עשרים וחמש שנים לציון כינון היחסים הדיפלומטיים בין אלבניה לישראל היו סיבה טובה למסיבה. שגריר אלבניה בישראל ביקר לפני מספר חודשים במודיעין, פגש את חיים ביבס, ואיכשהו השיחה התגלגלה גם על כינון מערכת יחסים בין העיר מודיעין ועיר תאומה באלבניה.
אלחנן חיימוביץ וז'נין ליטמנוביץ – שני אנשי תיירות תושבי מודיעין שעוסקים בקשרי תיירות עם הבלקן ובהם גם סרביה ומקדוניה – ניצלו את שהותם באזור וקפצו לביקור באלבניה, שם נפגשו עם ראשת העיר פלואיראנה קוקא, שכבר היתה מעורבת בתהליך קבלת ההחלטה לחתום על ברית ערים תאומות עם מודיעין.
"ראשת העיר, פלוריאנה קוקא, קיבלה אותנו והבטיחה להגיע ארצה בקרוב", מספרת ליטמנוביץ'. "השגריר האלבני, שהיה אורח אצלנו במודיעין לפני כמה שבועות, אירגן את הביקור, התרשמנו מאד מהמדינה היפה, אבל במיוחד מהעיר סרנדה שהיא ממש הפנינה של אלבניה. זאת עיר מאד מפותחת ומושתתת על תיירות, הנמצאת ממש מול האי היווני קורפו. סרנדה דומה מאד לריביירה הצרפתית".
סרנדה היא עיר עשירה בהיסטוריה יהודית. לדברי ליטמנוביץ, "תושביה כמו כל תושבי אלבניה הם ידידי ישראל מובהקים. אלבניה היא המדינה היחידה באירופה שמספר היהודים גדל בה אחרי השואה. יש כאן שרידי פסיפס של בית כנסת עתיק בעיר וזה ממש מרגש לראות".
בעיריה מאשרים כי הסכם כזה נמצא "בקנה": "לפני מספר חודשים פנה שגריר אלבניה בישראל לראש העיר והציע כי במסגרת ציון 25 שנים לכינון היחסים בין המדינות והידוק הקשרים הדיפלומטיים עם ישראל לקדם ברית ערים תאומות בין העיר מודיעין מכבים רעות והעיר סרנדה".
דובר העיריה אף מעדכן כי בעלי תפקידים כבר נמצאים בדרך לבלקן: "בהמשך להצעה זו הוחלט כי מחזיקת תיק קשרי חוץ בעירייה, חברת המועצה הילה שי וזאן ומנהלת קשרי החוץ של העירייה, נתנאלה אוחנה, תגענה לאלבניה לביקור עבודה בן חמישה ימים. במהלכו הן יתקיימו פגישות עבודה שמטרתן לבחון את האפשרות לקיום ברית ערים תאומות. כל עלויות האירוח ממומנות על ידי האלבנים, למעט הטיסה, שעלותה כ-3,500 שקלים בלבד".
בתמונה סרנדה. התאומה של מודיעין? (צילום: פלואיראנה קוקא)