העתיד יעונן חלקית

יהודה גולן
2014-11-05 00:00:00
2014-11-05 00:00:00

אם לשפוט לפי ההיענות הרבה, כשמאות תושבים הגיעו ביום שלישי שעבר לבית סחלבים ולקחו חלק בכנס בנושא תוכנית המתאר של העיר לשנת 2035, הרי שעתיד העיר מובטח והוא צבוע בורוד.

את הכנס פתח ראש העיריה חיים ביבס, שהודה לתושבים הרבים שהגיעו והציג בפניהם מידע על העיר ועל תכנונה העתידי. נכחו גם הסגנים אילן בן סעדון ומיכאל חרל"פ, מנכ"ל העירייה יורם כרמון, המשנה למנכ"ל מיכל ענבר פרפרי ומהנדס העיר צחי כץ.

התושבים ישבו והאזינו בקשב רב, חבר'ה ממושמעים, כמו בהרצאה של מש"קית חינוך רק בלי הנימנום המתבקש. להיפך, כל הערה קטנה או לחישה, מיד הוסו בקריאות שששש….. מסביב, מישהו העיר "הלו, אל תדברו! די!" "טוב בסדר, כאילו מה? בעוד עשרים שנה נהיה פה בכלל?" ענה לו הדובר, אדם בשנות הארבעים לחייו שכנראה לא סובל מאופטימיות יתרה לגבי תוחלת חייו.

במהלך הכנס הציג ביבס ואחריו המתכננת החדשה של העיר האדריכלית, נעמה מליס, את תכנית המתאר הכוללת של העיר, אותה יזמו העיריה ומשרד הפנים. מליס אולי נבהלה מכמות האנשים שהגיעו, או אולי מכובד האחריות שנפלה על כתפיה, מיהרה להרגיע ש"אנחנו לא יורדים בתוכנית המתאר לרזולוציות של איפה תהיה המרפסת או החניה, אלא במתאר רחב וכוללני".

זה אולי הסביר לשומעים שהכוונה "לשתף את האזרחים בתוכנית המתאר" היא כוונה אמורפית למדי, כי מה יכול כבר תושב מהשורה לתרום לתוכנית מתאר, בשעה-שעה וחצי של דיון בקבוצות הדיון השונות?

יש דעה לכל אחד

מליס הסבירה שתוכנית מתאר כוללנית היא תכנית הקובעת את מדיניות התכנון הכללית ליישוב עד לשנת היעד (שנת 2035). התכנית מגדירה באופן כללי את השימושים באזורים השונים של העיר וקובעת את הכללים למימוש הזכויות הניתנות בה במסגרת תכנית מפורטת. לאחר מכן הציגה את העיר ואת אופי העבודה בשיתוף התושבים. מליס הסבירה כי התכנית מלווה בתהליך שיתוף ציבור הנעשה בכמה שלבים, כאשר בכנס עסקו בשלב הראשון של איסוף נתונים וניתוח המצב הקיים.

בכנס הציג צוות התכנון את שיטת העבודה לקביעת תכנית המתאר ולאחר מכן התחלקו המשתתפים לקבוצות דיון, בהן העלו הצעות לשיפור ולשימור על מנת להעשיר את ידע צוות התכנון אודות המצב הקיים והצרכים העתידיים של העיר, לקראת גיבוש החזון והחלופות התכנוניות.

זה היה השלב שבו העלו התושבים בקבוצות הדיון את הרעיונות, ללא ידע מקצועי כמובן אלא על סמך תחושות ושאיפות. "אני חושב שצריך לתכנן אחרת את מערך התחבורה" הסביר מישהו בקבוצה ה"כחולה". בקבוצות אחרות דיברו על השטחים הפתוחים, על הקמת מרכזי התעסוקה העתידיים של העיר, כשהמנחה בכל קבוצה רושמת בשקיקה את ההערות על לוח גדול.

הבשורה עפ"י וינרב

אחרי שלב הדיונים בקבוצות חזרו כולם למליאה. אז התגלה שדי הרבה ניצלו את הבלגן של החלוקה לקבוצות ופשוט "חתכו הביתה". כשחזרו כולם לאולם עלו נציגים מכל קבוצה והציגו את ההצעות שעלו בקבוצה. הפתעות ממש לא היו, רק שלקראת פיזור הגיע אלכס ויינרב חבר המועצה לשעבר מטעם הירוקים שכעס מאד והסביר "מאד רציתי להיות בכנס, אבל היטעו אותי ובפירסום היה מועד אחר".

ויינרב סיפר כי "בתשע בערב ראיתי בפייסבוק שאנשים כתבו על הכנס מיד רצתי לשם ולא הספקתי להשתתף. דובר העירייה הסביר כי אכן בפירסום הראשון היתה טעות ביום המפגש, אולם הטעות תוקנה בשלושה פירסומים אחר כך". הדובר הסביר כי ויינרב אישר את הגעתו במועד הנכון שנשלח לו לאישור ובכל זאת הוא טעה.

כאיש "הירוקים" וכמי שמעורב שנים ארוכות בשלבי התיכנון בעיר, התייחס ויינרב לסוגיית תיכנון העיר העתידי ושאל: "האם צריך כיום לתכנן את שלב ב' במודיעין? לדעתי העירייה יזמה תהליך מבורך, בתנאי כמובן  שהעירייה אכן מזמינה את תושביה להיות שותפים מלאים בתכנון שלב ב' של העיר יחד עם אנשי מקצוע, נבחרי הציבור ומנהלי האגפים והמחלקות הרלוונטיות. חרה לי שכתוב במודעה שתושבים מוזמנים ל'מפגש' קרי מפגש בודד, ולא כתוב 'מפגשים'. במפגש בודד אין תהליך ואין שיתוף ציבור. הלוואי וזאת טעות קולמוס ואכן תתקיים תהליך מסודר ומשתף".

בהרחבה טען וינרב: "לטעמי, את שלב ב' (במידה ואכן יש כוונה לבנותו) יש לתכנן מבעוד מועד אך יש לזכור כי הבנייה של שלב ב' תחל בסביבות שנת 2035 רק לאחר שייבנו עוד 6 שכונות בעיר השייכות לשלב א'! מדובר על שכונות הציפורים (כ-990 יחידות דיור), נופים (כ-1,845 יחידות דיור), מורשת (כ-3,867 יחידות דיור) , גבעת שר (כ-4,642 יחידות דיור), אמת המים – המשך פרויקט דימרי והמע"ר (כ-1,450 יחידות דיור).

 שש שכונות אלו חלקם כבר בבנייה, ולהערכתי ייקח לסיים את בנייתם של כל שש השכונות כ-20 שנים (לקח כ-18 שנים לבנות את השכונות הקיימות כיום) או אז העיר תגדל בעוד כ-50,000 תושבים, ויחד עם ה-85,000 תושבים שיש כיום בעיר, סה"כ יחיו בעיר מודיעין שלב א' בשנת 2035 כ-125,000 תושבים. מתכנני משרד השיכון שיזמו את הקמת מודיעין תכננו גם את שלב ב' של העיר שאמור להכיל עוד מספר שכונות ויאכלס כ-250,000 אנשים, אשר יהפוך את מודיעין להיות העיר הרביעית בגודלה בארץ! בתוכנית המתאר של מודיעין (מד 2020 ) נכתב שלאחר שיהיו כ-80,000 תושבים, יש לעצור ולבחון את המשך בניית שלב א' ואת שלב ב' בשיתוף הציבור.

"אין תקדים לתכנון עיר בסדר גודל של שלב ב' על ידי תושבים הגרים באותה העיר! לכן  חשוב שהתהליך יימשך ויימוצה. כדי שהתהליך תצליח, אני בדעה שיש להעסיק חברה מקצועית ש'שיתוף הציבור' היא המקצוע שלהם. לכן אין להמשיך כרגע את התיכנון לשלב ב' של העיר".

בתמונה: התושבים בכנס. הרבה הגיעו, לא כולם נשארו (צילום: דובר העיריה)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות