לירושלים יש את כיכר ציון, לתל אביב את כיכר רבין, לניו יורק את ה"טיימס סקוויר" וללונדון את כיכר פיקדילי. החל מהשבוע, גם למודיעין יש כיכר מרכזית. רק שהיא משמשת לנסיעה ואף שמה מעיד על כך – "כיכר התחבורה".
בלילה שבין שני לשלישי עמלו הפועלים על ההשלמות האחרונות. בערב המוקדם התייצבה צמרת העיריה לצילום וגזירת סרטים, ובשעות הבוקר כבר יכלו נהגי העיר להנות מהפלא החדש – שדרות החשמונאים, במתכונת "משוקעת", שעוברות דרך כיכר התחבורה עצמה. במהלך יום שלישי נרשמו במקום עומסי תנועה גדולים, שנבעו בעיקר מרצונם של רוב הנהגים "להרגיש" את האוטוסטרדה החדשה, מקצרת הרמזורים. מי שהחליט להמשיך להשתמש בכביש העילי גילה כי דווקא זה הפך ל"נתיב המהיר".
הכביש הזה חוסך הרבה צרות לנהגי העיר, שעד היום – כשרצו לחצות את מרכז העיר – נאלצו לנסוע בעיגול הענק של המפלס העליון מעל כיכר התחבורה, לעמוד ברמזורים, להידחק בפקק לדקות ארוכות עד שהתנועה משתחררת לכיוון שכונת השבטים ומוריה, וזה עוד לפני שהמכללה העתידית פתחה את שעריה. מה שיוסיף כמובן מאות סטודנטים ומאות רכבים ש"יישפכו" לתוך הכיכר ויציאותיה.
וזוהי רק ההתחלה
כיכר התחבורה היא הרבה יותר מכביש משוקע. בעתיד הקרוב היא תרכז את התחנה המרכזית החדשה (שתעלה כ-25 מיליון שקל. סכום שאושר כבר במועצת העיר כהרשאה להתחייבות שנתן האוצר לעירייה). על פי התכנון, המכרז להקמת התחנה המרכזית אמור לצאת במהלך חודש מאי כאשר העבודות עצמן אמורות להימשך כשנה וחצי.
התחנה תיבנה במפלס התחתון של כיכר התחבורה , כאשר הרציפים של האוטובוסים (12 במספר) ייבנו בתוך הכיכר עם רמפות כניסה ויציאה אל מעגל התנועה המרכזי בכביש הטבעת העליון, שהוא בעצם גשר תלוי ענק.
התחנה החדשה תהיה מחוברת באופן ישיר לקניון עזריאלי מצד אחד ולתחנת הרכבת "מודיעין מרכז" מהצד השני. כל הקומפלקס הזה ישרת את באי הקניון, את באי השדרה המרכזית (ה"רמבלאס", לב המע"ר העתידי), את המכללה העתידית, את באי פארק ענבה ואפילו את באי הבריכה העירונית.
לתחנה המרכזית יהיו שני מסופי תחבורה: אחד עבור התחבורה העירונית הפנימית (שימוקם במפלס העליון, ליד עמודי הבטון הניצבים כיום בין הקניון ותחנת הרכבת, שמעליהם תיפרש פרגולה ענקית) והשני עבור תחבורה בין עירונית במפלס התחתון. נוסף לכך יכלול מתחם התחנה אזור מסחרי שישתרע על פני 4,000 מטרים רבועים שיכלול עשרות חנויות שישרתו את אלפי הנוסעים שיעברו שם מדי יום.
בשטח השקוע של הכיכר – כלומר במפלס התחתון – יהיה גם מעבר לקטע שדרות החשמונאים ואזור מסחרי שיתחבר לקניון עזריאלי בצד אחד ולבניין תחנת הרכבת מהצד השני. וגם פארק ירוק שכבר מוכן וכולל משטחי דשא ועצים.
התחנה המרכזית תחובר לקניון עזריאלי ותחנת הרכבת ובכך תיצור רצף של שטח ציבורי פתוח עבור באי מרכז העיר. מתחת לחלקה השני של הכיכר ישנו חיבור ממרכז העיר לפארק ענבה באמצעות גשר נופי, ובעתיד תוצב במקום מזרקה מרשימה ושבילי הליכה המובילים אליו. בכך יושלם מעגל התנועה ומרכז העיר כולו.
ברוב שטח הכיכר הוקם פארק ירוק כולל מרחבי עצים ודשאים. בהקשר זה עורכת העירייה ניסוי שמטרתו חיסכון במים. בעת הנחת האדמה פיזרה העירייה יחד עם האדמה חומר מיוחד (דמוי קלקר) שסופח מים ושומר על הלחות באדמה. באמצעות החומר הזה מקווים לחסוך הן בכמויות המים המיועדות להשקיה והן בעלויות ההשקייה.
בנוסף הושלמו הקמתם של שני גרמי מדרגות שיקשרו בין קניון עזריאלי ותחנת "מודיעין מרכז" לבין פארק ענבה. עם סיום העבודות יהיה למעשה מעבר ישיר מהיר ובטוח בין הפארק לקניון.
בינתיים לא ממתינים במודיעין לסיום עבודות הקמת התחנה המרכזית החדשה וכבר הכינו "תיק" לזכיין שיפעיל אותה. לאחר שמשרד הפנים אישר לעירייה לייקר את הארנונה הצפויה שישלם הזכיין בשיעור של 3.7% מעבר לתעריף שנקבע עד היום.
נערכים לרבע מיליון איש
קשה היה לראש העיריה חיים ביבס להסתיר את התלהבותו השבוע. אחרי הכל – לא בכל יום מתעורר "פיל לבן" מרבצו ומתחיל ללכת. אחרי שנים רבות שבהן התבוננו תושבי העיר על הכיכר כעל איזור נטוש, זו בערך היתה ההרגשה. "השילוב של קניון עזריאלי, השדרה המרכזית, המכללה, תחנת רכבת ותחנה מרכזית לתחבורה ציבורית ייצרו מרכז עיר מתקדם חי ושוקק כמו שמגיע לעיר גדולה בישראל", אמר. "מרכז העיר ייתן את כל הפתרונות המסחריים, התחבורתיים והבילוי של תושבי העיר. פתיחת התחנה תביא לשינוי משמעותי של קווי התחבורה הציבורית בעיר, העירוניים והבין עירוניים כך שכל שכונות העיר יהיו מחוברים למרכזה והקווים כולם יהיו מסונכרנים עם פעילותה של הרכבת".
אבל עוד לפני השמחה של ביבס, הקפצנו למקום את שני מובילי הפרויקט: מהנדס העיריה צחי כץ ומנכ"ל החברה הכלכלית דורון ברק. השניים פגשנו אותנו במקום שעות לפני הטקס, ברגעים האחרונים בתולדות הכביש שבהם הוא שומם ממכוניות (להוציא את ימי כיפור הבאים).
חברים, איך ההרגשה?
ברק: "זה כמו שמרכיבים פאזל גדול ומגיעים לשניים שלושה החלקים האחרונים והנה פתאום רואים איך הכל מסתדר בפאזל. זה כיף גדול. כאילו השלמתי תהליך וסגרתי מעגל מבחינתי".
כץ: "המרכז הזה יהפוך את מודיעין לעיר אחרת, גם הרמבלאס, גם המכללה הסמוכה התחנה המרכזית, כל אלה ביחד יביאו למודיעין את המרכז העירוני האמיתי שהעיר חיכתה לו עשרים שנה. העיר מגיעה עם הפרוייקט הזה בעצם לאמצע מסלול ההתפתחות שלה. מעין סגירת שלב א' ולקראת תחילת הבניה העתידית של שלב ב'. ואל תשכח שהעיר מתוכננת להגיע לרבע מיליון תושבים. הכיכר הזאת בעצם מסמנת את המעבר משלב א' לשלב ב' בהתפתחות העירונית".
למה בעצם השאירו את החלק החשוב הזה לסוף?
כץ: "דווקא בעיר מתוכננת כמו מודיעין, כך זה צריך להיות. קודם העיר גדלה ואז, כשרואים את הצרכים ואת גודל האוכלוסיה, אז מקימים את המרכז המסחרי, על כך המשתמע מכך. אם היינו מתחילים מהמע"ר ומהקניון, זה היה עומד ריק שנים עד שהיה מגיע שלב שבו האוכלוסיה מגיעה למסה הקריטית ומתחילה להשתמש במרכז העיר".
"לא רגילים בארץ לעיר מתוכננת", אומר ברק. "מבחינתי הכיכר הזאת מחברת למעשה את החלק החדש של המע"ר שיקום בקרוב, לחלק הישן של העיר. השלב הנוכחי של התפתחות מודיעין הוא מרכיב מרכזי באבולוציה של העיר".
ואולי זו טעות?
ברק: "תאר לך שהיינו מקימים את התחנה המרכזית קודם ואת הכיכר הגדולה הזאת. הרי היינו צריכים לתחזק את הדבר הזה שנים עד שהציבור ממש היה מתחיל להשתמש בזה. ובינתיים, התחנה היתה כבר עם מחלות ילדות, עוד לפני שהתחילה לתפקד ממש. ולכן השיטה ההפוכה – שקודם מגיעים התושבים ואז מתחילים להכין עבורם את השירותים לפי הצרכים – זאת השיטה הנכונה".
איך תשתנה איכות החיים של תושבי העיר אחרי פיחת הכביש והכיכר?
ברק: "זה ישנה מאד את איכות החיים שלנו מכל הבחינות. מבחינה תחבורתית יהיה שינוי גדול מאד והכיכר והתחנה המרכזית ישנו לחלוטין את המציאות בעיר. זה יקצר את זמני נסיעה. בסך הכל זה ייעל מאד את התחבורה הציבורית לתושבי העיר, עם נוחות מירבית למשתמשים".
כץ: "בהיבט הרחב יותר ומבחינה עיסקית, היתרון הגדול של מרכז תוסס אמיתי של עיר עם בתי קפה מסעדות וכל מה שדאון טאון אמיתי מציע, עם מכללה גדולה שתמשוך לכאן צעירים. האזור הזה יהיה מרכז עיר אמיתי ואטרקטיבי. הולכים לייצר כאן חיים תוססים עשרים וארבע שעות ביממה".
מה שמוצא חן בעיני הוא דווקא החיבור לפארק…
כץ: "זה נכון. מכיכר התחבורה יש חיבור למעשה לנחל ענבה ולאגם. יש גרמי מדרגות שמאפשרים ירידה קלה ונוחה לאגם וזה שינה לגמרי את היכולת לרדת לאגם בקלות בלי העליה הקשה חזרה".
ובאמת תהיה כאן גם מכללה?
כץ: "ודאי. מכללה בלוקיישן כזה, בעוד שנה וחצי תהפוך את המקום לאטרקטיבי כי יכול סטודנט שגר באשדוד או בנתניה, לתפוס בבוקר רכבת למכללה. זה ישנה לגמרי כאן את סגנון החיים. וליד הכיכר יש מרכז ספורט עירוני ויש קניון, כל מה שצעירים וסטודנטים מחפשים. מצד שני יהיה גם דיור מוגן חמש דקות מהכיכר. זה בדיוק מה שאנחנו קוראים 'עירוב שימושים'. החיים יהיו עשרים וארבע שעות ביממה".
אני לא מעיר לכץ על כך שהמכרז להקמת דיור מוגן דווקא נכשל השבוע (כתבה על כך בעמוד 58) ומעדיף לרגל הנסיבות להצטרף לשמחה הכללית. וברק ממשיך: "הפרויקט הזה ייחודי בכך שהוא מחבר את המע"ר שהוא כל כך מרכזי לעיר הקיימת. זה חיבור טבעי. אתה הולך על אותה מדרכה ששמונה עשרה שנה אנחנו צועדים בה ופתאום היא מתחברת למשהו חדש. לכיכר התחבורה. והדבר השני הוא שזה מראה שהעיר עוברת שלב משמעותי בגדילה שלה. עוד כיכר ועוד מתנ"ס ועוד גינה ציבורית זה בסדר – אבל זה משהו אחר. משהו שמחבר בין הישן והחדש".
כץ: "מהמקום שאני מביט על העיר וחושב מה יהיה בעוד שלושים שנה, אז המרכז הזה בכיכר התחבורה והמע"ר יהיה אחד מתוך כמה מרכזים דומים נוספים שיהיו בשלב ב' של העיר. אנחנו כבר רואים אותות לכך. הקימו כאן מרכז שמתאים לתשעים אלף תושבים ותחשוב מה יהיה כשנהיה רבע מיליון איש. אנחנו כבר עובדים על מה יהיה כאן כשיחיו במודיעין רבע מיליון איש".
התמונה: הרגע שלו חיכו עשר שנים. ויש שיאמרו עשרים שנה (צילום: דובר העיריה)