בזבזנים – לכו לקיסריה

יהודה גולן

על הפרק: מגרש גולף במודיעין. לא ברור מתי זה יקרה או אם בכלל המדינה תאשר את התוכנית הגרנדיוזית שיזם הנדל"ן היהודי מצרפת אפרים כליפא מתכנן, אבל כבר מתחילה להתגבש התנגדות רחבה לתוכנית, שבמרכזה תעניק העירייה היתר להקמת מגרש גולף ענק, שישתרע על שטח של כ-600 דונם במערב העיר. ממערב לשכונת נופים, ליד גבעת חרובה. אם יקום, המתחם ישתרע עד סמוך למחלף ענבה.

העירייה תומכת בתוכנית ומסייעת לקדם אותה. כך על פי מכתב ששיגר לכליפא מהנדס העיר צחי כץ. מסמך זה מהווה בעצם "הצהרות כוונות" של העירייה. במכתבו (מיום 25 לנובמבר 2015) מצהיר כץ כי הוועדה המקומית לתיכנון ובניה "רואה בחיוב ומברכת" את התוכנית הכוללת הקמת מגרש גולף ומלון גולף. כץ מזכיר את פגישתם הקודמת שהתקיימה באוקטובר, כלומר חודש לפני שמכתב "הצהרת הכוונות" יצא לכליפא ואנשיו. בפגישה זו השתתף גם רון ברזני – ראש מינהלת אופק שמטפל בפרוייקטים התיירותיים ובפרוייקטים מתחום הספורט (כמו למשל הקמת פארק המים החדש).

במכתב מציין כץ כי בכוונת מחלקת ההנדסה של העירייה לייעד את השטח המוגדר בתוכנית בניין עיר (תב"ע) מד / 2020 כאזור נופש וספורט "ופעילות פנאי" כפי שמצויין במכתב, לצורך הקמת מגרשי הגולף. לשם כך מבטיחה העיריה להוסיף עוד מספר גושים וחלקות לתוכנית הכללית שעליהם ייבנו המגרשים.
הגושים שמיועדים על פי התוכנית ההנדסית למגרשי הגולף הם גושים: 4656, 4652, 4651,4650, 4649, ו- 4639. מהנדס העיר מודיע למעשה כי בכוונה לבצע תוספת של גושים וחלקות לתב"ע העירונית לצורך הקמת מגרשי הגולף החדשים, אם כי כץ מסייג את התוכנית במתן האישורים הנדרשים מוועדות התיכנון השונות.

קק"ל: תעשו את זה בחיריה

בפרטי התוכנית מצויים גם ראש העיריה, היועצת המשפטית, אדריכלית העיר וגם אלון גרנות – יו"ר איגוד הגולף בישראל.
גרנות סייר בשטח בחודש שעבר, בלווית אנשי קק"ל, כדי להתרשם מהתוכנית ולשמוע את חוות דעתם. מאחר ומדובר בשטח ירוק ומיוער בחלקו הגדול, יש לקק"ל מה לומר בנושא.
כאן התברר כי קק"ל, בנגוד לעיריית מודיעין, לא כל כך אוהבת את התוכנית שאמורה "לאכול" מאות דונמים של חורש טבעי ושטח ירוק פתוח ולפגוע במסדרון האקולוגי העיקרי של מדינת ישראל. במכתב ששיגר יחיאל כהן, סגן מנהל מרכז של קק"ל לגרנות, כתב כך: "השטח הינו איכותי מאוד מבחינה נופית ומהווה צוואר בקבוק של מסדרון אקולוגי ארצי. כל פיתוח במקום יפגע במסדרון זה ולדעתנו חשוב לשמור על השטח הזה פתוח ללא פיתוח. בימים אלו מתגבשת תכנית מתאר חדשה לעיר מודיעין המשמרת את השטח הנדון כיער שישמש כמסדרון אקולוגי. הקמת מגרש גולף אינה עולה בקנה אחד עם יעוד זה".

בהמשך מפרט כהן את הסיבות להתנגדות:
"השימוש ‏המוצע ‏לגולף ‏הינו ‏שימוש ‏בזבזני ‏בשטח ‏ועתיר ‏בצריכת ‏מים. ‏שימוש ‏זה ‏עתיד ‏לשרת‏ מספר ‏אנשים ‏מצומצם ‏בלבד,‏ רובם ‏מרמה ‏סוציו-אקונומית ‏גבוהה. 
מחוז‏ מרכז ‏עתיר ‏האוכלוסייה ‏הוא ‏המחוז ‏בעל ‏הביקושים‏ הגבוהים‏ ביותר ‏לבנייה למגורים, למתקני ‏תשתיות, קווי ‏תשתית ועוד, ‏על ‏כן ‏יש ‏צורך ‏בתכנון ‏מושכל ‏של ‏הקרקע.
השטחים ‏הפתוחים ‏המעטים ‏במחוז ‏משמשים ‏כריאה ‏הירוקה ‏של ‏תושבי ‏המחוז ‏ולכן ‏גם‏ אותם ‏יש ‏לתכנן ‏באופן ‏מיטבי ‏שיאפשר ‏הותרתם ‏פתוחים ‏וטבעיים, על ‏כל ‏המשתמע ‏מכך‏ מבחינה‏ אקולוגית‏ ונופית, קל‏ וחומר‏ כאשר ‏מדובר‏ במסדרון ‏אקולוגי‏ ארצי מבחינת‏ מכלול‏ האינטרסים‏ הלאומיים‏ לבקשת‏ אישור‏ שטחי‏ גולף‏ במחוז‏ מרכז‏ עולה‏ כי‏‏‏ הקצאת ‏שימוש‏ לגולף‏ תהווה‏ נגיסה‏ נוספת ‏ולא ‏חיונית,‏ עבור‏ שימוש‏ בזבזני‏ במשאבי‏ מים‏ וקרקע‏ ועבור‏ ציבור‏ אנשים‏ מצומצם ‏בלבד.
כך‏ ששימוש‏ של ‏גולף‏ סותר‏ למעשה‏ את‏ המדיניות‏ לפיתוח ‏בר-קיימא, הן‏ מבחינת‏ שימוש ‏  יעיל ‏במשאבי‏ הקרקע ‏ובמשאבי ‏הטבע‏ המצומצמים,‏ הן‏ מבחינת‏ החשיבות‏ של‏ שמירה‏ על‏ מסדרון‏ אקולוגי‏ ארצי‏ והן‏ מבחינת ‏צדק‏ חלוקתי.
לאור כל זאת אנו מתנגדים לאישור שימוש של מגרש גולף בשטחי היער ומציעים לבחון הקמת מגרש גולף באחד מהפארקים המטרופוליניים המתוכננים במחוז, לדוגמה בסמוך לאתר הפסולת חירייה".

מי ישלם על המים?

גם קבוצת ״תושבים משפיעים במודיעין" החלה להתארגן נגד התוכנית. גדעון בכר, מראשי הקבוצה, ציין כי "הקבוצה רואה בצער רב ובהפתעה גמורה את כוונת העירייה להקים מגרשי גולף עלשטח של 600 דונם המהווים חלק ניכר מהשטח העירוני של העיר מודיעין". 
מה רע במגרש גולף?
"מדובר במיזם מגלומני שמטרתו לשרת את האלפיון העליון ואת בעלי הממון והכוח על חשבון תושבי מודיעין. זהו עניין בראש ובראשונה של צדק חברתי. ברור מאליו שידם של תושבי מודיעין אינה משגת לשאת בעלויות הכרוכות בספורט זה. יתר על כן – מדוע שנפקיר שטחים כאלה גדולים, השייכים לנו התושבים, ונאפשר את נישולנו משטחי הפנאי והנופש שלנו עבור מיעוט של טייקונים ובעלי ממון?".
ובכך תמה התנגדותכם?
"חשבנו שבמדינה כל כך דלה במים ,ששנות בצורת באות עליה בתכיפות כל כך רבה, תהיה התחשבות במשאב המים. ידוע ששטחי הדשא הגדולים זוללים כמויות אדירות של מים יקרים. ושוב מדובר כאן בעניין של צדק חברתי: הפקעת משאב לאומי, מים, לטובת שימושם של אלו שממילא יש להם כל כך הרבה. אנו לא מוכנים לתת ידינו לכך שבעיר שלנו, מודיעין, יהיה ביזבוז סיטוני של מים".

בפירסום של הקבוצה הובעה התייחסות לגורמים נוספים: "העיר מודיעין התברכה גם בעשרות אלפי רוכבי אופניים ובצדק היא זכתה לתואר של בירת האופניים של ישראל. רבים מהם רואים בלב כלה כיצד חלקת יער אחרי חלקה, שטח פתוח ואהוב אותו הם 'חורשים' בגלגלי האופנים נעלם בהדרגה. גבעת חרובה ומורדותיה המערביים, עליה מדובר כמקום למגרשי הגולף, היא לב ליבו של שטח הרכיבה במודיעין ובישראל בכלל. כמה מצער שייקחו מאיתנו את השטחים האלו וייתנו אותם לשימושם של מתי מעט שכלל וכלל אינם גרים בעיר. נשאלת השאלה גם כיצד מוכנה העירייה לתת שטח ענק כזה, כאמור 600 דונם, ללא הליך מכרזי מסודר ליזם זר שאיננו יודעים עליו דבר? אלו תנאים סוכמו עימו? מדוע דווקא התקבלה הבחירה בו? האם לתושבי העיר מודיעין אין זכות בסיסית לדעת יותר על אחת ההחלטות הקרדינליות ביותר בתולדותיה?.
"אנו משוכנעים שהתוכנית הזו פועלת לרעת תושבי העיר מודיעין ופוגעת קשות ברווחתם. אנו קוראים לעירייה להבין את הטעות החמורה בקידום תוכנית זו ולצאת בהודעה פומבית המבטלת אותה. בהתאם יש לעדכן את תוכנית המתאר של העיר כדי לשמר את מעמדם הטבעי הייחודי של שטחים אלה. נדגיש שבכוונתנו להתנגד לה בכל האמצעים החוקיים כולל הפגנות, עצומות ומאבק ציבורי רחב כדי לעצוראת אי הצדק החברתי שתוכנית זו, המקודמת בברכת העיריה, גורמת לתושבים שבחרו בה. על עצומה ראשונה של רוכבי האופנים בעיר נגד מגרשי הגולף חתמו כבר למעלה מאלף איש תוך ימים בודדים ורבים מצטרפים כל יום".

בתמונה כך זה נראה היום. אזור "חרובה". (צילום: "תושבים משפיעים במודיעין)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

איחוד נוסף על הפרק

בעיריית מודיעין שוקלים לאחד כבר בשנת הלימודים הקרובה את בתי הספר כרמים והאלה, זאת לאחר שהתברר כי בכרמים לא תיפתח כיתת א' ויפעלו בו שמונה כיתות בלבד

איחוד נוסף על הפרק

בעיריית מודיעין שוקלים לאחד כבר בשנת הלימודים הקרובה את בתי הספר כרמים והאלה, זאת לאחר שהתברר כי בכרמים לא תיפתח כיתת א' ויפעלו בו שמונה כיתות בלבד

המשך קריאה »