לא בטוח שבקניון עזריאלי במודיעין התושבים ייגשו אליה ויבקשו שתעזור להם בסידור כלשהו בעירייה. גם לא בטוח שבסופר השכונתי "יתנפלו" עליה עקרות הבית, כי ורד גל-בחרי היא חברת מועצה לא ממש מוכרת עדיין. ובכלל, היא די חדשה בעיר. זו אולי הסיבה העיקרית שהחלטנו לראיין דווקא אותה.
אבל ההפתעה היתה גמורה. הדמות שבישיבות המועצה לא מרבה לדבר, בטח שלא להתווכח או לקרוא קריאות ביניים, התחלפה בפגישה בת השעתיים באישה אסרטיבית, דעתנית, בעלת מחשבה מבריקה, שיודעת בדיוק מה היא רוצה ואחת שלא פוחדת "למרות החששות", אלא מודעת לכך שבשנה הראשונה שלה במועצה "אני עדיין לומדת את הפוליטיקה".
אז לא מדובר באישה ביישנית שחוששת ובטח לא "יסמנית" של הבוס ביבס, שהציב אותה במקום שישי ברשימתו, אלא במחזיקת תיק איכות הסביבה ותיק המיחשוב בעירייה, שיודעת עד כמה גדולה האחריות שלקחה על עצמה ואומרת בפה מלא: "אם יהיה צורך אצביע גם נגד הצעות של חיים ביבס".
למרות שהיא רק בת 39 ואם לילד בן חמש, ברזומה של גל-בחרי יש כבר כמה ציוני דרך משמעותיים בחברות גדולות ומשפיעות, שבהן עבדה כמתכנתת ומנתחת מערכות מיחשוב, כמו "בנק ירושלים", מע"צ החדשה, "נס טכנולוגיות" ועכשיו בחברת הבת של נס טכנולוגיות "סוויפטנס", שזכתה במכרז שעליו היתה מופקדת היא עצמה – להקים עבור הבנקים וחברות הביטוח בישראל את המסלקה הפנסיונית המרכזית, שבה ניתן יהיה לשלוף מידע מרוכז על כל קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של אזרחי ישראל.
ביבי, ביבס ואני
את חיים ביבס הכירה ורד כבר בילדותה, בעיר הולדתם המשותפת בית שאן. אחר כך הצטלבו דרכיהם כשהגיעה למודיעין: "הצטרפתי למטה הבחירות של ביבס שהריץ את ביבי לבחירות לכנסת, אז עוד לא היו לי שאיפות פוליטיות בכלל, התנדבתי לעזור במטה ועסקתי בכל מה שצריך"
ומתי הצטרפת לרשימה של ביבס?
"בקיץ שעבר, בערך בתחילת יולי, כבר עבדתי כמתנדבת במטה של ביבס לבחירות לעירייה. יום אחד חיים אמר לי: 'אני רוצה שתהיי ברשימה למועצה'. הבטתי בו ולא ידעתי ברגע הראשון אם זו בדיחה או ברצינות, והוא הסביר לי שהוא רוצה לחזק את הרשימה ואני מתאימה לו".
וענית בכן מיידי?
"לא. ביקשתי זמן. זה מאד החמיא לי שראש העיר מציע לי להיות ברשימה שלו, אחרי שבועיים הודעתי לו שאני מסכימה".
למה בכלל נכנסת לפוליטיקה?
"אני חדשה בעיר. רק חמש שנים כאן. לא הייתי מחוברת לתושבים. הייתי הולכת לאירועים, לא מכירה כמעט אף אחד, לא מוצאת את עצמי וחוזרת הביתה. אז הבנתי שצריך להתחבר לתושבים, כי זה חשוב במקום שבו אתה חי להיות בעניינים, והגיעה מערכת הבחירות לכנסת. ביבס היה ראש מטה הבחירות של ביבי, עזרתי לחיים להריץ את ביבי בפריימריס בליכוד ומשם כבר הייתי בתוך העניינים".
איך את מסתדרת עם אור הזרקורים של הפוליטיקה?
"האמת שהיו לי חששות ועדיין יש לי, כי אני לא מוכרת בעיר. אמרתי לביבס שאני לא אביא לו קולות של בוחרים בשלב זה. בכלל חששתי, כי מטבעי אני לא נמצאת באור הזרקורים, אני רגילה להיות מאחורי הקלעים, גם בגלל העבודה שלי, אבל היה ברור לי שברגע שאבחר למועצת העיר, זה להיות מעורבת בפוליטיקה ומאחר ואני אוהבת אתגרים, הסכמתי".
מה דעתך על מועצת העיר שבה את חברה?
"זה עדיין חדש לי, אבל אני יכולה לומר לך שאנחנו לא מריונטות או עלי תאנה כמו שניסו לתאר אותנו. העשייה האמיתית, הוויכוחים, השינויים בהצעות, אלה נעשים בעיקר בישיבת הנהלת העיר ולא במועצה. שם זה יותר כלפי חוץ עבור התקשורת ועבור התושבים. חבל לי מאד שלישיבות מועצה לא מגיעים תושבים. הייתי רוצה לראות יותר תושבים בישיבות המועצה".
במה את עוסקת לפרנסתך?
"אני מתכנתת מחשבים ומנתחת מערכות מידע ועובדת תמיד, בכל אירגון שבו הייתי, מול עובדי החברה. מאחורי הקלעים. בונה מערכות מידע, מדריכה את העובדים במערכות הממוחשבות, ולכן פתאום להיות באור ובפרונט, זה לא משהו טבעי עבורי"
את מרגישה לא נוח במצב הזה?
"לא אגיד 'לא בנוח', אבל אני עדיין בתחושה שזאת תקופה של למידה, אני עדיין מרגישה שאני לומדת את החומר, כי פוליטיקה זה לא המגרש הביתי שלי, המחשבים זה התחום שלי".
ובכל זאת לקחת על עצמך תיק כבד כמו איכות הסביבה.
"תיק איכות הסביבה הוא אכן תיק חשוב ורציני ובמיוחד לתושבי מודיעין, שכל גרגר חול שמתעופף כאן חשוב להם. אבל אני לא חוששת מזה. אני עמוק עמוק בתוך התחום. עובדת בצמוד עם אנשי הפיקוח ועם אנשי אגף ההנדסה ומנסה לדחוף קדימה את הנושא".
בניה ירוקה? עדיין לא
קיבלת את התיק אחרי אלכס ויינרב, שהיה לכל הדעות דומיננטי מאד בנושאי איכות הסביבה. הרגשת ש"נכנסת לנעליים גדולות"?
"אלכס ויינרב אכן תרם הרבה מאד בתחום. הוא אדם עם ידע רחב מאד בנושאי איכות הסביבה ואני נעזרת בו. הוא משתתף בישיבות של וועדת איכות הסביבה שאני עומדת בראשה ואני משתפת איתו פעולה בצורה חיובית. העובדה שאלכס ויינרב התעמת לא פעם עם ראש העיר בנושאי איכות הסביבה נבעה מכך שהוא היה באופוזיציה. אני, לעומת זאת, אימצתי גישה שניתן לקדם את הנושא גם בצורה חיובית ולא באמצעות עימותים והתנגשויות מול ראש העיר".
למה הכוונה?
"אם אני צריכה משהו, אני נכנסת לביבס ומדברת איתו על הנושא ובדרך כלל זה נסגר בצורה חיובית. לא כל דבר צריך לבוא לישיבת מועצה ולצעקות. אפשר להשיג הרבה בשיחות פנימיות. הרי אמרתי לך שאני לא איש שעומד בפרונט אלא מעדיפה את העשייה מאחורי הקלעים".
מה כרגע על הפרק בתחום איכות הסביבה?
"יש כמה פרוייקטים שאנחנו מקדמים כרגע. אחד מהם הוא למשל איסוף פסולת אלקטרונית".
תפרטי.
"פסולת אלקטרונית הם חלקי ציוד אלקטרוני, מחשבים ישנים ומקולקלים, מדפסות, סורקים, כל ציוד אלקטרוני שכיום תושבי מודיעין משליכים לפחים הרגילים. הפסולת האלקטרונית גורמת לנזק סביבתי גדול, כי מדובר על הרבה מאד חלקי פלסטיק וברזל שלא מתכלים. ואם שורפים אותם הם מייצרים גזים רעילים של שריפת הפלסטיק. לכן אנחנו עומדים לסגור הסכם עם חברה לפינוי פסולת אלקטרונית והיא תציב כלובי איסוף בכל העיר ותאסוף את הפסולת למיחזור ולהשמדה מבוקרת".
מה עוד?
"נושא זיהום האויר במודיעין נמצא בראש סדר העדיפות שלי. בעיקר אנחנו סובלים מאבק בשל הבניה וזה לא סוד. אני מתכוונת להגביר את הפיקוח על הקבלנים והיזמים בכל הקשור לעבודה על פי נוהלי שמירה על אויר נקי".
איך תמנעי זיהום אויר בעיר כתוצאה מבניית השכונות החדשות?
"זיהום אויר מבניה זו בעיה מהותית, אבל אי אפשר לעצור את הבניה. לכן צריך להגביר את האכיפה. לאחרונה קיבלנו החלטה משותפת עם אגף ההנדסה ואגף הפיקוח לחדד את הנהלים ולבצע רה-אירגון בכל הקשור לשמירה על איכות האוויר באתרי בניה".
לפני כמה חודשים הפסקתם את העבודה של כמה מגרסות חצץ בעיר…
"נכון וזה חלק מהתפיסה שלי שלא לעשות הנחות לאף אחד. כל מה שייבנה כאן בעיר יעבור תחת העין שלי ושל הפיקוח העירוני. אני לא אוותר לאף קבלן, כולל לחברה הכלכלית של העירייה שהיא קבלנית בניה גדולה כאן. אני לא אקריב את איכות החיים של התושבים במודיעין עבור אף פרוייקט בניה, גם אם זה יהיה פרוייקט עירוני".
יש לך פקחים שמיועדים לעבוד באתרי הבניה?
"בישיבת המועצה האחרונה אושר עוד פקח שיצטרף למחלקת הפיקוח, וככל שהעבודות בשכונות החדשות תתקדמנה, נגביר את הפיקוח בשטח. כרגע עדיין לא צריך פקח ייעודי לאתרי הבניה, אבל בהמשך בוודאי. הרי בתוך שנתיים-שלוש נהיה במצב שייבנו כאן במקביל אלפיים ויותר דירות, אז ניערך לקראת המצב הזה".
מה לגבי בניה ירוקה בשכונות החדשות?
"התושבים במודיעין וגם היזמים עדיין לא מוכנים לבניה ירוקה. זה ייקח עוד כמה שנים".
מדוע?
"כי בניה ירוקה מחייבת לייקר את עלויות הבניה בשלב הבניה עצמה, למרות שזה מחזיר את ההשקעה במעט מאד שנים. אבל כשרוצים להוזיל את מחירי הדירות, בשכונות החדשות הקבלנים יימכרו במחירים נוחים יחסית, מה שאומר שהם לא מוכנים להשקיע בבניה ירוקה. וגם הקונים עדיין לא מוכנים לשלם עוד מאה אלף שקלים עבור בניה ירוקה, למרות שהם יודעים שהם יקבלו חזרה את ההשקעה מהר מאד בחסכון באנרגיה ובעוד פרמטרים. לדעתי להטמיע את הבניה הירוקה בתחום הדיור למגורים ייקח במודיעין עוד כמה שנים".
מאכזב, לא?
"כן, אבל אני יכולה לומר לך שאני פועלת כדי שבבנייה של מוסדות הציבור בשכונת נופים החדשה כן ייבנו בשיטת הבניה הירוקה לפחות חלק ממוסדות הציבור. זאת תהיה התחלה. בינתיים ברור לי שלא נוכל לייקר כאן את הדירות, כי אנחנו לא חיים בבועה. ברור שאנחנו צריכים לפעול למען התושבים, אחרת הם ייברחו לערים אחרות ויש פה בסביבה לא מעט אלטרנטיבות".
איפה החממה הטכנולוגית?
איך את מתחברת לתחום העיסקי בעיר?
"אני פועלת בעיקר במסגרת יזמות נשים, מסייעת לנשים עצמאיות ובעלות עסקים, מחברת אותן לאנשי עסקים אחרים, מתוך ראיה שאשת עסקים צריכה ויכולה לקדם את העסק שלה".
ובתחום הרחב יותר של עסקים?
"אני מעורבת בנושא שהופך להיות חשוב מאד במודיעין והוא התחום העיסקי הרחב יותר של הבאת חברות לעיר, במיוחד לאזורי התעסוקה, לגן הטכנולוגי בליגד ולעוד מקומות".
ומה הבשורה בתחום זה?
"שלאחרונה גיבשנו במסגרת ישיבות מקצועיות בין כמה גורמים עירוניים, תוכנית למשיכת חברות לעיר. בישיבה השתתף גם תושב העיר בשם אלון מנצור, שהוא הבעלים של חברת אבטחת מידע באינטרנט, שחברת 'מטריקס' קנתה אותה לאחרונה. הוא הציג את הצד השני. של בעלי החברות שרוצים לשמוע מה יש לעיר להציע".
ומה גיבשתם?
"הרעיון באופן כללי – מכיוון שטרם סיימנו לעבוד על כל הפרטים – הוא לשחרר את בעל החברה מטרדות שלא קשורות לליבת העיסוק של החברה. כלומר מעבר להליכים מהירים ופשוטים של רישוי עסקים ושלם בירוקרטיה, אנחנו גם נעניק לחברות שיבואו לליגד למשל, סיוע מעשי".
כמו מה?
"למשל אנחנו בודקים כרגע את הרעיון לייצר בליגד חשמל ולמכור אותו במחיר מוזל לחברות שיעברו לכאן. הוצאות החשמל לחברה תעשייתית הן הוצאות כבדות וזה יכול להיות מרכיב משמעותי בכוח השכנוע של מודיעין להביא לכאן גופים גדולים".
איך תייצרו כאן חשמל מוזל?
"יש הרבה שיטות. אפשר באמצעות הנחת לוחות על הגגות שקולטים את אור השמש והופכים אותו לחשמל, ויש שיטות ייצור אחרות. מה שחשוב הוא שיש בליגד את התשתיות הטכניות לייצר חשמל ואם נוזיל אותו באופן משמעותי, זה יביא לכן הרבה עסקים".
סכמי את השנה הראשונה בקדנציה שלך…
"אני עדיין לומדת ונהנית מאד מהעשייה. לקחתי בחשבון שאני נכנסת לתחומים שאני לא מכירה פרט לוועדת ההיגוי למיחשוב של העירייה שזה בתחום העבודה שלי ואני מלווה את יחידות המיחשוב של העירייה, וגם סוף סוף התחברתי לעיר ולתושבים".
יש משהו שאת מצטערת עליו?
"אני באה מהייטק ואני מצטערת שעדיין אין במודיעין חממה טכנולוגית. כל הנתונים מתאימים לכך. יש לעיר יתרונות וסוג האוכלוסייה שלנו היא הייטקיסטית ואפשר היה להקים כאן חממה טכנולוגית".
(צילום ארכיון)