מתחם תחנת הרכבת "מודיעין מרכז" יוצא לדרך 

יהודה גולן
2018-01-25 00:00:00
2018-01-25 00:00:00

אחרי שנים של קיפאון באותו מצב – תחנת הרכבת "מודיעין מרכז" עומדת לשנות את פניה • בקרוב יוחלט אילו עסקים ייכנסו למפלס התחתון (החיבור התת-קרקעי למסוף האוטובוסים) • לאחר מכן ייבנה מעל התחנה הקיימת מגדל חדש של משרדים, עסקים ושירותים

כמו במשחק מונופול, עוד משבצת סביב "כיכר התחבורה" של מודיעין עומדת להפוך בקרוב לבניין עסקים ושירותים גדול. הפעם מדובר במגרש שעליו כבר בנוייה תחנת הרכבת "מודיעין מרכז" – שעומד לשנות בקרוב את פניו. השבוע פורסמו שני מכרזים של רכבת ישראל, שמבקשת למקסם את ההשקעה שלה במגרש היקר ולהפוך את התחנה לקניון. מכרז אחד הוא לבניית הבניין הגדול מעל התחנה. השני הוא להפעלת המתחמים שכבר בנויים במסדרון התת-קרקעי המתחבר למסוף האוטובוסים החדש, ליד קניון עזריאלי.

בכך מתחילה רכבת ישראל במימוש הסכם פיתוח המקרקעין שביצעה מול רשות מקרקעי ישראל, במטרה להפוך את תחנת הרכבת במודיעין למרכז מסחר ולתעסוקה, שיכלול משרדים, שטחי מסחר ובילוי הצמודים לתחנת הרכבת ובקרבה למערכת התחבורה של העיר מודיעין.

שני אלמנטים בולטים בתוכנית: האחד הוא הקמת מגדל שיהווה מרכז מסחרי עילי מעל בניין תחנת הרכבת הנוכחית (שיכלול שטח מסחרי לחנויות ולמשרדים של יותר מעשרים אלף מטרים רבועים). השני הוא כאמור השכרה של מרחב מסחרי שנמצא במפלס התחתון סמוך לקומת הרציפים, של כמעט 1,000 מטרים רבועים שיכלול בעיקר חנויות ובתי קפה.

האחראית לפרוייקט היא חטיבת הפיתוח העסקי של רכבת ישראל. המכרז הוא לייזום, תכנון, הקמה ותפעול (DBOT), למשך 25 שנה. מדובר בפרויקט הראשון שיוצא לדרך, והוא חלק מהסכם רחב היקף שחתמה רכבת ישראל עם רשות מקרקעי ישראל לפיתוח  תחנות רכבת בכל הארץ.

בתחילת שנת 2014 חתמו רכבת ישראל ורשות מקרקעי ישראל על הסכם לפיתוח מקרקעין בתחנות. על פי ההסכם, ניתן יהיה לפתח אזורי מסחר, תעסוקה ומגורים בשטחי התחנות ובמגדלים מעליהן. רכבת ישראל בחרה במודיעין ובתחנת "מודיעין מרכז" להיות הראשונים בתהליך הפיתוח והשינוי הגדול שעוברת הרכבת. באותה שנה אושר שינוי בתב"ע העירונית של המתחם כולו כך שלרכבת התאפשרה גישה לתוכנית הבינוי רחבת ההיקף שמתחילה בימים אלה.

המודל הותווה על בסיס ניסיון שהוכיח את עצמו במדינות רבות, בהן משמשות תחנות הרכבת כמרכזי תעסוקה, בילוי ומסחר מניבים ושוקקי חיים, המשמשים לא רק כתחנת מעבר עבור הנוסעים, אלא כמרכזים פעילים בלב המרקם העירוני, הנגישים על ידי שירות רכבתי לאורך כל שעות היום. ברבים מהפרויקטים, יוקמו גם מרכזי תחבורה המאגדים יחדיו תחבורה ציבורית באוטובוסים ומערכות הסעת המונים אחרות.

לדברי ניר רז, סמנכ"ל פיתוח עסקי ברכבת ישראל ומנכ"ל חברת הבת שתבנה את הפרוייקט: "אנו פועלים במלוא המרץ על מנת לקדם את המכרזים ולממש את ההסכם שחתמנו מול רשות מקרקעי ישראל. ההסכם לפיתוח תחנות הרכבת מביא את מדינת ישראל לעידן חדש בו הופכת התחבורה הציבורית נגישה יותר לשירותים הנבנים ומותאמת למשתמשים בה, כאשר הפיתוח האורבני הינו פיתוח מוכוון תחבורה ציבורית. הפרויקט במודיעין הוא הסנונית הראשונה ובמהלך החודשים הבאים נמשיך ונצא במכרזים נוספים".

רז ציין כי בפרוייקט ייבנו גם כארבע מאות מקומות חניה תת קרקעיים וכי המגדל המסחרי יכלול מעבר לשטחי משרדים כשלושת אלפים מטרים רבועים של חנויות.

המסדרון התת קרקעי

באשר למכרז לשכירת שטח מסחרי בחלק התחתון – מדובר במתחם שגודלו 948 מטרים רבועים. המכרז ייסגר להצעות בתחילת חודש פברואר והוא יאפשר לזוכה למקם בשטח הגדול חנויות ובתי אוכל אולם במגבלות מסויימות. כמו למשל – איסור טיגון בישול וצליה. כבר לפני שלוש שנים (בעת חתימת ההסכם מול רמ"י) ציין רז כי "במפלס התחתון של תחנת הרכבת, ייפתחו לנוחות הקהל, עשרות חנויות ובתי עסק חדשים".

הכוונה היא להשכיר את החנויות שמפלס התחתון לטווח של עשר שנים ועוד שלוש אופציות נוספות בנות שנה כל אחת. סעיף מעניין (וסטנדטרטי) במכרז מסייע לרכבת ישראל לוודא כי באיזורי התחנות שלה לא יהיו מפגעים מהסוג המקובל בעולם ליד תחנות מרכזיות. כלומר – עסקי מין והימורים. בסעיף ייעודי במכרז מבהירה הרכבת כי "לא יותר פתיחת עסקים בתחום שירותי מין או הימורים, גם אם אלה יאושרו בחוק".

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות