מספר דקות נסיעה ממודיעין ואתה כבר לא בישראל המוכרת. מעבר למחסום מכבים (על כביש 443) ומחסום חשמונאים (על כביש 446) שוררת אוירה של המערב הפרוע, הכוללת תקיפות, זריקות אבנים, זריקות בקבוקי תבערה, שוד רכבים ופעילות טרור מגוונת. כל אלה מתרחשים על בסיס יומיומי כמעט, באזור הלא כל כך סימפטי שמכונה בשם הפסטורלי "ארץ בנימין", שהעיר מודיעין שוכנת ממש בשוליו.
לא במקרה פרסמה משטרת בנימין לפני מספר חודשים "אזהרת מסע" לישראלים, שלא להתקרב לכפר דיר קדיס שנמצא רק חמש דקות ממודיעין עילית וגם לא לנסות בכלל להיכנס לכפר. גם משטרת ש"י לא מצליחה לעצור את התופעה ועשרות ישראליים נכנסים לתחומי הכפר הפלסטיני בניסיון לחסוך כמה שקלים בקניות ומסכנים בכך את חייהם.
האזהרה שפורסמה בחודש אוגוסט היתה מפורשת ונועדה להזהיר אזרחים ישראליים בדגש על כך, שלא רק יימנעו מכניסה לשטחי הכפרים נעלין ודיר קדיס, אלא שגם לא יעזו להתקרב אפילו לפאתי שני הכפרים הללו. ההתראות של משטרת בנימין אמנם התמקדו בסכנה ביטחונית לישראלים רבים שנכנסים בעיקר לדיר קדיס, כדי לבצע שם קניות זולות ולחסוך כסף. מדובר בעיקר בבעלי עסקים ועצמאים, שנכנסים לכפר כדי לקנות חומרי גלם וכלים, אם אלה שיפוצניקים, נגרים, צבעים או שרברבים או סתם כאלה שבאים לקנות חלקי חילוף לרכבים.
"אנחנו מכירים את התופעה והיא חמורה מאד", אומר פקד דודו אסרף, דובר משטרת מחוז ש"י. "חל איסור מוחלט על ישראליים להיכנס לשטח A והכפר דיר קדיס נמצא כולו בשטח A, כלומר באחריות ביטחונית של הרשות הפלסטינית. בכניסה לכפר הצבא הציב שילוט מאיר עיניים המזהיר במפורש מכניסה לכפר שהיא עבירה פלילית".
אולם במשטרת מחוז ש"י מציינים כי ישנן התראות לא רק בטחוניות, אלא גם פליליות וממוקדות ומיועדות גם להזהיר מפני "תרגילי עוקץ" מתוחכמים, גניבות רכבים וחטיפות של רכבים ישראלים, בעיקר באזור נעלין ודיר קדיס נגד ישראליים.
דוגמה מצויינת לכך הוא האירוע האחרון שהתרחש בשבוע שעבר, של שוד רכב שאירע באזור דולב, כששלושה פלסטינים התנגשו בכוונה ברכבה של תושבת דולב וכשהיא יצאה מהרכב לבדוק מה קרה, הם זינקו לרכבה ופתחו בדהרה כשהם נוטשים את הרכב הגנוב רק לאחר שהבחינו שבמושב האחורי ישנה בכיסא הבטיחות תינוקת.
היסטוריה של פיגועים
תמונת המצב האזורית לא מרנינה במיוחד. מיפינו את האזורים הרגישים, ואת המקומות המסוכנים ביותר עבור ישראלים, בעיקר במקומות שבהם התרחשו שרשרת אירועים אלימים שבהם נפגעו ישראליים רבים.
האזור העיקרי שבו מתרחשים אירועים רבים, הוא כמובן כביש 443 בחלקו המזרחי, כלומר ממודיעין לכיוון ירושלים. אין כמעט שבוע שבו לא נזרקות אבנים על רכבים ישראליים בכביש 443 וכשלאורכו גם מתבצעים מקרי שוד של מכוניות ואפילו של משאיות.
הכביש, מבחינת הפלסטינים, הוא יעד אסטרטגי לפגיעה בישראליים, והנחישות של הפלסטינים לשבש את נסיעת הישראלים בכביש הולכת וגוברת. אמנם לא תמיד שמים לב לכל זריקת אבנים ולא תמיד האירועים גם מגיעים לתקשורת, חלקם אולי מתוך רצון שלא לעורר פניקה בציבור המשתמשים בכביש.
כדי להבין על אלו סדרי גודל מדובר, נציין כי בשנת 2009, שהיתה שנת שיא באירועים ביטחוניים, נזרקו בכביש 443 לא פחות מ- 289 בקבוקי תבערה ונרשמו 2,450 מקרים של יידויי אבנים. אבל האירועים הקשים נמשכים כבר שנים בכביש, להלן מקבץ מתחילת שנות האלפיים, הנותן מושג על מה שבאמת קורה בציר התנועה הראשי:
בין הפיגועים הקשים בכביש היה אירוע ירי באוגוסט 2001 שבו נהרגו יניב בן שלום ואשתו שרון, ודורון סווירי – חייל בן 20 ואחיה של שרון. מארב הירי היה סמוך מאד לתחנת הדלק דור אנרגיה שליד בית חורון.
ביוני 2006 נהרג מירי בכביש מרואוון שריקי, פלסטיני תושב מזרח ירושלים שנסע במכוניתו הנושאת לוחיות זיהוי ישראליות. במרץ 2010 בשעה שמונה בערב חלף רכב פלסטיני סמוך לעמדת צה"ל ליד בית חורון ומתוך הרכב נורו מספר צרורות שלא פגעו באיש.
רבים מתושבי מודיעין הפסיקו באותן שנים להשתמש בכביש 443 ועברו להשתמש בכביש מספר 1. גם אוטובוסים הפסיקו לנסוע בכביש לאחר השעה ארבע אחר הצהריים וצה"ל הציב לאורך הכביש מספר עמדות תצפית וחסם את הכניסות והיציאות לכפרים הערביים לאורך הכביש.
ביולי 2001 נרצח בכביש הנער רונן לנדאו בן 17, בשנת 2000 נרצחה ביריות סמוך לתחנת הדלק גבעת זאב יואלה חן ונהג המונית אליהו כהן נרצח בשנת 2001 ליד גבעת זאב.
באפריל 2012 נפצעו שתי צעירות ישראליות מאבנים שהושלכו על אוטובוס של חברת ויאוליה שנסע ממודיעין לירושלים. ביולי 2008 נזרקו אבנים על רכב בכביש הנהג איבד שליטה ופגע במעקה הבטיחות, ונפצע אבל הצליח להגיע למחסום מכבים.
באוגוסט האחרון נזרקו אבנים על רכבים ישראלים שנעו בכביש מח'ירבת אל מסבח ובחודש פברואר השנה נרגם אוטובוס וחיילת נפצעה בסנטרה משברי זכוכיות האוטובוס שנופצו.
ביוני 2004 הודיע קצין הכנסת יצחק שד"ר לחברי הכנסת כי נאסר עליהם להשתמש מסיבות ביטחוניות בכביש עקב התראות ספציפיות. לאחר מספר שבועות הוסר האיסור והח"כים חזרו להשתמש בכביש, אולם עד היום חל איסור ביטחוני להסיע בכביש אח"מים כמו ראש ממשלה או נשיא המדינה.
כשנבצר מהם להשתמש בכביש עתרו הפלסטינים לבג"צ ובדצמבר 2009 קיבל בג"צ את עתירת הפלסטינים והורה לצה"ל לגבש בתוך חמישה חודשים הסדרי ביטחון ליהודים, ולאפשר לפלסטינים להתחיל להשתמש בכביש.
לפני שנה הוסדרו המעברים והמחסומים והפלסטינים החלו להשתמש בכביש. גם בשנה האחרונה רגש השטח ומפלס המתח עלה. גם בואו של נשיא ארצות הברית ברק אובמה לישראל בחודש מרץ השנה הביא לעלייה תלולה במספר יידויי האבנים בכביש 443. באותם ימים הוצבו ניידות מג"ב וג'יפים של צה"ל ביציאות מהכביש לכפרים הפלסטיניים הפזורים לאורכו, בניסיון למנוע התקרבות צעירים לציר עצמו.
זה לא עזר כל כך, לפחות לא לרב חיים נבון ממודיעין, רבה של שכונת המגינים, שניצל במזל מפגיעה קשה כאשר ספג מטח אבנים על רכבו בעת שנסע במוצאי שבת בחודש מרץ השנה בכביש 443 ממודיעין לירושלים. שמשת הרכב הימנית הקדמית נופצה והאבן הענקית נחתה על המושב שליד הנהג, אך הרב נבון לא נפגע. הרב לבון שהיה בדרכו לאירוע בירושלים סיפר: "די קרוב לירושלים שמעתי לפתע חבטה חזקה ברכב וחלון הרכב נופץ. אינסטינקטיבית לחצתי על דוושת הגז והתרחקתי מהמקום. התקשרתי למשטרה והם שלחו ניידת למקום והתקשרתי גם לאשתי והרגעתי אותה שהכל בסדר".
את החוויה המפחידה תיאר הרב בסטטוס שהעלה לפייסבוק שלו בו הוא כתב: "במוצאי שבת, אני נוסע בכביש 443 בדרך לאירוע בירושלים. לפתע קול חבטה חזק. החלון מתנפץ. חטפתי אבן. בחסד ה׳, רק הפח נשבר, שמונה בערב, ציר תנועה מרכזי, בדרך לבירתנו. אנשים שאני לא מכיר ניסו להרוג אותי''.
נבון החליט לוותר על האירוע בירושלים וחזר לביתו במודיעין. בדרך הוא נכנס לתחנת המשטרה בעיר למסר עדות על המקרה והחוקר התורן אמר לו: "אתה לא הראשון היום שחוטף אבנים בכביש הזה".
ואכן, האבנים על מכוניתו של הרב נבון, לא היו המקרה היחיד באותו סוף שבוע. דובר משטרת מחוז ש"י דיווח כי ביום שישי בצהריים נזרקו אבנים על רכבים סמוך לכפר עור' אל פוקא שבמהלכם נפגעו קל שני אנשים שטופלו אנשי ניידת מד"א שהוזעקו למקום, בשבת נרגמו רכבים באזור שבין בית חורון לצומת כלא עופר, אולם למרבה המזל איש לא נפגע.
ובחודש מרץ השנה, ביום שישי בערב, נרגמה משפחת וקנין ממודיעין שנסעה ברכב לירושלים. ברכב ישבו זוג הורים ושלושת ילדיהם הקטנים, כשבסביבות השעה שבע בערב כשסמוך לצומת עטרות לכיוון ירושלים "שמעתי חבטות ואבן התעופפה לכיווננו", סיפרה מיכל וקנין, היא צעקה לבעלה שיאיץ את הרכב, "התקשרתי למשטרה והם אמרו לי שהם יודעים שזורקים שם אבנים".
פחד בדרך לירושלים
ביום רביעי שעבר הותקף באבנים על כביש 443 רכב ובו שני תושבי מודיעין בני משפחת ליבשיץ שנסעו לירושלים. המקרה אירע סמוך לשעה תשע בערב. בלה ליבשיץ ישבה לצידו של בעלה דוד שנהג ברכב. היא סיפרה: "בשעה עשרה לתשע בערב נסענו בעלי ואני בכביש 443 ממודיעין לבקר את ילדינו בירושלים. תוך הנסיעה שמענו לפתע בום נוראי. החלון הקדמי התפוצץ ואבן ענקית נפלה על ברכיי אחרי ששרטה את בעלי שנהג. התמלאנו באלפי רסיסי זכוכית שהתפזרו על שנינו ואפילו חדרו לאוזניו של בעלי".
בלה ציינה כי "למזלנו, בעלי שמר על קור רוח והמשיך בנסיעה לכיוון ירושלים ולדעתי זה מה שהציל אותנו כי התרחקנו מהמקום די מהר. טלפנתי למשטרה ונאמר לנו לגשת ולהגיש תלונה בתחנת שועפאט. איזה רעיון גאוני!! לנסוע לשכונה ערבית בלתי מוכרת בלילה".
בני הזוג ליבשיץ נסעו לתחנת המשטרה בתלפיות שם הגישו תלונה. "שם פגשנו שתי נשים נוספות שעברו אותה חוויה קשה על אותו כביש".
זהירות: תרגילי "עוקץ"
כביש 443 הוא גם מוקד לפעילות פלילית ולתרגילי "עוקץ" שפלסטינים מבצעים נגד ישראלים. כך למשל שוד אלים של נהג משאית ישראלי תושב אשקלון הסתיים למזלו בתגובה מהירה של המשטרה ופעולת חילוץ יעילה של שוטרים פלסטינים.
המקרה אירע בחודש שעבר, כשהאזרח הישראלי תושב אשקלון דיווח למוקד 100 כי פלסטינים שדדו אותו. התברר כי הוא נהג במשאיתו עמוסת סחורות על כביש 443 ליד מודיעין, כאשר מספר פלסטינים הצליחו לעצור אותו ובאיומים משכו אותו לכיוון הכפר הפלסטיני נעימה שליד בילעין צפון מזרחית למודיעין.
האיש הצליח לדווח למוקד 100 תוך כדי מהלך השוד האלים, ניידות סיור של משטרת תחנת בנימין הוזנקו לאזור ושמרו על קשר רציף עם הנהג, תוך כדי ששוטרי בנימין הפעילו את מקביליהם הפלסטינים וכיוונו אותם למקומה המשוער של המשאית.
השוטרים הפלסטינים איתרו את הנהג הישראלי בתוך הכפר וחילצו אותו מידי השודדים והוא הועבר למשטרת בנימין שם הגיש תלונה ונלקח לטיפול רפואי בעקבות המכות שספג בזמן השוד.
בתוך זמן קצר התארגן כוח משטרה מתחנת בנימין בלווי כוח של צה"ל שיצאו לכפר נעימה לחלץ את המשאית מעומק השטח הפלסטיני. המשאית אותרה והוחזרה לשטח ישראל ולאחר בדיקת זיהוי פלילי הוחזרה לאזרח הישראלי.
האירוע הזה מלמד על התעוזה של הפלסטינים שלא חוששים למעשה מהמשטרה ומצה"ל ופועלים לאורך הציר בחופשיות מוחלטת. רק לפני חודש לכדה משטרת מחוז ש"י כנופיית שודדים שביצעה תרגילי עוקץ על כביש 443 סמוך למודיעין ושדדה מאות אלפי שקלים מקורבנות ישראליים, כפי שמלמד הדיווח הבא:
בלשי היחידה המרכזית של מחוז ש"י בלווית כוחות נוספים לכדו לפני חודשיים שישה חברי כנופיה פלסטינים, שביצעו עשרות תרגילי עוקץ נגד סוחרים ובעלי עסקים ישראליים באזור מודיעין והכפרים הערביים שעל ציר 443.
חברי הכנופיה נלכדו ליד הכפר עור אל תחתא, מרחק עשר דקות ממודיעין על כביש 443, לאחר שבלש סמוי ביצע עיסקה שבמהלכה הגיעו חברי הכנופיה למקום מפגש שנקבע ושם הופתעו על-ידי הבלשים. מבצעי העוקצים הם תושבי הכפרים הסמוכים לכביש 443 שנהגו לשדוד את קורבנותיהם בעזרת סכינים, אלות ונשק קר אחר.
הכנופיה פעלה באזור כמה חודשים ולבסוף החליט מפקד מחוז ש"י ניצב קובי כהן להעביר את הטיפול בה ליחידה המרכזית שהצליחה לשים יד על השודדים. שיטת העבודה של חברי הכנופיה היתה זהה במרבית המקרים ומדובר על עשרות מקרים שבהם סוחרים ישראליים נפלו קורבן לתרגיל עוקץ. וכך התבצע התרגיל: חבר דובר עברית בכנופיה היה מתקשר לסוחר ישראלי ומנהל עימו מו"מ לרכישת סחורות מסוגים שונים, החל מרכבים, בגדים, מוצרי אלקטרוניקה, ואפילו מלח מים המלח.
לאחר סגירת העיסקה בטלפון וקביעת המחיר נקבע מקום מפגש עם הסוחר הקורבן, שכלל העברת הסחורה מרכבו של הסוחר לרכב ה'קונים'. במהלך העברת הסחורה, היו השודדים מתנפלים על הנהג הישראלי מכים אותו ונמלטים עם הסחורה שכמובן לא שילמו עבורה.
במשך מספר שבועות אספו במשטרת ש"י עדויות והצליבו פרטים וכך הורכבה זהותם של חברי הכנופייה ושוטרי היחידה המרכזית תיכננו את המלכודת שנועדה לתפסם.
ביום המבצע יצר בלש קשר עם חברי הכנופיה, הציע סחורה למכירה והעיסקה נסגרה. נקבע מקום מפגש בכביש 443 כאשר בזירה ארבו בלשי היחידה לחברי הכנופיה וברגע שאלה הגיעו למקום והחלו להעביר את הסחורה מרכבו של הבלש, זינקו עליהם השוטרים ועצרו אותם.
נעצרו גם תצפיתנים שהיו אמורים להתריע לחברי הכנופיה על תנועות חשודות וכן רכב מילוט שבמרדף אחריו התהפך לתעלה ונעצר. החשוד המרכזי בתרגילי העוקץ אמנם הצליח להימלט רגלית, אולם במהלך מרדף של הבלשים אחריו לתוך בתי הכפר עור אל תחתא הוא נלכד ונעצר.
ב-10 בספטמבר האחרון ביצעו פלסטינים מאזור רמאללה תרגיל עוקץ לנהג מונית ישראלי ושדדו ממנו כ-30 אלף שקלים על כביש 443 ליד בית חורון. נהג מונית התבקש להעביר סחורה בשווי 30 אלף שקלים לכיוון בית חורון. הנהג אסף את הסחורה הגיע לגשר א-טירה שמול בית חורון, שם התנפלו עליו כמה פלסטינים, הוציאו אותו בכוח מהמונית והסתלקו מהמקום לכיוון רמאללה.
הנהג מיהר להזעיק את המשטרה ושוטרי תחנת בנימין גילו בעזרת ה"איתוראן" של המונית, כי היא נמצאת ברמאללה. שוטרים ישראליים יצרו קשר עם שוטרי הרשות הפלסטינית ובתוך זמן קצר השוטרים הפלסטינים "שמו יד" על המונית והחזירו אותה לשטח ישראל, שהיתה כבר ריקה מהסחורה הגנובה.
מצפון תיפתח הרעה
אזור מסוכן אחר לישראלים הוא ציר 446 שמצפין מצומת שילת לכיוון מודיעין עילית, חשמונאים ומשם לניל"י ומזרחה על ציר 463 לכיוון היישוב הקהילתי נעלה. על שני צירים אלה נפלו ישראלים רבים קורבן לתרגילי עוקץ ושוד, החל משוד סלולארי של אישה תושבת חשמונאים שמכשירה נחטף על-ידי צעירים פלסטינים בעת שעצרה לצד הרכב לטלפן לחברה, ועד לשוד הרכב עם התינוקת בשבוע שעבר. שבוע לאחר מקרה חטיפת הטלפון שאירע בכיכר הכניסה לניל"י נעצרו שני פלסטינים מנעלין החשודים בשוד. השניים הודו כי זינקו עליה, אחד חנק אותה והשני שדד את הטלפון של האישה.
בספטמבר האחרון הגיע תושב קריית אונו למחסום הכפר נעלין במכונית הסוזוקי שלו, כשלפתע חש במכה בפגוש האחורי של הרכב. כשיצא האיש מרכבו לבדוק את הנזק שאירע לרכבו, הגיח לפתע בחור צעיר מלווה בילד קטן, נכנס לרכב ונמלט מהמקום. רק אז הבין האיש כי התאונה בוימה בכוונה תחילה. הרכב אגב לא נמצא עד היום.
אזור נוסף שמהווה אזור לא נעים לנסיעת ישראליים הוא מדרום מזרח למודיעין לכיוון לטרון והיישוב מבוא חורון על כביש 3. גם כאן בספטמבר האחרון נשדד נהג מונית ישראלי והמונית נחטפה על-ידי פלסטיני וערבי ישראלי
המקרה אירע סמוך ליישוב נוף איילון, כאשר נהג המונית הגיע לאזור, שני גברים נכנסו למונית אלא שאז הם התנפלו על הנהג, הוציאו אותו בכוח מהרכב ונמלטו בנסיעה לכיוון מודיעין.
במשטרת בנימין התקבל הדיווח על חטיפת המונית, שוטרי התחנה חברו לצוות "איתוראן" והחל מרדף אחר המונית. בכניסה לכפר דיר קדיס הצליחו השוטרים לעצור את המונית וללכוד את שני השודדים, האחד ערבי ישראלי בן 50 מבוקש לחקירה במשטרת רמלה והשני פלסטיני בן 30, השניים הועברו לתחנת המשטרה רמלה והמונית הוחזרה לבעליה.
אז למי להאמין?
הדו"ח העדכני של השב"כ מצביע על הסלמה במספר מקרי האלימות. בצה"ל חושבים שהגזרה מעט יותר רגועה
"מדי יום נכנסים אזרחים ישראליים לכפרים ערבים באזור מודיעין ומסכנים את חייהם, הדבר הזה מטריד אותנו מאד באוגדת איו"ש, אבל אנחנו לא יכולים להציב חייל ומחסום בכל כניסה לכל כפר". כך אומר אומר קצין בכיר באוגדת איו"ש, שמנסה להילחם בתופעה.
באוגדה יודעים שסיפור חטיפתו ורציחתו של החייל תומר חזן ז"ל לפני שלושה חודשים עלול לחזור בל רגע, "בחמ"ל האוגדתי אנחנו מקבלים בכל יום כחמישה-שישה דיווחים על כניסות כאלה, חייבים לזכור כי חטיפה של חייל או אזרח ישראלי היא מטרה אסטרטגית עליונה של הפלסטינים, והם רואים בזה פגיעה בבטן הרכה של ישראל, בעיקר לאור מה שהיה עם גלעד שליט ולכן איום חטיפה הוא איום מוחשי מאד".
מתוך דו"ח אחרון של השב"כ
אותו גורם בכיר ציין כי "בחודשים האחרונים תפסנו שלוש חוליות של פלסטינים שתיכננו חטיפות כאלה ויש לנו הישגים טובים בתחום הזה, כי מבחינת מודיעין אנחנו מבוססים היטב עם מקורות טובים בשטח".
לגבי אירועי יידוי אבנים ובקבוקי תבערה אמר המקור הבכיר באוגדה כי "יש ירידה משמעותית בכמות האירועים, ואם בינואר-פברואר היו לנו בממוצע 10-14 אירועים כאלה בחודש, הרי שבנובמבר ירדנו למקרה אחד עד שלושה בממוצע ובינתיים מתחילת דצמבר לא היה שום אירע של יידוי אבנים או בקת"ב בגיזרת האוגדה".
לדברי הקצין "כביש 443 הוא 'ציר קדוש' מבחינת התפיסה הצה"לית, כעורק תנועה מרכזי וחשוב שעליו נוסעים ביום עשרות אלפי ישראליים והוא מחבר לעיר הבירה: העמדה שלנו היא אפס סובלנות כלפי אירועי טרור בציר הזה, יש לנו הישגים גדולים בתחום המניעה ובכל לילה כמעט אנחנו עוצרים מיידי אבנים".
* * *
תופעה נוספת שמטרידה מאד את צה"ל היא חטיפת כלי רכב בעיקר על בסיס פלילי. לצורך כך מקיים הצבא פעילות מודיעין משותפת עם משטרת מחוז ש"י: "זה מדאיג אותנו מאד כי חטיפת רכב לצורכי שוד יכולה בקלות להפוך לפיגוע לאומני, בדרך כלל פלסטיני עולה על מונית ישראלית ומבקש להגיע למחסום או לצומת ואז הוא אומר לנהג 'תביא אותי עד הכניסה לכפר, אתן לך עוד שלושים שקל'. הנהג מתפתה ובכניסה לכפר הפלסטיני אומר לו 'הנה פה קרוב עד לקצה העליה לבית על הגבעה הנה עוד עשרים שקל. הנהג מתקדם לתוך הכפר עוד מאה מטרים, הפלסטיני יורד ואז קופצים על הנהג כמה חבר'ה ובדרך כלל זה נגמר במכות ומשאירים אותו לבד בלילה ואולי גם פצוע, בכביש באזור עויין".
באוגדת איו"ש מנסים לתפוס ישראלים שנכנסים ללא אישור לשטחי A אבל המשימה לא קלה: "או שסיור צבאי שיגרתי תופס ישראלים ביציאה מכפרים או שבמקרה נתקלים בו וכשזה קורה אנחנו מגישים תלונה למשטרה נגד הישראליים וזה עובר לטיפולה".
אלא שכאן בעצם נגמר הטיפול במקרה, כפי שמספר עו"ד רחמים דיין ממכבים, תובע משטרתי לשעבר: "ברוב המקרים התיק נסגר מחוסר עניין לציבור, צריך להבין גם שלמשטרה אין את היכולת והרצון להתמודד ולהשקיע זמן יקר ומשאבים בתיקים כאלה, זה לא שווה, לכן או שהאיש מקבל קנס ובזה נגמר הסיפור או שהתיק נסגר גם בלי שום עונש ובלי רישום פלילי".
ואכן לא מעט ישראליים נרצחו במהלך השנים באזורים האדומים שסימנו, המקרה הבולט ביותר היה של עמוס תאג'ורי תושב מודיעין בן 60 שנכנס באוגוסט 2001 לכפר נעלין לבקר חברים שבבעלותם מסעדה. בעודו יושב במסעדה נכנס מחבל חמוש וירה בו בראשו והרגו.
* * *
דו"ח של השב"כ קובע דווקא כי במהלך חודש נובמבר האחרון חלה עליה חדה במספר הפיגועים, אם כי הדו"ח כולל את כל אזור יהודה ושומרון כמקשה אחת, כך שלא ניתן לבודד את נתוני אזור מודיעין.
לפי השב"כ, בנובמבר אירעו באזור יהודה ושומרון 107 פיגועים לעומת 99 פיגועים בחודש אוקטובר, כאשר בחודש ספטמבר נרשמו 104 פיגועים ובחודש אוגוסט "רק" 68 פיגועי טירור.
עובד ארד, רכז עמותת "רגבים" שעוקבת אחר בניה בלתי חוקית של פלסטינים בשטחי יהודה ושומרון אמר כי "הכל מתחיל מכך שהחוק הישראלי לא מקויים בשטח, אין אכיפה ולמעשה אין דין ואין דיין. אנחנו רואים את זה בבניה לא חוקית בכל האזור ומזה מגיעים מהר מאד גם לאנרכיה ביטחונית. אם הפלסטינים בונים על כביש 443 בתים לא חוקיים ומדינת ישראל לא ממש מתאמצת לסלק אותם, אז ברור שיהיה גם טרור".
(צילום יהודה גולן)