סערת החורף העזה שפקדה אותנו בסוף השבוע ושיתקה חצי מדינה, הורגשה היטב במודיעין והותירה בה את חותמה. בתחילת השבוע, כאשר שככו הרוחות והעננים התפזרו, התעוררו אנשי העיר למציאות שבה מצד אחד נשקפים הרי ירושלים המושלגים, ומאידך – קו הרכבת המרכזי לעיר וממנה משותק לימים ארוכים.
שתי התחנות המקומיות עמדו יפה בסערות הגשמים. ללא הצפות וללא תקלות. מה שהביא להשבתת הקו היה הצפה בנחל שפירים (אזור גנות), ממש מעבר לשדה התעופה נתב"ג. הנחל, המתחבר לנחל איילון ומרכז אליו בסיס אירוזיבי גדול, עלה על גדותיו במוצאי שבת, הציף את המסילה וחלק ממנהרת הרכבת במקום. מהנדסי הרכבת שהגיעו למתחם ביום ראשון בבוקר מיהורו להכריז שהקו למודיעין יהיה מושבת לפחות עד סוף השבוע. עד לשעת סגירת הגליון, זה היה הסטטוס בתחנות "מודיעין מרכז" ו"פאתי מודיעין".
נוסעי הרכבת שהגיעו לתחנות גילו שרכבת ישראל נכנסה למצב של מתכונת חירום. המשמעות – במקום רכבות לתל אביב וממנה העמידה הרכבת לרשות הנוסעים אוטובוסים בחינם. ממודיעין עד לתחנת "סבידור" בתל-אביב וחזרה, בתדירות של פעם בשעה – כמו התדירות המקורית של הקווים.
ביום ראשון הסיעו האוטובוסים של רכבת ישראל כ-1,500 נוסעים לתל-אביב וחזרה. ביום שני היה המספר כבר נמוך יותר. למרות שהנסיעה עצמה היא חינם, ברור שזמן ההגעה לתל-אביב (בוודאי בשעות העומס) אינו משתווה לזה של הרכבת בימים רגילים. למעשה – בגליון שעבר הצגנו כאן את הסקירה של הרכבת עצמה שהשוותה זאת.
ביום שלישי ביקשנו להתעדכן במצב אצל אברהם ועקנין, מנהל התחנה. "נכון לרגע זה תחנת הרכבת תהיה סגורה עד להודעה חדשה", אמר. "אין לנו צפי לפתיחה. יכול להיות שזה יימשך שבועות מספר. תצא הודעה מסודרת באתר החברה לגבי הפתיחה".
עדיין יש תחלופה ציבורית לתושבים?
"כמובן. יש אוטובוסים ציבוריים שיוצאים בלוח הזמנים של הרכבות. השירות הוא בחינם כל עוד התחנה מושבתת".
והתושבים עדיין מגיעים לתחנה?
"כמות הנוסעים ירדה ואני יכול להבין למה. אנחנו מסיעים את כולם לתל-אביב לתחנת סבידור מרכז ולא לכולם זה נוח. יש כאלה שצריכים לרדת בתחנות אחרות ובשבילם זה מהווה עיכוב".
ברק, חייל בשירות סדיר שהגיע לרכבת וגילה אוטובוס אמר: " כל הלו"ז שלי משתבש בגלל שלא ידעתי שהתחנה מושבתת. המזל הוא שיש אוטובוס חלופי שיוצא בזמן וזה מציל אותי".
דניאל, תלמיד תיכון שהגיע לתחנה אמר לנו: "רק בדרך לתחנה גיליתי במקרה שהיא מושבתת ובכל זאת החלטתי להגיע. אני שמח שבמקום רכבות יש אוטובוסים. רק חבל שהם מגיעים רק לתחנת סבידור ולא לתחנת ההגנה".
בעין הסערה
כבר ביום שישי החלו להיסגר הכבישים העיקריים לירושלים בשל השלג. רום השלג הנמוך הביא להלבנת כביש 1 משער הגיא ומזרחה. כביש 443 החל לקבל שלג לא רחוק ממחסום מכבים, לכיוון מזרח. בשני הכבישים האלה נלכדו נהגים רבים במכוניותיהם. הקרובים לירושלים פונו לעיר הבירה. הקרובים למודיעין פונו למרכז קליטה מיוחד שנפתח בבית העיריה.
ביום שיש אף זכתה מודיעין למנת שלג, בשעות הצהרים. הדעות חלוקות עד כמה היה מדובר בשלג אמיתי או "ברד רך" ("גראופל" בשפת החזאים), אך התוצאה היתה ברורה: מודיעין הלבינה.
עוצמת הסערה הביאה גם לפצועים בגוף: תקרת בית כנסת בקרוואן במודיעין עילית התמוטטה במהלך השבת וכתוצאה מכך נפצעו שישה בני אדם ובהם גם תינוק בן שפונו לטיפול בבית חולים.
הקרוון נמצא בשדרות הלל ושמאי, הרחוב המזרחי ביותר בעיר מודיעין עילית. ההודעה הגיעה למגן דוד אדום במרחב איילון, וחובשים ופראמדיקים של מד"א הגיעו למקום להעניק טיפול, כמו גם חובשים של איחוד הצלה.
על פי המידע שמסרו כוחות ההצלה, תינוק אחד, כבן שלושה חודשים, נפצע בראשו באורח בינוני מפגיעת התקרה. באירוע נפצעו באורח קל עוד חמישה אנשים מהן ארבע נשים וגבר, שנחבלו בגפיים.
כל הפצועים מהאירוע פונו לטיפול רפואי בבית החולים תל השומר. ב"איחוד הצלה" מסרו כי מבירור ראשוני, עולה שהתקרה קרסה כתוצאה מהצטברות מים על גג הקרוואן.
נצורים בגוש טלמונים
את החוויות של סופת השלגים השבוע, העיתונאית אמילי עמרוסי – תושבת טלמון שליד מודיעין – לא תשכח הרבה זמן. במשך שלוש יממות היו היא ובני משפחתה נצורים בבית, בלי חשמל, כש"המקרר כבר לא רלוונטי" מכיוון שהמזון בו התקלקל, חיים לאור נרות בלבד, ומדי פעם קצת סוללה של הסלולר "שהטענתי ברכב".
לאחר שלוש יממות הצליחה משפחת עמרוסי להיחלץ, הרבה בזכות הג'יפ שבבעלות המשפחה עם מרכב גבוה שאיפשר נסיעה זהירה מאד בשלג הכבד. אמילי ובני משפחתה הצפינו לבית משפחת בעלה בשלומי, אבל גם שם תפס אותם המצב הביטחוני כשנאלצו להסתגר בבתים, בעת תקרית הירי שבה נהרג חייל צה"ל רס"ר שלומי כהן מירי חייל לבנוני.
אמילי תיארה את מה שעבר עליה ועל בני משפחתה בעמוד הפייסבוק שלה: "אני לא יודעת אם זה נשלח או לא ואם מישהו קורא את מה שכתבתי כי הקליטה כאן באה והולכת".
בשיא הסערה אחרי יומיים במצור כתבה אמילי: "כבר שתי יממות בלי חשמל, נגמר לנו האוכל, החימום היחיד זה רק מהכיריים של הבישול, בלון גז אחד נגמר ביום שישי בבוקר והשני עומד להיגמר בכל רגע. קפוא פה בטירוף. הקירות בקרווילה עשויים גבס והגג מפח, כך שיש מצב שבחוץ אפילו יותר חם מבפנים. לילדים אין בגדים כי הכל נרטב בשלג ואין איך לייבש אותם. תיכף גם נגמרים לנו הנרות וכל מה שאני חושבת על שלג, הפוך למה שחשבתי עד ליום חמישי.
"אין לנו בזק, אין אינטרנט ואין קליטה ברוב הזמן לפלאפונים. ממזכירות היישוב הודיעו שמי שבמצוקה שיניח אפוד זוהר ליד פתח הבית כדי שהסיור הביטחוני יבחין בו. לחצי יישוב אין מים בברזים.
"ביום שישי פילסו דרך ליישוב אבל אנחנו לא יכולים לצאת מהחניה שליד הבית ועכשיו אסור כבר לצאת לדרכים כי הצטבר קרח על הכביש. אין לי תלונות לאף אחד, אני רק מקווה שחברת החשמל מבינה את המשמעות של העיכוב ואני מתפללת שזה ייגמר בלי נפגעים, אנחנו כאן עם תינוקות בקור מסכן חיים ומחכים להכרזה של שר האנרגיה שסוף סוף תהיה תחרות במשק החשמל".
כעבור יום הועלה עוד פוסט בפייסבוק: "הצלחנו להיחלץ כשמאחורינו בעשרות יישובים יש המוני אזרחים חסרי אונים. אלה שאין להם רכב ואלה שלא מצליחים לצאת ברכבם מהיישובים. בינתיים חברת החשמל מפיצה נתון ממזער של עשרים אלף בתי אב ללא חשמל, האמת היא שיש מאה אלף איש מנותקים מחשמל. ביישוב השכן נולדו שני תינוקות והיולדות עוד בבית".
תנו לחיות שמיכות
מזג האוויר הקשה לא פסח על בעלי החיים המתגוררים כאן. בסוף השבוע פנתה עמותת "תנו לחיות לחיות" לתושבי מודיעין והסביבה בבקשה לתרום ציוד חימום ושמיכות להגנה על הכלבים והחתולים הרבים הנמצאים במתקן העמותה בכפר רות.
"נערכנו במשך מספר חודשים לחורף כתוצאה מהסופה שהתרחשה בשנה שעברה", מספרת דוברת העמותה רות שבת, "אך לזה לא ציפינו. "בפעם שעברה חדרו הרבה מים לכלובים. הפעם אטמנו אותם בבד וכיסינו עם ניילונים, פיזרנו חצץ על החול וציידנו את המלונות בשמיכות ומנורות חימום".
וזה עזר?
"זה עזר רק בהתחלה. אבל ברגע שהסופה עלתה שלב והתחיל להיות ממש סוער והגשם היה חזק מדי – החצרות הוצפו במים ובבוץ. כל השמיכות נרטבו והייתה סכנת חיים לכלבים ולחתולים".
אז מה עשיתם?
"בגלל שהטמפרטורה היתה נמוכה והיה קור מקפיא, ביקשנו מתושבי האזור תרומות של ציוד חימום ,שמיכות ובתי אומנה לחיות".
והיתה היענות?
"ביקשנו מהתושבים לקחת כלבים וחתולים למספר ימים עד סוף הסערה והיתה היענות מדהימה".
לא פחות מ-50 כלבים וחתולים נלקחו ל"אומנה" בסוף השבוע בבתים של תושבי מודיעין והאישזור. ארבעה מהם גם נשארו באותם בתים כ"מאומצים" רשמית.
ומה עכשיו כשחלפה לה כבר הסערה?
"כרגע אנחנו קולטים חזרה את הכלבים שנלקחו לסופ"ש. אנחנו עדיין מבקשים ממי שיכול להגיע ולתרום שמיכות וציוד חימום לעשות זאת וכמובן להמשיך להגיע אלינו ולאמץ כלב או חתול כי התפוסה אצלנו היא עד אפס מקום".
צילום יהודה גולן