באיחור של שנה וחצי, דו"ח מבקר העירייה לשנת 2012 מתפרסם סוף סוף במחצית 2014. הדו"ח הונח על שולחן העירייה כבר בקיץ שעבר, אבל רק עכשיו מצאה מועצת העיר את המועד המתאים לדון בו.
מועצת העיר שמעה בישיבתה האחרונה את סקירתו של המבקר אריק משיח, שבעיקר הסביר מדוע לא ננקטו צעדים קשים הרבה יותר כלפי חלק מהעובדים שסרחו. לדבריו, במקרה אחד העירייה לא תיעדה את החקירה המשמעתית. המסקנות במקרים אחרים לא היו חד משמעיות ומנעו נקיטת צעדים נחרצים יותר כגון פיטורי עובדים או העברת המידע למשטרה.
עושה גם עבודות פרטיות?
הדו"ח נפתח במקרה של עובד עירייה שהועסק בבית הספר "קשת" בעיר כעובד פרטי שלא באישור העירייה. במקרה זה, לאור התערבות בית הספר, הופסקה העבודה באופן מידי ולא הועברו לו התשלומים בגין העבודה הפרטית שביצע. המבקר קבע כי העובד, שעבד בעבודה נוספת ללא אישור, הועסק באופן פרטי על ידי בית ספר בשטח הרשות העירונית, ובנוסף לכך גם ביקש לקבל את התשלום באמצעות קבלן אחר, דבר שהינו פסול.
במקרה אחר התגלה כי עובד הגיש חשבונית כוזבת להנהלת חשבונות של בית ספר עירוני ג' על סך 870 שקלים, עליה היה חתום בעל עסק מסויים שביצע עבודה בביתו של העובד. זאת לאחר שמנהלת בית הספר סירבה לאשר לו החזר כספי בגין הוצאות, ללא חשבונית מתאימה.
העובד הסביר למבקר כי בעבר ביצע עבודת גבס בבית הספר וקנה חלון ללא חשבונית על מנת להתקינו בבית הספר. הוא חשב שבית הספר ישלם עבור החלון שקנה ללא חשבונית, אולם כשזה לא קרה, הוא ביקש מהקבלן הזגג להתקין בביתו הפרטי זכוכית מיוחדת לשולחן והורה לקבלן להגיש את החשבונית להנהלת בית הספר ובכך לפצות את עצמו על רכישת החלון שלא שולמה לו. מסקנותיו של מבקר העירייה היו שבשני המקרים פעל העובד באמצעות "קיצורי דרך" ו"הפרת נהלים".
בנוסף ציין משיח כי בשני המקרים בהם העובד, ביקש לקבל סכומי כסף, זה היה בגין הוצאות (רכישות למיניהן) ועבודה שבוצעה על ידו. משיח גם מתח ביקורת נוקבת על העירייה כשחקרה את המקרה וקבע כי "על העירייה היה לתעד כנדרש וכמתחייב, את חקירת המשמעת שהתנהלה בעניין זה". משיח הדגיש כי חיפש מסמכים אף בתיקו של העובד הקשורים למקרים שבהם היה העובד מעורב אולם "אלה לא נמצאו" ולכן הוסיף משיח "המקרה נבדק בהתבסס על הזיכרון של המעורבים בדבר".
בסופו של דבר הסתפק משיח בהמלצה די רחמנית שנתפסת כמעין פשרה של 'אין ברירה' שעל פיה העובד יינזף על ידי מנכ"ל העירייה ובמקביל יגובשו כללים על ידי מנכ"ל העירייה להתנהלות חוקרי משמעת, תיעוד ושמירת מסמכים הקשורים למקרים הנבדקים על ידם.
נכסי העיריה – נעים להשכיר
הדו"ח השני עסק בנושא השכרה ושימוש בנכסי עירייה. בדו"ח זה עסק מבקר העירייה במקרה בו מקהלת "קולות מודיעין" השתמשה במבנה של "המרכז לעולה" במכבים השייך לעירייה, זאת ללא תיאום, ללא חוזה המגדיר את הפעילות וללא דיווח על כך לגורמים הרלוונטיים.
הביקורת אף הוסיפה כי "השכרת מבנה ציבור ללא חוזה שכירות מהווה סיכון מאחר והמשתתפים בפעילות אינם מבוטחים ולפיכך העירייה חשופה לתביעות מצד המשתתפים בפעילות במקרה של פגיעה ברכוש או נפש".
הביקורת המליצה על בחינת הנושא על ידי מנכ"ל העירייה כאשר ייבחנו כלל המשמעויות החל מהשכרת מבנה העירייה לפעילות פרטית, דרך קביעת הסכום שייגבה וכלה בגורם שיהיה אחראי על פעילות זו. בהקשר זה קבעה ועדת הביקורת כי הוועדה מבקשת שתיקבע מדיניות לשימוש ולהשכרת נכסי עירייה ושהמידע יופץ לכלל המחלקות ומנהליהן לריענון.
טריקים של ספרניות
הדו"ח השלישי היה דו"ח רוחבי שעסק ברשת הספריות העירוניות. מבקר העירייה החליט לבקר את הספריות מהסיבה שלספריות בעיר יש חשיבות רבה ותרומה כמרכז תרבותי-קהילתי לתושבי העיר. ועל כן רצה לבדוק האם הספריות מתפקדות ומנוהלות באופן תקין, יעיל ובהתאם להוראות החוק ההנחיות והנהלים התקפים לנושא זה.
מתוך מסקנות הביקורת עולה כי הספרניות פעלו ללא נהלים פנימיים המגדירים את תפקידן בספרייה. נושא נוסף שעלה הוא שהעירייה נמצאת בתת תקינה לגבי מספר הספרניות הנדרש על פי התקן כאשר יש 20 ספרניות בזמן שהתקן עומד על 27 משרות.
המבקר בדק גם את נושא ההיעדרויות של מספר ספרניות וקבע כי למרות שהיעדרויות הן על פי המותר בחוק ובתקנות עדיין העובדות שנבדקו נעדרו מהעבודה, באופן שמשבש את עבודת הספרייה ומקשה על עריכת סידורי העבודה. עוד קבע המבקר כי יחס של מספר הספרניות המקצועיות למספר סך כל העובדים שברשת הספריות אינו עומד בדרישות.
עוד קבעה הביקורת שאירוח של גופים בספרייה המרכזית פוגמת בפעילות הספרייה ובשל כך היא לא עומדת בתקנות לגבי משך השעות השבועיות הנדרשות להפעלת הספרייה. דברים דומים קבע המבקר על הספרייה ברעות שציין כי היא נסגרת בשעה 13:00 מדי יום, בשעה שנדרשת לטובת תלמידי תיכון מו"ר.
בנושא אחר שנבדק עלה כי העירייה שילמה לעובדת בספרייה תשלום עודף עבור החזר הנסיעות וזאת מאחר ועובדת ששינתה את מקום מגוריה אך לא דיווחה על השינוי ולא דיווחה על התשלום העודף. עוד קבע המבקר כי הספריות המרכזיות לא שלחו הודעות ו/או התראות לקוראים שלא החזירו את הספרים שהושאלו ולא ביצעה גביית תשלומים לפי החוק בשל איחור, אי החזרה או השחתה של ספרים.
המלצת המבקר היא שמנהלת רשת הספריות תחבר נוהל פנימי שיסדיר את עבודות הספרניות בספריות. כמו כן התקבלה המלצה לפתוח את ספריית כותר רעות משעה 13:00 ועד 16:00 לנוחיותם של התושבים ולשימושם של תלמידי בית הספר, והתקבלה המלצה לערוך בחינה של גורם מקצועי חיצוני באשר לתקני כח אדם הנדרשים בספריות. תשלום היתר שהועבר לספרנית ייבחן לצורך קביעת אופן ההחזר לקופת העירייה.
(צילום ארכיון)