חצי שנה לאחר שעיריית מודיעין עתרה לבג"ץ כנגד משרד התחבורה וחברת קווים, בטענה כי אלו הפרו את ההסכם עליו חתמו, הגיעה השבוע הבשורה על שורת צעדים שאמורים לשפר את מצבו העגום של מערך התחבורה הפנים-עירוני במודיעין.
עם זאת, הדרך למערך ראוי לעיר בסדר גודל כמו מודיעין עדיין ארוכה, ובשיחה עם מודיעין NEWS חושפת לטם גל, מנהלת אגף השירות בעיריית מודיעין העוסקת גם במתרחש בתחום התחבורה הציבורית בעיר, מה בדיוק צריך לקרות לשם כך.
גל, אז ככה זה עובד, רק בכוח ועם עתירה לבג"ץ?
"משרד התחבורה כשמוקמת עיר הוא נותן על פי גודל האוכלוסייה, ולא רואה קדימה על התפתחויות וצמיחה. אין להם את הראייה הזאת. מרגע שהוקמה פה בעירייה מחלקת תחבורה ציבורית, אז היכולת שלנו כרשות לשים את הדברים על השולחן ולהציף היא הרבה יותר גדולה. וזה מה שקרה בעצם כל חמש השנים האחרונות. אני מאמינה שהלחץ השפיע לעשות את הדברים מהר יותר, וגם בדרך שאנחנו רצינו. יכול להיות שזה היה קורה במוקדם או במאוחר בכל מקרה, אבל מבחינתנו זאת כבר הייתה סחבת. כל הסיפור של דילולי הקווים שלא החזירו, זאת סחבת. אין סיבה. לא ייתכן שהיינו צריכים להמתין שנה שלמה כדי שיחזירו".
התקדמנו לעבר מערך תחב"צ ראוי לעיר?
"טרם הגענו לשם. כדי להגיע למערך תחבורה ציבורית מתקדם אנחנו מחכים למכרז הבא. יש מכרז תחבורה ציבורית שיתקיים ב-2024 ואנחנו יושבים עליו לא מעט. כדי להתאים את התחבורה הציבורית למודיעין צריך להבין שיש גם בעיה טופוגרפית. הרבה עליות וירידות, לצעוד חמש דקות לתחנה בעלייה זה יותר סיפור. המערך כיום מותאם למודיעין של שנת 2000, וכל פעם זה היה פלסטר על פלסטר. מבחינתנו העבודה על המרכז החדש היא גם לנקות כל מה שהיה ולתכנן הכל מאפס. אנחנו מסתכלים קדימה ויודעים שהעיר תתרחב מערבה, אז אנחנו כבר שמים את הדברים על השולחן. השינוי המהותי, שאנחנו מקווים שמשרד התחבורה יילכו איתנו, גם כי אנחנו עובדים עם חברה שהם הקצו, ייעשה במכרז החדש. כרגע אפשר לתגבר ולנתב קצת קווים, אבל השינוי המהותי יקרה בהמשך".
זה אומר שאנחנו נשארים עם חברת קווים לעוד שנה?
"כן. יש בעיה קשה במדינה בכל הענף, עם מחסור של 6,000 נהגים בכל הארץ. משרד התחבורה לא עושה מה שצריך כדי לטפל בזה. אני יכולה להגיד שעם חברת קווים יש לנו שיתוף פעולה מצויין. הם זמינים, הם נותנים מענה. אני יודעת שהתושבים יגידו אחרת, אבל הנכונות שלהם היא הרבה יותר גדולה. אז הם איתנו עד סוף 20204 ואחר כך עד לסיום המכרז. ייתכן שהם ימשיכו איתנו. זה לא תלוי בנו".
החטא הקדמון היה בעצם שכל הקווים לא נעו מהשכונות אל מרכז העיר, נכון?
"זאת שאלה של תפיסה. הוצאנו לאחרונה סקר לתושבים כדי לבחון אם הם מעדיפים לעשות נסיעת כוכב, להגיע למרכז העיר ומשם להחליף קו, או לשבת באוטובוס בנסיעה ישירה גם שעה. באופן גורף, בכל הגילאים, כולם מעדיפים נסיעה ארוכה ולא להחליף אוטובוסים. בסופו של דבר זה יצטרך להשתנות. העיר מגיעה לגדלים שאתה לא יכול לקחת אוטובוס ממורשת או השכונות הבאות ולנסוע עד לרעות ישירות. זאת נסיעה של שעה פלוס עם כל התחנות. זה לא אפשרי. המטרה מבחינתנו היא לשלב בין הדברים".
עוד השבוע שלח ראש עיריית מודיעין מכתב אל מנכ"ל משרד התחבורה, בעקבות ביטולו של קו 130 ממודיעין לתל אביב. כזכור, לפני כשבועיים פורסם כאן כי נוסעים רבים ממודיעין זועמים על ההחלטה, בעקבות העבודות ברחוב אלנבי בעיר הגדולה, שלמעשה מותירה אותם ללא דרך ישירה להגיע אל דרום ומערב תל אביב.
במכתבו כתב ביבס: "מעבר לעובדה כי זמן הנסיעה של משתמשי התחב"צ יתארך באופן לא פרופורציונלי, קו 111 הינו קו עמוס לאורך כל שעות היום, ואם יתווספו אליו נוסעי קו 130 הרי שמדובר בעומס אינו סביר שלא יידע לתת מענה ראוי". את מכתבו סיכם ביבס בבקשה ממשרד התחבורה לשקול חלופה שהציעה עיריית מודיעין לביטול הקו.