לפני מספר שבועות פירסמנו כאן על הכוונה להחליף את השומרים בגנים בשילוב של שערים חשמליים וסיורי שומרים. הפירסום גרר גל של התנגדויות, וגם השבוע עסקה העיריה בהסברים להורים כועסים, המוחים נגד הכוונה. השבוע גם הזמינה אותנו העיריה לשמוע ממקור ראשון על התוכנית המפורטת. בפגישה נכחו יעקב כהן – ראש אגף השירות, שמוליק כהן – מנהל מחלקת הביטחון ושירותי חירום, ראש מינהל החינוך בתיה שוכן-אורבוך ומחזיקת תיק החינוך הילה בן-אליעזר.
הגנה בשלושה מעגלים
מערכת האבטחה החדשה תכלול מספר מעגלים: הראשון יימצא במרחב החיצוני של מתחם הגנים אשר יהיה מאובטח על ידי מערכת אלקטרונית השולטת ומבקרת באופן מלא את הכניסה והיציאה. יותקן בשער החיצוני קודן והקוד יינתן להורים (במידה וירגישו כי יש צורך בהחלפת הקוד זה יהיה אפשרי אחת לתקופה). בנוסף יותקן אינטרקום עם מצלמה למקרים שהאדם שמעוניין להיכנס אינו יודע את הקוד. אותו אדם יצטרך לצלצל באינטרקום והגננת או הסייעת תכניס אותו פנימה במידה והיא מזהה אותו. המנגנון שפועל בשער הוא מנגנון אלקטרו מגנטי חזק ועמיד בפני מספר רב של שימושים חוזרים ובפני גרמי מזג האוויר.
המעגל השני מתקיים בכניסה לגן עצמו ובפנים הגן. על דלת הכניסה לגן יותקן מנגנון אבטחה נוסף, גם הוא בצורה של קודן. בתוך הגן תמוקם מערכת אינטרקום ומצלמה פנימיים. כמו כן קיים לחצן מצוקה, שהיה קיים מאז ומתמיד, וכעת יוחלף ללחצן "פטרייה" וייתן אינדיקציה מיידית האם הופעל, מה שלא קרה קודם לכן. הכניסה באמצעות הקודן תתאפשר עד השעה 8:30 בבוקר, לאחר מכן ההורים המאחרים יצטרכו לצלצל באינטרקום כדי שהגננת תכניס אותם פנימה. במידה והגננת לא תזהה את מי שמופיע על הצג היא תקרא לסייר שיגיע תוך דקות ספורות וילווה אותו פנימה.
עד היום אות המצוקה היה מועבר למוקד אבטחה חיצוני ולא תמיד מודיעין קיבלה עדיפות ראשונה. לקראת השינוי יוקם מוקד ביטחון ייעודי לאבטחת הגנים מטעם העירייה. בעת שליחת אות מצוקה יתקבל מענה מיידי מהמוקדן ויפתח קו טלפון ורמקול בו יוכלו הגננת או הסייעת עם המוקדן גם ללא הרמת השפופרת. במתכונת הקודמת לא הייתה אפשרות לתקשורת בין המוקדן לגננת. המוקדן ישלח באופן מיידי סיירת שתגיע תוך שתיים שלוש דקות.
בעת הטמעת מערכת האבטחה החדשה יתווספו תשע ניידות (לארבע הקיימות) שתפקידן היחיד הוא אבטחת גני הילדים. אלו מהוות את מעגל האבטחה השלישי. תשע ניידות אלו יוקצו לתשעה אזורים, כאשר בכל אזור כזה כ-6-7 מתחמי גנים.
הסיירים יעשו סריקות חיצוניות בכל גני הילדים בשעות הבוקר. "כל הגנים יסרקו עד שהילד הראשון מגיע לגן", מסביר יעקב כהן. "זו הייתה אחת מדאגות ההורים שעלו בפגישה שלנו ועשינו אדפטציה של התוכנית כדי שכל הגנים יסרקו לפני הגעת הילדים". בנוסף, כל סייר יחויב להגיע לפחות שלוש פעמים במשך היום לכל גן ותהיה מערכת בקרה מסועפת ומדויקת שתאכוף זאת. הסייר יצטרך להגיע פעם נוספת לסריקה בזמן הצהרון.
מיהו כוח האדם שירכיב את הסיירים?
"עד היום המאבטחים היו מגיעים אלינו דרך חברות אבטחה חיצוניות, מה שהוביל למחסור בכוח אדם וגם לשומרים באיכות נמוכה ממה שאנחנו שואפים, אבל זה היה החומר האנושי. הסיירים החדשים יהיו עובדי עירייה, וזה יוביל לשיפור האיכות והמקצועיות של המאבטחים על ידי גיוס והכשרה בפיקוח שלנו ואספקה של ציוד ונשק מתאים".
כיצד תתבצע הבקרה על הסיירים?
"תהיינה שלוש דרכי פיקוח על עבודת הסיירים. בכל ניידת יותקן איתורן ועל ידי כך המוקדן יכול לראות בזמן אמת בכל רגע נתון את מיקום כל הניידות ואת מהירות נסיעתן. כמו כן לכל סייר יינתן דף משימה ובכל סיור בגן הגננת או הסייעת תצטרך לחתום עליו. ובנוסף לשני אמצעי בקרה אלו יותקנו שבבים על שער הגן שיזהו את השומר ונוכל לעקוב באופן מדויק באיזו שעה הגיע הסייר לגן. בנוסף לבקרה על הסיירים אנו נבצע בכל מספר שבועות בקורת של לחצני המצוקה ונעביר תדריכים לסייעת לגבי הסריקה הביטחונית".
יהיו גנים בהם יישארו מאבטחים?
"יהיו שלושה אזורים בהם לאחר התייעצות עם המשטרה החלטנו להשאיר שמירה אנושית בגלל שהם חשופים יותר מבחינה גיאוגרפית ויש בהם סיכון בגלל קרבה גדולה יותר לקו התפר, כמו בשלושת הגנים שבמכבים ורעות, בשדרות מנחם בגין ובשכונת הכרמים".
נתגבר את השמירה בבתיה"ס
מה הגורם העיקרי למהלך?
הילה בן אליעזר: "בתחום החינוך אנו נחשבים לפורצי דרך ואילו בתחום האבטחה נשארנו מאחור. אנחנו לא מבצעים משהו ניסיוני שלא נבדק. ברוב הרשויות היום אין מאבטחים והם הוחלפו במערכות בטיחות אלקטרוניות ומה שטוב בזה שהמערכות כבר נבחנו ונבדקו ופועלות באופן בטוח ומשומן. אני סומכת ונותנת את אמוני ביעקב ושמוליק כי הם אנשי המקצוע בנושא והם אלו שיישאו באחריות.
יחד עם זאת בדקנו אם במקומות שמערכת האבטחה שונתה מרוצים או לא, האם אכן הניידת מגיעה בשעת הצורך תוך שתי דקות, מה קרה כאשר השער התקלקל וכדומה. היום אני מבינה שאכן הדברים עובדים כמו שצריך ואף המערכת שלנו משוכללת ואפקטיבית יותר מאשר במקומות אחרים, אני רגועה. ואני אומרת את זה גם כאם לשני ילדים שהולכים לגנים בשכונת המגינים".
היו הורים שטענו כי לא שיתפו אותם בהחלטה…
"בסופו של יום ההחלטה תיעשה על ידי הגורמים המקצועיים בעירייה, אבל אנו רואים את שיתוף ההורים כבעל חשיבות גבוהה והוא אף מבורך. חלק מהפתרונות הגיעו מתוך סיעור מוחות שנעשה במפגשים עם ההורים".
כמו למשל?
"ישנם מקרים בהם ילד נפצע וצריך לפנות אותו ל'טרם'. על פי חוק חייבים להיות שני מבוגרים אחראיים עם הילדים בכל עת בגן. עד היום כאשר היה מקרה כזה הסייר היה אוסף את הילד והגננת והשומר בכניסה היה נכנס לגן. ההורים שאלו מה קורה במצב כזה, מי יהיה המבוגר האחראי הנוסף? בזכות כך הוספנו כוח אדם נוסף שיהיה בכוננות בעת הצורך".
ובכל זאת – מחליפים בני אדם במכונות. זה לא מפריע לכם?
"כיום המצב הוא שחסרים מאבטחים בבתי הספר. בעיקר באלה שיש בהם מספר כניסות. עד היום כתוצאה מכך חלק מהשערים נותרו סגורים ובחלקם הצלחנו למלא את החסר על ידי החלפות עם מאבטחי הגנים. כמו כן כמחצית מהמאבטחים מתחלפים מדי שנה, ויהיו מאבטחים שיישארו באזורים שדיברנו עליהם, וחלקם הגדול של השומרים הם תושבי חוץ ובגלל שקיים מחסור בכוח אדם בחברות האבטחה הם לא יזרקו לרחוב".
(צילום ארכיון)