"ברור לנו שאם עד אתמול לא התייחסנו למנהרות – מהיום זה חייב להשתנות"

יהודה גולן
2014-08-03 01:00:00
2014-08-03 01:00:00

המנהרות ההתקפיות שחפר החמאס מרצועת עזה לפאתי יישובים ישראליים בעוטף עזה מדאיגות מאד גם את בכירי מודיעין, ובראשם ראש העיריה חיים ביבס. זה הורה השבוע על בדיקה מקפת של העניין באזורנו וטיפולו מול גורמי הביטחון. בראש הדאגות ניצב כמובן רובע מכבים, שהמרחק בינו לבין הכפר הפלסטיני בית סירא – מעברה השני של גדר ההפרדה – הוא בחלק מהמקומות כמאה מטרים.

השבוע קיים ביבס פגישה בנושא עם מחזיק תיק הביטחון בעירייה, אל"מ במיל. דן ליכטמן. האחרון הציג תרחיש קיצון, שבו מצליחים פלסטינים לחפור מנהרה מתחת לגדר ההפרדה ולחדור לתחומי העיר. בתום הפגישה הורה ביבס לליכטמן להתחיל בהליך חשיבה ותיכנון לגבי דרכי הפתרון לסוגיה המטרידה, כשסוכם בין השניים כי לאחר המלחמה יעורבו כל גורמי העירייה בהליכי החשיבה בנושא הרגיש.

ביום שני קיים ליכטמן סיור רגלי לאורך גדר הביטחון במכבים. "סיירתי רגלית ממנחת המסוקים סביב כל מכבים וגיליתי פרצות רבות בגדר שגם אם לא יהיו בשימוש של מחבלים, הם משמשות גנבים ופורצים", סיפר לנו.

ומה מסקנתך?

"לא אהבתי את מה שראיתי. היו מקומות שבהן תוקנה הגדר ברשלנות בחוטי ברזל, ישנם מקומות רבים שבהם חזירי בר חפרו מתחתיה ואדם יכול להשתחל בעד הגדר בקלות". בעקבות הסיור הורה ביבס להקצות מיד משאבים לתיקון הגדר, אולם הבעיה הקשה כאמור היא האפשרות שגורמים פלסטינים מעבר לגדר ינסו לחקות את אחיהם מעזה ולחפור מנהרות מתחת לגדר. בהקשר זה נזכיר כי גורמי ביטחון מעריכים כי נוכחות החמאס גדלה גם בגדה, כולל כפרי האיזור, כולל בית סירא.

"אנחנו חייבים להיערך לגרוע מכל", פוסק ליכטמן. "אנחנו בנקודת תורפה וראש העיר מבין את הרגישות של הנושא. אנחנו חייבים למנוע חפירת מנהרות לתוך העיר מודיעין, כי כאן זה ממש מרחק יריקה לכפרים הסמוכים. עניין של כמה מאות מטרים בלבד".

ליכטמן כבר שוחח על הנושא עם קצין ההגמ"ר (הגנה אזרחית) של אוגדת איו"ש. למרות שמודיעין כלולה בתחומי הקו הירוק היא נחשבת ליישוב שעל קו התפר מבחינת ההשלכות הביטחוניות. ליכטמן: "ברור לכולם שלנו, כרשות מקומית אזרחית, אין את הכלים להתמודד עם בעיית מנהרות בגיזרה. ברור לנו שאם עד אתמול לא התייחסנו למנהרות – מהיום זה חייב להשתנות. אבל לצורך כך הפתרון הוא מודיעין. ביהודה ושומרון – בניגוד לעזה – יש מודיעין הרבה יותר טוב כי אנחנו כאן בשטח. לכן אני מצפה שמי שצריך יידע מיד כשחופרים ומוציאים עפר מכל כפר סמוך למודיעין".

כך חוצבים בסלע קירטון

הגיאולוג ד"ר אריאל היימן, בעצמו תושב מכבים, בעבר איש המכון הגיאולוגי וכיום מנהל מכון דוידסון במכון ויצמן, אינו פוסל את האפשרות של חפירה כאן, למרות שמדובר בתוואי הררי-גבעתי ובסלעים. היימן: "הסלע באזור מודיעין הוא סלע קירטון. זהו סלע משקע קשה, אבל בהחלט ניתן לחפירה. אפשר לחפור מנהרות באזור מודיעין וזה לא בלתי אפשרי. גם אם חופרים לעומק רב יותר, שם כבר מצוי סלע גיר קשה יותר מסלע הקירטון, עדיין ניתן לחצוב בו. רק צריך לקחת בחשבון שזה ייקח יותר זמן למטר ויצריך יותר עובדים. ומצד שני – המרחק כאן ממש זעום". 

מה ההבדל בין אזורנו לעזה?

"חפירה או חציבה של מנהרה באזור העיר מודיעין היא שונה מחציבת מנהרה באזור עזה, כי במודיעין זה יהיה  מסובך יותר ויותר איטי בגלל הרכב הסלע. אבל חפירת מנהרה כאן באזור היא בהחלט אפשרית".

מדברים על שיטות גילוי מנהרות. מה מזה נכון?

"היום ניתן לגלות מנהרות בשלוש צורות בסיסיות: האחת באמצעות חלל תת קרקעי ואת זה עושים בעזרת מכשירים דומים לסונאר שמזהים את החלל התת קרקעי. הדרך השניה היא לזהות את המנהרה על פי קולות החציבה ואפילו צעדים של אנשים שמתהלכים בה. ואת זה עושים באמצעות חיישני קול, והדרך השלישית בעזרת שינויים על פני השטח. אם חופרים מנהרה יש שקיעה מסויימת של פני הקרקע לתוך החלל שנוצר לאורך התוואי וניתן בעזרת צילומי לווין לזהות מהאוויר את תוואי המנהרה".

אז מדוע עד כה אנחנו לא מצליחים לזהות את המנהרות בעזה?

"כי זה מאד מסובך לגלות מנהרות, למרות שלכאורה הדרך לזיהוי נראית ברורה. מתברר שכל השיטות האלה שהזכרתי הן שיטות שנוגעות בגבול היכולת שלהן. כלומר, אם המנהרה צרה ונמוכה לא בכל מקרה המכשירים אכן יזהו את החלל שלה. ולא בטוח שנזהה בבירור את השינויים בפני השטח אם אין שקיעה מספיק עמוקה".

איך נפתור את הבעיה לדעתך?

"להערכתי, בתוך זמן שאני לא יכול לקצוב, יימצא הפתרון. כי אנשים כאן יושבים על הבעיה וחושבים מה עושים ולכן יהיה למדינת ישראל פתרון לנושא המנהרות. לא יודע מתי, אבל יהיה".

מאתיים מטר מישיבת "מיר"

לא רק מודיעין חשופה לאיום המנהרות, גם שכונת קריית ספר שבמודיעין עילית קרובה מאד לכפרי הסביבה, ובראש ובראשונה לכפר דיר קדיס  – הנמצא בדיוק בצדה השני של גבעה קטנה. גם כאן, מרחק החפירה שנדרש כדי להגיח במרכז שכונה סואנת הוא מאות מטרים בודדים. אמנםבסלע קשה, אבל בטווח קצר הרבה יותר מזה של המנהרות בעזה. במידה מסויימת גם היישוב חשמונאים חשוף לסכנה כזו מהכפר נעלין.

בעיר החרדית יש מי שמודאג מהמצב. מוטי מייבסקי, תושב העיר, מספר: "ההצלחות של החמאס מכניסות רעיונות לראש של הפלסטינים גם כאן. אני בטוח בזה. פה במודיעין עילית המרחק מהכפר דיר קדיס לתוך העיר קצר מאד.  מאה-מאתיים מטרים ואתה מגיע לישיבה הגדולה של מיר שנמצאת קרוב מאד לגדר. לידה יש הרבה מוסדות חינוך. טבח יכול להתרחש כאן".

מייבסקי מספר כי במודיעין עילית יש לא מעט צינורות ביוב ומעברי מים שמנקזים את מי הגשמים והשטפונות: "מחבלים לא יכולים לעבור במעברים האלה לתוך היישוב? השבוע ישבנו כמה חבר'ה וחשבנו על זה שאנחנו בעצם לא מוגנים. אם יש מנהרה, הם יוצאים כמו עכברים מהחור בטווח זמן אפס. אין לך אפילו זמן להקפיץ את כיתת הכוננות כאן אם מנהרה כזאת נחפרת לתוך מרכז העיר".

במקביל להתבטאויותיו של ליכטמן מסר דובר העיריה את התגובה הבאה: "בשל העובדה כי אזור מודיעין נמצא על גב הר והאדמה באזורנו היא אדמה סלעית המצריכה שימוש במכונות קידוח, ישנה סבירות נמוכה ביותר כי באזורנו ייחפרו מנהרות, בניגוד לאזור חבל אשכול שם יש אדמת לס. חשוב להדגיש כי העירייה נמצאת בקשר שוטף עם צה"ל האמון על נושא זה, ועד כה לא התקבלו בנושא התרעות על חשש מפני קיומן של מנהרות באזור. חבל שיש מי שיוצא בהכרזות חסרות בסיס וחסרות אחריות מסוג זה".

(צילום ארכיון)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות