האם שיפוץ ארכיאולוגי-תיירותי תמים באזורנו עלול להפוך לחומר נפץ בינלאומי? בכל הקשור ל"גבעת הבורשים" הסמוכה למכבים – הפוטנציאל לכך קיים.
בתוך כחודשיים יושלמו עבודות השיפוץ של המתחם, הסמוך לכביש יאיר פרג. הגבעה שעליה חורשת ברושים עברה עבודות שיפוץ שכללו שיחזור הטראסות שבשטח וכן ניקוי הפסולת הרבה וגלי האבנים שהתגוללו במקום. בשלב השני של עבודות השיפוץ, שיעלו כשניים וחצי מיליון שקלים, יוקם במקום מצפור שישא את זכרו של הרמטכ"ל לשעבר – אמנון ליפקין שחק.
על הגבעה ניצבת חורבה שממנה נותרה רק הקומה הראשונה. בעבר היה זה ביתו של המופתי של ירושלים חאג' אמין אל חוסייני, ששימש לו בית קייט בתחילת המאה העשרים. חאג' אמין אל חוסייני היה לאומן ערבי קיצוני ואנטישמי מוצהר, שנלחם בכל דרך אפשרות נגד היהודים ונגד הקמת מדינת ישראל. הוא נפגש עם היטלר והקים במסגרת האס.אס חייל מוסלמי ואף סייע לאייכמן בהליכי השמדת היהודים בכבשני הגז. אחד מתיכנוניו הבולטים היה להרעיל את בארות המים של ראש העין שסיפקו מים לתל אביב. התיכנון היה שצנחנים גרמנים וערבים יצנחו באזור יריחו כשמיכלי רעל על גבם ויגיעו לראש העין בחשאי. הרעיון סוכל ועשרה מיכלי רעל, שהיו מסוגלים לקטול כרבע מיליון בני אדם, נתפסו.
אחיינו של חאג' אמין אל חוסייני היה עבד אל קאדר חוסייני, קצין צבא ערבי שעמד בראש צבא הכיבוש הערבי שפלש במלחמת השיחרור מלבנון לצפון הגליל. עבד אל קאדר חוסייני נהרג לבסוף בקרב על הקסטל.
עד כאן היסטוריה. אלא שגבעת הברושים נמצאת במה שהיה בעבר שטח ההפקר בין ישראל וירדן, ולפלסטינים יש תביעות לקבל לידיהם חזרה את המתחם. במיוחד משום ששם היה ביתו של אל חוסייני. לפי חבר המועצה לשעבר אלכס ויינרב, שהתמחה בענייני ארכיאולוגיה, "בהסכמי אוסלו הובהר כי השטח שבו נכללת גברת הברושים אמור לחזור לידיים פלסטיניות".
ויינרב: "כשהייתי סגן ראש העיר הצבתי שלטים על אתרי טבע רבים בעיר וראש העיר דאז משה ספקטור ביקש ממני להסיר את השלט מגבעת הברושים בטענה כי 'הדבר עלול לגרום לתקרית דיפלומטית בינלאומית' ובסופו של דבר הוסר השלט".
אגב, שניים מהבולטים בחיילי צה"ל שהלכו לעולמם בחודשיים האחרונים קשורים מאד לגבעת הברושים: מדובר באריק שרון ובמאיר הר ציון, לוחמי יחידה 101. בשנות החמישים, כשלוחמי ה-101 יצאו לפעולות התגמול שלהם בסביבת מודיעין, הם נהגו להגיע לביתו של חאג' אמין אל חוסייני באישון לילה, להתארגן שם וממנו לצאת לפעולות בכפרי הסביבה.
חבר המועצה שמעון גואטה, שהוא גם יו"ר ועדת התיירות העירונית: "הקרן הקיימת העבירה 1.3 מיליון שקל לשיחזור האתר, שהוא אתר מורשת חשוב מאד לעיר. העירייה תרמה סכום דומה לביצוע העבודות. מן הראוי שנמשיך את מורשת הגבורה של לוחמי ה-101 שהמקום שימש עבורם בסיס יציאה לפעולות".
ומה לגבי "שטח ההפקר?"
"זהו שטח של מדינת ישראל. אין כבר שטח הפקר באזור".
(צילום: McKaby)