חורים בתוכנית

חנה שטרן
2037-09-12 01:39:00
2037-09-12 01:39:00

איל צאום, יועץ בכיר בתחום פיתוח עירוני ועיר חכמה ומומחה למיתוג ערים, טוען כי התוכנית העתידית לפיתוח מרכז העיר מודיעין היא במקרה הטוב לא יותר מ"פספוס", ובמקרה הרע "תעלול בחירות".תעל והטיעון המרכזי: העיר הצעירה כל כך – 'עיר העתיד' – תהפוך בתוך עשור לעיר מזדקנת – 'עיר העבר' – ללא דור המשך צעיר, כי זה יעזוב אותה בשל מחסור במקומות עבודה, תרבות ובילוי, ויבנה את עתידו בערים שמציעות את כל מה שחסר. צילום פרטי

בבלוג האישי שלו:city & country branding  פרסם השבוע איל צאום, יועץ בתחום הפיתוח האורבני ומחה במיתוג ערים, התייחסות מפורטת לתוכנית שפורסמה בשבוע שעבר, תחת הכותרת: "התכנית החדשה למרכז מודיעין: ספין בחירות או תקווה לעיר הכי מפוספסת בישראל?".

צאום, שמיתג בין השאר את תוכנית התיירות בירושלים וגם את פארק תעשיות חמן שבחבל מודיעין פירט את השגותיו: "מספר הערים בישראל עליהן נהוג לומר כי אינן ממשות את הפוטנציאל שלהן, שווה למספר הערים שקיימות בישראל: אילת יכולה הייתה להיות יעד תיירות עולמי מוביל, וכך גם טבריה ועכו. ירושלים יכולה הייתה להיות מוקד משיכה למיליונים בעולם, חיפה איננה מממשת את נתוניה הטבעיים, וכך גם חדרה, בת ים ועוד ועוד ערים שיכלו, כביכול, להיות הרבה יותר ממה שהן מציעות לתושביהן או למבקרים אותן. אולם העיר המפוספסת מכולן היא כנראה מודיעין, ודווקא משום שהפספוס שלה הוא פחות נראה לעין".

עיר של ילידי שנות ה-60'

"אבן הפינה למודיעין-מכבים-רעות, כפי שהיא נקראת מאז אוחדו רשויות אלה לעיר אחת", ממשיך צאום, "הונחה ב-1993, בדיוק לפני 20 שנה, ואיכלוס העיר החל ב-1996. כיום מתגוררים בעיר כ-85,000 תושבים והיא מדורגת באשכול 8 של הדירוג החברתי-כלכלי של ערי ישראל. הגיל הממוצע של תושבי העיר הוא 32. כשליש מתושבי מודיעין, כמעט 38 אלף תושבים, עוד לא הגיעו לגיל 21, ורק כ-6,000 הם בגיל פנסיה. 21 אלף מתושבי העיר הם בין הגילאים 22 ל-40, ועוד 20 אלף בגילאי 41-60 – ביחד הם מהווים חצי מתושבי מודיעין – עיר צעירה מאד. את הצמיחה של מודיעין אפשר לזקוף לילידי ישראל של שנות ה-60' המאוחרות, שבתחילת שנות ה-90' הקימו משפחות וגילו כי אינם מסוגלים לרכוש דירות בערים בהן גדלו במרכז הארץ, או שאינם מעוניינים עוד לגור בערים כמו ירושלים המתחרדת וחסרת התעסוקה, רמלה ולוד המדורדרות, וערים אחרות שהציעו דירות ישנות, תשתיות מזדקנות, צפיפות ורמת חיים נמוכה.

"ילדי הבייבי-בום הישראלי גדלו בשנות ה-70' וה-80' בישראל החומרנית והמכורה למותגי ייבוא, הם כבר ידעו מה זה איכות חיים וסביבה, ורצו דיור איכותי, שלא היה בהישג ידם במרכז הארץ. שתי ערים היוו אז את החלופה הזולה יחסית, החדשה והמבטיחה איכות חיים– מודיעין והוד השרון, והזוגות הצעירים של שנות ה-60' המאוחרות ושנות ה-70' נהרו לערים אלה בעשרות אלפים.

"מודיעין, לכאורה, הציעה הצעה שלא ניתן לסרב לה: עיר חדשה, זולה יחסית, במרכז הארץ, במרחק של 30 דקות נסיעה מגוש דן וממרכזי התעסוקה, עם אקלים נוח ונוף מרהיב, ואוכלוסייה הומוגנית מבחינה סוציו-אקונומית ומבחינת גיל. חלפו מאז כ-15 שנה, והכל נותר בדיוק כמו שהיה. מודיעין עדיין זולה ממרכז הארץ, אם כי המחירים עלו בה משמעותית, האקלים נותר נוח והנוף מרהיב, תושבי העיר הם צעירים ומשכילים ברובם, משפחות עם ילדים הדומות בצרכים, בדרכי הבילוי ובדרישות, וכך גם מוקדי התעסוקה – גם הם נותרו במרכז הארץ, ורק זמן ההגעה אליהם זינק מ-30 דקות עד לשעה וחצי לכל כיוון".

אז למה מודיעין מפוספסת כל כך?

"העיר החדשה, שתוכננה על-ידי משרדו של האדריכל משה ספדיה, צמחה בשנים אלה להיות פרבר שינה של גוש דן בעיקר. תושבי מודיעין נאלצים מדי בוקר לעזוב אותה בהמוניהם ולחפש פרנסה בערים אחרות, העיר מתרוקנת מדי בוקר, ומתמלאת שוב לקראת ערב, ולמעשה אינה מתפקדת כלל כעיר. היא אינה מציעה לתושביה תעסוקה, בילוי, תרבות, חינוך אקדמי, ובמשך כל השנים שעברו בעיות אלו לא טופלו, ורק הזמן אותו מבלים תושבי מודיעין בדרכם אל, וממקומות עבודתם, הולך ומתארך משנה לשנה.

"ילדי שנות ה-60' אולי גדלו לחברה צרכנית ורוצים איכות חיים, אבל הם עדיין יודעים מה זו הקרבה ועבודה קשה. הם ראו את זה בבית אצל הוריהם, ולכן הם סובלים את בעיות העיר, ומתנחמים בנוף היפה וברחובות החדשים. אולם שליש מתושבי העיר, כאמור, עדיין לא הגיעו לגיל 21, ודור המילניום היוצא לעצמאות בשנים הקרובות הוא כבר דור אחר לגמרי. הנוער של מודיעין משועמם ואין לו מקומות בילוי. ערבי שישי במודיעין מאופיינים בהתגודדויות של בני נוער חסרי מעש, המתקבצים בפארקים עם בקבוקי אלכוהול, ומחפשים דרכים לפרוק אנרגיה. ליוצאי הצבא תושבי העיר אין אפשרות ללימודים אקדמיים במודיעין, וגם לא אפשרויות תעסוקה".

העיר הצעירה תהפוך לעיר מזדקנת

צאום ממשיך: "משמעות הדבר הוא כי העיר תאבד את צעיריה המתבגרים בשנים הקרובות לטובת ערים שמציעות כל זאת, ומודיעין תישאר עם אותם ילידי שנות ה-60' המאוחרות, המתקדמים לקראת גיל הפנסיה, וכך, בתוך עשור, העיר הצעירה תהפוך לפתע להיות לעיר מזדקנת. כחודשיים לפני הבחירות לרשויות המקומיות מפרסמים עיריית מודיעין וראש העיר חיים ביבס, המתמודד על קדנציה נוספת, את התכנית החדשה למרכז העיר.

"התכנית שמציגה העירייה בתזמון חשוד במיוחד מנסה, כביכול, להתמודד עם כל הבעיות של העיר שהוזכרו, אולם גם ההדמיות הכלליות מדי וגם הניסוח המעורפל מעידים יותר על ניסיון להתמודד עם הביקורת מאשר מאמץ אמיתי לשינוי המציאות. תכנית כזו הייתה צריכה לצאת לפועל לפני חמש שנים. התכנית גם מלאה בבעיות תכנוניות, וספק אם שדרה, שלא לומר כביש מהיר בן שלושה  נתיבים לכל כיוון, כמו זה שבתכנית, תצליח להפוך למרכז עירוני תוסס ומתפקד. גם אם תכנית זו תצא לפועל ככתבה וכלשונה, מודיעין כבר הפסידה את צעיריה. יישום התכנית יימשך שנים, ועד אז צעירי מודיעין-מכבים-רעות יחפשו את עתידם בערים אחרות. עיריית מודיעין צריכה להתמודד עם בעיות העיר באופן נחוש הרבה יותר, ובדרכים מקוריות יותר ומגוונות יותר מאשר תכניות גרנדיוזיות, שספק אם יצאו אי פעם לפועל".

 

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות