החברה בה אתם מועסקים הגיעה למצב של חדלות פירעון? אתם לא יודעים מה יהיה עם הזכויות שלכם כעובדים? הכתבה הבאה היא בדיוק בשבילכם. בכתבה, נציג שאלות ותשובות בנושא.
הכתבה בשיתוף עם עורך דין דיני עבודה.
שאלה מס' 1 – מהו הליך פירוק חברה? ומהן הסיבות לפירוק חברה?
מדובר על הליך משפטי. בהתאם להליך, החברה מפסיקה להתקיים והרישום שלה נמחק.
יש כל מיני סיבות שיכולות לגרום לפירוק. אפשר לומר ששתי הסיבות המרכזיות הן פירוק מרצון ופירוק על ידי בית המשפט.
שאלה מס' 2 – מהו פירוק חברה מרצון?
מדובר על הליך שמבוצע ביוזמת החברה. כלומר, אין כאן התערבות של בית המשפט. הסיבה העיקרית לכך תהיה השקעת ההון העצמי של החברה בדרכים אחרות.
שאלה מס' 3 – מהו פירוק על ידי בית המשפט?
כשמו כן הוא. מדובר על הליך שנעשה ביוזמת בית המשפט. יש 3 עילות להליך הזה והן: החברה הפסיקה את העסקים שלה למשך 12 חודשים או שלא התחילה בעסקים שלה בתוך שנה וזאת לאחר שנרשמה ברשם החברות, החברה קיבלה מבית המשפט החלטה מיוחדת על הפירוק שלה או שבית המשפט מצא שמן הראוי (בהתאם לצדק וליושרה) יש לפרק את החברה.
שאלה מס' 4 – איזה גורמים יכולים להגיש בקשה לקבלת צו פירוק?
החברה, בעל מניה בחברה או היועץ המשפטי לממשלה.
שאלה מס' 5 – מהם השלבים של פירוק חברה מרצון בהליך רגיל?
יש לחתום על תצהיר כושר פירעון. מי שחותם עליו הוא בעלי המניות. תוך 90 ימים מהמועד בו נחתם התצהיר, יש לקיים אסיפה כללית. מי שאחראי על קיומה הם בעלי המניות. באספה, עליהם להחליט האם הם מעוניינים בפירוק מרצון. במידה והתשובה חיובית, הם צריכים למנות נאמן. מדובר על איש מקצוע שהוא רואה חשבון או עורך דין. את פרטי הנאמן, הודעת הנאמן, תצהיר כושר הפירעון, מועד ההחלטה על פירוק החברה וכמובן מכתב שחתום על ידי הנאמן, יש להגיש לרשם החברות. הבקשה תיבדק וכאשר יש אישור, סטטוס החברה ישתנה. בהמשך, יבוצע טיפול בתביעות חוב, תשלומים של חובות החברה וכמובן הכספים שנותרו יחולקו לבעלי המניות. כאשר הסתיימו כל ההליכים הללו, הנאמן יכתוב דו"ח מסכם וכמו כן ידאג לקיים אסיפה כללית עם בעלי המניות. בהמשך, הנאמן יודיע לרשם החברות על סיום הליך פירוק החברה.
שאלה מס' 6 – מהן הזכויות שהביטוח לאומי מכסה לעובדים במצב של פירוק חברה?
להלן הזכויות:
-דמי נסיעות.
-ביגוד (במידה ויש זכאות).
-פדיון ימי חופשה.
-תשלום על שעות נוספות (במידה ויש חובות שנצברו בשנה האחרונה).
-תשלום על שכר עבודה (במידה ויש חובות שנצברו בשנה האחרונה).
-פיצויי פיטורים.
בגדול, אפשר לומר שתקרת התשלום יכולה להגיע לסכום של עד 136,000 שקלים לכל עובד.