר העיר" כדוגמת "מודיעין שלנו".
הגדולה מביניהן היא "תושבי מכבים רעות" עם 2,329 חברים, אחריה ניצבת "תושבי מודיעין" עם 1,563 חברים ו"תושבי שכונת הכרמים" אליה הצטרפו 1,334. "מודיעין מכבים רעות" רושמת למעלה מ-3,000 תושבי העיר החברים בה ו"מודיעין הבית של כולנו" מתרחבת במהירות ועומדת כיום על כמעט אלפיים חברים. כל הקבוצות הנ"ל פועלות במתכונת דומה לזאת של "מודיעין שלנו". אל הקבוצה "מה קורה במודיעין" הצטרפו 250 גולשים, אולם ככל הנראה הפרסום בקבוצה מותר ולכן רוב הפוסטים העולים בה מדי יום הם עסקיים.
יש כמה קבוצות בעיר המהוות במה לבעלי העסקים המקומיים. הנה הרשימה: "עסקים מודיעין שלנו", "מעגל עסקים מודיעין" המשלבת פרסום עסקי ונטוורקינג, "תושבי מודיעין למען קידום עסקים של תושביה", "עסקים ואנשי מקצוע מומלצים במודיעין", "נשות עסקים מובילות במודיעין" והרשימה עוד ארוכה.
בתחום הדרושים וחיפוש העבודה גם נוצרו כבר לא מעט קבוצות, כאשר המובילות שבהן הן "תעסוקה במודיעין" (שעם כל הכוונות הטובות מתפרסמות בה בעיקר משרות היי טק מחוץ לעיר), "מודיעין דרושים" בה חברים למעלה מ-1,800 גולשים, "עובדים במודיעין" ו"מודיעין דרושים/ביקוש עבודה". גם בהן, רוב המודעות הן על עבודות מחוץ לעיר, כאשר רוב הצעות העבודה המקומיות מועלות בידי הגולשים עצמם ומופיעות כפוסטים שפורסמו בידי החברים.
עוד בקבוצות הגדולות ישנן שתיים העוסקות במכירות מיד שנייה, בהן מציעים הגולשים פריטים למכירה. "דברים למסירה/מכירה במודיעין" בה חברים כבר יותר מ-8,600 גולשים ו"לוח מודעות ויד שנייה במודיעין והאזור", כאשר בשתיהן מועלים מדי יום עשרות פוסטים של מוכרים ומחפשים.
בנוסף יש בעיר עוד מאות קבוצות פייסבוק, הנעות בין התארגנויות למטרות ספיצפיות כמו מאבקי תושבים שלל נושאים, דרך קבוצות של תלמידי בתי ספר וכיתות ועד כמה קבוצות המיועדות לקהל הצעיר בעיר. אחת הקבוצות המשעשעות ביותר במודיעין היא "מודיעין מכבים רעות MEMS", בה חברים 4,300 גולשים המעלים ממים משעשעים שיצרו וקשורים לעיר.
בין עמודי הפייסבוק הפעילים בעיר קיים כמובן גם MNEWS – עמוד הפייסבוק של עיתון זה, שבו יש כבר 5,100 חברים והוא כל הזמן במגמת עלייה. העמוד מעלה סטטוסים המקושרים לאתר העיתון הכוללים כתבות חדשותיות, כתבות מגזין ומדורים שימושיים.
בתמונה: ליאור ישמח-משה. העיקרון – בלי פרסומות (צילום פרטי)