הבחירות האחרונות לעיריית מודיעין הביאו עימם גם בחירות לועד הרובע מכבים-רעות. גם אחרי שהתרגלנו לצירוף המילים הזה, עדיין מדובר ביצור כלאיים קצת יוצא דופן בנוף האורבני בישראל. לא תמיד האזרחים יודעים איך בדיוק לאכול אותו.
ועם הדבר הזה צריך מעכשיו להתמודד היו"ר החדש של ועד הרובע – עו"ד כפיר כהן ממכבים. הוא יודע כי תושבי מכבים ורעות, לפחות בחלקם, מסתובבים כבר עשר שנים עם תחושות קשות בבטן, ש"לקחו להם את היישוב הכפרי השקט ובתוך זמן קצר הקימו להם עיר שלמה בחצר האחורית".
הלכנו לפגוש את כפיר עם כניסתו לתפקיד יו"ר הועד – גוף יוצא דופן שכמעט לא קיים במקומות אחרים בארץ. הצורך בהקמת ועד שינהל את שני היישובים (שהפכו ל"רובע") נולד כדי לרצות את התושבים שהעיר מודיעין לא באמת "בלעה אותם" לתוכה בוקר אחד. לאמור: הם עצמם באמצעות הוועד שלהם ינהלו את ענייניהם בצורה כמעט אוטונומית.
נכנסת לתפקיד לאחר חמש שנים די סוערות שעברו על הועד הקודם. איך זה מרגיש?
"זה נכון. ניצחנו בבחירות הרבה בשל תחושת התושבים שהוועד הקודם לא ממש עסק בטובת הרובע אלא במאבקי כוח".
תסביר בבקשה…
"הוועד הקודם קיבל מנדט אבל כשל בהבנה שהוא מקבל לידיים הרבה אחריות. הם ניתבו את זה בצורה לא נכונה ולמעשה לא היתה כאן עשייה ממש".
אתה די חדש בשכונה. זה מאפשר לך להרגיש את בעיית האיחוד עם מודיעין שהתבצע לפני שהגעת לכאן?
"הגעתי למכבים עם משפחתי מירושלים, עיר הולדתי, בשנת 2008 והאמת שאני ממש לא בעד תחושת הבדלנות של תושבי מכבים ורעות. אני יכול כמובן להבין את התחושות הקשות שנוצרו עם איחוד העיר ומיזוג מכבים רעות לתוכה, תחושות בעיקר בקרב הוותיקים שהיו ממייסדי המקום. אבל אני אומר באחריות מלאה שלמכבים ורעות אין זכות קיום עצמאית ללא העיר מודיעין".
מדוע?
"כי מה שהיה נכון בשנות השמונים והתשעים לא נכון היום. ועל בדלנות משלמים מחיר. תראה למשל את כפר ורדים בצפון, שמאד דומה מבחינת הרכב האוכלוסיה והמעמד הסוציו-אקונומי להרכב האנושי כאן. בלי עיר מסביבה שתעניק את התשתיות, התחבורה, הכבישים, החינוך, אפילו הקניונים – יש להם בעיות. כפר ורדים, שלפני שלושים שנה היה יישוב מאד מוצלח ושכלפי חוץ נראה יישוב טוב, נמצא היום בגרעונות כספיים גדולים".
כפר ורדים ומכבים-רעות באותו מישור?
"אני אומר לך שאם היינו צריכים בכוחותיהם של תושבי הרובע בלבד לספק כאן את כל מה שהתושבים צריכים מבחינת חינוך, תרבות, איכות סביבה וכו' – לא היינו מצליחים לתת את זה. עיריית מודיעין מסייעת מאד בתקציבים וזה עושה את ההבדל".
אתה עלול עשוי לקומם עליך הרבה תושבים ברובע שעדיין חושבים ש"גנבו" להם את היישוב.
"אני לא חושב, אני מאמין שהתושבים מבינים את היתרונות בהיות צמודים לעיר גדולה. יחד עם זאת אני לא שוכח לרגע שהאיחוד היה כפוי ויצר משקעים. לכן צריך לראות איך אנחנו ממשיכים הלאה ומשמרים בכל זאת על הייחודיות שלנו ויחד עם זאת לא לשכוח שהעיר מודיעין תרמה רבות למכבים-רעות"
ואיך תשמר את הייחודיות כאן?
"ראשית החלטתי שאני אהיה מחובר לתושבים ולכן אין לי בעיה שמספר הטלפון שלי יפורסם בעיתון ומי שירצה יכול לדבר איתי בכל רגע. דבר שני הבנתי שבאמת מה שהם רוצים זו אחדות, לכן המטרה הראשונה שלי היא להחזיר לתושבים את חיי הקהילה כאן, לשתף אותם בעשייה כדי שתחושת הקהילתיות ברובע תחזור לאנשים, כי רק מי שמשתתף בפעילויות יכול באמת להרגיש שהוא שייך למקום".
אבל מעבר לכך יש את עיריית מודיעין, שעם כל הכבוד היא זו שמחליטה על מדיניותה כלפי הרובע בהרבה תחומים.
"נכון ולכן כדי לשמור על צביון הרובע. נעבוד בשיתוף פעולה הדוק מאד עם מחזיק תיק הרובע בעירייה שלמה פסי, שאני חייב לציין כי הוא מגלה פתיחות ורצון לסייע לנו. יש לנו בהחלט הבנה גדולה לגבי צרכי הרובע. יש לתושבי הרובע אוזן קשבת בעיריית מודיעין".
בוא נהיה יותר ספציפיים. מה הולך לקרות?
"מכיוון שתחושת אובדן חיי הקהילה עלה מהתושבים עצמם, יש לי תיכנון ארוך טווח לבצע שינויים יסודיים בהתנהלות חיי הקהילה ברובע. בוא ניקח למשל את הטקסים הלאומיים, כלומר טקס יום הזיכרון לחללי צה"ל, טקס יום העצמאות וטקסי יום השואה. הטקסים האלה נערכים כיום באירגון עיריית מודיעין. אני מתכוון לערוך טקסים ייחודיים לרובע, שיאורגנו על-ידי התושבים כאן ויתנו את תחושת השייכות לתושבי הרובע".
וזה מה שיחזיר להם את חיי הקהילה כאן?
"לא, רק אבל זה חלק מהעניין. בגדול המטרה שלי היא שהתושבים ירגישו שהם נוטלים חלק בעשייה למען התושבים. אנחנו מתכוונים להפוך את הרובע למרכז תרבות גדול. למשל במכבים, כאן לידנו, נעשה 'יום מועדון הסרט הטוב', נשפץ את בית הקולנוע הישן כאן ונקרין סרטים לתושבי העיר, נקים את מועדון 'שבת תרבות' ונקיים בשבתות ראיונות עם אישי ציבור, כפי שמקובל בהרבה יישובים בארץ. נגייס את אירגון הגמלאים 'ארגמן' שיסייע בחיי הקהילה כאן. יש הרבה תוכניות לשינוי פניה של מכבים-רעות".
ובינתיים בוא נחזור למציאות, שלפעמים אינה כל כך סימפטית. כמו למשל מצב הביטחון ביישוב, הרובע סובל מפריצות לבתי התושבים, תחושת הביטחון האישי לא בדיוק בשמיים…
"גם נושא הביטחון האישי נמצא אצלנו בסדר עדיפות גבוה. אחת התוכניות הראשונות שאני בוחן בשיתוף כמובן עם משטרת מודיעין וגורמי ביטחון נוספים, היא חיזוק אמצעי ההגנה על הרובע. היו לנו באחרונה שלוש פריצות לבתי תושבים וזה הרבה יחסית".
על אלו אמצעי הגנה אתה מדבר?
"בעיקר על הצבת מצלמות אבטחה ומיכשור דיגיטלי ממוחשב בכניסות למכבים ולרעות".
כבר יש בכניסות מחסומים ושומרים.
"נכון, אבל מדיניות האבטחה שונתה לפני מספר חודשים ויש תושבים שלא ממש מרוצים שיש שעות שבהן השערים פתוחים ואין מאבטחים בשער. עד כדי כך שיש תחושת מירמור בקרב תושבים שלא רואים מספיק מחסומים פעילים כאן ומצד שני יש מצוקה אמיתית של מאבטחים וקושי להציב מאבטחים בכל שעות היממה".
אתה יודע שבעבר המשטרה המליצה להציב מצלמות ושערים חשמליים בכל הכניסות לעיר כולל מכבים ורעות והעירייה לא קידמה את זה מסיבות תקציביות.
"אני יודע. אני מדבר לגבי הרובע, וזה לא הרבה כסף, ואנחנו נקדם את הצבת המצלמות ומערכת מיחשוב שקוראת את מספרי הרכבי שנכנסים לרובע ושומרת אותם במאגר כך שאם מתרחשת פריצה או גניבה אפשר לבדוק מי בדיוק הסתובב באותן שעות ביישוב".
אתה מרוצה מהמענה שמשטרת מודיעין מספקת לביטחון תושבי הרובע?
"משטרת מודיעין עושה את מלאכתה נאמנה, יחד עם זאת צריך לזכור שאנחנו גרים בישובים מטופחים, בתים צמודי קרקע ובשולי העיר על קו התפר והדבר מושך גנבים שקופצים מעל הגדר, מגיעים, פורצים, גונבים ובורחים די מהר הם כפר חזרה מעבר לקו הירוק באחד הכפרים".
מה בעצם אתה מבקש ממשטרת מודיעין?
"אני קורא למשטרת מודיעין להירתם עמנו למאמצים למיגור התופעה ולסייע בידינו ככל שניתן בתגבור הסיורים, במיוחד בשעות הקריטיות משעות הבוקר עד הצהריים".
מה הספקתם כבר לעשות בנושא הביטחון?
"מאחר והנושא בסדר עדיפות גבוהה, ועדת הביטחון של ועד הרובע בראשות עמירם בריט ויעקב ג'וקי ניב התכנסה כבר פעמיים בשיתוף הגורמים הרלבנטיים בעיריית מודיעין על מנת לבחון חלופות אפשריות טכנולוגיות מתקדמות ועדכניות. כבר היו דיונים בנושא הצבת המצלמות ושערים האוטומטיים ועוד אלמנטים שאי אפשר לפרט".
יש לך ניסיון כלשהו בביטחון?
"אפשר לומר שכן. למדתי עריכת דין באנגליה ואת השנים שם ניצלתי בעבודה כמאבטח בשב"כ, כך שאני מודע לנושא הביטחוני ומכיר את הנושא".
מה הנושאים האחרים שנמצאים אצלכם בחשיבות גבוהה?
"נושא החינוך נמצא אצלנו בראש סדר העדיפויות. בתי הספר ברובע הם בתי ספר מצוינים שמשרתים את כלל תושבי העיר, לרבות תיכון 'מור' שנחשב בין הטובים בארץ. לא לחינם העיר מובילה בטבלאות הגיוס לצה"ל. לרובע יש תרומה נכבדה לנתונים האלה ולחלקה של מודיעין בקורסי טייס וביחידות קרביות".
ואיך זה מתקשר לועד הרובע?
"כדי להמשיך ולהוביל נדרשת השקעה בתשתיות ברובע, בתי הספר משוועים לטיפולים יסודי ואנחנו פועלים ונפעל לקבל תקציבים ולשמר את רמת החינוך ברובע".
ואיך העירייה מתייחסת לתוכניות שלך?
"משיחות שקיימתי בעניין עם מספר גורמים ובעיקר ראש העיר ברור שכל העניין מצוי על סדר יומה של העירייה וטיפול בעניין הוסדר על ידינו גם במסגרת ההסכם הקואליציוני לשנת התקציב הקרובה וזו שאחריה".
מה עוד מטריד אותך?
"נושא הסדרי התנועה ברובע בעיקר ברעות, גם נושא זה קיבל ביטוי בהסכם הקואליציוני ובכוונתנו להוציא לפועל את בנייתה של כיכר התנועה בצומת הכניסה לרעות בשנה הקרובה כמו גם בנייתם של
פסי הרעדה בקרבת בתי הספר".
מה לגבי פעילויות ספורט והאוכלוסיה הבוגרת שברובע?
"טיפוח אוכלוסיית הגמלאים בעיר וקידום פעילויות עבורם בשיתוף סחלבים תקבל עדיפות גבוהה, כך גם עידוד פעילויות ספורט ביישוב בכוונתנו לקדם בנייה של מתקני ספורט וכושר עממיים במכבים שיהיו נגישים לכלל התושבים. נעשה זאת בשיתוף התושבים כבר בטווח הזמן המיידי".
צילום פרטי