חבר המועצה אבי אלבז ותנועת "מודיעין חופשית" שהוא עומד בראשה מבקש מבית המשפט המחוזי בלוד (בשבתו כבית משפט מינהלי) לפסול את ההסכם שנחתם בין עיריית מודיעין ובין חברת "מילגם" למדידת נכסי הנדל"ן בעיר, שתכליתו לעדכן את תשלומי הארנונה שמשלמים תושבי מודיעין לעיריה.
העותרים טוענים כי ההתקשרות האמורה נגועה בפגם חמור של ניגוד עניינים כספי מכיוון שהתמורה הכספית שחברת "מילגם" אמורה לקבל על פי ההסכם מחושבת ותלויה בתוספת לשטח הנכסים אשר תימדד על ידה בהשוואה לשטח הנכס המופיע כיום בנתוני העירייה (ומכאן לתוספת שתושת על תושבי העיר בהשוואה לשיעור הקיים).
במהלך החודשים האחרונים שלחה עיריית מודיעין הודעות לבעלי נכסים ברחבי העיר על כוונתה לבצע סקר מדידות בנכסים אלו, כדי לעדכן את שיעורי הארנונה. בהודעות אלה הסתמכה העיריה על סמכויותיה בנושא והודיעה כי המדידה תיעשה באמצעות חברת "מילגם". עובדי החברה הם אלה שאמורים להגיע לבתי התושבים ולבצע את המדידות ותושבי העיר נקראו לתאם עם "מילגם" מועד לביצוע המדידה. בהודעות העיריה צוין כי לגבי תושבים שלא יתאמו תאריך מדידה – תעשה העיריה שימוש בסמכותה לקבוע שומה על פי מיטב השפיטה.
בעקבות תלונות של תושבים התעורר אצל העותרים ספק לגבי כשרותו של המכרז והם פנו לרשויות העיריה בדרישה לאפשר להם לעיין במסמכי המכרז, בחוזה שנחתם על פיו ובשאר המסמכים הנוגעים לעניין. העירייה התמהמה (כך לדברי אלבז) בהעמדת המסמכים הרלוונטיים לעיונו של אבי אלבז "תוך שהם מתחמקים בתואנות שונות, ולאחר מכן: מגלים טפח – ומסתירים טפחיים".
בסוף קיבל אלבז לידיו את המסמכים ומהם הסיק כי אופן חישוב התמורה ל"מילגם" הוא על פי תוספת החיוב השנתי לארנונה. לפי אלבז, בהתאם לכך שוקללו והשוו זו לזו ההצעות של החברות המתחרות במכרז.
בעתירה נטען כי "חברת מילגם נגועה בניגוד עניינים כספי, ישיר וחמור בעת שהיא מבצעת את פעולות המדידה. שהרי הכנסותיה של מילגם מהמדידות תלויות בכך שתגדיל את שטחי המדידה ותוסיף ארנונה לקופת העיריה. כלומר, בכל מטר ומטר שהחברה מודדת, עומדת לנגד אנשיה העובדה שאם לא יצליחו להגדיל את השטח המדוד – לא יקבלו שכר עבור עבודתם.
"קשה להעלות על הדעת מצב יותר ישיר ובוטה של ניגוד עניינים שבו נגוע מי שמבצע תפקיד שלטוני. משל היה הדבר דומה לפקיד שבסמכותו להעניק או לסרב ליתן רשיונות מסוג מסויים, אך אם יעניק רישיון – יקבל תמורה לכיסו, ואם יסרב ליתן אותו לא יקבל שכר. היינו, ניגוד העניינים של מילגם במקרה הנדון הוא כה ברור ובוטה עד שלמעשה לא מדובר כלל ב'חשש' אלא במציאות נכוחה של הפקרת האינטרס השלטוני לטובת האינטרס של מילגם בהגדלת רווחיה העסקיים".
העירייה: "מופתעים לקבל את העתירה"
בתגובה להגשת העתירה השיבה העיריה ל"מודיעין News" כך:
"העירייה מופתעת לקבל את העתירה, זאת לאחר שחבר המועצה אלבז עצמו, הצביע במסגרת דיון בוועדת הכספים מיום 16.12.13 כמו יתר חברי הוועדה בעד ביצוע סקר הנכסים כאשר גם בישיבת מועצת העיר ביום 18.12.13 הצביע אלבז בשנית בעד ביצוע סקר הנכסים, כמו יתר חברי המועצה.
"יודגש כי ע"פ הנחיות משרד הפנים, על העירייה לבצע כל חמש שנים סקר מדידות ארנונה וזאת כדי לוודא שהתושב משלם עבור הנכס שהוא מחזיק בפועל.
"כפי שנקבע באותה ישיבה ראש העיר, ממלא מקומו, מנכ"ל העירייה, היועצת המשפטית, גזבר העירייה ומבקר העירייה היו מהראשונים שפתחו את ביתם למודדים, כמצופה מנבחרי ציבור ועובדי ציבור, בהתנהגות מתוך דוגמה אישית ושקיפות מלאה לציבור.
"מנגד, העירייה הופתעה מהתנהלותו של חבר המועצה שרק כאשר נשלח אליו מודד לבצע את עבודתו הוא בחר לפנות לבית המשפט ולבקש לבטל את מדידות הארנונה בכל העיר. מעבר לכך העירייה התקשרה עם הזכיינית במכרז שערכה החברה למשק וכלכלה באישור שר הפנים למכרז.
"הטענות שמעלה אלבז נבדקו על ידי משרד הפנים טרם אישור המכרז על ידו. הטענה כי מודד הינו תפקיד שלטוני הינה מגוחכת. מודד הינו תפקיד טכני, פיזי ולכן אין מניע שהמודדים יהיו חלק מחברה חיצונית לעירייה כאשר הדבר אף מעוגן בפקודת העירייה ובמכרז שאושר על ידי שר הפנים, דבר שחבר המועצה אמור היה לדעת, נוכח שנותיו הרבות כחבר מועצה ובטח ובטח לבדוק זאת לפני הגשת העתירה, וטרם הצבעתו בעד ההצעה בוועדת הכספים ובמועצת העיר.
"בכל מקרה, כמו באיומיו הקודמים של חבר המועצה, אין פה דבר וחצי דבר למעט ניסיון נואש לחפש כותרת לטובתו האישית ולא לטובת הכלל, שכן טובת הכלל היא לבצע מדידות נכסים אחת לחמש שנים. העירייה מזכירה כי הבהירה לאלבז כי הפעם, בניגוד לנעשה בעבר, העירייה לא תוותר על הוצאות המשפט שייפסקו".
בתמונה: מודיעין. (צילום ארכיון)