בשבוע שבו חלק מעמיתיו לשלטון המקומי נגררו לסיבוב שני מתיש, חיים ביבס לא יכול היה להיות נינוח יותר. מערכת הבחירות שעברה עליו כאן הסתיימה, למעשה, עוד לפני שהתחילה. לצד בחירתו האישית שהובטחה מראש, הוא גם ניצח בקרב על חברי המועצה. כמי שכבר התרגל לפעול ללא אופוזיציה נשכנית, העתיד נראה קל אפילו יותר. מה שנשאר הוא להסביר לציבור כיצד יתורגמו ההבטחות למעשים, ולשם כך הטרחנו עצמנו ללשכתו.
סיימת קמפיין בחירות שלעומת הקודם נראה כמו סוג של הליכה…
"זה לא היה בהליכה. דווקא במצב שבו אתה לכאורה מתמודד מול עצמך זה המצב שבו אתה צריך לעבוד יותר קשה. מאוקטובר 2012, כשהחל המירוץ, כשראינו את דעת הקהל בעיר, הבנו שאם לא יקרה משהו יוצא דופן, אני כנראה אבחר לראש עיר. היו אז מספר מתמודדים (שרון מעוז, אילן בן סעדון, יגאל צדוק ואלכס וינרב). אבל עבדנו מאוד קשה, בעיקר כדי להוציא את האנשים להצביע. במיוחד להסביר למה להצביע בשני פתקים.
הציבור במודיעין הוכיח שלבחירות הוא בא באחוזים הגבוהים ביותר בארץ. אלו היו בחירות שלא ממש איתגרו את הציבור ובכל זאת הגיעו כמעט 51 אחוזים להצביע. הרבה יותר מהממוצע הארצי. כמעט עשרה אחוז יותר. גם בבחירות לכנסת ראינו את זה, עם כמעט 80 אחוז שיעורי הצבעה. זה אומר שהמודעות והרצון של התושבים להיות מעורבים בחיים שלהם גבוהים וזה מצויין".
יש כאלה אומרים "הרגשנו כמו בסוריה. רק מתמודד אחד"…
"אני דווקא מסתכל על זה אחרת. ראש עיר שעובד חמש שנים, בסופו של דבר הציבור מכיר לו תודה ונותן לו את ברכת הדרך לעוד קדנציה של עשייה. אותו דבר קרה גם לראש עיריית באר שבע, שיחד איתי נבחר על-ידי המגזין 'פורבס' לרשימת עשרת ראשי הרשויות הטובים בישראל. כשאתה בא לעבודה, מפשיל שרוולים ויורד לרזולוציות הכי נמוכות – בסוף אנשים רואים את זה. אנשים רואים שמערכת החינוך מקבלת למעלה מחמישים אחוז מהתקציב. העיר מתפתחת ואנחנו עם תוכניות של מיליארד שקל ועוד חצי מיליארד בפארק הטכנולוגי. אנשים מבינים שיש פה עבודה ורצינות. לכן האמון הוא כזה גדול. וזה מה שקרה".
חמש שנים מהיום – מה היעדים העיקריים של מודיעין?
"יש לנו תוכנית עבודה שפורסמה. יש יעדים מתחמיים, שכונתיים, ויש יעדים מרכזיים. העיקרי הוא כמובן מרכז העיר, שלא קיים עדיין. תהיה כאן שדרה מרכזית, כמו הרמבלאס בברצלונה. רק ששם היא מסתיימת בים ופה היא תסתיים בקניון. התוכניות מוגשות השבוע לוועדה המחוזית. יהיה כאן מרכז עיר. לא עוד עיר שיש לה רק שכונות ופארקים אלא מרכז עיר אמיתי, חי ותוסס. עם הרבה מאוד מסחר, מסעדות, מגורים ומשרדים. סוג של אבן גבירול בתל אביב, רק כפול ברוחב. למי שלא מצליח להתמצא – זה יהיה המשך רחוב דם המכבים, במקביל לשדרות החשמונאים, בשטח שהיום הוא ריק, דרך רחוב פיקוס ועד הקניון. וזה רק דבר אחד, השני הוא פארק הטבע העירוני".
מה אתה מעריך שנראה בעין בתוך חמש שנים?
"את החלקים המרכזיים של מרכז העיר החדש. הם כבר יהיו שם. אבל אני רוצה להוסיף את החלקים האחרים של תוכנית הפעולה לחמש שנים. בתוך שנתיים נסיים להקים את מרכז עינב, שרובו כבר קיים, נגיע לשיווק ובניה מסיבית של הפארק הטכנולוגי, ובעיקר נהיה במצב אחר מול מינהל מקרקעי ישראל".
שזה אומר…
"כל השכונות החדשות ומרכז העיר יהיו בידיים שלנו. בניה, פיתוח והכל – דרך העיריה. המשמעות היא שכל התקציבים נשארים בבית. לא כמו מה שהיה עד היום, שאנחנו קיבלנו רק את המוצר הסופי. עכשיו נקבל את הקופה האמיתית. אנחנו נסיים שכונה ברמה סופית. עם גני הילדים, עם הפארקים. חזון אחרית הימים".
איך זה ישפיע על היתכנות רכישת דירה במודיעין לזוגות צעירים?
"בשכונת הציפורים כבר הוכחנו שאפשר להכניס 25 אחוז כדיור לזכאים ואפילו שיפרנו את הקריטריונים, שעד אז התייחסו רק למספר ילדים. בהמשך יהיו לנו לפחות מאתיים יחידות דיור במחיר של בין 600 ל-900 אלף שקל. זה מחירים אמיתיים. זה יצא להגרלות ואנשים יוכלו לקנות במחירים האלה. בשכונת נופים, השכונה הבאה, גם נכניס תמהיל של 20 אחוז כדירות לזכאים. המינהל העלה עוד רעיון שהוא קביעת מספר יחידות דיור במחיר קבוע מראש. את ההפחתה הם יבצעו על הקרקע עצמה".
האין זה מה שמצופה ממך כראש עיריה? שתכופף את המינהל בדיוק במקומות האלה…
"אנחנו צריכים למצוא את נקודת האיזון. אי אפשר רק לייצר דירות במחירים מוזלים. אני חושב שנכון להישאר בתמהיל של 20 אחוז דירות מוזלות. ובמרכז העיר, בחלק של המדרחוב, יש תמהיל של 30 אחוז דירות זולות. דירות שני חדרים, שמתאימות גם לסטודנטים וגם לאנשים מבוגרים. מי שבוחר לגור במרחק הליכה מכל השירותים שהוא צריך, ויש לו חדר מגורים וסלון, זה דבר שלא היה כאן בעיר".
מה יהיה היהלום שבכתר ברמה האישית שלך? מה המשאלה שלך?
"כמו שאמרתי בבחירות הקודמות – אני מתכוון להשלים את הקדנציה. יש לי עוד הרבה עשייה. גם לגבי השלטון המקומי במדינת ישראל. אני רוצה שיסתכלו עלינו כעל מודל של ניהול עיר".
אז אני רושם, אתה מבטיח לסיים את הקדנציה…
"לקראת השנה החמישית אשקול אם להתמודד לקדנציה נוספת או שאראה את עצמי במקום אחר".
מה אתה חושב על מה שקרה עם שלושת ראשי העיריות שבג"צ הדיח ובכל זאת הם התמודדו בבחירות ואף ניצחו? מה אתה היית מייעץ להם לעשות? הרי הם קיבלו כרטיס אדום…
"צריך לזכור שראשי רשויות נבחרים בבחירות אישיות. זה לא שרים שראש הממשלה ממנה, והוא יכול להעביר מתפקידם וגם להחזיר אותם. ראש ראשות מקומית, ברגע שאתה שולח אותו – הוא לא יכול לחזור. רק בבחירות בקדנציה הבאה. טוב עושה שר הפנים שרוצה ללכת לחקיקה מהירה שתאפשר לראש רשות להשעות את עצמו וגם לחזור, כשמצבו מתנקה. הוא התייעץ גם איתי בנושא הזה. אני כל הזמן זוכר את דרור אהרון, ראש מועצת גן יבנה, שעבר תשע שנים של עינוי דין, חקירות והכל – ובסוף יצא עם זיכוי מוחלט בבית המשפט. אנחנו בעצם מדלגים על הדבר הכי חשוב במדינת ישראל שהוא בתי המשפט, כי ברגע שהפרקליטות החליטה אז זהו – נגמר. אומרים 'בואו נוריד לבנאדם את הראש, נשלח אותו, ואם הוא יצא זכאי אז לא קרה כלום'. טוב עושים שהולכים לחוק שיאפשר לשר הפנים, במקרה של כתב אישום חמור, להשעות את ראש הרשות ולומר לו: 'לך ותוכיח את חפותך. ואם תוכיח – תחזור לתפקיד ותנהל את העיר שלך. לא תוכיח – להתראות. לך הביתה'. זה טוב גם לנו, לתדמית של השלטון המקומי. התדמית הזו נפגעה. השלטון המקומי נתפש כמו שכונה והוא גם מתנהל כמו שכונה. ומצד שני – השלטון המקומי הוא אחד הגופים שמתנהלים הכי מסודר, בגלל כל המנגנונים שיש. חשבות, בקרה, דוחות רבעוניים. אתה לא יכול לחרוג בשקל. ואם אתה חורג יש לך חיוב אישי. זה דברים שלא קיימים בשום משרד".
לפי בג"צ, שלומי לחיאני הצליח – לכאורה – לעקוף חלק נכבד מהמנגנונים האלה…
"לחיאני, לפחות ממה שאני קורא, עבד מחוץ למערכת ולא בתוך המערכת. בתוך המערכת אתה לא יכול שלא לעבוד מסודר. כולנו ניזונים משמועות".
נטען שאמא שלו, ללא כישורים מתאימים, מצאה את עצמה בתפקיד בכיר בתוך המערכת. לך, אני חושב, זה לא היה קורה…
"מה שהיה עם אמא שלו קרה לפני שהוא נבחר לראש עיר. ובכל מקרה, אנחנו קוראים את השורות ולא את מה שכתוב ביניהן. במקרה הזה דווקא קראתי לעומק. ובכל מקרה – מי שעשה משהו, שישלם. ו-95 אחוז מהאנשים בשלטון המקומי נקיים ובאים לעבוד מתוך תחושת שליחות. כל אחד לפי תפישת עולמו. אני יודע שאני רוצה להפוך את מודיעין לספינת הדגל של השלטון המקומי בישראל".
בוא נעבור לענייני תחבורה ונתחיל מהאוויר. יש ממש בטענות שמטוסים ישובו לנחות מעלינו?
"כלום. הארכת המסלולים בנתב"ג מייצרת נחיתות מצפון והמראות לכיוון דרום. המטוסים נכנסים מאיזור הרצליה נתניה ויוצאים מאיזור חולון וראשון לציון. אנחנו את חלקנו כבר תרמנו. אם לא ישנו את המסלולים הקיימים, אנחנו לא שם".
נמשיך, תחבורתית, לכבישים שלנו. אתה נמצא כעת במו"מ קואליציוני, בין השאר עם אבי אלבז שמודיע בגליון זה כי תחבורה ציבורית בשבת היא מטרתו העיקרית. בלי להיכנס לענייני המו"מ – לדעתך דבר כזה במודיעין בכלל ייתכן?
"אבי אלבז הוא איש יקר. הוא כבר היה חבר בקואליציה איתנו בתקופת ספקטור והוא איש רציני מאוד. לשאלתך, אני חושב שזה ייתכן. ולו בגלל שמודיעין אינה לבד באיזור אלא מחוברת ליישובים אחרים באמצעות תחבורה ציבורית. ולצד זה צריך לזכור שכל נושא התחבורה הציבורית בישראל נמצא בידי המדינה. אם המדינה תחליט שהיא מפעילה בשבת בצירים מרכזיים – ללא ספק אנחנו נשמח. גם כעיריה כבר עשינו דברים כאלה. בעיקר בהסעות לבני נוער".
ומה באשר לתושבי העיר הדתיים? מדובר ברבע…
"במודיעין אנחנו חיים בשלום כולם עם כולם. אפילו עכשיו, כשהוצאנו למכרז בית קפה במתחם פארק ענבה, זה התחלק לשניים כדי שעסק אחד יוכל לפעול בשבת והשני יישאר כשר. כך יהיה טוב גם לחילונים וגם לדתיים".
נשמע כמו סוג של מעלית שבת, רק בלבוש בית קפה.
"אז בסדר. עדיף ככה. יש פה 24 אחוז אוכלוסיה דתית לאומית. אנשים שעובדים ותורמים, בדיוק כמוך וכמוני. גם בהם צריך להתחשב".
ובאופן אישי, תהיה שמח לתחבורה ציבורית בשבת? אתה הרי גם אב לילדים…
"אני אשמח כשתהיה תחבורה ציבורית כזו לשני מקומות עיקריים. למקומות הבילוי בגוש דן ולים. אני מניח שזה היה פותר הרבה בעיות. צריך לנסות. בחיפה זה עובד כבר שנים. הייתי סטודנט באוניברסיטת חיפה ונהניתי מזה ולא קרה שום דבר. וגם במודיעין עצמה – אם אתה נוסע בעיקר בעמקים וזה לא מפריע לאחרים, שום דבר לא יקרה. אבל שוב – זו החלטה של המדינה ואנחנו נמתין שהיא תקבל אותה".
תייר שיגיע למודיעין בעוד עשר שנים, מה הוא יראה בעיניים?
"בשנת 2023, להערכתי, העיר תמצה כמעט את מלוא פוטנציאל שלב א' שלה, שזה אומר בסביבות 120-130 אלף תושבים. הפארק הטכנולוגי יהיה במיצוי משמעותי מאוד, כולל הרבה חברות הייטק. הרבה יותר ממה שנדמה כיום. גם איזור המלאכה ומרכז עינב יהפכו לגורמים משמעותיים מאוד בנוף מדינת ישראל כולה. יהיה כאן פארק טבע עירוני ענק בגודל של 3,000 דונם, ואני מעריך שאז גם יהיה כאן גם מרכז אקדמי. מודיעין תהפוך להיות לב לבה של מדינת ישראל. התהליך קורה כבר עכשיו אבל הוא רק בראשיתו. יש הרבה עסקים שעוזבים את ירושלים ובאים לכאן, עוד ועוד אנשים מהשפלה, מטה יהודה, גזר וערי המרכז כבר רואים במודיעין את יעד הקניות שלהם – במיוחד במרכז עינב. וזה רק ילך ויגבר. אני חושב שאנחנו נהיה העיר המובילה במדינה בהרבה מאוד פרמטרים. תהיה כאן עוד קפיצת מדרגה גדולה מאוד".
ארנונה, תעלה?
"לא העלנו ואין לנו שום כוונה כזו. כבר היום המסים מכסים כמעט הכל, אפילו שיש עוד פערים. אבל בכל חודש שעובר יש עוד עסקים באיזור המלאכה ואיזור התעסוקה, עוד חברות, עוד ארגונים, וכולם משלמים ארנונה עסקית. ככל שהמספר שלהם עולה, כך אנחנו זקוקים פחות לארנונה שמשלמים התושבים. העסקים תופסים את המקום הזה, ואני צופה שזה רק ילך ויגדל. התחלנו עם 17 אחוז מארנונה עסקית והיום אנחנו כבר ב-36 אחוז".
את זה יאמר כל ראש עיריה שרק נבחר…
"ואני אומר שאצלנו שום דבר לא השתנה. התוכנית היא אותה תוכנית ובסך הכל עברנו תהליך של בחירה מחדש. אין לי כוונה לנסות ולסגור פערים כספיים בצורה הזו".
אתה יכול לנסח את זה כהבטחה ברורה…
"אמרתי ואני חוזר: אנחנו ממשיכים לעבוד עם הארנונה כפי שהיא".
ובכל זאת, מה אתה עומד לעשות עם התקציב העירוני? נבחרת מחדש וזוהי שעת כושר.
"אני כן מתכוון לעשות רפורמות בתוך המערכת שיביאו לחיסכון. בעיקר איחוד תפקידים ודברים מהסוג הזה".
השאלה האחרונה היא על בני הנוער. עם כל המאמצים שאתם עושים, נראה שבשבילם מודיעין היא עדיין יותר מטרד מפיתרון. השעמום עולה על גדותיו.
"זה לא נכון. אולי זה היה כך לפני חמש שנים, אבל אנחנו במקום אחר לגמרי. נמשיך לעשות למען הצעירים, אבל אנחנו במקום אחר לגמרי".
אתה בטוח?
"כן, כי אני שואל אותם ומקבל תשובות. רק בקיץ האחרון היו כאן למעלה מארבעים אירועים לנוער. כולל מסיבות, הופעות, הסעות, פעילויות. יצאנו מגדרנו והנוער יודע את זה ומגיב בהתאם. הפרמטר הכי טוב שמשקף את זה הוא הירידה התלולה באחוזי הוונדליזם. אני לא יכול לומר שזה ירד לאפס, אבל ראינו ירידה משמעותית מאוד. לחבר'ה הצעירים יש המון מה לעשות כאן והם מצביעים ברגליים. ולא סיימנו, כי אנחנו ממשיכים להקים מקומות לצעירים. מועדונים בעמק האלה ובפארק הטכנולוגי, הפחתת ארנונה למועדונים קיימים כדי לעזור להם. והכוונה שלנו היא רק להגביר את הפעילויות האלה עוד יותר. יש עוד הרבה עבודה".
תודה רבה ובהצלחה.
בתמונה: חיים ביבס (צילום: אינגריד מולר)