השבוע ציינו בתיכון עירוני ג' את "שבוע המדע והטכנולוגיה" בדרכים יצירתיות במיוחד, כמו למשל זו בה תלמידי מגמת התיאטרון בבית הספר הפכו את עצמם למיצגים אנושיים המדמים מושגים מעולם המדע, כמו מולקולות ואטומים, אנרגיות שונות ואף מושגים מתורת האבולוציה. כל זה התרחש ביום שישי האחרון, שהיה יום השיא של השבוע כולו.
שבוע המדע הוא תוכנית ייחודית בהובלת סגנית המנהלת דינה שטייף, יחד עם רכזת מגמת המדעים בבית הספר לאה להב. בבית הספר סיפרו כי המיזם מאפשר למידה משמעותית, אבל הפעם מזווית שונה וייחודית. לדבריהם התוכנית מפגישה את התלמידים עם עולם המדעים והטכנולוגיה, ובמהלך השבוע התקיימו שיעורים המשלבים בין תחומי הדעת השונים לתחום המדע. התלמידים עסקו בהשפעת ההתפתחות הטכנולוגית על התא המשפחתי בשיעור מדעי החברה, בשיעור מורשת ישראל דנו במשנתו של הרמב"ם והשפעתה על הרפואה המורדנית ובשיעורי היסטוריה למדו התלמידים המלחמה הקרה והשפעותיה על מרוץ החימוש וההתפתחויות הטכנולוגיות בתחום.
במהלך השבוע נחשפו כמעט אלף תלמידי בית הספר, מחטיבת הביניים ועד לחטיבה העליונה, לסדרת הרצאות, סיורים וסדנאות העוסקים בנושא הגג של התוכנית. בין היתר עסקו בנושאים ודילמות הנמצאים על סדר היום המדעי, הטכנולוגי והלאומי, דוגמת איומי הסייבר, אתיקה במדע והפיסיקה בשירות הרפואה. 45 חוקרי מדע וטכנולוגיה, בהם פרופסורים ודוקטורים, מעולם האקדמיה וממכוני מחקר, ומהנדסים מחברות ההייטק (שחלקם הורים לתלמידים בבית הספר), העבירו בהתנדבות הרצאות וסדנאות במגוון נושאים במפגש בלתי אמצעי עם התלמידים. בנוסף, לאורך השבוע הרצו בפני התלמידים תלמידי מגמות ביולוגיה ופיסיקה, על עבודות החקר שביצעו, וזאת כחלק מהתפיסה הפדגוגית של למידת עמיתים ושל יכולתו של התלמיד ללמד תלמיד אחר.
ביום השיא ביקרו בבית הספר בכירי העיריה. בנוסף למיצגי המדע הועברו הרצאות וסדנאות רבות, בהן לקחו חלק כל תלמידי בית הספר. כמו כן, תלמידי מגמת אמנויות העיצוב, בהנחיית המורה אתי גוזלן, הציגו את כישרונם כשהפיקו יצירות אמנות בהשראת צמיחה והתחדשות, לעיני המבקרים, ולידם הוצגו עבודות עיצוב טכנולוגיות שיצרו תלמידי המגמה.
* * *
ראש העיריה חיים ביבס אירח השבוע את 25 התלמידות תושבות העיר שישתתפו השנה בתוכנית היוקרתית "מדעניות העתיד". התלמידות, הלומדות כעת בכיתה ט' בשמונה בתי ספר על יסודיים בעיר, יקחו חלק בתוכנית התלת שנתית המופעלת על ידי משרד המדע, הטכנולוגיה והחלל.
בתוכנית ישתתפו 500 תלמידות מכל רחבי הארץ, מתוכן 25 כאמור יגיעו ממודיעין, אשר נבחרו לאחר תהליך איתור ממושך. מדי שבוע ישתתפו התלמידות במפגשים לאחר שעות הלימודים, בהן יזכו לתגבור בלימודי המדעים המדוייקים, הטכנולוגיה והנדסה. המשתתפות ייחשפו באמצעות סיורים והרצאות לאקדמיה ולתעשייה בישראל, כשבנוסף יתבקשו לבצע עבודות חקר עד לסיום התוכנית באמצע כיתת י"ב. את התוכנית תלווה מטעם העירייה דלילה אשכנזי, מנהלת המחלקה לחינוך על יסודי במינהל החינוך בעיריית מודיעין.
בערב הפתיחה החגיגי, שנערך באולפנת "אורות מודיעין", נכחו התלמידות ומשפחותיהן, ביבס וסגנו מויש לוי, שאמר: "אחד מהיעדים המרכזיים של מערכת החינוך העירונית הוא קידום לימודי המדעים והטכנולוגיה, ובעיקר אצל בנות. אני מאוד שמח שמשרד המדע, הטכנולוגיה והחלל הסכים להפעיל השנה את התכנית גם בעירנו. אני רוצה לברך את הבנות שנבחרו לתכנית, ולאחל להן הרבה הצלחה והנאה במהלך שלוש שנות התכנית".
* * *
האם הפיתרון להצפות הכבישים בימי הגשם הסוערים יגיע דווקא מבית הספר היסודי "רעים"? לאחרונה נערך בבית הספר יריד חקר מדעי, בו נבחרה הקבוצה שתייצג את בית הספר ביריד החקר המחוזי עם המצאתה לפיתרון בעייה זו. בשבוע שעבר הציגו התלמידים את המצאתם לראש העירייה חיים ביבס שביקר בבית הספר, ואף אמר כי ישמח לאמץ את הפתרון וליישם אותו בשכונות העיר החדשות שייבנו בעתיד.
הפיתרון מורכב משתי מערכות: מערכת שנמצאת מעל פני הקרקע ליד פתחי הניקוז ומסננת עצמים גדולים כמו ענפים ופחיות, ומערכת שממוקמת מתחת לקרקע, שגורסת את הפסולת שמגיעה אליה. מערכת זו, כפי שמצאו התלמידים, צריכה לכלול מגרסה שתהיה בנויה מפלדת אל-חלד. התלמידים הסבירו כי כחלק מתהליך המחקר הם נחשפו לכלי מחקר רבים ומגוונים, שאפשרו להם את תהליך התכנון ויצירה. בכדי להציג את הרעיון שלהם בדרך הטובה ביותר, הם השתמשו בתוכנות מחשב מתקדמות וכן עיצבו את הדגם שיזמו בגודל מוקטן.
באותו ביקור הציגו קבוצות תלמידים נוספות את עבודות החקר שלהן. בהן קבוצה שהציעה נעליים עם סוליות מתחלפות, וכן קבוצה שחשבה על מערכת שתמנע ממדוזות לחסום צינורות של מפעלים הפועלים בים. קבוצה זו, שהפיתרון שלה כולל תעלה חסומה ברשת ומסוע שיוביל את המדוזות למכלי אגירה, הגיעה למקום השני ביריד החקר הבית ספרי.
בתמונה שבוע המדע בתיכון עירוני ג' (צילום: חורחה נובומינסקי)