לפני כשלושה חודשים ניהל צבא סוריה חילופי אש עם המורדים. בטעות (או שלא) נורתה אש סורית לעבר רמת הגולן. האש הסורית לא סיכנה ממש את ישראל. היו אלה רק כמה פגזי מרגמה שלא עשו נזק רציני, אבל היה צריך להעביר מסר ברור לסורים שיתרחקו מהגבול.
בוקר אחד, כששוב נורו פגזי מרגמה מעמדה סורית לשטח ישראל, חלפו מספר דקות שעד שהגיע האישור מפיקוד צפון וטיל 'תמוז' (שמחירו כחצי מיליון שקל), יצא לדרכו במהירות אימתנית של 220 מטר לשנייה והרס את עמדת הירי הסורית בתוך חלקיק שנייה. הטיל שוגר לא על-ידי יחידת צנחנים, סיירת מובחרת או כוח שריון שמוצבים בגזרה, אלא דווקא על-ידי התותחנים. חייל שתמיד הצטייר כאפור ו"קצת בצד". אבל האמת היא שמזה עשר שנים בערך הוא לגמרי במרכז הזירה הצבאית, ובמלוא עוצמתו.
חיל התותחנים כבר מזמן איננו חייל שבו התותחים נגררים על-ידי משאיות או סוסים הרחק משדה הקרב. כיום זהו אחד החיילות עתיר הטכנולוגיות ביותר בצה"ל, שמסתער קדימה עם הכוחות הקדמיים ביותר. החייל גם ניתץ מזמן את הדימוי הקלאסי והמעט ארכאי של תותח שיורה קדימה לעבר האויב מעמדות עורפיות וזהו.
מי שיגיע היום לחיל התותחנים יופתע לגלות כי החייל חדר לתחומי פעילות נוספים ומגוונים שעד לא מזמן לא היו כלל באחריותו. כמו למשל הפעלת טילים מתקדמים מסוג "תמוז", שימוש במזל"טים בשדה הקרב, ומערכות מכ"ם משוכללות שמסוגלות מיידית לאתר אויבים במרחקים עצומים ממדינת ישראל. ויש עוד כמה אמצעי לחימה מאד מאד מסווגים, שאי אפשר להזכירם אפילו ברמז קל.
כמה סמלי שבדיוק ביום השנה הארבעים לפרוץ מלחמת יום כיפור, בשישי באוקטובר 2013, נכנס אל"מ יובל בן-דב לתפקיד המחייב כל כך של מפקד בית הספר לתותחנות של צה"ל, זה שאמור להכשיר את מערך הארטילריה העתידי שלנו, שכולם רוצים שלא ייאלץ לעמוד במבחן.
אל"מ בן-דב – תושב מודיעין – יודע שהוא מתיישב על כיסא מאד מחייב אבל הוא גם מודע ליכולות של הכלים ומערכות הנשק שעומדות לרשות חייליו, שבהחלט מדירות שינה מעיני האויב: "אנחנו חייל שמכין את עצמו למתאר של מלחמה אבל איך לנו בעיה לפעול גם במצבי חירום אחרים. בעיקר תודות לכוח האדם האיכותי, למערכות הנשק המתקדמות ולשילוב של חיל התותחנים כחייל מסייע וחייל מסתער בו בזמן. החייל היום יודע לתת מענה לכל ספקטרום האתגרים הניצבים מולו, יש מולנו אתגרים חדשים ומגוונים והיום כל מפקד בשטח יודע שהוא לא יפעיל שום כוח בלי התותחנים, גם אם זאת מלחמת מחשבים".
מה הכוונה מלחמת מחשבים? האם חייל התותחנים מעורב בלחימה אלקטרונית ממוחשבת?
"יש דברים שלא מדברים עליהם", כך אל"מ בן-דב אומר לקונית, וממהר לעבור לנושא אחר. "אם פעם היה חייל אחד מבקש להגיע לתותחנים על ארבעה מקומות ובבקו"ם נאלצו לשלוח עוד שלושה חיילים לחייל למרות שלא ביקשו, הרי שהיום על כל ארבעה מקומות בגיוס, יש לנו שלושה חיילים שביקשו להגיע לתותחנים".
איך אתה מושך היום מתגייסים חדשים לתותחנים?
"בעיקר עם השילוב של טכנולוגיה ויכולות הלחימה שלנו. זה מוקד המשיכה לצעירים".
"אבל בכל זאת הרוב רוצים להגיע לקורס טייס או לסיירת מטכ"ל או סתם לצנחנים…
"אני לא במלחמה פנים צה"לית. אם יש חייל שיש לו נתונים לטייס, שיהיה טייס, אני בעד זה".
התגייסת לצה"ל בשנת 1991. אתה רואה הבדל מהותי בין החיילים אז והיום?
"ודאי. אני יכול לומר לך בביטחון מוחלט שהחיילים היום יותר חכמים, יותר מוכשרים ומבדיקות שנעשו יש להם איי.קיו גבוה יותר מאשר לחיילים בדור שלי. הם איכותיים יותר ולא נופלים במוטיבציה לשרת מהדורות הקודמים".
מיחידה סודית לזרוע חיילית
חלק מהשינוי הגדול הזה מייחסים בצבא לשינוי שעבר החייל, ועל כך שדי במהירות השתלט חיל התותחנים על שטחי פעולה שהיו בשליטה בלעדית של חיילות אחרים. כך למשל גדוד "מיתר", שנשקו העיקרי הוא טיל הנ"ט "תמוז" שמגיע לטווחים מדהימים של עשרים וחמישה ק"מ. זהו נשק מתקדם שבעבר רק החי"ר השתמש בו. התותחנים רק חשבו איך לא להיפגע מכלים כאלה ועכשיו הם מפעילים את הטילים ויכולים לעצור גדוד טנקים סורי שיוצא מפאתי דמשק לעבר רמת הגולן, מבלי שצוותי התמוז חוצים את הגבול לתוך סוריה.
שנים רבות היה גדוד "מיתר" (או בשמו הקודם והמוכר יותר יחידת "מורן") אחת היחידות המסווגות ביותר בצה"ל. מעטים בישראל ידעו בכלל על קיומה, וגם בצה"ל עצמו כמעט ולא שמעו עליה. מאז נחשף הגדוד הוא מביט בעיקר לעומק הגבול הסורי וגם ללבנון, בניסיון לגלות תזוזות של טנקים או פעילות עויינת אחרת. "תמוז", מתוצרת רפא"ל (הרשות לפיתוח אמצעי לחימה), הוא הנשק העיקרי של גדוד "מיתר" והוא נחשב כיום לטיל הנ"ט המתקדם הקיים בעולם. טווח הירי שלו: כמעט 25 קילומטרים ודיוק רב, הופך אותו לטיל קטלני ואפקטיבי במיוחד. הטיל משייט אל מטרתו בשקט יחסי, כך שהאויב, אם זה טנק או חוליית מחבלים שנמצאת בבניין או חוליית משגרי קסאמים, פשוט לא יודעים מאיפה באה להם המכה.
"תמוז" פותח בעקבות טראומת מלחמת יום הכיפורים. אז נאמר כי "הטיל כופף את כנף המטוס" וגם "את שריון הטנק". זאת בעקבות אלפי טילי "סאגר" שהיכו את חיל השריון הישראלי מכה כואבת. רפא"ל נרתמה למשימה ובצה"ל הקימו את יחידת "מורן" שנועדה לקלוט את הטיל החדש, מונחה אלקטרו-אופטית, הנורה ממשגר טילים שנקרא "חפיז" המוצב על גבי נגמ"שים. עם קליטת טילי ה"תמוז" הוקמה עוצבת "קלע דוד".
בשנת 1993 הוכפפה העוצבה לחיל התותחנים וכך צורף גדוד "מיתר" למערך הארטילרי של צה"ל. הגדוד נדרש לתת מענה מדויק ואיכותי למשימות שכללו ירי כירורגי עדין בלא שייגרם נזק לסביבה, כמו למשל בחיסולים ממוקדים בעזה. ואכן – טילי ה"תמוז" חתומים על עשרות חיסולים ממוקדים של מחבלים ושל חוליות משגרי קסאמים ברצועת עזה ובעוד מקומות.
במלחמת לבנון השנייה ירו לוחמי היחידה לא פחות מ-600 טילים לעבר משגרי רקטות בתוך שטח לבנון, וגם לעבר מבנים שבהם הסתתרו מחבלים. גם במבצעי "עופרת יצוקה" ו"עמוד ענן" ירו חיילי הגדוד עשרות "תמוזים" לעבר מטרות, כסיוע לכוחות שריון וחי"ר. חיילי "מיתר" ממודיעין שסיימו מסלול לוחם לפני מספר חודשים סיפרו לנו כי "אנחנו יכולים להשחיל טיל לחלון בית בדיוק על הסנטימטר ממרחק עשרים קילומטרים".
אמצעי לחימה נוסף שאימצו התותחנים מחיילות אחרים הוא "רוכב שמיים" – מזל"ט קטן וקומפקטי, שנישא במספר חלקים מתקפלים על גבם של שניים-שלושה חיילים ולוקח בערך דקה וחצי להרכיב אותו ולהעלות אותו לאוויר. "רוכב שמיים" מופעל משדה הקרב עצמו ונמצא בכל גדוד חי"ר ושיריון וכעת – גם תותחנים.
זה עניין די חדשני, השימוש במזל"טים…
"נכון אבל אנחנו אלה שמייצרים אש ולכן, כשלמעלה המפקדים רואים את שדה הקרב מזווית קצת שונה, זה מאפשר גם לנו להביא את הפגז לנקודה המדויקת שאנחנו רוצים שהוא יתפוצץ. זה הקשר ההדוק בין 'רוכב שמיים' והתותחנים. בכלל 'רוכב שמיים' הוא מוצר שנולד עבור מלחמה. הכלי נכנס לשירות בשנת 2010 ושינה מאד את שדה הקרב, כי המפקדים מבינים היום מה הם מסוגלים לקבל מהכלי ואיך לנצל אותו להשגת יתרון בקרב".
ביבשה וגם באוויר
בדרך כלל חיל האוויר מפעיל מזל"טים ומל"טים, אך כאן שוב השתלט חיל התותחנים על התחום, כשהוא מעניק שדה ראיה רחב ומיידי למפקדים בשטח. בן-דב: "אם מג"ד טנקים רוצה לירות לעבר קבוצת עצים שביניהם מסתתרים אנשי אויב – המזל"ט יכול לעלות ולגלות לו מה בדיוק יש מאחורי העצים ולמנוע אפשרות לתאונות, לירי על כוחותינו או למקרים של ירי והיפגעות של אוכלוסיה תמימה".
מפעילי המזל"ט הם חיילי תותחנים לכל דבר, שנדרשים להיות חיילים בעלי רמת לחימה וכושר קרבי של לוחמי החי"ר שאליהם הם מסופחים. גם הם צמודים למג"ד החי"ר, שמקבל בכל רגע נתון את ה"רוכב שמיים" באוויר בתוך דקות. בנוסף לכלים האלה, התותחנים ניכסו לעצמם גם מערכות מכ"ם משוכללות, שכיום מסוגלות לזהות אויב נקודתי ממרחקים עצומים שבעבר היו רק חלום עבור מפקדי הצבא, ועוד מערכות נשק שפשוט אי אפשר לדבר עליהם עדיין, אבל מי שיודע ומכיר אותן פשוט מבין שהעתיד כבר כאן.
מערכות המכ"מ המשוכללות של החיל נותנות מענה סביר למוכנות של מדינת ישראל מול האיומים מבחוץ?
"אגיד כך: אני לא מוטרד מיכולת ההתרעה של מדינת ישראל. יש לנו מערכות מכ"מ מעולות, שטובות לכל שדה הלחימה, לכל הטווחים ומול כל האיומים שסביבנו".
דיברנו על התרעה, בוא נדבר עכשיו על הרתעה. מה מביא חיל התותחנים בתחום זה?
"הרבה מאד. יש לנו יכולת הרתעה גדולה מאד והאויבים שלנו מכירים ביכולת הזאת. יש לתותחנים היום ארסנל יכולות מגוון ומרשים לפגוע באויבים שלנו בצורה קשה מאד. נכון שזה לא ימנע ויחסל את הפעילות נגדנו, כי אף אחד לא חושב שאם תפרוץ מלחמה לא יעופו לכאן דברים מהעבר השני. אבל למרות שאנחנו לא מפעילים את האמצעים שיש לנו ביומיום, האוייב יודע שבמידה שנתבקש, יש לנו תחת היד את האמצעים. לכן זה מחייב אותנו להיות מקצועיים כל הזמן ולהיות ערוכים לכל תרחיש אפשרי של לחימה בכל צורות הלחימה הקיימות. אם זו מלחמה כוללת, או מבצע כמו 'עמוד ענן' או 'עופרת יצוקה', או יום קרב בודד וגם אירועים מינוריים יותר".
חיל התותחנים איננו חי"ר מסתער וגם רמת הכושר הקרבי של חייליו לא גבוהה מאד. זה יישתנה?
"נכון מאד. אנחנו לא חי"ר ולא סיירות אבל יש לנו את היתרונות שלנו. לכן, כדי לקבל כוח אדם איכותי גם עם פרופילים נמוכים יותר, הקטנו את סרגל המאמצים, כך שהחיילים ייפגעו פחות משברי מאמץ. זה אתגר לא פשוט בטירונות, אבל אנחנו מצליחים בזה".
אומרים שהחייל שילב בנות לוחמות בצורה מעולה…
"נכון. יש לנו במערך הלוחם הרבה חיילות לוחמות, גם קצינות וגם בתפקידי מסו"ל (מפקד סוללה – מקביל למפקד פלוגה. י.ג). הבנות משרתות בעיקר במערך ה'מנתץ'. אלו יחידות הקטיושות שלנו, וההנחה היחידה שהן מקבלות היא לגבי הרמת משקלים כבדים. בכל זאת, פגז שוקל די הרבה. מעבר לזה הן גם במערך האיכון – המכ"מים המתקדמים של צה"ל – ובמערך הנשק המונחה המדויק, כלומר התמוז".
ומה המסקנות משילוב כזה?
"שהבנות לא נופלות בשום פרמטר מהלוחמים. אגב, הן עושות מילואים עד גיל 35 או עד לידת הילד הראשון. גם בנות נשואות בלי ילדים עושות מילואים והן עושות את זה בכיף".
לסיכום, בראיה עתידית מה אפשר לומר על חיל התותחנים העכשווי של צה"ל?
"אפשר לומר בשקט שזה חיל מתקדם, מודרני, וטכנולוגי, שהתפתח בעשורים האחרונים בצורה יוצאת דופן ובכל ספקטרום של לחימה, אנחנו נהיה שותפים מלאים כי אי אפשר יהיה לנצח במלחמה בלי התותחנים. במלחמה אין 0:0 והולכים לפנדלים. צריך להגיע להכרעה ברורה ובשביל זה אנחנו שם".
(צילום דובר צה"ל)