מה הסעיר בסוף השבוע את תושבי מודיעין וגרם לשניים מתוכם לפקוד את חדר המיון של "טרם" כשהם סובלים מאותה הפרעת לב נדירה? את התשובה לכך ככל הנראה לא נדע לעולם, אך תוצאות אותו אירוע מסעיר הצליחו להפתיע את רופאי המוקד הרפואי המקומי.
שני התושבים פקדו את המוקד הרפואי במהלך סוף השבוע האחרון. הסימפטומים של שניהם היו זהים – הפרעת קצב לב שמעולם לא חוו קודם לכן. השניים הגיעו בנפרד, אינם מכירים אחד את השני, אך חלקו את אותה הפרעה, שב"טרם" הגדירו כנדירה – הפרעת קצב מסוג atrial fib , "פרפור פרוזדורים" בעברית. מדובר בהפרעת קצב לב, ששכיחותה עולה עם התבגרות האוכלוסייה והעלייה בתוחלת החיים. מרבית החולים הסובלים ממנה הם בני 65 ומעלה, והמרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) דיווח לאחרונה על עלייה של 240 אחוזי בשיעור האשפוזים הנגרמים כתוצאה ממנה בחולים מעל גיל 35.
פרפור פרוזדורים הינה הפרעת קצב שמקורה בפרוזדורי הלב. כאשר מתרחשת ההפרעה, ההפעלה החשמלית של הפרוזדורים אינה נוצרת ממקור הסינוס הטבעי, אלא ממספר רב של מעגלים חשמליים לא תקינים. לעיתים תכופות, הגורם להפעלת מעגלים חשמליים אלה הם מוקדים חשמליים עצמוניים ה"יורים" פעימות חשמליות מהירות מנקודת החיבור של ורידי הריאה לפרוזדור השמאלי. התוצאה היא הפרעת קצב חשמלית בפרוזדורים, המפעילה את הפרוזדורים בקצב מהיר מאוד של 350 – 500 פעימות לדקה. ההפרעה מופיעה באק"ג כהפרעת קצב פרוזדורית מהירה ולא סדירה. לפרפור פרוזדורים מספר סכנות עיקריות: נטייה ליצירת קרישי דם בפרוזדורים, תופעה מסוכנת כיוון וקריש הנוצר בפרוזדור השמאלי עלול להישלח מן הלב לגרום לאירוע תסחיפי במוח או בכל איבר אחר בגוף . לעיתים הביטוי הראשון של פרפור פרוזדורים הינו אירוע מוחי. סכנה נוספת היא פגיעה של עד עשרים אחוז בתפוקת הלב, בשל ירידה בהזרמת הדם מן הפרוזדורים לחדרים או פגיעה בשריר הלב, הנגרמת כאשר קצב החדרים מהיר לאורך זמן.
מדובר בהפרעת קצב הגורמת לאורך זמן להכפלת התמותה והתחלואה ממחלות לב וכלי דם, והיא הסיבה השכיחה ביותר לאירוע מוחי תסחיפי. מסיבה זו מיהרו רופאי "טרם" לפעולה ברגע שאובחנה ההפרעה אצל שני החולים. לאחר שהשניים נבדקו במיון, קיבלו טיפול תרופתי והמצב לא השתפר, החליט הצוות הרפואי, ד"ר לובמן, ד"ר חביב, וויטה אגאייב ורועי ביידר להציל את החולים בעזרת שוק חשמלי. פעילות השוק הצליחה וקצב הלב של השניים חזר לפעילות תקינה. החולים הושארו להשגחה, ואז שוחררו לביתם, הודות להצלחת הטיפול, נחסך מהם אשפוז.
ד"ר צימרמן, מנהלת רפואית של "טרם" מודיעין: "במקרים בהם מרגישים תחושה של דופק מהיר שאין לו הסבר הגיוני, והוא לא נובע מפעילות גופנית מאומצת או כתוצאה ממחלת חום
חשוב לעצור ולגשת להיבדק בהקדם האפשרי. זיהוי מוקדם של ההפרעה, ומתן טיפול נכון הינו חיוני ביותר ויכול להציל חיים".
(צילום המחשה Rama)