הסערה הגדולה הזכירה לתושבי מודיעין – ולמעשה לתושבי כל המדינה שכבר מכירים את הסאגה המקומית – כי קניון עזריאלי הוא המקום המועד ביותר לפורענות ולהצפות. בשנים הקודמות הוצף הקניון פעם אחר פעם והתמונות כיכבו בעיתונים ובמהדורות הטלוויזיה. השנה נעשו מאמצים גדולים למנוע את ההצפה והוקמו לא פחות מארבעה "קווי הגנה" בדמות סוללות וקירות. עד לשעת סגירת הגליון (יום רביעי בצהריים) נראה כי ההגנה עובדת והקניון נותר יבש.
"בשנה שעברה גובה המים הגיע לכשני מטרים מחוץ לדלת הראשית של הקניון וכשהמים חודרים פנימה הם עוברים את גובה הברכיים. בחניון אפשר היה לראות ממש מכוניות צפות", סיפר לנו אחד העובדים בקניון.
מוטי אלקבץ, מנהל סניף הסופר פארם, נזכר: "בשנה שעברה המים במשרד שלי, שנמצא בחלק הפנימי של החנות, הגיעו לגובה של 10-15 ס"מ. סחורה רבה נפגעה, ציוד המחשוב התקלקל, הריצופים התרוממו וכל הריהוט התנפח. עכשיו זה נראה בסדר".
לורן דייג, מנהלת חנות QUEEN ESTER , מוסיפה: "בגלל ההצפות לא עבדנו במשך יומיים וחצי. היינו עסוקים בתיקונים והחלפת סחורות פגומות".
איך נערכתם השבוע?
מוטי: "כמו כל שנה עם מגבים וסמרטוטים. אנחנו מניחים גם שקי חול בכניסה לחנות. ,להגיד לך שזה עוזר? ברור שלא".
נעשו פעולות נוספות מטעם הקניון או העירייה?
" העירייה בנתה חומה מוגבהת בכניסה והנהלת הקניון התקינה פתחי ניקוז בתוך המסדרונות. הם גם בנו מסגרת אלומיניום בכניסה. אם כל זה לא יעזור, אז אלוהים יעזור".
ואכן, כבר בכניסה לקניון אפשר לראות את קו ההגנה הראשון בצורת חומה בגובה של מטר שנבנתה לחסום ככל האפשר את זרם המים. בקו ההגנה השני הקניון בנה חומת מגן מאלומיניום שניתנת לסגירה בשלבים . קו ההגנה השלישי הוא פתחי ניקוז במורד המדרגות – ממש לפני דלת הזכוכית הראשית. קו ההגנה הרביעי הוא פתחי ניקוז שנבנו בתוך מסדרונות הקניון.
עדי קרום, מנכ"ל הקניון: "עשינו כל מה שאפשר והרבה מעבר לזה כדי שהשנה לא יהיו הצפות. לא חסכנו שקל ואנחנו מתכוננים לזה זה זמן ארוך. אני חייבת לציין שהעירייה עושה עבודה יפה ומשקיעה משאבים רבים כדי שהמקרה לא יחזור על עצמו גם השנה".
קרבות תנועה ליד בית הספר
ואיך נראה יום הסערה הראשון מנקודת המבט של תלמידי העיר? יצאנו לשטח ביום רביעי בבוקר.
7:30 לידי בית הספר היסודי בשכונת אבני חן. מזג האוויר: השמיים אפורים וקודרים, הגשם ניתך בחוזקה על הקרקע. הורים במכוניות ובהן ילדים שצריכים להגיע לבית הספר חונים ומורידים אותם במחוז חפצם. כמות המכוניות אינה גדולה, אך עצם עצירת הרכבים, הכניסה לחניה והיציאה ממנה בתדירות גבוהה, מתחילה ליצור עומס בכביש הדו סטרי בעל שני הנתיבים. העומס משתחרר לפרקים, ברקע נשמעות צפירות בודדות, התחושה שהנוסעים יחסית רגועים. משאית מגיעה, שני רכבים מנסים להשתלב בתנועה, נוצר פקק תנועה קטן, לרגע השקט והרוגע מופרים ומספר הצפירות מתגבר, לוקח לנהגים מספר רגעים להתעשת והם מצליחים לצאת מהתסבוכת.
7:36: הרכבים מהם מגיחים הילדים חונים משני צדי הכביש. הצפירות מתחדשות. הילדים ממהרים להיכנס פנימה למקום מבטחים.
7:43 הגשם לא עושה סימנים שהוא מתכוון לעזוב בקרוב. הורים יוצאים יחד עם הילדים מעברו השני של הכביש וחוצים אותו ללא מעבר חצייה, שדה הראייה לקוי, בין הנתיבים קו מקווקו ותו לא, סכנת נפשות. ילדים בודדים הולכים ללא ליווי ומגיעים ברגל. יש הורים שלא יכלו להגיע ושלחו את ילדיהם במונית.
7:48 הנהגים מתחילים לחנות בחניות כפולות. מישהי מנסה לעשות פרסה, אבל יש רכב חונה מאחוריה והכביש צר. היא עומדת אובדת עצות, שני הנתיבים עוצרים מלכת, גל צפירות מגיע מכל הכיוונים ויחד איתן נשמעת צפירה אחידה של מישהו שלא מוריד את ידו מהצופר. הרכב מאחוריה מפנה לה מקום והיא מסיימת את הפרסה ומפנה לשאר את הדרך.
7:52 העומס גדל. אם לפני כן נהגים שעמדו עם רכבם וחיכו ברוגע, עכשיו חלק מהם מאבדים סבלנות, חותכים ועוקפים במהירות את החוסמים. הרכבים חולפים אחד על פני השני במרווח של מספר סנטימטרים בודדים.
8:00 העלאת והורדת ילדים באזור זה המוגברת בימים גשומים ככל הנראה מוכרת לנהגי השכונה, בשלב מסוים נראה שתנועת המכוניות לכל הכיוונים מתנהלת בהרמוניה, אחד יוצא שני נכנס, שניים אחורה, אחד באלכסון, הבהובי וינקרים, רכבים ומטריות בשלל צבעים, דלת נפתחת ונטרקת והגשם מנצח על המקהלה הזורמת בקצב משלה. אך עצירת פתע, נהג שלא ראה רכב היוצא מחניה, כל פספוס קל יכול להוציא את ההתנהלות שנראית על פניו עובדת כמו שצריך מריכוז ולגרום למפגע.
8:07 אם יוצאת עם שלושת ילדיה מרכבה מעבר השני של בית הספר. היא מעבירה בריצה את הילד הראשון, היא מלווה אותו עד אמצע הדרך. הילד, לפני שמגיע לצד השני, מגיע מאחורי רכב שמתחיל לעשות רוורס. מפיה של האם נפלטת צעקה קלה ולאחריה הילד מגיע בבטחה למדרכה. את שני ילדיה האחרים היא מלווה עד שער בית הספר.
8:20 השמיים קודרים והגשם לא הפסיק, אך התנועה חזרה לסדרה ועולם כמנהגו נוהג.
(צילום: אינגריד מולר)