על השלכות משבר הדיור על צעירי מודיעין המעוניינים לגור בה גם כעת משבגרו, כתבנו רבות במהלך השנים האחרונות. עם זאת, בעוד שמחירי הדיור, לקנייה ולהשכרה, הולכים ומאמירים לרמות שיא שטרם הכרנו, מסתמנת בעיר תופעה חדשה ומדאיגה.
שוחחנו השבוע עם מספר צעירים ומשפחות צעירות, שרובם גדלו במודיעין, שמבינים כעת כי עתידם נמצא מחוץ לעיר, זאת משום שהם אינם מסוגלים לעמוד במחירי השכירות ההולכים ומטפסים, שלא לדבר על האפשרות לקנות בית בעיר, הנראית כעת דמיונית.
מי שחווה תסריט דומה היא טל מלכה, שגדלה בעיר מגיל ארבע ומבינה כיום שאין לה סיכוי לקנות דירה בעיר. בשבוע שעבר פרסמה מלכה מכתב פתוח לחיים ביבס, ראש העירייה, בו כתבה כך: "מר ביבס שלום, ברצוני לחלוק איתך מכאב ליבי על שאין באפשרותי לרכוש דירה במחיר מופקע במודיעין, וכך גם אצל רבים מבני גילי, שכמוני גדלו בעיר מגיל גן, לאחר שהורינו היגרו לכאן ממרכז הארץ במחשבה שנבנה פה עתיד כמוהם. נרשמנו אינספור פעמים לתכנית מחיר למשתכן בארבע השנים האחרונות, אבל ללא שום זכיה. נכון היה שבעיר מודיעין, ששמה על דגלה את התואר 'עיר העתיד', יתאפשר לצעירים שנולדו ו/או גדלו בה מגיל גן לגדל את ילדיהם כאן. במצב הנוכחי אני, ולא מעט מבני גילי, נאלצים בינתיים להתגורר בבית הורינו עם המשפחה החדשה שבנינו, דבר שלא יכול להימשך לאורך זמן, וניאלץ בקרוב להגר מכאן למקומות רחוקים שבהם עלות הדירות פחותה ותהיה ברת אפשרות עבורנו".
השבוע הסבירה מלכה למודיעין NEWS מה הביא אותה לפרסם את דבריה: "מה שהביא אותי לכתוב את המכתב זה שאנחנו תושבי העיר מ-1997 ומאוד רוצים לקנות כאן דירה. אני נשואה ואנחנו גרים כבר ארבע שנים אצל ההורים שלי. בשנה האחרונה אנחנו עם תינוק וזה כבר נהיה קשה, אבל אנחנו לא יכולים לקנות כאן דירה. דווקא יש לנו סכום מכובד שחסכנו כדי לקנות דירה, ולמרות זאת החלום הולך ומתרחק. בעינינו זה לא שפוי לקחת משכנתא של יותר ממיליון שקל".
את רואה את זה גם בקרב החברים שגדלו איתך בעיר?
"אני חושבת שאני מדברת בשם הרבה צעירים שנמצאים באותו מצב. אני יודעת שהרבה מהם לא גרים פה בגלל הסיבות שציינתי. היינו רוצים לקנות במודיעין ולהיות ליד ההורים, אבל המחירים פה הזויים. אנחנו מאוד לא רוצים לעזוב את העיר, אבל לא נתחייב על משכנתא של מעל למיליון שקל. דירות שלושה חדרים עם מעלית נמכרו ב-2.69 מיליון שקל, ובלי מעלית ב-2.35 מיליון. זה לא שפוי. זה אומר שבמודיעין פשוט לא דואגים לצעירים ולא נותנים לנו שום סיוע. אנחנו גם לא רוצים לגור בשכירות, שגם עלתה בצורה מטורפת".
"כנראה שלא נגדל פה משפחה"
ליאור סיבוני לייבוביץ, בת 24, נשואה ליותם שגדל בעיר מאז שהיה בן שלוש. כמו מלכה, גם הם מתחילים להבין שהחלום להקים משפחה במודיעין מסתמן כלא ריאלי. "שנינו הייטקיסטים ואחרי החתונה התחלנו לחשוב על רכישת דירה ראשונה לזוג צעיר. אני במקור לא מהמרכז אלא מבאר שבע, ואני רגילה למחירים מאוד שפויים. בבאר שבע את קונה בית ב-1.6 מיליון שקל. כשהגענו למעמד החיפוש הבנו שאנחנו רחוקים שנות אור, למרות שיש לנו סכום התחלתי מספק ויכולת כלכלית. הבנו שאנחנו לא יכולים לקנות בעיר דירה, ולכן בינתיים אנחנו משכירים דירה ברחוב הנביאים. ממולנו מכרו דירה בדיוק כמו שלנו, לא משופצת, ב-2.5 מיליון שקל. לא האמנו שזה אשכרה המחיר שאנשים מוכנים לשלם לדירה במודיעין. זה לא שווה את המחירים האלה. מודיעין היא עדיין לא תל אביב, ואפילו לא כפר סבא או רעננה. אין פה הרבה שירותים וב-12 בלילה העיר הופכת להיות בית קברות. אנחנו אפילו לא מבלים בעיר".
אז מה תעשו?
"אחרי שהבנו שמחירי הקנייה לא הגיוניים וגם מחירי השכירות התחרפנו, אנחנו שוקלים לעבור חזרה לכפר סבא. אנחנו מבינים שאנחנו נוסעים המון ומשלמים המון עבור עיר שגם לא מספקת את כל הצרכים שלנו. אנחנו מחפשים עיר צעירה לבנות בה משפחה צעירה, וכרגע זאת לא מודיעין. בינתיים לא נקנה, כי המחירים בכל הארץ לא שפויים, ונמשיך לחסוך לדירה. אני שוקלת גם לחזור לבאר שבע בסופו של דבר. לא ניקח משכנתא 1.6 מיליון שקל ונשתעבד לכל החיים. בבאר שבע יש תחבורה מצוינת לכל מקום ויש בית חולים והמחירים בה עדיין מאוד שפויים. ב1.65 מיליון שקל אקבל דירת חמישה חדרים חדשה מקבלן. אני משלמת היום 5,200 שקל שכירות, ובבאר שבע אני יכולה לקבל וילה במחיר הזה. זה לא שפוי. כנראה שבמודיעין כבר לא אגדל משפחה אבל אני מאוד מקווה שחיים ביבס יחזיר את העיר להיות עיר הצעירים".
מי שגם שוקל בימים אלו לעזוב את העיר בה גדל הוא רותם רינצקי, בן 31, שהגיע למודיעין כשהיה בכיתה ה'. "הגענו מראשון", הוא מספר, "וכבר כילד שמתי לב שזאת עיר מאוד איכותית. את אשתי הכרתי במודיעין בכיתה ה' ואנחנו ביחד מאז. היום אני נשוי פלוס אחד. אני עורך דין ועובד בהייטק ואשתי עובדת סוציאלית. גרנו שנתיים ברמת גן, ואחרי זה נולד לנו הילד וחזרנו למודיעין כדי לקבל עזרה מההורים. אנחנו גרים בשכירות. נרשמנו לכל המחיר למשתכן למיניהם, אני נמצא בכל הקבוצות הכי פעילות של השוכרים ושל הקונים, אבל המחירים פשוט לא נורמליים. אין לנו אפשרות לקחת משכנתא, כי הריביות היום יותר גבוהות וההכנסה שלנו לא מאפשרת לקחת משכנתא. סביר להניח שנישאר בלי לקנות דירה במודיעין, שזאת עיר הילדות של שנינו. אנחנו ממש תקועים. זה מאוד מתסכל, ובעיקר מאוד מאכזב".
ואיך מסתדרים בינתיים עם מחירי השכירות?
"אנחנו גרים בשכירות ברחוב נחל הירקון ואני מפחד שיגיע יום חידוש החוזה, כי אין לי ספק שהשכירות תעלה. אנחנו ממש נמצאים בין הפטיש לסדן: מאוד רוצים להישאר פה, אבל היכולת הכלכלית שלנו לא מאפשרת את זה. היום דירות שלושה חדרים נמכרות בשלושה מיליון שקל. המחירים היום הזויים, חייבים פיקוח ממשלתי. בלי עזרה מההורים לא היינו מצליחים לשרוד, ועכשיו כשנולד לנו ילד אנחנו רוצים להמשיך לגור פה, רוצים שהוא יתחנך פה, אבל זאת משימה בלתי אפשרית. הפתרון הוא להמשיך לגור בשכירות או לקנות דירה במקום אחר ולעזוב את מודיעין, שאנחנו כל כך אוהבים. אם ראש העיר לא רוצה בריחת צעירים איכותיים, כדאי שיתחיל לעשות משהו".
ה' תושב העיר, בן 33, עצמאי, נשוי ואבא לילד, דווקא הצליח לקנות דירה בעיר, אבל גם הוא שוקל את עתידו בעיר כרגע. "שנינו הגענו למודיעין בגיל 10. אנחנו גרים כרגע בשכונת הפרחים. קנינו דירה כאן רק בזכות העזרה של ההורים של שנינו, אחרת לא היה לנו סיכוי לקנות. אנחנו מאוד רוצים להתקדם מהדירה שלנו, שהיא בקומה גבוהה ולא נגישה, לדירה נגישה וחדשה יותר, אבל כרגע זה נראה בלתי אפשרי. יש לי זוג חברים שחסכו מגיל 21 שניהם ורק עכשיו, בגיל 33, אחרי שמינפו השקעה בדירה בעיר אחרת, הצליחו לקנות כאן דירה. עוד זוג חברים שלנו קנו במודיעין רק בגלל שזכו במחיר למשתכן, ומצד שני יש לנו עוד לפחות עשרה חברים שלא מצליחים לקנות פה דירות, גם בגלל ההון העצמי הגבוה שנדרש וגם לאור העובדה שיש מחסור בדירות 3 חדרים, שגם הן הגיעו למחיר הזוי של 2.2 מיליון שקל. כשאשתי ואני חיפשנו דירה לפני שלוש שנים דירת שלושה חדרים עלתה 1.6 מיליון. הזוי מה שקרה מאז. בנוגע לשכירות, אני באופן אישי מכיר כמה זוגות שמחפשים בנרות דירה לגור בה בשכירות ופשוט אין. הם נאלצים להתפשר על יחידות דיור במרתפים, דירות קלסטרופביות או לצאת ממודיעין ליישובים מסביב. העירייה צריכה לדעתי לשתף פעולה עם אחד מהבנקים למשכנתאות, ולאפשר לילדים ממשיכים תנאים טובים יותר מבחינת הון עצמי וריביות. אלא אם בעירייה מעדיפים שהחבר'ה האיכותיים שצמחו כאן בעיר יעברו לערים אחרות".
"זה אמור היה להספיק"
מי שגם גדל כאן במודיעין, וכמו רבים אחרים ראה את מרבית חבריו לשכבה עוזבים את העיר, הוא אלעד שמעונוביץ, המשנה לראש העירייה.
"חברים רבים משכבות הגיל שלי זכו בתכנית מחיר למשתכן בשכונת מורשת ושמחים לחזור לעיר, אבל מי שפספס את אותן הגרלות או לא היה בשל לכך נמצא עכשיו בבעיה קשה. אנחנו עובדים על פרויקט של דיור בר השגה בשכונת הכרמים, וגם מגורי צעירים וסטודנטים להשכרה, אבל ייקח לזה זמן להבשיל, וגם אז זה יוכל לתת פתרון נקודתי לכמה מאות זוגות ולא פתרון רוחבי ואסטרטגי. אני כן מקווה שעם השלמת הבנייה במורשת והעובדה שיש זוכי דיור למשתכן שאינם ממודיעין ולא מתכוונים לגור כאן, לשוק תיכנס מסה של דירות להשכרה בעיר שייתנו קצת אוויר ויאפשרו ליותר צעירים להישאר כאן. חברים שלמדו איתי כאן אומרים לי שהם מתים לחזור לעיר, אבל פשוט לא מצליחים לעמוד בזה. אני יודע שאנחנו כרגע לא מצליחים לתת להם מענה ברמת הביקושים והמחירים המשתוללים כאן בעיר, ובארץ בכלל".
מתסכל אותך שהאפשרויות שלכם כעירייה להשפיע על המצב מוגבלות?
"אנחנו בעירייה נמצאים בסוג של מלכוד. מצד אחד תפקידנו לשפר ולהשביח את העיר כמה שיותר – מערכת החינוך, קידום המע״ר ויצירת מקומות תעסוקה חדשים לתושבים – ומצד שני המהלכים האלה מגבירים את האטרקטיביות של העיר, את הביקוש אליה וכמובן שאת המחירים. כך נהיה קשה מאוד לצעירים להישאר בעיר. היצע נמוך של דירות קטנות וביקוש גבוה הם מתכונת לעזיבת צעירים. בחמש השנים האחרונות יצאו בעיר מעל ל-5,000 יחידות דיור ברות השגה: מחיר למשתכן בציפורים, מחיר מטרה בחשמונאים שכמעט אוכלס במלואו, וכמובן המסה העיקרית של 2,400 יחידות דיור בשכונת מורשת. אלו מספרים מטורפים שבכל תקופה אחרת היו נותנים מענה מלא לצעירי העיר, ואפילו מביאים לירידת מחירים, אבל בתוך משבר הדיור העצום שמדינת ישראל נמצאת בו זה פשוט טיפה בים. ואנחנו כעיר לא יכולים כרגע לייצר כמות משמעותית נוספת של פרויקטים כאלה, כאשר יש שלוש שכונות בבנייה עדיין, כשאחת מהן, שכונת מורשת, היא כמו שתי שכונות מבחינה כמותית. וגם אם היינו מצליחים סביר להניח שזה גם לא היה נותן מענה לכולם".
צעירים במלכוד – המספרים
- בין השנים 2010-2020 מודיעין הייתה העיר בה נרשמו עליות המחירים הגדולות ביותר, לפי נתוני האתר יד 2. עליות המחירים לדירות 4 חדרים יד 2 עמדו על 46.7%, ו-57% לדירות 3 חדרים (מ1.1 מיליון שקל ב-2010 ל-1.73 מיליון בסוף 2019). מחירן של דירות 5 חדרים זינק בעשור ההוא ב-53%, מ-1.6 מיליון שקל ל-2.45 מיליון.
- באותו עשור זינקו מחירי השכירות לדירות 3 חדרים ב-28%, לדירות 4 חדרים ב-30% ול-5 חדרים ב-27%.
- בשנה האחרונה עלו מחירי השכירות במודיעין לדירות 3 חדרים ב-4%, מ-4,680 שקל לחודש בשנת 2021 ל-4,880 השנה. מחירי השכירות לדירות 4 חדרים עלו ב-9% בשנה האחרונה, מ-5,370 שקל לחודש ל-5,860.