בישיבת מועצת העיר האחרונה הוצג דו"ח מבקר המדינה לשנת 2014. זה כולל ארבעה סעיפים, העוסקים במתקני משחקים בשטחים הציבוריים, בזמינות מגרשי הטניס לטובת הציבור הרחב, בעבודת האגף לשירותים חברתיים ובטיפול בעובד עיריה שסרח.
הגנים הציבוריים: יש מה לשפר
המבקר עבר על הבדיקות התקופתיות ועל דו"חות האחזקה והסיק כי כל אלה תקינים. במקביל ציין כי יש גני משחקים שאינם כלולים בחוזה האחזקה, ולכן קיימת סבירות שימצאו בהם פגמים בטיחותיים. הדו"ח מציין כי למרות שחוזה אחזקת מתקני המשחק מקיף, העירייה לא אכפה את החוזה במלואו. למשל: הקבלן אמור לצבוע את מתקני המשחק מדי שנתיים, אך לא עשה זאת.
המבקר ממליץ "לבצע מיפוי מחדש של גני המשחקים בעיר ולעדכן יחד עם החברה את הרשומות על מנת לוודא שכל גן משחקים בעיר נמצא בחוזה ועובר בדיקות תקופתיות כנדרש". המלצה נוספת היא להורות למנהל האחזקה למנוע באופן פיזי שימוש במתקנים שנפסלו: "הלשכה המשפטית תבחן את הנושא של פסילת המתקנים בפרק זמן של שנה ובחינת האפשרות לתבוע את ביטוח האחריות המקצועית של הבודקים במכון התקנים".
המלצה נוספת היא כי תשלומים יועברו לקבלנים רק לאחר שמנהל אגף תשתיות יעריך את שווי העבודות שלא בוצעו על ידי הקבלן, כמו גם בחינת החשבוניות שהוגשו בגין עבודות נוספות. סעיף נוסף עוסק בחוזה התקשרות בין העירייה לחברה הקבלנית. על פי המבקר, החברה אינה מקיימת את כלל הסעיפים בחוזה ולא קיים גורם בעירייה המבצע בקרה על קיום החוזה ואוכף את קיומו בפרוטרוט.
המבקר מציין כי בהיעדר "תעודת זהות" לכל גן, בלתי אפשרי לקיים שליטה ובקרה בהם, וכן היעדר תוכנית עבודה פוגעת ביכולת התכנון, הבקרה והערכת העמידה ביעדים.
למרות שרוב גני המשחקים בעיר עומדים בתקנים המחייבים מבחינה בטיחותית גורס המבקר כי הניסיונות לשמר ולתחזק את המתקנים מעץ אינן משביעות רצון. הוא קובע כי "ליקויים שנמצאו בבדיקת המתקנים נראים כליקויים שמצויים זמן רב, דבר המחייב לבדוק את איכות הבדיקות ואיכות הבקרה".
פרק נוסף בדו"ח עסק בנגישות הפארקים לבעלי מוגבלויות, הבדיקה העלתה כי מצב דרכי הגישה באתרי המשחקים בעיר טוב מאוד ומאפשר גישה נוחה לבעלי מוגבלויות. יחד עם זאת, היעדר מתקנים המתאימים לבעלי מוגבלויות, בדגש לאלה היושבים בכיסאות גלגלים, לפחות באתרים הגדולים, פוגעת באנשים בעלי מוגבלויות.
עוד מצויין כי היעדר חנייה מסומנת לנכים בדרכי גישה לאתרי המשחקים, פוגעת בנגישות. לפיכך הומלץ כי יש להגדיר חלק מאתרי המשחקים בעיר כאתרים המותאמים לבעלי מוגבלויות, לסמן באתרי המשחקים את החנייה הסמוכה לדרך הגישה הטובה ביותר כחניית נכה.
פרק נפרד ייחד המבקר לנושא ברזי מים, הצללה ומשטחים באתרי המשחקים. מהבדיקה עולה כי באתרי המשחקים ברחבי העיר יש ברזיות המאפשרות שימוש לשתייה במהלך השימוש. עם זאת, ברזיות שנמצאו לא תקינות מטופלות רק במקרים בהן התקבלו פניות תושבים. סעיף נוסף עסק בטיפול בפניות האזרח. המבקר גילה כי למרות המודעות לנושא תלונות הציבור, היו פניות שלא נסגרו משנת 2013 והמליץ לבדוק ולטפל בתלונות אלה.
מגרשי הטניס: יש מה להוסיף
הדו"ח העוסק בנושא זמינות מגרשי הטניס בעיר החל בעקבות פניית תושבים. הביקורת החליטה למפות את היצע מגרשי הטניס בעיר ואת מעמדם של מגרשי הטניס ברובע מכבים-רעות, ואופן השימוש של הציבור או גורם אחר במגרשים אלה.
מהבדיקה עולה כי העירייה פועלת להגדלת היצע מגרשי הספורט העומדים לרשות התושבים לשימוש "חינמי", ללא חיוב, בגין השימוש במתקנים הפזורים ברחבי העיר. עם זאת קבע המבקר כי היצע מגרשי הטניס, לפעילות "חינמית", עדיין נמוך בשעות הפעילות הנדרשות. המבקר אף ציין כי לעירייה לא היה מידע קיים לגבי מגרש הטניס ברעות, לרבות היתר הבנייה והמסמכים הקשורים בעניין.
המבקר ציין כי עמותת "נאות רעות", שהקימה את המגרשים, עשתה זאת על שטחים ששייכים לעירייה בתקופת שמכבים-רעות היתה מועצה מקומית וכי לא בוצעה הסדרה של הנושא. לפיכך קבע המבקר כי מגרשי הטניס ומגרש הקט-רגל ברעות הם בבעלות מלאה ובלעדית של העירייה. לכן המגרשים אמורים לעמוד לרשות הציבור ולא להישאר באחריות העמותה. בעקבות זאת נחתם הסכם המעביר לעירייה סכומי כסף עבור השימוש במגרש, אולם המבקר קבע כי פוטנציאל ההכנסות לא מוצה.
בנוגע למגרשי הטניס בספורטק קבע המבקר כי טרם נמסר טופס איכלוס כמתחייב וכי דו"ח לפעילות וביצוע לפרויקט ריכוז מידע לנכסים לא טופל על ידי מנהלת המחלקה ולא הוצף לידיעת המנהלים בעירייה הקשורים בפרויקט.
עוד קבע המבקר כי הדו"ח שהועבר לעירייה המהווה שלב מהותי בהשלמת הפרויקט הוחזק ללא שבוצעה באמצעותו פעילות וטיפול בממצאים או כל "פעילות מקצועית שמצופה ממנה". המבקר קבע כי התנהלות זו היא כושלת ומשמעותה, על פי גורמי מקצוע, שייתכן ולא בוצעו המלצות הדו"ח. בנושא זה המליץ המבקר כי מהנדס העיר ימנה גורם מקצועי באגף שיטפל בממצאי הדו"ח וכן יערך בירור עם המנהלת.
האגף לשירותים חברתיים: יש מה לגבות
המבקר בדק את תשלומי השתתפות עצמית של מטופלים ו/או בני משפחותיהם. המלצות הביקורת היו כי האגף ינסח נוהל גביית חובות ויקפיד לקבל מהמושמים תשלום רק באמצעות הוראת קבע.
הביקורת המליצה גם לבחון השתתפות עצמית מההורים, בכפוף לשיקול דעת וחוות מקצועית של העובד הסוציאלי ומנהל האגף ובשיתוף היועמ"ש והגזבר. הביקורת החליטה לציין סעיף זה כדי להדגיש שההחלטות לפטור הורים מגביית השתתפות עצמית תיבחן כל העת ובכל מקרה ומקרה ולא יהיה זה פטור גורף כפי שנעשה כיום.
בתמונה: פארק ציבורי במודיעין. קבלן האחזקה לא מקפיד (צילום ארכיון)