בשבוע האחרון מנהל שר החינוך נפתלי בנט קמפיין אישי וממלכתי להגברת לימודי המתמטיקה ברמת המצטיינים – חמש יחידות לבגרות. זאת לאחר שנוכח כי המגמה בישראל היא של ירידה עקבית במספר התלמידים האלה. בשבוע שעבר פירסם משרד החינוך נתונים מדאיגים, אך אלה היו נכונים לשנת 2014 בלבד. מאותם נתונים עלה כי מודיעין, שדורגה במקום העשירי בארץ בשנת 2014, עמדה על שיעור ניגשים לבגרות של 15.51% מסך תלמידי התיכונים בעיר שניגשו ל-5 יחידות. הממוצע הארצי באותה שנה עמד על 10.4% והעיר שהובילה את הרשימה הייתה רמת השרון עם 25%.
אנו מפרסמים כאן לראשונה נתונים שאפילו שר החינוך אינו מעודכן בהם. לפי נתונים אלה, שכוללים גם את הניגשים למבחן הבגרות במתמטיקה שהתקיים השבוע – מאז שנת 2014 חלה בעיר עלייה עקבית במספר הלומדים ברמה הגבוהה. ואלה המספרים: בשנת הלימודים הקודמת (מקבילת 2015) ניגשו לבחינה ב-5 יחידות 18.07% מכלל תלמידי העיר בשכבה הרלבנטית. השנה – לפי הנתונים ה"חמים" של השבוע – כבר טיפס המספר ל-19.3% (כלומר אלה שלמדו השנה מתמטיקה בהיקף של חמש יחידות). מבט על הגרף המצורף מראה כי שורשי המגמה גם בשנים קודמות יותר. ובסך הכל – מאז שנת השפל של מספר הניגשים לבחינה בעיר, 2013 בה ניגשו רק 13.91%, נרשמה עד לשנה שעברה עלייה של יותר מ-30% במספר התלמידים שבחרו להתמודד עם האתגר המתמטי ברמה הגבוהה.
"כן – אתם יכולים!"
דלילה אשכנזי, מנהלת מחלקת החינוך העל יסודי במנהל החינוך בעיריית מודיעין, מסבירה על הצעדים שנקטו במנהל החינוך והביאו לעלייה הנ"ל: "יש הרבה גורמים מעורבים בכל הקמפיין הזה שהגיע ממשרד החינוך ונקרא 'לתת בחמש' לעידוד לימודי חמש יחידות במתמטיקה. הגורם החשוב ביותר הוא הכשרת צוותי ההוראה. על זה אנחנו נותנים דגש ובודקים את ההכשרות שלהם מול משרד החינוך.
יש גם קורסים בית ספריים לתלמידי כיתות ט' הנמצאים על התפר בין שלוש יחידות לארבע ואלה שעל התפר בין ארבע לחמש. אנחנו מנסים לעודד אותם ולהעלות את הרמה כדי שכל העקומה תהיה מוסטת לכיוון של חמש יחידות לימוד".
עד כמה חשוב לכם הנושא?
"אם מסתכלים על זה ברמה הארצית, הערך החשוב ביותר, ואני אומרת את זה גם בכובע של מורה לשעבר, הוא לטעת בתלמידים את תחושת המסוגלות של 'אני יכול'. להוציא מהמשוואה את המחסום של החשש מהתמודדות עם חמש יחידות. בלי ערך המסוגלות אי אפשר להגיע להצלחה".
ואיך עושים את זה בשטח?
"זה נעשה בהתמקדות בכל תלמיד ותלמיד, איתו אנו בודקים איפה הקושי שלו. מתוך זה אנחנו 'תופרים חליפה' אישית לכל בית ספר כיצד לקדם את האוכלוסיה שלו, כולל תלמידי המב"ר וכיתות החינוך המיוחד. כל זה כדי להעלות את התלמידים על דרך המלך. גם הרפורמות של משרד החינוך – 'אופק חדש' ו'עוז לתמורה' נותנות לנו את האפשרות לשיעורים פרטניים של מורה וכמה תלמידים, מה שמאפשר טיפול ממוקד עם המון תרגול. בנוסף, אנו בודקים לפחות פעמיים במהלך השנה את הסטטוס של התלמידים כדי לאמוד את הנתונים ולצאת לתוכנית אופרטיבית. אנחנו גם לא מסתפקים בחלוקה להקבצות מוגדרות, ואם צריך לפצל אז מפצלים לקבוצות קטנות יותר שיהיו יותר הומוגניות. זה גורם לכל קבוצה למקד יותר את הלימוד והתרגול".
האם המשאבים שיש לעירייה בתחום מספקים?
"משאבים ניתנים. יש למורים הרבה הכשרות. נפתחו הכשרות ברמה המחוזית עבור מורי המתמטיקה והיענות המורים טובה מאוד. כל אחד רוצה להיות מורה שמצד אחד הוא גם מחנך וערכי ומצד שני גם הכי מקצועי שיכול להיות. המורים בהחלט בעלי מוטיבציה להכשיר את עצמם למאה ה-21".
זה כדאי, יש בונוס
כמו שניתן להבין מדבריה של אשכנזי, הרוח הגבית והמשאבים הניתנים מגיעים היישר ממשרד החינוך, שם הוחלט לתת דגש לנושא. מהרגע שנכנס לתפקידו כשר חינוך הצהיר בנט כי אחת ממטרותיו העיקריות היא הגדלת מספר התלמידים שניגשים לבחינת בגרות ברמת חמש יחידות במתמטיקה, שנחשבת לקשה יחסית. מנתוני משרד החינוך עולה כי בין השנים 2013-2006 חלה ירידה של כשלושים אחוז במספר הניגשים לבחינות הבגרות ברמה הגבוהה. ב-2006 ניגשו לבחינת חמש-יחידות יותר מ-13 אלף תלמידים. ב-2013 עשו זאת פחות מ-8,500.
בחודש יולי אשתקד הודיעו שר החינוך וראשי האוניברסיטאות כי הבונוס הניתן עבור לימודי חמש יחידות במתמטיקה במעמד הקבלה לאוניברסיטאות יעלה ל-30. עד אז עמד הבונוס על 25 נקודות. המשמעות היא שהחל מציון 70, הוא יעמוד באוניברסיטה על 100 לפחות. את גובהו הסופי של הבונוס תקבע כל אחת מהאוניברסיטאות. הבונוס לארבע יחידות לימוד לא ישתנה ויעמוד על 12.5. מספר חודשים מאוחר יותר, בחודש דצמבר, יצאה עוד הודעה לפיה תלמידי חמש יחידות שיכשלו בבחינה יוכלו לקבל תוספת של 20 נקודות וכך לסיים עם זכאות לתעודת בגרות ברמת 4 יחידות (ולא 3 כפי שהיה עד אז). מטרת המהלך הייתה לגרום לכמה שיותר תלמידים לבחור ללמוד חמש יחידות, מתוך ידיעה שקיימת להם רשת ביטחון, וכך להרחיב את בסיס התלמידים שיוכלו להמשיך בעתיד ללימודי מדעים והנדסה באקדמיה.
מי צריך את זה בכלל?
למה בעצם חשוב כל כך לעודד את לימודי המתמטיקה בארץ? במרכז "טאוב" ערכו בשנים האחרונות מחקר שבדק בוגרי ארבע וחמש יחידות מתמטיקה בעשור לאחר שסיימו בגרות. התוצאות הראו שתלמידי חמש יחידות מתמטיקה (בלי קשר לציון) מרוויחים יותר מתלמידי ארבע יחידות, בכל תחומי התעסוקה.
בראיון שערכנו כאן ב"מודיעין News" לפני מספר חודשים עם אלי הורביץ, מנכ"ל "קרן טראמפ" הפילנתרופית שמשרדיה בפארק הטכנולוגי והיא משקיעה 600 מיליון שקל בניסיון להכפיל את מספר התלמידים הניגשים לבגרות בחמש יחידות במתמטיקה הסביר המנכ"ל את המציאות החדשה שהביאה עימה המאה הנוכחית: "היום, בשביל להבטיח חיים טובים, כבר לא מספיק עצם קיומה של תעודת בגרות. אתה צריך שתהיה לך תעודת בגרות איכותית, כזו שתכניס אותך ליחידה טכנולוגית בצבא או לפקולטות הנחשבות שמתוכן מגייסים מקומות העבודה שמשלמים יותר. זה מצב חדש שלא הכרנו קודם ולכן תעודת בגרות איכותית היא תעודת בגרות עם חמש יחידות אנגלית ומתמטיקה. זה מה שיכניס את התלמידים למסלול ההצלחה החדשה. השאלה שכולנו צריכים לשאול את עצמנו כהורים היא איך אני מצייד את הבן שלי לדרך אל עבר העתיד שמחכה לו שאני לא יודע עליו הרבה. הוא יהיה איש בוגר בעוד עשרים שנה. אני בקושי מבין את המציאות של היום ואני כבר צריך להכין אותו הכי טוב שאני יכול לעתיד שמחכה לו. לכן, בחינוך שלנו כהורים חשוב לנו להקפיד שהילדים שלנו לא יסגרו לעצמם דלתות. אם הבת שלי מוכשרת ויכולה, זה הזמן שלה להתאמץ ולהשקיע. הרבה שנים הזנחנו את זה כהורים. חשבנו שבגיל 14 או 15 הסתיים התפקיד שלנו כי הם עסוקים בעצמם מאחורי הדלת הסגורה. אבל זה לא נכון. הם קשובים מאוד למה שההורים שלהם עושים ואומרים".
סקר נוסף ומקיף שנערך בקרב 700 תלמידי כיתות ט'-י"א והוריהם והתפרסם לאחרונה, מגלה כי התלמידים נחושים יותר להשיג חמש יחידות בגרות במתמטיקה מאשר הוריהם. מהסקר, שנערך לפני כמה שבועות באמצעות מכון IPANEL לקראת הבגרות במקצוע שנערכה השבוע, עולה כי 63.5% מההורים בישראל סבורים שילדיהם מסוגלים לגשת לבחינה לחמש יחידות, אולם רק 40% מהם מעודדים את ילדיהם לעשות זאת. כמו כן, 37% מתלמידי כיתות ט' העידו כי להורים השפעה רבה בבחירה ללמוד לחמש יחידות, ורק 6% העידו כי לחבריהם השפעה על כך. אלא שכפי שעולה מהסקר, ההורים לא מודעים להשפעתם ותלמידי ישראל מאמינים בעצמם יותר מאשר הוריהם. עם זאת, 72.5% מתלמידי ט' חושבים שהם יכולים לגשת לחמש יחידות מתמטיקה, אך בכיתה י"א רק 41.2% חושבים שהם יכולים. במקביל, 34.5% מההורים חושבים שילדיהם אינם מסוגלים.
"ארבע יחידות זה ה'שלוש' של פעם"
אבי מכפר האורנים, מורה פרטי ותיק למתמטיקה באזור מודיעין, מספר כי הנתונים הנ"ל הולמים את המציאות בשטח בה הוא נתקל: "אני מלמד מתמטיקה כבר שלושים שנה ואני רואה שהביקוש רק הולך וגדל. מתמטיקה הפכה להיות מעין כלי מדידה עבור האוניברסיטאות, מההיגיון שאם תצליח במתמטיקה אז זה אומר שיש לך יכולות ופוטנציאל. מאוד חשוב היום להורים שהילד יצליח במקצוע הזה".
למה?
"פעם לגשת לבגרות במתמטיקה בשלוש יחידות היה 'בסדר' במידה והתלמיד לא היה מעוניין ללמוד באוניברסיטה מקצועות כמו הנדסה או פיזיקה. היום, ארבע יחידות זה השלוש של פעם. אפילו בפקולטה לפסיכולוגיה דורשים היום בגרות בארבע יחידות. הרף עולה עם השנים ואי אפשר לצפות ממורה שיש לו ארבעים תלמידים בכיתה להצליח להעביר את החומר בצורה מספקת".
השיעורים הפרטיים סוגרים כל פער?
"אני שומע מהתלמידים שלי שגם השיעורים הפרטניים לא מספיקים להם. בני הנוער היום מודעים לחלוטין למציאות בשוק התעסוקה בישראל ובעולם בכלל. הם רואים שלימודי מדעים וחמש יחידות מתמטיקה יאפשרו להם להשתלב אחרי הצבא בתעשיית ההיי טק. הם מודעים לשכר ולתנאים ולהבדלים העצומים בין החיים כעובד היי טק לשאר. מזה יוצא שבהחלט היום הם שואפים לכיוון הזה. ולא רק הם, גם ההורים מודעים לכך ומוכנים להשקעה כדי שהם יצליחו במשימה. אם פעם חלומה של כל אמא היה שהילד יהיה רופא, אז כיום החלום הוא לגמרי שהילד יהיה איש היי טק".
הסתיימה האולימפיאדה העירונית לחשיבה מתמטית
מתוך אלף תלמידים שהתחילו, 146 עלו לגמר. התוצאות יפורסמו בימים הקרובים. טקס חלוקת המדליות יתקיים בחודש הבא
השבוע התקיים שלב הגמר של האולימפיאדה העירונית לחשיבה מתמטית של בי"ס מפת"ח (מתמטיקה, פיזיקה, תרבות וחינוך) הפועל בעמותת סחלבים.
לאולימפיאדה לחשיבה מתמטית, שנערכת זו השנה ה-15 בעיר, נרשמו יותר מאלף תלמידים בכיתות א' – ו' מכל בתי הספר היסודיים בעיר. מהם עלו 391 לשלב השני – חצי הגמר. לאחר ניפוי נוסף עלו לגמר 146 תלמידים.
לקראת הגמר קיבלו המשתתפים מפגשי הכנה שהתמקדו בעבודה בצוות לפתרון בעיות מתמטיות מורכבות. הגמר התנהל כולו בקבוצות של 3-4 ילדים כאשר בכל שכבת גיל השתתפו כ-6 קבוצות. במהלך הגמר התבקשו הילדים לענות על שמונה שאלות הדורשות מיומנויות של חשיבה מתמטית. התוצאות של הגמר יישלחו בימים הקרובים למתמודדים וטקס חלוקת המדליות למקומות הראשונים יערך בחודש הבא במעמד ראש העיריה חיים ביבס, חברי מועצה, נציגים ממינהל החינוך, מנהלי בתי הספר וההורים הנרגשים.
בית הספר למדעים מפת"ח מיועד לילדים שרוצים להצטיין בתחומי המתמטיקה והמדעים. הפעילות נערכת בקבוצות קטנות, בהדרכת מורים מקצועיים, בעלי תארים אקדמיים וניסיון רב בהוראה.
בתמונה אחד התיכונים בעיר. במודיעין המגמה הפוכה (צילום ארכיון)