שוק התקשורת בישראל התעורר השבוע עם הכרזת השחקן החדש בזירה – חברת UNLIMITED השייכת לחברת החשמל – על מהפיכה חסרת תקדים: חיבור לאינטרנט בקצב שיכול להגיע עד 1 גיגה-ביט. ולא רק בקצב ההורדה אלא גם בקצב ההעלאה. זאת באמצעות שימוש בתשתית חדשה לחלוטין של סיבים אופטים. לאחר ההכרזה מיהרו שתי ספקיות התשתית הקיימות – הוט ובזק – להודיע על מבצעי שידרוג תשתיות ענקיים שגם הן מקיימות, ועל קצבי התחברות פוטנציאלים גבוהים מאלה שהן מספקות כיום.
לפני שתושבי מודיעין יוצאים מגדרם משמחה, כדאי לשמוע את אזהרתו של אבי וייס, עורך האתר "טלקום ניוז". לוייס אין בכלל ספק: "למודיעין לא תיכנס בכלל חברת התשתיות החדשה הזו, ולתושבי העיר אין מה לחכות לה".
מדוע?
"כי כל תשתית החשמל במודיעין היא תת קרקעית, ואילו הסיבים האופטיים של החברה החדשה, עליהם היא כל כך מתפארת, הם עיליים, ונמצאים על עמודי חשמל גלויים. בתל אביב למשל או בערים שבהן עמודי החשמל גלויים ניתן להשתמש בתשתית החדשה".
וייס מוסיף שצריך להפעיל צוות גדול כדי למשוך את הסיבים האופטיים מעמוד חשמל מרכזי דרך העמודים העירוניים ועד הבתים וכי מדובר בתהליך יקר מאוד.
על מכשלה זו חשבה UNLIMITED להתגבר באמצעות שימוש בכבלים האופטיים של חברת בזק, שכן נמצאים במודיעין, אלא שבזק לא מוכנה בכלל שישתמשו בכבלים שלה, כי היא רואה בכך תחרות ישירה בה. אגב, בזק מרשה להוט להשתמש בכבליה משום הסכם היסטורי בינה לבין הוט, שאסר מונופול על בזק. לגבי החברה החדשה, זה לא תקף.
זה אומר שמתושבי מודיעין נמנעת האפשרות ליהנות ואולי גם להרוויח מהאופציה של החברה החדשה?
"נכון. וזה אכן אבסורד. מקומות כמו מודיעין, סביון וכפר ורדים לא יוכלו להצטרף לשירות החדש אלא אם כן יחפרו את כל התשתית שקיימת באדמה. עסק יקר. יש אמנם אפשרות שנקראת נישוף, שהיא דחיסה באוויר של הסיבים האופטיים אל תוך התשתית שקיימת באדמה, אלא שזה דורש סכומים גבוהים ביותר, ומחייב יבוא טכנולוגיה מחו"ל. מדובר בהנחת עין אלקטרונית בראש הסיב שתזהה מכשולים שיתקעו את הסיב בתוך האדמה. במילים אחרות – משהו כה יקר שאין שום טעם כלכלי וצרכני לייבא אותו".
אבל שמעתי שבכל זאת תושבי העיר נרשמו לשירות החדש?
"לכאורה אתה יכול להירשם לאתר של חברת UNLIMITED ואז אם יהיו מספיק אנשים שיירשמו גם הם באותה שכונה, החברה תתחיל את תהליך ההתחברות. תיאורטית כל מודיעין יכולה להירשם. אבל כפי שהזכרתי, איש לא טרח בחברה הזו להסביר באיזה סכומים זה כרוך ועד כמה המעבר לא ישתלם כלכלית".
דובר חברת UNLIMITED, ילון מדר, פוסק חד משמעית: "למיטב ידיעתנו החברה שלנו יכולה להתחבר בכל הארץ וכל משתמש יכול להיכנס לאתר ולהירשם דרכו. ברגע שיהיו באזור מסוים מספיק נרשמים, החברה תיכנס אליו. זה תלוי רק בכמות הביקוש".
מה חדש בבזק?
גם את התיאוריה שחברת בזק תשדרג את התשתית שלה בעיר מודיעין כתוצאה מכניסת חברת התשתית החדשה, מפריך וייס: "למיטב ידיעתי, אין עדיין פעילות כזו בעיר מודיעין. אילו הייתה מתחילה לקרות בשטח, היינו רואים תכונה של טכנאי בזק ליד המרכזיות השכונתיות. בינתיים לא רואים זאת. אבל בזק יכולה בהחלט לשפר את השירות שלה בעיר כי יש לה סיבים אופטיים עם מהירות גבוהה בכל מרכזיה, ואין לה בעיה עקרונית למתוח קווי תקשורת אופטיים למי שירצה בכך בתוספת תשלום".
באתר שלו מספר אבי וייס כי בזק החליטה בחודש דצמבר האחרון לשדרג את רשת ה-DSL לטכנולוגיית ה-Vectoring, מה שיאפשר לה (בחלק מהמקומות ברחבי הארץ, תלוי במרחק בית הלקוח מהמרכזייה בשכונה, וטיב חוטי הנחושת בין המרכזייה לשקעים בבית), לספק מהירות של עד 180 מגה. עוד הוא מוסיף כי גם בזק החלה לפרוס סיבים אופטיים, כתחרות לחברה החדשה UNLIMITED בכמה ערים ברחבי הארץ ובכוונתה להציע בקרוב מאוד חיבורי פס רחב על הסיבים שלה, עד 100 מגה, 200 מגה ו-1 ג'יגה. לפי התנהלות החברה נכון להיום, ככל הנראה בסוף 2014 היא תהיה מחוברת לכמעט מיליון בתי-אב בסיבים אופטיים.
תוכנית נוספת של בזק היא לשפר את "עקב אכילס" שלה (העלאת תכנים לרשת מבית הצרכן), בכל החבילות של הפס הרחב. הכוונה היא לספק (כנראה ללא תוספת מחיר), שיפור של הערוץ העולה, עד ל-6 (ואולי אף 7) מגה, בערוץ העולה של חבילת ה-100 מגה. גם החבילות היותר קטנות מ-100 מגה תקבלנה שיפור בערוץ העולה, ללא תוספת תשלום.
אלא שעם כל הכבוד ליוזמות האלה, בזק ניצבת כבר היום-מחר מול רוחבי פס סימטריים (הערוץ העולה והיורד זהים) של 100 מגה, 200 מגה ו-1 ג'יגה מצד IBC, כך שהתחרות המזומנת לה על ליבו וכיסו של כל לקוח תהיה קשה.
לא ראוי היה שהמדינה תסייע לחברה החדשה כאינטרס של הוזלת מחירים, ולא תשאיר את מה שמתחולל בשוק ספקי האינטרנט לכמות ההרשמה של צרכנים?
"אני מסכים איתך. היה צריך למשל ביוזמה מגבוה ליזום תשתית משותפת של כל בתי עיר כמו באר שבע ואז לפרוץ הלאה. אבל משום מה זה לא קורה, והכל תלוי עתה בכמות הנרשמים".
מה עתיד להיות סופו של תהליך התשתיות החדש?
"בכל מקום טכנולוגית הסיבים האופטימיים תיכנס, התושבים ייהנו מתחושת 'הכפר הגלובלי', ויהפכו לחלק מן המגמות העולמיות שהן למשל מחשוב ענן, אפליקציות מתקדמות, והתלכדות טכנולוגית (נייח-נייד). ספקי השירות יוכלו להציע מגוון עצום של פיתוחים מתקדמים, שאינם מתאפשרים על גבי רשתות התקשורת הקיימות".
איזה פיתוחים למשל?
"טל-רפואה שפירושה אבחון מתקדם על ידי מיטב הרופאים, מרחוק. או שידור רב-ערוצי. או סלולר דור 4. On line gaming, אחסון נתונים ברשת, למידה מרחוק, עבודה מהבית ועוד.
תירשמו – תקבלו
עפר לאור, תושב מודיעין והבעלים של האתר Hometheater.co.il, הרבה יותר אופטימי ביחס לחברת UNLIMITED. "החיבור של החברה עם חברת החשמל יאפשר לה, בתנאי שיהיה לכך ביקוש גדול במודיעין, כן להציע את שירותיה לעיר שלנו. נכון שמדובר בטכנולוגיה יקרה של פריסת תשתית בתוך האדמה, אולם לחברת החשמל יש את הידע והיכולת לבצע זאת. חברת UNLIMITED תצטרף לכן רק למשוך את החוט מהשנאים הקיימים לבתי התושבים. אני קורא לתושבים מודיעין להירשם באתר החברה ובכך לזרז את כניסת השירותים שהיא תספק.
למה להם, מה זה יוסיף?
"דרך החברה החדשה אפשר יהיה להעלות במהירות סרטונים לרשת, להזרים מידע רב יותר וגם לגבות בענן את כל החומר הצבור במחשבים הביתיים".
אבל הדעה היא שעם תשתית בזק הקיימת בעיר, וללא שדרוג, זה לא יתאפשר.
"לא מדויק. בשכונות הישנות פרשה בזק סיבים אופטיים כבר לפני 20 שנה. רק מאוחר יותר היא עברה לסיבי נחושת ועצרה את התהליך. כך שלא תהיה בעיה גדולה לחברה לחבר שוב את הסיבים או למשוך אותם לבתים מהמרכזיות. ואשר להוט, התשתית שלה בעיר מתאימה כבר מראש למהירות של 200 מגה. כדי להגיע למהירות גלישה כזו אין לה צורך בשדרוגים. רק אם הוט תרצה לעבור את 200 המגה יהיה לה צורך בבניית תשתית חדשה.
אז אם זה כל כך טוב, מה רע?
"יש הבדל בין רמת הורדה, שהיא כאמור עד 200 מגה, לבין רמת היכולת של בזק ושל הוט להעלות תכנים לרשת, שהיא נמוכה. לפי השמועות לבזק אפשר יהיה בקרוב להעלות 7 מגה לרשת ולהוט עדיין פחות. מעשית זה אומר שמהבית החוצה לא נוכל לשלוח סרטונים או מידע רב. את זה כן מבטיח לאפשר השחקן החדש שנכנס לשוק.
למה אנחנו צריכים את זה?
משה פורת, איש הייטק תושב מודיעין, שהקים חממה טכנולוגית בעיר, מוסיף הסברים משלו על התשתית החדשה: "עד לשבועות האחרונים כדי לחבר את האינטרנט בבית לרשת הכללית, כל נותני השירות השתמשו בתשתית של חברת בזק. כלומר בזק הניחה כבלים של טלפון בתוך האדמה, והוט נשענה על הכבלים האלו. עכשיו נכנסת תשתית חדשה של חברת החשמל. ועכשיו גם חברת הוט עצמה קיבלה אישור להניח תשתית משלה. הדבר הזה נעשה כדי למנוע מבזק להמשיך במונופול שאפשר רק לה להניח תשתיות. הכריחו אותה לאפשר גם לספקיות אחרות להישען על התשתית שהיא הניחה כבר בקרקע".
ואין דרך אחרת להתחבר לאינטרנט אלא באמצעות תשתיות כבלים?
"כמובן שיש. למשל דרך אנטנות לוויין. אלא שיש הבדל במהירות בין לוויין לבין תשתית פיזית. חלק מהאייפונים משתמשים בלוויין לקבלת מידע או ברשת אלחוטית אחרת שפרושה באזור שהם פועלים באותו רגע".
איזו השפעה יש לרמת התשתית על הגלישה?
"בעיר ותיקה שכבלי הנחושת הונחו בה לפני עשרות שנים, לא משנה איזה מהירות תבטיח ללקוח, תמיד יהיו מחסומים בדמות החומר שיש בקרקע. שהרי כדי לייצר חיבור יותר טוב צריך להוציא את התשתית הישנה ולהניח חדשה, וזה תהליך ארוך ומאד יקר. בעיר צעירה מלכתחילה ניתן להניח תשתית משודרגת. כך יוצא שלא משנה מה מבטיחות החברות, חשוב גם מהי רמת התשתית הפיזית שקיימת בעיר. מבחינה זו למודיעין וסביבתה יש יתרון גדול של מקומות יישוב צעירים וכל החברות יכולות להשתמש בציוד חדש שפחות מגביל אותן".
מה פשר המהירות שכל חברה מבטיחה ואיך זה משפיעה על הגלישה בבית?
"מהירות גלישה היא כמה חומר ניתן להעמיס על התקשורת שעוברת בתוך הערים והמדינות השונות עד בית הלקוח. כשאני למשל מבטיח מהירות גלישה של 100 מגה או 200 מגה, ויש בבית או במשרד שישה מחשבים ומכשירים נוספים המשתמשים באינטרנט כמו טלפונים משוכללים, לא כל מכשיר מקבל תוכן בכמות של 100 או 200 מגה אלא אחד חלקי 6 או יותר, לפי כמות המכשירים. ואצל הוט ובזק, אם מכשיר אחד מעלה סרט כבד לאינטרנט, כל שאר המכשירים בבית או במשרד, נתקעים. כי הם לא יכולים לקבל בד בבד חומרי תוכן. ומאחר שכל הזמן יש עלייה בכמות המידע שהכבלים צריכים להעביר, עובדים כל הזמן על טכנולוגיות חדשות שישפרו את יכולת העברת המידע".
יש חברות שמתהדרות בכבל תת ימי. למה הכוונה?
"הכוונה היא לחיבור טוב יותר של הרשת לארצות אחרות. הרי יש מידע רב שמגיע אלינו מחו"ל. המידע הזה יכול להגיע דרך חיבור של לווין או דרך כבל תת ימי. כבל כזה הוא כלי העברה יותר טוב כי אין לו הפרעות אטמוספיריות, וזרימת המידע בו יותר טובה".
תשתית שונה, ביצועים שונים
בנוגע לפרישת תשתיות האינטרנט מסביר ד"ר יואל אריאל, ראש החוג לפיזיקה שימושית במרכז האקדמי לב, שקיים הבדל העומד ביסוד הגלישה שלנו במחשבים, בין חברת בזק לחברת הוט. הטכנולוגיה של חברת בזק מושתתת על סיבים אופטיים שנפרשו בשנים האחרונות עד לארונות הסעף (מרכזיות הטלפון שנמצאות ברחובות) ומן הארונות פרושים זוגות כבלי־נחושת המגיעים לבתי הלקוחות. בשיטת העברת המידע של בזק ניתן לנצל את אותם כבלים גם לשיחות הטלפון הקוליות על ידי שימוש בתדרים שונים. קיימים תקנים רבים לשידור מהסוג בו בזק משתמשת. הנפוץ מכולם הואADSL – Asymmetric DSL .
בקצבים של מעל 40 מגה עושה בזק שימוש בווריאציה מתקדמת יותר: VDSL – Very-high-bit-rate DSL.
מה שמאפשר לשדר על אותם כבלי נחושת ישנים של בזק במהירות גבוהה עד פי 5, הוא המרחק הקצר יחסית בין ציוד הקצה בבית הלקוח לציוד הקצה בארון־הסעף. זאת, בניגוד למרחק הארוך מן הבית עד למרכזייה שלאורכו היה צריך לשדר בעבר.
אגב, מהירות מעבר המידע בסיב נחושת קטנה פי מאה אלף ממהירות מעבר המידע של סיב אופטי. בכבל נחושת יש מגבלה טכנולוגית הקשורה לצורת העברת האותות החשמליים בתוכו. בנוסף, כבל הנחושת גם פולט החוצה ומאבד חלק מהאותות החשמליים עד שהוא מגיע למרכזיה. לכן שילבה בזק בין כבלי נחושת לבין סיבים אופטיים. עם זאת היא נמנעה עד כה מהעברת סיביים אופטיים עד הבתים כיון שאז היה צורך בהצבה של ממירים מאותות אופטיים לאותות חשמל וזה היה מייקר את השירות.
התשתית של הוט, לעומת זאת, מבוססת על כבלים שבמרכזם ליבת נחושת עטופה בחומר מבודד, ומסביבו מעטפת מוליכה. כבלים אלו רגישים פחות להפחתה בעוצמת האות ולרעשים המגיעים מסביבה חשמלית או מגנטית. בשל כך הם מסוגלים להעביר מידע בקצב גבוה על פני מרחק גדול.
החברה השלישית, החדשה, שהיא נושא הכתבה הזו, מציעה עם כניסתה לשוק, סיבים אופטיים עד הבית עצמו. באופן זה היא תאפשר לדבריה מהירות גלישה חזקה בהרבה מאשר החברות האחרות. אבל יש לקחת בחשבות שמשמעות הנחת כבל אופטי היא יצירת תשתית שלמה בבתים, כזו שתדע לתווך בין האותות האופטיים למחשבים ולשאר המכשירים שאינם פועלים על אותות אור אלא על חשמל.
משה, החברות מציעות חיבור במהירות של עד 100 מגה כאילו מדובר במציאה גדולה. מדוע בעצם יש לנו צורך באינטרנט מהיר כל כך?
"משום שהדרישות שלנו מתשתית האינטרנט הביתית עולות כל הזמן. ככל שיש יותר מכשירי קצה מהם אנו גולשים בבית, כך גדל הצורך בתשתית אינטרנט יציבה ומהירה במיוחד. אם בעבר בכל בית היה מחשב אחד ששימש רק לגלישה לאתרים וקריאת טקסט, הרי שכיום בכל בית ישנם מספר סמארטפונים, מחשבים ולעתים גם קונסולת משחקים. בנוסף, בכל מכשיר שמצוי ברשותנו ומחובר לאינטרנט הביתי אנו צופים בוידיאו, מאזינים למוזיקה ישירות מהרשת, משחקים אונליין מול חברים או מורידים קבצים גדולים במיוחד".
ומהם ההבדלים בין התשתיות?
"בתשתית של בזק מהירות הגלישה אינה תלויה בשכנים לבניין ואתה מקבל בכל זמן נתון את הקצב שלך. במקרה של הוט, בגלל אופי התשתית, אם השכן מלמעלה מוריד קובץ גדול, מהירות הגלישה שלך עלולה לרדת באופן זמני. עם זאת, לבזק עדיין קיימת רגישות בכל הקשור למרחק מציוד הקצה עד המרכזייה, וההתחייבות של החברה בחבילות של 100 מגהביט היא למהירות מינימאלית של 60 מגה. ברוב יישומי האינטרנט ההבדל הזה לא יורגש".
תגובת בזק
עם כניסת ספקית התשתית החדשה לשוק מסרו לנו מחברת בזק כי "בזק משקיעה בקצב מואץ בפריסת רשת הסיבים האופטית, כך שעד סוף השנה, נגיע למעל 400 אלף בתים בכל רחבי ישראל. בזק תמשיך להשקיע בשדרוג התשתיות והרחבת מגוון שירותי התקשורת, זאת לצד מהלכים טכנולוגיים נוספים, כדי לספק ללקוחות כל קצב ושירות שיידרש. מדובר בפרויקט ה-Fiber NGN, שמשמעותו פריסת תשתיות סיבים, כך שיגיעו קרוב ככל הניתן לבתי המנויים. פרויקט הנחת הסיבים האופטיים מהווה שלב נוסף של החברה, לקראת כניסה של אספקת רוחבי פס גדולים מהקיימים היום, ושירותי תקשורת מתקדמים ללקוחות, וזאת על בסיס טכנולוגיות אופטיות חדשניות.
במסגרת הפרוייקט מרחיבה בזק את פריסת הסיבים האופטיים לקרבת בניינים ובתים ברחבי ישראל. הפרוייקט מתבצע בכמה שלבים ובאופן מודולרי, כך שניתן יהיה להתאימו לטכנולוגיות המתקדמות ביותר שיתפתחו בשנים הקרובות. חשוב לציין כי כבר היום בזק פורסת סיבים אופטיים לעסקים בהיקפים מהגדולים בעולם בתחום זה, ועתה הפריסה מתרחבת גם לבתים פרטיים. רשת ה- NGN הקיימת של בזק מספקת היום קצבי גלישה של עד 100 מגה, וה- Fiber NGN שיאפשר גלישה במהירות 1 גיגה יהווה חלק אינטגרלי ממנה. מהלך פריסת רשת הסיבים האופטיים מתחבר למהלכים רבים של בזק, במסגרתם החברה שידרגה את קצב הגלישה בחינם ובאופן גורף לכמיליון לקוחות. מדובר במהלכים אסטרטגיים שמטרתם להבטיח להצעיד את כל לקוחות החברה לקצבי גלישה גבוהים, כבר היום, בד בבד עם היכולת לספק להם מהירות שיא בהמשך ועל ידי כך להקדים את הביקושים ולהיות מוכנים לעתיד לבוא.
בתוך כך, בזק השיקה שירותים דיגיטליים מתקדמים, המאפשרים למעשה ללקוח לבצע כל פעילות שהוא רוצה דרך האתר. גם בצד של רישום לשירותים חדשים, או שינוי ועדכון קיימים (כמו הרשמה לאינטרנט וקו טלפון, שדרוג אינטרנט, הוספת שירותי ערך מוסף ועוד) וגם בתחום השירות (כמו בדיקת קו, מהירות גלישה, דיווח על תקלה, הוראות התקנה של ציוד וכו'). מבחינת בזק לא מדובר רק בהשקת אתר ושירותים חדשים, אלא הלכה למעשה, תפיסת עולם מוכוונת שירות חדשני. בזק מבצעת באופן שוטף, כל העת ובכל רמות הניהול, פעילויות רבות לשדרוג שירות הלקוחות. השקת האתר החדש והאפליקציות המתקדמות מהווה סוג של נקודת שיא בתהליך זה, אך הוא יימשך באופן שוטף כל העת".
תגובת חברת החשמל
האלוף (במיל') יפתח רון-טל, יו"ר דירקטוריון חברת החשמל (ובעצמו תושב מודיעין), טוען שמדובר בלא פחות ממהפכה היסטורית: "חברת החשמל שותפה למהפכה היסטורית במדינת ישראל, אשר תהפוך, תוך כמה שנים, להיות מהמובילות בעולם בתשתיות התקשורת. מדובר בפרויקט אסטרטגי! פרויקט התשתיות הלאומי המשמעותי ביותר במדינת ישראל. חברת unlimited, בה חברת החשמל שותפה מלאה, עתידה להוביל למהפכה באיכות החיים וכלכלת המדינה. חברת החשמל לוקחת חלק משמעותי בפרויקט זה, בשני כובעים: כשותפה משמעותית בחברת unlimited וכקבלן עבודות ביצוע הפריסה הראשי. והחשוב מכל, לפרויקט זה משמעותיות חברתיות-כלכליות, מעבר להשפעתו העסקית, אשר יובילו ויסייעו בהורדת יוקר המחייה במדינת ישראל: מדובר במיזם חברתי, אשר יסייע לקידום שיוויון ההזדמנויות במדינת ישראל, יחבר פריפריה למרכז – פיזית ווירטואלית – באופן אשר ישפיע מהותית על מעמדם החברתי, האינטלקטואלי, הבריאותי והכלכלי של כלל תושבי מדינת ישראל.
בסופו של דבר התשתית ויכולותיה הטכנולוגיים של חברת unlimited יבואו לידי ביטוי מבחן התוצאה – בו כל אחד מתושבי מדינת ישראל ובהם גם תושבי מודיעין יוכל לבחור וליהנות ממהירות גלישה סימטרית של לפחות 100mbps".
(צילום מתוך האתר של "אנלימיטד")