משרד חקירות פרטי המתמחה בתחום ישתמש בכלים מתקדמים, המבוססים על ניסיון רב, לביצוע חקירה הרבה יותר מהירה ואפקטיבית ממה שיכול לבצע אדם מהשורה
(צילום: Freepik)
משהו לא נראה הגיוני בכסף שנמצא בקופה סוף היום? היתרה בחשבון העסק נמוכה מהצפוי, ולא בגלל בלגן פיננסי בעסק? יש מספרים שפשוט לא מסתדרים? בשורה התחתונה, אם יש לך חשד שנעלם כסף מהעסק ייתכן מאוד שאתה צריך לפנות אל משרד חקירות המתמחה בחקירות עובדים.
עבירה פלילית חמורה
קודם כל, חשוב להבהיר שגניבה ממעביד היא עבירה פלילית לכל דבר ועניין, ויותר מכך – זוהי עבירה יותר חמורה מאשר גניבה "רגילה". אכן, חוק העונשין ובתי המשפט מתייחסים אליה בחומרה יתרה, מפני שקיימת כאן פגיעה באמון שיושב בבסיס היחסים של עובד- מעביד. למעשה, בלי האמון הזה לא ניתן יהיה לקיים בתי עסק בכלל, ולפיכך יש להרתיע את מי ששוקל לגנוב באמצעות ענישה מרתיעה. לפיכך חוק העונשין קובע עונש מאסר מקסימאלי של 7 שנות מאסר על גניבה ממעביד, הגם שנדירים מאוד המקרים בהם הענישה כה חמורה. בדרך כלל מדובר על כמה חודשי מאסר ו/או עבודות שירות ו/או פיצוי למעביד על ידי העובד, ובנוסף לכך ניתן לפטר את העובד מבלי לתת לו פיצויי פיטורין.
ולמרות זאת, מקרים של גניבות ממעסיקים אינן נדירות מאוד בארצנו. יש הגונבים ישירות מהקופה, יש המבצעים פעולות יותר מתוחכמות בקבלות, חשבוניות והתקשרויות מול ספקים ולקוחות, יש המחייבים בשעות רבות שבהן לא עבדו למעשה, יש הגונבים ציוד, מוצרים וחומרי גלם, וכיוצא בזאת. למעשה, כל גניבה כזו של רכוש או כספים בשווי מעל 1,000 ₪ נחשבת לעבירת גניבה ממעביד.
לא כל כך פשוט….
לכאורה, החוק מאוד ברור בנושא. אבל הדרך להשגת ראיות לגבי גניבה של עובד או עובדים איננה פשוטה בכלל. יחסי עובד-מעביד בישראל מעוגנים בחוקים ותקנות, השומרים בקפדנות גם על זכויותיהם של העובדים – לרבות זכותם לפרטיות. כך למשל, בחלק גדול מהעסקים כבר קיימים אמצעי אבטחה כגון מצלמות גלויות ונסתרות, אך כל עוד הן מיועדות לשמירה על תכולת העסק מפני גניבות של לקוחות ועוברים ושבים, תהא זו בעיה ואף עבירה על חוקי העבודה להשתמש בהם כנגד עובדים.
באותו האופן, מעסיק שחושב שהוא יכול פשוט להתקין עוד מצלמות נסתרות בעסק במקומות שונים, צריך להבין שישנו הבדל בין מקומות ציבוריים – למשל מטבחון, לובי, פינת מנוחה וכדומה, לבין עמדות עבודה. חשוב להבין שמעבר כל התקנות חושף דווקא את המעסיק לתביעות מצד העובד, ושהפגיעה בפרטיות עלולה לגרום נזק חמור להשגת המטרה המבוקשת.
מדוע לפנות לחוקר פרטי
משרד חקירות פרטי המבצע חקירה לעובד מעניק מספק פתרונות ויתרונות מהותיים. ראשית, עצם הפנייה אל המשרד תיתן הרבה מידע לגבי אפשרויות הפתוחות בפניכם, ולגבי מגבלות והימנעות מטעויות שכרגע אינכם מודעים אליהן. שנית, עצם הטיפול של המשרד בחקירה מגנה עליכם מפני תביעות. בנוסף, מעקב וחקירה של עובדים אינם עניין של מה בכך. לדוגמא, בחלק גדול מהעסקים יש מגבלות מבחינת השטח, שהוא קטן ומצומצם מדי לצורך ביצוע צילומים ובדיקות באמצעים שגרתיים. כמו כן, ישנם עובדים קצת יותר מתוחכמים שמבינים שלא ממש חכם פשוט לשלוח את היד לקופה, והם זהירים ונבונים במעשיהם.
משרד חקירות פרטי המתמחה בתחום ישתמש בכלים מתקדמים, המבוססים על ניסיון רב, לביצוע חקירה הרבה יותר מהירה ואפקטיבית ממה שיכול לבצע אדם מהשורה. למשל, המשרד יבצע מעקבים אחר העובד או העובדים שהוגדרו כחשודים באופן חוקי לחלוטין, ובמידת הצורך גם ייעזר בשיטות שונות של דיבוב. ייתכן מאוד שמעקבים כאלו יעלו ממצאים מעניינים, למשל אנשים שהעובד נפגש עימם, בנקים שהוא נכנס אליהם, משיכות אשראי שהוא מבצע, רכישות שאינן עולות בקנה אחד עם המשכורת שהוא מקבל וכיוצא בזאת. במידת הצורך החוקרים גם ישתמשו בכלים דיגיטליים המאפשרים לעלות על הוצאת והעברת כספים מתוחכמת יותר מהעסק.
כמה עולה חקירת עובדים
ראשית, יש להדגיש כי חקירת עובדים הינה הוצאנה מוכרת על ידי מס הכנסה. שנית, העלות של חקירת עובדים משתנה בהתאם למספר פרמטרים. מה שמשפיע בעיקר על העלויות הינו מספר שעות העבודה הנדרשות ומספר החוקרים העוסקים במלאכה, וזהו פועל יוצא של מספר העובדים המצויים תחת חקירה. בנוסף, העלויות משתנות בהתאם למשך החקירה, שכאמור מבוצעת ביעילות ובמהירות, רכישה והתקנה של מצלמות, ופעולות מורכבות כגון בירורים בחו"ל וכדומה.
האם להתעמת עם העובד?
אם יש לכם חשד לגבי גניבת כספים בידי עובד כזה או אחר, תמיד ישנה האפשרות להתעמת איתו. יחד עם זאת, כדאי מאוד שיהיו בידיכם ראיות טובות לכך, אותן ממילא תצטרכו להגיש לאחר מכן עם התלונה במשטרה. מובן מאליו שעימות מול העובד ללא ראיות חותכות, יביא לסיום היחסים ואפילו לאובדן עובד שכלל לא ביצע את הגניבה. ובמקרה שיש אמת בחשדות אך אין הוכחות, הרי שנתתם עילה מצוינת לעובד להפסיק את פעילותו ולפעול להסתרתה המוחלטת, וגם עילה לפנות לבית הדין לעבודה, להתפטר ובכל זאת לקבל פיצויים.
לכן, אם קיים חשד לגבי היעלמות כספים מהעסק הפעולה הנכונה ביותר היא לשדר כלפי חוץ "עסקים כרגיל", לא לבצע פעולות העלולות לעורר חשד, ובוודאי שלא לבצע פעולות העלולות להיות מנוגדות לזכויות הפרטיות של העובדים. כאמור, הצעד הנכון ביותר הוא לפנות אל חוקר פרטי המתמחה בתחום שהחל מהשלב הראשון יספק הדרכה והנחיות ברורות.
עדכון שוטף וסודיות
סודיות היא לחם חוקם של חוקרים פרטיים, ובוודאי שנכון הדבר גם לגבי חקירות עובדים המבוצעות בדיסקרטיות מוחלטות, תוך הבנה מלאה של רגישות החקירה עבור העסק. בתוך כך, לכל אורך החקירה החוקר מספק לכם עדכונים שוטפים לגבי הפעולות המבוצעות, לגבי ראיות שהושגו והתקדמות, וכן המלצות והנחיות להתנהלות נכונה.