הסינים באים!

יהודה גולן
2017-06-13 01:00:00
2017-06-13 01:00:00

לפני מספר שבועות הגיעה משלחת של בכירים מסין לפגישה חשאית עם ראש העיריה חיים ביבס, פגישה שאליה לא נחשפו כלל בכירי העירייה וגם לא חברי מועצת העיר. בפגישה נכחו משקיעים ואנשי אקדמיה מסין שבאו לבחון את האפשרות להקים במודיעין שלוחה של אוניברסיטה סינית, שתתמקם על המגרש המיועד להקמת המכללה שליד תחנת הרכבת "מודיעין מרכז". מגרש שאותו נכשלה רשות מקרקעי ישראל לשווק כבר פעמיים.

אנשי העסקים מסין באו לבחון את השטח ולקבל נתונים לגבי האפשרות להקים כאן את השלוחה האקדמית. לא מדובר בנציגי אוניברסיטה ספציפית אלא של כמה גופים אקדמאים. התהליך יהיה כנראה כזה שלאחר ניתוח המידע הכלכלי, יציגו הסינים למספר אוניברסיטאות בסין את התוכנית ויתאימו אותה לשתיים שלוש אוניברסיטאות שיביעו עניין להקים כאן את השלוחה הבינלאומית שלהן. לבסוף תיבחר אחת מהן – שתיגש להתחרות במכרז על המגרש.

ה"שושבין" של התוכנית הוא מתן וילנאי – עד לפני כחודשיים שגריר ישראל בסין, שיצר בתקופת כהונתו קשרים ענפים עם אנשי עסקים, משקיעים ועם גופים אקדמאים גדולים במעצמה האסיאתית. וילנאי מקים בימים אלה קרן השקעות פרטית, שתהיה בבעלות משותפת של חברה סינית וחברה ישראלית, ותשקיע בעיקר בטכנולוגיות ישראליות בתחום החקלאות. וילנאי כבר פתח במודיעין משרד ומיקם את מטה הקרן בפארק הטכנולוגי.

"אנשים לא מבינים עדיין מה זאת סין ומה המשמעות של הכסף הסיני והיכולת הכלכלית של הענק הזה", אמר וילנאי. "אנחנו רגילים לייצא לארצות הברית ולאירופה אבל הפוטנציאל של סין הרבה יותר גדול ואנחנו צריכים להתחיל להתרגל לחשוב לכיוון מזרח, אל הענק הסיני".

על האפשרות להקים במודיעין שלוחה של אוניברסיטה סינית אמר וילנאי: "אני שנתגבר על המכשול הרגולטורי של המועצה להשכלה גבוהה, שכרגע לא מאשרת לפתוח בישראל שלוחות בינלאומיות של אוניברסיטאות מחו"ל. הרעיון עוד בתחילתו ויש לנו עוד דרך ארוכה, אבל כשהעסק ייכנס למסלול עבודה נראה אוניברסיטה סינית פה במודיעין".

לעומת וילנאי, ביבס מנסה לשמור על פרופיל נמוך יותר: "חשיפה עלולה להזיק כרגע. בכל מקרה נוציא את המגרש למכרז ומי שירצה ייגש אליו".

וילנאי: "אני מדבר על גופים אקדמאים גדולים שבסין לומדים בכל אחת מהן כחמישים אלף סטודנטים ויותר. הפגישה הפגישה עם ביבס היתה טובה וראש העיר תפס את העניין ואת היתרונות וזה מה שחשוב כרגע".

* * *

המגרש שנועד להקמת המכללה בעיר כבר שווק מספר פעמים ונחל כישלון, בעיקר משום שרשות מקרקעי ישראל דרשה מחירים גבוהים עבור הקרקע ועבור פיתוח המגרש והתשתיות.

בדצמבר 2016, לאחר מספר גילגולים, נסגר המכרז האחרון ואז התברר כי ניגשה אליו רק מכללת "שערי משפט ומדע" מהוד השרון. מאחר שהמכללה – שמתמקדת בלימודי משפטים ומערכות בריאות – היתה המוסד האקדמי היחיד שניגש למכרז של רשות מקרקעי ישראל והדרישה היתה שלפחות שתי הצעות תוגשנה, נפסל שוב המכרז.

המגרש הוא בשטח של כעשרים וחמישה דונם, שבו נכללים פרט למבנה האקדמי וחדרי הכיתות, גם 88 חדרים המיועדים למעונות סטודנטים וגם מרכז מסחרי. הוא נמצא סמוך לתחנת הרכבת "מודיעין מרכז", בקצהו הדרומי של המע"ר החדש שהולך ונבנה וצמוד לכיכר התחבורה במיקום אסטרטגי במרחק הליכה קצרה מתחנת האוטובוסים החדשה של העיר ומהקניון. על פי התוכנית השטח הבנוי של המכללה יסתכם בעשרים אלף מטרים רבועים ועוד עשרת אלפים מטרים רבועים עבור המעונות והמרכז המסחרי.

המכרז עבר גילגולים רבים, ובסופו של דבר מכללת שערי משפט הגישה הצעה לרכישת המגרש על סך 4,002,000 שקלים, מחיר הנמוך ממחיר המינימום שרשות מקרקעי ישראל דרשה – 6,770,082 מיליון שקלים.

מכרז המכללה נכשל כבר פעמיים קודמות עד שהיועץ המשפטי לממשלה הורה לפני כחצי שנה לרשות מקרקעי ישראל לעצור את המכרז להקמת המכללה. החלטת היועץ המשפטי לממשלה על הקפאת המכרז העניקה רוח גבית חזקה מאד למועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) שהביעה אי שביעות רצון גלויה מהתוכנית להקים מכללה במודיעין. המל"ג פירסם בשעתו נייר עמדה ובו התנגדות חריפה להקמת מכללה במודיעין. במכתבה הסבירה המל"ג את התנגדותה בעודף במוסדות אקדמיים בישראל ובירידה מתמשכת וקבועה במספר התלמידים במכללות ובאוניברסיטאות בישראל, מה שלא מצדיק כלל הקמת מכללה במרכז הארץ ובעיר מודיעין בפרט.

ראש העיריה חיים ביבס שידר אופטימיות והפגין ביטחון כי למכרז ייגשו מספר מתמודדים וכי בסופו של דבר תקום מכללה במודיעין. בסופו של דבר הגיעה רשות מקרקעי ישראל להחלטה להגביה את רף מחיר המינימום למגרש ולהכפילו ל-6.7 מיליון שקלים, אולם כאמור רק מכללת שערי משפט ומדע נענתה לאתגר, אם כי הגישה הצעה נמוכה ממחיר המינימום החדש הנדרש אולם גבוהה ממחיר המינימום הקודם הנמוך יותר שעמד על 3.5 מיליון שקלים.

מתוך רצון שלא לרשום את המכרז ככישלון הבהירה רשות מקרקעי ישראל להנהלת המכללה כי היא מקבלת ארכה בת שבועיים לתקן את הצעתה הכספית ולהשוותה למחיר המינימום הנדרש אחרת הצעתה תיפסל והמכרז יוכרז ככישלון.

בראיון לעיתון זה גילה ביבס כי אם המכרז יעלה על שרטון, או אם לא יגשו אליו מועמדים, העירייה תיקח על עצמה באופן עצמאי את הפרוייקט ותבנה את הבניין והמעונות ותשכיר אותם כפרוייקט למכללה שתרצה לעבור למודיעין. ביבס הביע אמון רב כי בסופו של דבר התנגדות המועצה להשכלה גבוהה לא תעמוד למכשול בפני העיר להביא לכאן מכללה אקדמית ברמה גבוהה. ההתפתחויות בגזרה הסינית מאשרות את התסריט הזה.

צילום אינגריד מולר
 

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות