עשרות הורים (לדברי המארגנים מדובר ב"מאות") לילדים בצהרוני העיריה התאגדו למחאה שתמציתה: שפרו את האוכל הניתן לילדינו. מבדיקות שערכה העיריה עולה שהמזון תואם את הקריטריונים ולכן – לפי שעה – אין כוונתה לשנות את התפריטים.
מירב קאשי, מראשי ההתארגנות, מה בעצם אתם רוצים?
"אנו דורשים בשר שאינו מעובד, שכמות הנתרן לא תסכן את בריאותם וכמויות השמן והפחממות בכלל מרכיבי האוכל לא יחרגו מהמינימום הדרוש".
ולמה יצאתם למחאה?
"כי בעיריה הבטיחו לנו שיהיו בדיקות רציניות ולא היו".
הכתבה שהחלה את הכל
הכל החל בחודש נובמבר 2013, עם שידור תחקיר בנושא שערכה חברת החדשות של ערוץ 2. מסקנות התחקיר היו שהאוכל המסופק לילדים ברחבי הארץ אינו מזין במיוחד. הורים ממודיעין שצפו בכתבה החליטו לעשות מעשה. "אנחנו עובדים קשה ואוספים את הילדים בסוף יום העבודה מבלי לדעת כמה נזק נגרם להם בצהרונים, סמכנו שמטפלים בהם כראוי. הכתבה פקחה את עינינו", סיפרה קאשי.
ומה מצאתם?
"בניגוד להוראת משרד הבריאות, בה נאמר כי ניתן לספק לילדים פעם אחת בשבוע ארוחה ובה מזון מעובד, גילינו שהילדים אוכלים מזון מזיק שלוש פעמים בשבוע. בקציצות אין בכלל בשר. יש להן טעם של סויה או אלוהים יודע מה שמים שם. רק מלהביט בשניצלונים אפשר לראות שהם מעובדים. ביום שני הילדים מקבלים עוף וכל אחד יכול לראות שמדובר בעוף אמיתי וכך גם ביום רביעי שהם מקבלים חזה עוף".
בכתבה בערוץ 2 נמצא גם כי כמויות הנתרן שהוגשו בצהרונים במודיעין היו גבוהות. פרופ' איתמר גרוטו, מנהל בריאות הציבור במשרד הבריאות, הסביר: "זה הרגל שקשה מאד לשנות כי אנחנו מתרגלים לטעם המלוח. זה סוג של התמכרות למעשה" אמר. נמצאו גם כמויות נמוכות מהתקן של חלבון ובמקומו כמות גבוהה יותר של פחממות בשניצלים ובקציצות.
לאחר שידור הכתבה שלחה קאשי מכתב תלונה לעירייה. בעקבותיו היא (ועוד כעשרה הורים) זומנה לפגישה עם מנהלות צהרונים ועם אנשי "סחלבים", שהביאו לפגישה גם מבקר מזון מוסמך. בפגישה סוכם שייבדקו הרכיבים התזונתיים של מוצרי המזון. לדברי קאשי הובטח להם בפגישה כי הדגימות שהם מבקשים שיילקחו ייעשו מטעם סחלבים וכך גם הפיקוח על התוצאות.
פגישה שניה וחוסר הסכמה
לפגישה השנייה, בחודש ינואר השנה, הגיע גם יו"ר סחלבים שלמה פסי ומנהלת מחלקת הגיל הרך בעיריה – ענבל זרקון. לפגישה זו כבר הגיעו עשרות רבות של הורים, שלא הורשו להשתתף (מסיבות אירגוניות). מומחה המזון של "סחלבים" הודיע בפגישה זו כי בדק שוב את מרכיבי המזון בצהרונים והם טובים. לדבריו, הוא עצמו עורך ביקורות פתע במסגרות ואף לוקח דגימות מזון לבדיקת מעבדה. בנוסף הציגו בפני התושבים חוות דעת של שתי תזונאיות אשר קבעו כי לאור בדיקות מעבדה של הבשר, המזון עומד בקריטריונים התזונתיים שנקבעו על ידי משרד הבריאות. להורים זה לא הספיק: "באילו בדיקות מעבדה מדובר? בדיקות שחברת הקייטרינג עצמה ערכה בחודש נובמבר בעקבות הכתבה ששודרה בערוץ 2. ביקשנו לראות את תוצאות המעבדה האלו אך הן לא התקבלו", אומרת קאשי.
חוות הדעת של התזונאיות מסתמכות על תוצאות הבדיקה מחודש נובמבר של מעבדת "אמינולאב בע"מ" והאוכל שמקבלים הילדים נותר כפי שהוא. קאשי: "הם מנסים להתעלם או לטאטא מתחת לפני השטח את הבעיה, היות ומדובר במספר בעיות רצינו שיתחילו להכיר בעובדה שיש צורך בשינוי. לכן ביקשנו לשלוח את שני סוגי הבשר – שניצלים, שניצלונים וקציצות לבדיקת מעבדה אובייקטיבית. אחר כך נתחיל לטפל בשומן שיש בתוספות לבשר ובנזק המשני, אבל זה לא נעשה. סגן ראש העיר שנכח בפגישה לא ידע כלל שביקשנו את הבדיקות עוד קודם לכן".
בפגישה זו הנהלת סחלבים החליטה להיעתר לפניית ההורים ולשלוח מטעמה בדיקה נוספת ומעמיקה יותר למעבדה של ההרכב התזונתי של השניצל, שניצלונים וקציצות הבקר.
סוכם כי תוצאות בדיקות המעבדה יועברו באחריות סחלבים לחוות דעת מקצועית ובלתי תלויה של דיאטנית והן יוצגו לכל המעורבים. הערכת הזמנים לביצוע הבדיקות וקבלת התוצאות לפי סחלבים הייתה עד כחודש ימים (30 ימי עבודה). לפי הצעת מחיר שקיבלה קאשי ממכון התקנים הישראלי, תוצאות מעבדה מתקבלות עד 20 ימי עבודה וזאת לפי מידע שקיבלה ממכון התקנים ומשרד הבריאות. "אי לכך ובהתאם לזאת אנו דורשים תשובות ולא תירוצים", הוסיפה.
לוקחים שלטים ויוצאים לכביש
באמצע ינואר בוצעה הזמנת עבודה לבדיקת מנות המזון מטעם העירייה (לאחר מכרז בין שתי מעבדות). במהלך השבוע של 19-23.1 נלקחו הדגימות על ידי המעבדה, באופן עצמאי מטעמה, שלוש דגימות בימים שונים מהמזון (קציצות, שניצלים ושניצלונים), הן ממפעל הייצור והן מהגנים. חלף חודש ומשלא קיבלו ההורים תשובות החליטו "לצאת לרחוב". ביום שישי האחרון הגיעו עשרות מהם לבניין העיריה והפגינו.
חלי דוד, למה הגעת לכאן היום?
"אנחנו רוצים תשובות. אנחנו רוצים שיתחילו בבסיס, שכמות השומן תהיה פחותה שהבשר יהיה בשר אמיתי ולא מעובד, הבשר הוא לא בשר, שלא יוסיפו למזון אבקת מרק ומשפרי טעם ותוספים שהילדים מתמכרים לזה, שיהיה כמה שפחות נזק לילדים שלנו. נותנים להם עודף פחממות, צריך לתת להם יותר ירקות חיים. אני באה לייצג צד קיצוני יותר של בריאות, הייתי רוצה שיתנו להם לחם מקמח מלא וירקות מעבר למלפפון ועגבנייה גם קולורבי וגזר ושיורידו את ממרח השוקולד מהתפריט עם שומן הטראנס הכול כך מזיק, אבל אני יודעת שזה לא יעשה בן יום, צריך להתחיל מאיפה שהוא ולטפל בעיקר".
חוות דעת נוספת – "לאקונית"
ביום שלישי השבוע קיבלו ההורים את חוות דעתה של הדיאטנית טל קוטלר, שנשכרה על-ידי העיריה לבדוק את תוצאות הבדיקות החדשות, שביצעה מעבדת "מילודע". זו ביצעה שלוש בדיקות של סוגי בשר מהגנים הרדוף, אלון ודקל. נקבע כי המנות הבשריות שנדגמו עומדות בקריטריונים התזונתיים שנקבעו ע"י משרד הבריאות לגבי תכולת החלבון, השומן והברזל. אבל את ההורים זה לא סיפק. קאשי: "הובטח שנקבל את תוצאות הדו"ח המלא. קיבלנו מייל עם חוות דעת לקונית, בלי פירוט והסבר מדוקדק של הדברים. אנחנו רוצים את הדו"ח".
תגובת העיריה
"עמותת סחלבים רואה בנושא איכות המזון המוגש בצהרונים כנושא בעל חשיבות רבה. בהתאם לכך העמותה מעסיקה תברואן מומחה לבטיחות מזון ומקיימת בדיקות שגרתיות שוטפות על איכות המזון חומרי הגלם של מנות המזון, והתאמתם לילדים. סחלבים אף הציגו לתושבים את תוצאות בדיקות המעבדה שהעבירו הספק והיצרן בהתאם לדרישתה. על פי חוות הדעת של תזונאית חיצונית שבחנה את תוצאות הבדיקות, המנות עומדות בקריטריונים התזונתיים המחמירים שנקבעו על ידי משרד החינוך.
למרות כל זה, החליטה עמותת סחלבים להיעתר לבקשת התושבים ולבצע בדיקה נוספת על ידי מעבדה מוסמכת. דגימות נלקחו על ידי המעבדה במהלך השבוע 19-23.1 ועם קבלת התוצאות הן יועברו לחוות דעת מקצועית בלתי תלויה של תזונאיות. לאחר סיום הבדיקה יעודכנו התושבים, כפי שנעשה עד כה".
בתמונה: הפגנת ההורים. (צילום: איילת לוין)