נגע בשמיים

ערן קמינסקי
2015-08-24 01:00:00
2035-10-23 02:40:00

לפני כשבועיים כמעט והתרחשה תאונה אווירית בסמוך לשמי מודיעין, לאחר שטייסי חברת תעופה בלגית, שהנמיכו טוס לקראת הנחיתה בנתב"ג, הבחינו ברגע האחרון ברחפן שריחף בנתיב הטיסה והסיטו את המטוס ממש רגעים לפני ההתנגשות.

אמנם גודלו של רחפן אינו עולה בדרך כלל על קופסת נעליים, אולם מומחי תעופה אמרו השבוע כי התנגשות שכזאת עלולה להביא להשבתת מנועים במטוס, כמו בעת התנגשות בציפורים. הטייסים דיווחו למגדל הפיקוח והודעה הועברה לרשות שדות התעופה שפתחה בחקירה. גם המשטרה עודכנה בפרטי המקרה, אך מפעיל הרחפן טרם אותר. במרץ השנה אירעה תקרית חמורה דומה, שבמהלכה חלף רחפן על פני מטוס "איירבוס" ונכנס למסלול הנחיתה של המטוס שכבר היה בגובה נמוך.

מהדו"ח שפירסם חוקר התאונות של משרד התחבורה עולה כי הטייסים הבחינו ברחפן חולף על פניהם בעת שהיו בשלבים הסופיים לקראת נחיתת המטוס. במשרד התחבורה מתקשים להתמודד עם תופעות הרחפנים ועם הטלת מגבלות עליהם. לדברי יצחק רז, חוקר התאונות הראשי, "מדובר בתקרית חמורה שמייצגת תופעה מדאיגה שרק הולכת ומתרחבת ואשר מתבטאת בעלייה בשיעור גידול גבוה, של הטסת רחפנים, פרטיים ומסחריים, ללא רגולציה, ללא תיאום או ללא יידוע של הרשויות המוסמכות".

רז הוסיף בדו"ח כי "תופעה זו נדונה בשנתיים האחרונות במספר גדול של כנסים בינלאומיים, עקב ההבנה כי מדובר בגורם סיכון בטיחותי שעלול לגרום בנסיבות מסוימות, עד כדי הפלת מטוס נוסעים, כל שכן כשזו נעשית בקרבת שדות תעופה".

ברחפנים בארץ עושים שני שימושים עיקריים: שימוש מסחרי שדורש רישיון מטעם רשות התעופה האזרחית (רת"א), ושימוש בידי חובבים שאינו דורש רישיון. בשנים האחרונות חלה ירידה משמעותית במחירי הרחפנים, מה שמאפשר לאנשים רבים לרכוש רחפן שיכול לטוס ולנסוק לגובה של מאות מטרים. הרכישה וההפעלה אינן דורשות הכשרה מיוחדת ולעת עתה, גם אינן דורשות רישיון. למעשה, כמו בתחומים טכנולוגים מתקדמים רבים, החוקים שמגבילים כיום את התחום מפגרים אחרי הטכנולוגיה, שמתפתחת במהירות גדולה.

"משהו אחר לגמרי"

אחד מתושבי מודיעין הראשונים להצטייד ברחפן הוא עופר לאור, מייסד ושותף באתר האינטרנט  hometheater העוסק בציוד בידור ביתי ובגאדג'טים וטכנולוגיה בכלל. לאור מספר על התחביב החדש, שלדבריו התאהבו בו כבר אלפי ישראלים: "זה משהו אחר לגמרי ממה שהיה עד עכשיו. בכלי הטיס הישנים היית חייב להיות בטווח של המכשיר כל הזמן, נדרשה מיומנות גבוהה בהטסה ולהמריא ולנחות זה דרש ידע. פה אתה מוציא את המכשיר מהקופסה, מרכיב עליו אייפון או אייפד ובלחיצת כפתור הוא ממריא ונוחת. זה דורש מעט מאוד מיומנות ואם אתה מאבד איתו קשר עין, כי הוא יכול להגיע לטווח של שני קילומטר. אתה מסתכל במפה ויודע איפה הוא נמצא".

אז עיקר ההנאה כאן היא לא החוויה להטיס את המכשיר?

"המכשירים האלה מותאמים יותר לצלמים ולחוויה של לראות ב-HD מה המכשיר עושה, שזה מאוד מעניין. זאת יותר חוויית צילום מאשר חוויית טיסה.יש בארץ כבר יותר מעשרת אלפים כלים כאלה ובחו"ל זה כבר ממש שיגעון. החברה המובילה בתחום שווה מיליארדי דולרים".

עד כמה באמת המכשיר מסוכן למטוסים כמו שפורסם בעקבות המקרה בנתב"ג?

"התקשורת אוהבת לנפח דברים. מטוסים בגודל כזה מותאמים להתמודד עם דברים הרבה יותר מסוכנים מהרחפן, שהוא מכשיר מאוד עדין ומתפרק בקלות. אם תהיה התנגשות הרחפן יכול להשבית מנוע של בואינג, אבל המטוס יכול בכל זאת לנחות בלי שתהיה פגיעה בנוסעים".

בתמונה: רחפן ממוצע. "יותר חוויית צילום מאשר חוויית טיסה" (צילום: hometheater.co.il)

 

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות