אנורקסיה נרבוזה נחשבת לאחת מהפרעות האכילה המסוכנות ביותר, תופעה מנטלית-רגשית שתוקפת רבים, ובעיקר רבות. מכיוון שמדובר בתופעה שלמרות הביטוי הגופני שלה, הגורם שלה הוא נפשי, הרי שהיא מאובחנת, ולרוב מטופלת, אצל רופא פסיכיאטר, אשר לרוב גם יפנה הלאה לטיפולים שונים. לעיתים קרובות המצב הגופני של המטופל או המטופלת מצריך אשפוז, אך יש טיפול באנורקסיה גם ללא אשפוז.
הטיפול באנורקסיה מתחלק לרוב לכמה וכמה רובריקות. במאמר זה נמנה חלק מהן, ונסביר כיצד ניתן לעבור דרך התופעה הקשה הזו ולנצח אותה, גם ללא אשפוז. אם אתם מכירים מישהו הסובל מאנורקסיה, או שאתם בעצמכם סובלים מהתופעה, דעו לכם – יש דרך להתמודד עם זה.
טיפול באנורקסיה – מה מציעים לכם?
דרכי הטיפול הנפוצות במחלת האנורקסיה הינן:
- טיפול פסיכיאטרי – גם כטיפול בפני עצמו, וגם כציר מרכזי בניהול הטיפול, שהרי המחלה מאובחנת כמצב נפשי רגשי. כחלק מהכשרתו, מוסמך הרופא הפסיכיאטר להמליץ על שימוש בתרופות פסיכיאטריות שונות, תרופות אשר נמצאו מתאימות בתור טיפול באנורקסיה, וזאת במקביל לטיפול הנפשי-רגשי.
- טיפול בבית חולים – הטיפול בגוף קודם, במקרים רבים, לטיפול בנפש, שכן בעוד שהנפש היא מקור הייסורים העזים, הרי שהגוף יכלה את משאביו הרבה לפני הנפש. במקרים קשים בהם ישנו חשש אמיתי לבריאות הגוף, ישנו אשפוז בבית חולים לצורך שמירה על הגוף, הצלה ממצבים מסכני חיים, ותמיכה בתהליך העלייה במשקל, תהליך הכרחי לשיקום הגוף ושמירתו.
- אשפוז במחלקה פסיכיאטרית – מחלקות בריאות הנפש בבתי החולים גם הם מהווים מקום לתמיכה וליווי של אנשים הסובלים מאנורקסיה, מקום בו יש למטופל או למטופלת מסגרת תמיכה נרחבת, ליווי של אנשי מקצוע הן בתחום בריאות הנפש והן בתחום הרפואה.
- אשפוז יום – כתחליף לאשפוז מלא, אדם יכול לעיתים לקבל יותר בטיפול בקהילה, שם יש תחושה של חופש יותר נרחב מאשר באשפוז מלא, אך עדיין ישנה השגחה וליווי, בעיקר, אך לא רק, בכל הנוגע לאכילה, לזמן שאחרי האוכל, ולנטילת התרופות שנרשמו למטופל.
ומה עם הטיפול ללא כל אשפוז?
במידה ולא מדובר במצב מסכן חיים הדורש התערבות רפואית מיידית, הרי שניתן לגשת לביצוע טיפול באנורקסיה ללא אשפוז. תהליכים שונים מאפשרים למטופלים לפרוץ במהירות יחסית דרך אותם מחסומים נפשיים ורגשיים שמובילים אותם לבחירה הנחרצת של הרעבה עצמית. ברגע שהסכרים נפרצים, ההתנהגות יכולה להשתנות מן הקצה אל הקצה, והמטופל שובר את ההרגל ההרסני, ויוצא מן המחלה לאזור של שיקום עצמי וצמיחה.
תהליך זה נעשה בליווי אישי של מטפל המתמחה בעבודה עם חולי אנורקסיה. המטופל יעבור אבחון מלא ומקיף לצורך מיפוי המצב האינדיבידואלי שלו או שלה, להתאמת מהלך טיפול אישי לחלוטין. התהליך כולל מהלכים עמוקים של שינוי פרספקטיבה על החיים, על העצמי, תוך מעקב מתמיד והשגת מטרות בזו אחר זו, מה שמחזק את המטופל ומראה לו את כוחותיו הפנימיים האמתיים, מעבר למחלה.