בקרוב במודיעין: דיווח ישיר על מכונית לא מורשית בחניית נכים

יהודה גולן
2017-06-22 01:00:00
2017-06-22 01:00:00

חניית מכונית שאינה רשאית לכך במקום השמור לנכים היא אחת המכות הכואבות שבנמצא. גם העלאת גובה הקנס לא תמיד מרתיעה את העבריינים, בעיקר משום שהמשטרה אינה ממהרת לאכוף את החוק גם כאשר העבירה מובאת לידיעתה. למעשה – תגובת "ברירת המחדל" של המשטרה אינה להגיע למקום אלא לנסות ולאתר טלפונית את בעל המכונית ואז להורות לו לפנות את המקום.

בעיריה החליטו להיאבק בתופעה, באמצעות מחלקת הפיקוח העירוני, והיכולת לקנוס נהגים עבריינים במקרים כאלה. כדי למצות את הדין עם העבריינים החליט מחזיק תיק התחבורה, אילן יאיר בן סעדון, לחבור לאפליקציה חדשה שמאפשרת לכל אזרח לתעד עבירה כזו ולשלוח את התיעוד למחלקת הפיקוח, שתפיק את הדו"ח אם אכן התברר כי המכונית אינה בשימוש נכה.

האפליקציה נקראת capester והיא פותחה, בחסות אירגון "נגישות ישראל", על-ידי אוהד מייזליש. האפליקציה קיימת גם למכשירי אפל וגם אנדרואיד, כמובן ללא תשלום. בעיריות כפר סבא ורמת גן כבר החלו להשתמש בה.

* * * 

האפליקציה נחשפה בועידת נגישות ישראל ה-4 ועוררה תשומת לב חיובית, עם סיקור באתרי האינטרנט ובמהדורות החדשות. המדובר הוא ביישום שמאפשר לצלם בוידאו נהגים שחונים בחניית נכים ולדווח עליהם. מייזליש מכיר את הנושא בקרוב, לאחר שנפצע לפני מספר שנים בתאונת צניחה ומאז הוא מתנייד באמצעות כסא גלגלים וקביים. הוא קיבל תג נכה, אך גילה שפעמים רבות התג לא יעיל עבורו מכיוון שחניית הנכים כבר נתפסה על ידי נהגים שלא אמורים לחנות בה.

האפליקציה פשוטה לשימוש: כל שנדרש לעשות הוא לצלם את הסרטון ולשלוח. האנונימיות של השולח נשמרת באמצעות מנגנון מיוחד והדבר מהווה שינוי למצב שהיה מקובל עד כה, כאשר אנשים שתיעדו עבירות חנייה בחניית נכים התבקשו להתייצב בבתי המשפט על מנת שהראייה תהיה קבילה.

במציאות החדשה, הסרטונים שמועברים דרך האפליקציה הם כבר ראייה קבילה מבחינה משפטית, כך שהאדם שמצלם את הסרטון לא צריך לחשוש שיהיה מעורב בתהליך בכל צורה שהיא מעבר לצילום הסרטון. כדי לשמור על אנונימיות השולח, כל מה שמועבר לאפליקציה הוא מיקום הצילום, באמצעות מנגנון ה-GPS שקיים בכל מכשיר סלולרי.

המערכת שבצד השני, המקבל את הסרטון, בוחנת אותו, מאמתת אותו ומחליטה אם להעביר אותו לרשות המקומית הרלוונטית. עיריית מודיעין תבחן את הסרטון עם קבלתו ואם יתברר כי מדובר בעבירה היא תשלח את הדו"ח לבעל הרכב.

יכולת האפליקציה אינה מוגבלת רק לעבירה של חנייה במקום השמור לנכים. בעתיד תוכל העיריה להשתמש בה גם כדי לאכוף עבירות כגון חסימת מעבר חצייה, חסימת מדרכות, חסימת נתיבי תחבורה או חנייה כפולה.

""אין ספק שזו אפליקציה מבורכת" אומר הממפתח מייזליש. "והיא נועדה להתמודד עם אחת הרעות החולות של נהגי ישראל. אנחנו לא מתרגשים ממי שקורא לזה 'הלשנה' כי המציאות בדיוק הפוכה. רוב האנשים שומרים על החוק ורוצים באכיפה. ובמקרה כזה, של פגיעה כה גסה בנכים, זה לגמרי מסכן חיים".

בן סעדון: "פעמים רבות אנחנו נתקלים בזה בכביש, במקומות החנייה או ברשתות החברתיות, כשזה מרתיח אותנו כל פעם מחדש: רכב שאין לו תו נכה אך חונה בחנייה המיועדת לנכים. יש אנשים בעלי אזרחות טובה שמתקשרים למשטרה באופן מיידי וברור שהציפיה שהיא תגיע לבדוק כל מקרה שכזה היא לא ישימה תמיד. אחרים מצלמים את הרכב ומעלים את התמונה לפייסבוק, מה שהופך בלא מעט מקרים לפוסט ויראלי, אבל איש לא מבטיח שהעבריין ייענש מעבר לשיימינג שאולי נגרם לו. אני משוכנע שהפיתוח הזה, ובעיקר שימוש מוגבר בו מצד תושבי העיר, יעזור לנו להעביר את הרעה החולה הזו מן העולם. מוגבלי הניידות ומשפחותיהם לא יהיו לבדם עוד במאבק הזה. זה מאבק של כולנו להבטיח כי החניות המיועדות לנכים ישמשו את התושבים הזכאים."

צילום ארכיון דוברות העיריה

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות

איחוד נוסף על הפרק

בעיריית מודיעין שוקלים לאחד כבר בשנת הלימודים הקרובה את בתי הספר כרמים והאלה, זאת לאחר שהתברר כי בכרמים לא תיפתח כיתת א' ויפעלו בו שמונה כיתות בלבד

איחוד נוסף על הפרק

בעיריית מודיעין שוקלים לאחד כבר בשנת הלימודים הקרובה את בתי הספר כרמים והאלה, זאת לאחר שהתברר כי בכרמים לא תיפתח כיתת א' ויפעלו בו שמונה כיתות בלבד

המשך קריאה »