עיריית מודיעין אישרה לאחרונה מדיניות חדשה לעניין הצמדת מקומות חניה ליחידות דיור חדשות, שייבנו במהלך בניית שלב ב' של העיר.
מפרוטוקול ישיבת ועדת המשנה לתכנון ובנייה של העירייה, שנערכה בשבוע שעבר, עולה כי על פי המדיניות החדשה יוצמד מקום חניה אחד ליחידת דיור ששטחה העיקרי הוא עד 75 מ"ר, ושני מקומות חניה ליחידות דיור ששטחן מעל ל-75 מ"ר. כמו כן הוחלט כי יש לבצע רישום בית משותף בהתאם להצמדות בהיתר הבנייה. עד כה קבעה מדיניות העירייה 1.5 מקומות חניה לכל יחידת דיור, ללא קשר לגדולה.
החלטה זו מגיעה, ככל הנראה, גם על רקע אופייה של הבנייה העתידית במודיעין. כזכור, מועצת העירייה אישרה לפני כשנתיים כי 25% מיחידות הדיור שייבנו בשכונות החדשות יהיו דירות קטנות, זאת במטרה לסייע לצעירי העיר המתקשים לעמוד במחירי הדיור בעיר, כאשר ברובע העסקים החדש, שייבנה מצפון-מערב לשדרות עמק האלה ושכונת הכרמים, שיעור הדירות הקטנות לא יפחת מ-40% מכלל היחידות.
כמו כן, יש לציין בשנים האחרונות הולכת ומחריפה מצוקת החניה בישראל, בעיקר בערים הגדולות, כאשר בערים כמו חיפה וראשון לציון מחוייבים היזמים לספק שני מקומות חניה לכל יחידת דיור, ואילו בתל אביב בוטל תקן המינימום שקבעה המדינה בשנות השמונים.
בעיתון כלכליסט פורסם לפני כחצי שנה כי "הגדלת היצע החניה באופן מלאכותי על ידי תקן מינימום מייקרת את עלויות הבנייה לדירה בישראל ב-2%-11% בממוצע למקום חניה". עוד נכתב בכלכליסט כי "חוסר גמישות בקביעת מספר מקומות החניה גורם גם לייקור מחירי הדיור באופן עקיף על ידי צמצום היצע ומגוון הדירות בשוק. הגדלת מספר מקומות החניה בתחום המגרשים מקטינה את צפיפות הבינוי (במקרה של חניונים עיליים), ובנסיבות מסוימות מהווה תמריץ שלילי לבניית יחידות דיור קטנות. במקרים אחרים תקן המינימום מכשיל פרויקטים בגלל חוסר כדאיות כלכלית".