אל תשלח ידך אל הנער

ערן קמינסקי

לפני שלושה שבועות קיבלו הורי התלמידים בבית הספר היסודי הממ"ד "שבטי ישראל" דוא"ל מבית הספר בו סופר על תחילת הפעלתה של "תוכנית חברתית לשיפור האקלים החברתי ומניעת אלימות". בהודעה סופר על ה"חוזה" הכיתתי אליו יהיו מחוייבים התלמידים ועל הסנקציות שיופעלו כנגד תלמידים שינהגו באלימות פיזית או מילולית. לפי ההודעה, ילד/ה שלא יעמוד בכללי הכיתה בפעם הראשונה תישלל ממנו ההפסקה. בפעם השנייה יקרא למנהל ותישלל ממנו ההפסקה ובמידה וההתנהגות תחזור על עצמה פעם שלישית ישלח מכתב להורים בנוסף לשלילת ההפסקה.  אם ההתנהגות עדיין תחזור על עצמה, יישאר הילד בבית הספר לאחר שעות הלימודים ויקבל משימה לימודית לזמן זה. 

עד כאן הכל טוב ויפה, אלא שהניסיון הזה של הנהלת בית הספר לא הגיע משום מקום, אלא נבע ממציאות בת חודשים ארוכים אותה כינו חלק מההורים בשיחות עם "מודיעין News" כ"אווירה אלימה וביריונית". לטענת אותם הורים, התלונות על האווירה האלימה בה תלמידים מכיתות נמוכות נופלים קורבן לביריונות מתמשכת לא קיבלו מענה מספק מהנהלת בית הספר וצוות המורים, עד שחלקם נאלצו לפנות בעצם אל גורמים במשרד החינוך.
אחד הטריגרים האחרונים שהביאו את אותם הורים לפנות אלינו היה מקרה שאירע לפני מספר שבועות, בו תלמיד כיתה ב' נשרט בצורה קשה בפניו (בצילום) על ידי תלמיד אחר, מקרה שבעקבותיו פנו ההורים אל מינהל החינוך בעיריית מודיעין בדרישה לטיפול חיצוני בנעשה בשבטי ישראל. יתרה מכך: ל"מודיעין News" אף נודע על הורים שהוציאו את ילדיהם מבית הספר נוכח מקרי האלימות שחוו במהלך שנת הלימודים הנוכחית. 

הפיתרון – לעבור בית ספר

כך למשל מתארת א', אם לשני בנים בשכבות הנמוכות בבית הספר, את מה שחוו בניה בחודשים האחרונים: "בבית הספר יש מספר לא מבוטל של ילדים שסובלים מבריונות ושל הורים מודאגים מהמצב ומביטחונם של הילדים. יש הרבה מאוד מקרי אלימות בבית הספר, שהרבה מהם מופנים כלפי הילדים הרבים בבית הספר שהם עולים חדשים. אני ממש לא רוצה לפגוע בבית הספר, שיש לו פוטנציאל מצויין, אבל המצב הזה חייב להיות מטופל מיידית". א' אף העבירה מכתב בנושא לאחת היועצות הבכירות במשרד החינוך. 
אם נוספת שלדבריה בנה נפל קורבן לאלימות בשטח בית הספר היא ד', שבעקבות המקרה אף ביקשה להעביר את בנה לבית ספר אחר ונענתה בשלילה. היא מספרת: "שני ילדים תפסו את הבן שלי בעוד ילד שלישי היכה אותו ובעט בו. המצב הזה הוא לא חדש בבית הספר. בכל יום יש מקרי אלימות והשפה בה הילדים משתמשים היא איומה ונוראית. הבן שלי למד את כל הקללות בעברית תוך חודש. בית הספר הפך לשדה קרב וכל יום ילדים חוזרים מוכים". 

פיתרון נוסף – ללמוד בבית

עוד מקרה בו עולים חדשים סבלו מאלימות, בנוסף לאי קיום הבטחות ההנהלה לעזרה לימודית לילדים, הוא המקרה של ילדיו של ה' ואשתו, זוג שעמדו בפני חזרה לארץ מוצאם ובעקבות האלימות נגד ילדיהם החליטו שלא לשלוח אותם לבית הספר עד למועד עזיבתם את הארץ. מספר האב: "הבנים שלנו סבלו מאלימות באופן קבוע והמורה לא עשתה דבר. אחרי שגם פנייה למנהל לא עזרה החלטנו להעביר אותם ל'הום סקולינג'. אחרי שבועיים כאלו הוזמנו לפגישה עם המנהל וגברת מהעירייה שאמרה לנו שזה לא חוקי. היא הסבירה שאם ננסה להוציא אישור עבורם ללמוד בבית זה יהיה סיוט בירוקרטי והגענו להסדר פשרה שכל אחד מהילדים יילך לבית הספר שלושה ימים ושלושת הימים הנוספים נלמד אותו בבית. הבעייה היא שבבית הספר המצב נותר בדיוק אותו דבר וכל יום הילד שלנו חוזר הביתה בוכה". 

איפה היה הפיקוח?

אחת הטענות הקבועות שעולות מדיווחי ההורים היא היעדר פיקוח על הילדים והיעדר אכיפה וענישה מצד הנהלת בית הספר. "כשהילדים מתלוננים על אלימות התשובות שהם קיבלו מהמורים היו: 'לכו תשחקו במקום אחר, כי כאן המורים לא רואים את הילדים ולכן הם רבים פה'", סיפרה אחת האימהות. "איך יכול להיות שמתירים למצב כזה להמשיך ולהתרחש בימינו?".
אם נוספת סיפרה השבוע כי אחת הסיבות שהנושא לא טופל במידה מספקת עד היום היא שבבית הספר יש רק יועצת חינוכית אחת, שגם היא שבה מחופשת לידה לא מזמן ובזמן היעדרה לא היה לה ממלא מקום מקצועי. היא ממשיכה: "לא היה כמעט פיקוח של מורים בחצרות בזמן ההפסקות. יותר מזה, גם כאשר בעקבות תלונות של תלמידים ושל ההורים התלמידים המכים הוזמנו אל המנהל, הם יצאו משם עם נזיפה לא מספקת וסוכריה על מקל. זאת ממש לא דרך לטפל במצב הזה".
בנוסף מספר אחד האבות כי סימן נוסף להתנהלות הבעייתית של בית הספר הוא העובדה כי הורי תלמידים שהוכו לא זכו לקבל דיווח מבית הספר על האירועים, אפילו כאשר אלה הסתיימו בפציעות פיזיות. לדבריו, גם הורי הילדים המכים לא דווחו על המצב על ידי בית הספר. 
"חייבת להיות בבית הספר גישה של אפס סובלנות לאלימות", אומרת ד'. "אני חוששת שמה שעושים כעת זה רק לשים פלסטר ולא באמת לנסות ולשנות את המצב הזה. בית הספר חייב להיות מקום בטוח". 

תגובת העיריה
"כידוע, מקרים שמגיעים למינהל החינוך העירוני מטופלים באופן מקצועי מול הגורמים הרלוונטיים ובמידת הצורך מועברים למשרד החינוך להמשך טיפול, כפי שקרה גם במקרים אלה".

בתמונה המטושטשת. כך נראה פרצופו של תלמיד בבית הספר אחרי יום לימודים שגרתי (צילום פרטי)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

איחוד נוסף על הפרק

בעיריית מודיעין שוקלים לאחד כבר בשנת הלימודים הקרובה את בתי הספר כרמים והאלה, זאת לאחר שהתברר כי בכרמים לא תיפתח כיתת א' ויפעלו בו שמונה כיתות בלבד

איחוד נוסף על הפרק

בעיריית מודיעין שוקלים לאחד כבר בשנת הלימודים הקרובה את בתי הספר כרמים והאלה, זאת לאחר שהתברר כי בכרמים לא תיפתח כיתת א' ויפעלו בו שמונה כיתות בלבד

המשך קריאה »