בעוד תושבי מודיעין מרבים להתלונן על בעיות התחבורה או התעסוקה בעיר, מצב בעייתי בהרבה חולף מתחת לרדאר של הציבור המודיעיני מזה שנים רבות. דוגמא מייצגת, אחת מני רבות, לבעייתיות במצב שירותי החירום הרפואיים בעיר, היתה מספר ימים לפני יום הכיפורים האחרון, כאשר תושב העיר לקה בדום לב והתמוטט בביתו. משפחתו מיהרה להזעיק את מד"א, אולם האמבולנס הגיע לבית המשפחה בשדרות יצחק רבין בעיר רק לאחר כמעט עשרים דקות. מי שהשיבו את הדופק והנשימה לאותו אדם (שלאחר מספר ימים נפטר בבית החולים) היו כונני "איחוד הצלה" הפועלים בעיר, ששניים מהם גרים בסמוך אליו והגיעו למקום בתוך דקות ספורות. מקרים כאלה, גם אם מדובר על מקרים רפואיים פחות חמורים, מתרחשים במודיעין באופן שגרתי.
תחנת מד"א במודיעין, הנחשבת תחנה גדולה שנותנת מענה לשטח נרחב, לא התפתחה יחד עם הגידול המסיבי והמהיר באוכלוסיית העיר, וכתוצאה מכך מתרחשים מקרים רבים בהם האמבולנסים של מד"א מגיעים לזירת האירוע באיחור ניכר.
תופעה חמורה עוד יותר מתרחשת בסופי השבוע, כאשר החל מיום שישי בשעות הצהריים ועד ליום שבת בשעה 23:00 מפעילה תחנת מד"א במודיעין רק אמבולנס אחד. מספיק תושב אחד שחש ברע ומפונה לבתי החולים במרכז או בירושלים והעיר מודיעין נותרת ללא אמבולנס כונן. אם תגיע קריאה נוספת יוזעק אל מודיעין אמבולנס מבית שמש או מלוד. מה שבטוח במצב כזה הוא שאותו אמבולנס לא יגיע לעזרתכם בתוך מספר דקות כפי שאתם מצפים כאשר אתם מחייגים למד"א במקרה חירום רפואי.
"הצוות יוצא תוך דקה"
תחנת מד"א במודיעין פועלת כמעט החל מהיווסדה של העיר. בתחנה משרתים 22 אנשי צוות, בהם חובשים, חובשים בכירים ופארמדיקים. בנוסף עומד לרשות התחנה מערך מתנדבים פעיל. תחום השיפוט והאחריות של תחנת מודיעין הוא נרחב ביותר: במערב החל מאזור שדה התעופה בכביש 1 ועד למחסום עופר בכביש 443, בדרום עד אזור לטרון ובצפון ביישובי מועצת מטה בנימין – ניל"י, נעלה, טלמון, דולב ועוד. כאשר מוזנקים אנשי מד"א לאזור מטה בנימין הם מגיעים באמבולנס ממוגן ירי.
מאז הקמת העיר פועלת תחנת מד"א במתחם הקראוונים, במבנה קטן שאינו מכיל מספיק מקום עבור חדרי צוות וחדרי הדרכה. במועד שעדיין אינו ידוע צפויות תחנות מד"א וכיבוי האש לעבור לבניין משותף שאמור להיבנות במגרש שהקצתה לשם כך העירייה בשדרות עמק האלה, לכיוון הפארק הטכנולוגי.
מצבת כוח האדם ומספר האמבולנסים בכל משמרת נקבעת על ידי הנהלת מרחב איילון במד"א. במשמרות הבוקר פועלים בעיר שני אמבולנסים רגילים וניידת טיפול נמרץ. במשמרות הערב והלילה פועלת ניידת הטיפול הנמרץ ואמבולנס אחד. בסופי השבוע כאמור, פועלת בעיר רק ניידת הטיפול הנמרץ. במד"א אומרים כי "בתוך דקה מרגע הקריאה מחוייב הצוות לצאת מהתחנה, כאשר ההגעה לזירת האירוע היא בתוך מספר דקות". בפועל, המצב לא כך.
מלבד העובדה כי מדובר על שטח נרחב ביותר, עובדה שמן הסתם גורמת לכך שהאמבולנסים מתחנת מודיעין נמצאים מחוץ לה לפרקי זמן ממושכים, נוסף גם המיקום הגיאוגרפי של מודיעין המציב אותנו במרחק של לפחות 20-25 דקות נסיעה מבית החולים הקרוב ביותר. רוב הפינויים ממודיעין לבית חולים מתבצעים לאסף הרופא, כאשר הדבר תלוי גם ברצון החולים. חלק מהם מפונים גם להדסה עין כרם או בתי החולים באזור תל אביב כמו איכילוב או תל השומר.
המרחק של מודיעין מבתי החולים הוא נקודה קריטית במצב הבעייתי שנוצר בעיר. אחד ממתנדבי מד"א סיפר לנו כך: "בתור נהג אמבולנס אני אומר לך שכל יציאה לפינוי לבית חולים לוקחת מינימום שעה וחצי עד לחזרה למודיעין".
כמה פעמים יצא לך להיתקל במקרים בהם האמבולנס הגיע מאוחר?
"זה קורה הרבה, כל שבוע. לפני כמה שנים היה מקרה של גבר שהתמוטט בקאנטרי סנטר במודיעין. אני כמתנדב כונן הגעתי למקום והתחלתי לעשות החייאה. עד שהאמבולנס הגיע, אחרי 17 דקות, הגבר כבר נפטר".
איך הגענו למצב הזה?
"העיר גדלה מאוד מהר ולא הכל התקדם באותו קצב. אני יודע שנלחמו על זה כבר בתקופה שספקטור היה ראש העיר. במד"א אומרים שהם עומדים בזמני התגובה וגם בונים על זה שמדובר על עיר צעירה יחסית, מה שאומר פחות קריאות".
"האמבולנס עושה רוטציה"
מלבד אנשי מד"א והמתנדבים שלהם פועל במודיעין ארגון "איחוד הצלה", המפעיל מערך מתנדבים ארצי שלאחרונה קיבל הכרה רשמית מהמדינה כגוף שירותי חירום רפואי. מתנדבי איחוד הצלה מקבלים מהמרכז הארצי שלהם את הקריאות המגיעות למוקד מד"א היישר לביפר, ובשל העובדה כי הם פזורים בכל העיר בדרך כלל הם הראשונים להגיע לאירוע. אחד מאנשי איחוד הצלה תיאר את המתרחש בשטח: "אני אתן לך דוגמא רק מאתמול, סתם יום באמצע השבוע. נכנסה קריאה בשעה 18:55 ולא היה אמבולנס זמין בתוך העיר. הזעיקו ניידת נט"ן שהגיעה מבית שמש בשעה 19:25. הפעם זה נגמר בלי נזק. זה קורה הרבה, הרבה מאוד. עשינו פה החייאות מלאות לבד, ברמות שכבר הפסקנו והכרזנו על החולה כמת עד שמד"א הגיעו".
המצב הזה ייחודי למודיעין או שכך הדברים בכל הארץ?
"הייתי אומר שהקטסטרופה היא רק אצלנו, אבל זה לא יהיה הוגן. בכל מרחב איילון מד"א סובל קשות מחוסר בכוח אדם ושיעורי עזיבה גבוהים מאוד של פאראמדיקים. מלבד האופנועים שלנו שפועלים בעיר, אנחנו מתגברים את מודיעין גם עם אמבולנס שלנו שעושה רוטציה בין הגזרות. זה המצב היום במודיעין, שמסתמכים על הכוננים שלנו במקום על אנשי מד"א. החולה שמגיע אליו פארמדיק, לא אכפת לו אם זה איש מד"א, מתנדב או מאיחוד הצלה. כוננים זה דבר נפלא, אבל אנחנו צריכים להשלים את מד"א, לא להחליף אותם. כבר היו פה מקרים שנתנו לנהגי אמבולנסים לפנות לבד חולים לבתי החולים. זה נפסק אחרי שאני התלוננתי למשרד הבריאות".
למה בעצם מד"א לא מוסיפים תקנים בהתאם לגידול האוכלוסיה?
"מד"א הוא גוף כלכלי. מבחינתו להפעיל עוד אמבולנס זה אומר להשקיע עוד כסף. בנוסף יש להם מצוקת כוח אדם".
הפיתרון – אמבולנס מבית שמש
כאמור, בסופי שבוע הבעיה מחריפה עוד יותר, אפשר לומר על סף ההפקרות. "מה שקורה בסופי השבוע זאת קטסטרופה", אומר איש מערך רפואת החירום בעיר. "יש פה נט"ן אחד וברגע שיש פינוי לבית חולים העיר נשארת בלי כלום. מזעיקים נט"ן מלוד או בית שמש ובמידה והם פנויים לוקח להם זמן רב להגיע. לא פעם ולא פעמיים הגיעו לעיר מחוסר ברירה אמבולנסים מירושלים, ראשון לציון או בת ים. עכשיו הוסיפו בתחנת שוהם אמבולנס בסוף השבוע, אחרי שעד לא מזמן התחנה שם הייתה נסגרת בשישי בצהריים".
בשיחות שערכנו עם בכירים במרחב איילון של מד"א שמענו מהם כי אין כלל בעיה בסופי השבוע. לדברי מנהל המחוז איציק בן אהרון, גם אם האמבולנס שפועל לבדו בעיר יוצא לפינוי, הרי שיש בכוננות מתנדבים שלוקחים שני אמבולנסים לבתיהם ומוכנים לקריאה במקרה הצורך במהלך סוף השבוע.
לעומת זאת, אחד המתנדבים של מד"א בעיר אומר כי המצב רחוק מלהיות מספק: "העניין הזה עם מתנדבים שלוקחים אמבולנס ומשמשים כוננים במהלך סוף השבוע היה יוזמה שלנו, כדי שלא תהיה פה הפקרות. מדובר על אמבולנס אחד ולא כל סוף שבוע יש מי שיעשה את זה. זה לא משהו שאתה יכול לבנות עליו. אתה לוקח אמבולנס ומשמש כונן ואז יוצא שלוש-ארבע פעמים במהלך השבת מהבית, כל פעם לשעה-שעה וחצי. כמה אתה יכול לעשות את זה? יש לך משפחה בבית. זה לא פתרון לבעיה".
איציק בן אהרון, זה מצב תקין מבחינתכם שאתם מסתמכים על מתנדבים שיפעילו אמבולנס בסוף השבוע במקרה בו ניידת טיפול נמרץ יצאה לפינוי?
"אנחנו ממש לא מסתמכים על המתנדבים בסופי שבוע. זה לא המצב. יש נט"ן במודיעין ובנוסף יש את האמבולנסים ביישובי הסביבה שמתגברים אותנו במקרה בו נכנס מקרה שני, כאשר הנט"ן לא יכול לתת מענה. אם אני מסתכל על החודש האחרון כמעט ואין מקרים בהם נכנס מקרה שני".
אבל מתנדבי מד"א אומרים שהם מוזנקים בסופ"ש כמה וכמה פעמים.
"אני בכלל לא מסתמך על אמבולנסים על טהרת המתנדבים. החבר'ה שמדברים איתך, הם אולי מראים לך מקרה אחד שקרה והיו צריכים לצאת בסופ"ש, אבל אני לא מכיר מקרים רבים כאלה. בטח לא בהם הם צריכים לצאת שלוש ארבע פעמים במהלך השבת כמו שסיפרו לך".
מה לגבי הטענות על כך שמדי שבוע מתרחשים מקרים בהם אמבולנסים מגיעים באיחור לאירוע?
"זה ממש לא המצב, מפליא אותי מאוד לשמוע טענות כאלה. מה שאני רואה במערכת שלנו זה שאנחנו עומדים בתקן שמד"א קבעה לכל הארץ והוא שמרגע ההודעה ועד להגעה למקום לא יעברו יותר מ-18 דקות, שזה זמן סביר. אני לא מכיר מצב כמו שתיארת. אם זה היה המצב הייתי מוסיף תקן לתחנה. אין לי בעייה להוסיף אמבולנס נוסף ואנשי צוות אם היה צורך, אבל אנחנו רואים שאין צורך".
חרל"פ: "אמרו לי שהמצב תקין"
מי שמנסה בתקופה האחרונה לפעול מול מד"א בנושא מצבת האמבולנסים בסוף השבוע, הוא מיכאל חרל"פ, סגן ראש העירייה. חרל"פ עידכן אותנו השבוע: "כל המציל נפש אחת מישראל כאילו הציל עולם ומלואו". לפני מספר חודשים קיבלתי פניות מתושבים בנושא מחסור בניידות אמבולנס בימי שישי ושבת. מבדיקה שערכתי מול הגורמים העירוניים שהם בקשר עם מד"א הובהר לי כי בכל ימות השבוע, כולל בשישי ושבת, נמצא בעיר באופן קבוע אמבולנס נט"ן המאויש במשך 24 שעות 7 ימים בשבוע וממומן בחלקו ע"י העירייה בסכום של מאות אלפי שקלים בשנה.
בנוסף, במהלך כל השבוע מאוישים האמבולנסים הרגילים ע"י עובדי מד"א שכירים ואילו בשישי שבת הם מאוישים על ידי מתנדבים אשר לא תמיד זמינים. מאחר ויש מקרים שבהם ניידת הנט"ן נוסעת להוביל חולים לבתי חולים מרוחקים נוצר מצב בהם יש פרק זמן לא קטן שבו העיר נמצאת ללא אמבולנס. כך, במקרה של אירוע חמור, מזעיקים אמבולנס ממקום מרוחק שלוקח לו זמן ארוך להגיע. לכן פניתי למד"א בבקשה לבחון איוש אמבולנס על ידי עובדים קבועים של מד"א גם בשישי שבת והוא ישמש העברות וקריאות שאינן דחופות כאשר הנט"ן ישאר בעיר למקרים דחופים".
כאמור, חרל"פ פנה אל הנהלת מד"א, אולם נענה בתשובה כי מבחינתם המצב תקין. כעת בכוונתו להמשיך הלאה אל משרד הבריאות בדרישה לתגבר את מצבת האמבולנסים בעיר במהלך סופי השבוע. גורם בהנהלת הארגון הסביר השבוע כי מד"א אינה מתוקצבת בידי המדינה ונשענת על הכנסותיה ממכירת שירותים רפואיים ותרומות. לדבריו מד"א עובדת בראייה מערכתית ארצית, כאשר מערכת בקרה שולחת לכל אירוע את האמבולנס הקרוב ביותר למיקום, ולא לפי העיר בה מתרחש האירוע. עוד הוסיף אותו גורם כי אם עיריית מודיעין תממן את הוספת האמבולנס, למד"א לא תהיה בעייה מבחינת כוח אדם להפעיל אותו בסופי השבוע.
תגובות
מדוברות מד"א נמסר בתגובה רשמית: "בעיר מודיעין פועלת ניידת טיפול נמרץ במשך 24 שעות ביממה 7 ימים בשבוע, לצידה פועל אמבולנס במשך ימי החול. במודיעין פועל גם מערך כוננים מקצועי ומנוסה של מד"א ואלה מוזנקים לכל אירוע ככוח תגובה ראשוני עד להגעת האמבולנס. בערים ובישובים הסמוכים כמו מודיעין עילית, חשמונאים, ניל"י ושוהם מוצבים אמבולנסים וניידת טיפול נמרץ ובמידת הצורך מוזנקים גם הם לאירועים במודיעין. תקני ההפעלה נבחנים מעת לעת בשיתוף עם הרשות ומתעדכנים בהתאם לצורך".
מהעיריה נמסר בתגובה: "מגן דוד אדום הוא הגוף שקובע את מספר האמבולנסים בעיר ואת התקן הנדרש. העירייה פנתה למד"א מספר פעמים במטרה שיתגברו את העיר באמבולנס נוסף ותומכת במימון האמבולנס הקיים במאות אלפי שקלים בשנה. בנוגע למבנה החדש, בימים אלה פועלת העירייה בשיתוף שירותי הכיבוי ומד"א להסדרת שטח למרכז משותף לשני הגופים בהתאם לתכנון שהגישו הגורמים ובהתייחס לגידול העתידי של העיר".
בתמונה: מוקד מד"א הארצי. "מד"א הוא גוף כלכלי. מבחינתו להפעיל עוד אמבולנס זה להשקיע עוד כסף" (צילום דוברות מד"א)