"כדורסל נשים הוא משחק הרבה יותר חכם ואסתטי מכדורסל גברים. שחקניות כדורסל מפעילות את הראש יותר משחקני הכדורסל, ורואים יותר מהלכים טקטיים על המגרש. נשים משחקות משחק יותר קבוצתי. הקבוצה עובדת, ויש יותר תנועה".
לא מפתיע לגלות ששמעון סלל רוה רודריגז מאמין שכדורסל נשים חכם ואסתטי יותר מכדורסל גברים. על פניו, כדורסל שפני סלע אמור להיות חכם ואסתטי יותר מכדורסל גברים. ועדיין, לעיתים נדמה שיותר קל למצוא שפני סלע שישחקו כדורסל. נשים אולי כבר לא נשלחות למטבח במישרין, אבל בעקיפין הן עלולות לקבל את הרושם שעדיף להן להתעסק במאפים, או לכל היותר, במוצרי טיפוח ויופי.
מעט מאד הורים יכריזו בפה מלא שהם רוצים שהבת שלהם תהיה ספורטאית. רובם, אם תשאלו אותם על בן ספורטאי, כבר יביעו פחות התנגדות. ונניח שההורים כן מפרגנים, וקונים לה כדור וגופייה, עכשיו עליה לעבור את מחסום החברים, שכולם גדלו אצל הורים מהסוג הראשון. ונניח שאפילו המחסום הזה קרס אל מול נחישות הספורטאית. מה עם העובדה שהיא מסתכלת קדימה ולא רואה אופק?
בעונת 2014/2015 נפתחו בעוצמה מודיעין שתי קבוצות של בנות בלבד. כולל הקבוצה הבוגרת של איתי נתיב. בסך הכל, אין מספיק בנות שעולות על הפרקט בגילאים הצעירים. לירון כהן, קפטן הנבחרת ומלכת הסלים (1,729) וההופעות (171) פרשה מכדורסל. בקצב הזה לא ברור אם תקום לה יורשת. גם אם כן, ככל הנראה תהיה היא מסוג הטיפוסים שהולכות נגד הזרם.
על מנת להעמיד קבוצת ליגה על טהרת המין המקופח, בעוצמה מודיעין נזקקו ללהטוטנות. ילדות (ו'- ח') ונערות (ט'- י') חברו יחד ועל כור ההיתוך המורכב הופקד יניב דורון.
"היה חשש מחיבור של שחקניות בטווח גילאים רחב כל כך", מודה רודריגז, "אבל החיבור הוכיח את עצמו. השחקניות משחקות יפה מאד ואף מגיעות להישגים נאים".
שני ניצחונות רצופים, בשני המשחקים האחרונים, מספקים רוח גבית להצהרה. נערות באר שבע הניפו דגל לבן וקבוצה מעורבת נוספת, נערות וילדות מרמות ירושלים, נכנעה ללא תנאי.
"שתי הקבוצות הללו חלשות יותר" מודה דורון "מסוג המשחקים שחייבים לנצח ושאסור ליפול בהם. אני שמח שלא נפלנו. הצלחתי גם לתת במה לשחקניות צעירות ושחקניות חדשות כדי שיצברו ניסיון וישתפשפו".
יניב דורון, מאמן כדורסל בעוצמה מודיעין ומורה לחינוך גופני בתיכון מו"ר, צובר ניסיון בעצמו. העונה הנוכחית תהיה השלישית שלו על הקווים של קבוצת בנות והיא מסתמנת כמאתגרת במיוחד לאור טווח הגילאים הרחב של השחקניות. "אין לנו מספיק בנות כדי להקים שתי קבוצות נפרדות", הוא מסביר, "וכתוצאה מכך אנחנו משחקים בשתי ליגות ויש לנו ארבעה מפגשים שבועיים. מתוכם שני משחקים. אני מודה שזה לא היה קל בהתחלה, אבל הבנות משתדלות וההורים מאד עוזרים, מעורבים ותורמים לגיבוש. יפה לראות את המאמץ שכולן משקיעות ואת המרקם החברתי שנוצר. הבנות האלה מאד בעניין, מאד רוצות ללמוד ולהתאמן".
יש הבדל בעבודה מול בנות לעומת עבודה מול בנים?
"עם בנות צריך לעבוד יותר על הצד המנטלי. הן יותר נוחות להתייאש ולעזוב. צריך כל הזמן לעבוד על המחויבות שלהן למועדון ולקבוצה. צריך גם להבין את הצרכים שלהן ולדעת איפה להיות רך יותר,ולא קשוח מדי. זה משחק עדין. אבל אני עדיין מחזיק אותן קצר. יחסית…".
איפה אתם ממוקמים מבחינה מקצועית?
"הרמה בליגות שלנו די קוטבית. יש קבוצות חזקות ויש קבוצות שנשרכות מאחור. אנחנו תופסים מקום טוב באמצע. נותנים פייט לחזקות ומנצחים את הפחות טובות. היה לנו ניצחון יפה בחוץ מול מכבי רחובות, שהיא קבוצה לא רעה. הכי חשוב, שאנחנו מתקדמים ומשתפרים ממשחק למשחק, גם טכנית וגם טקטית. השאיפה היא לבנות דור שיהווה בעתיד את הבסיס לקבוצה הבוגרת".
* * *
אולי יש עדיין תקווה לשינוי. ריח של תמורות נישא באוויר וההצלחה של קבוצת הנשים הבוגרת של עוצמה מודיעין יכולה ואמורה לעורר השראה. בית חם ומודל לחיקוי הם דרישות הסף. לא מדובר בקרב אבוד מראש, אלא בעתיד טוב יותר. זה לא רק כדורסל, זה לא רק ספורט. זה פוליטיקה, זה דימוי, זה שוויון הזדמנויות, זה צדק. אם מדובר במעמסה גדולה מדי בשביל קבוצת בנות מעורבת שרק רוצה לקלוע לסל, אחרים חייבים לבוא ולעזור. לפעמים ההבדל בין הפסד וניצחון הוא זריקה אחת מדויקת. שפני סלע יתקשו להבין זאת, אבל בני אדם מתיימרים להיות חכמים יותר.
בימים אלה החל רודריגז בפרוייקט "עוצמת הבנות בכדורסל", במסגרתו הוא מקים נבחרות בית ספריות לבנות בכדורסל ברחבי העיר. עד עתה, התכנית פועלת בשניים עשר בתי ספר יסודיים במודיעין והמטרה היא לחשוף את הענף לילדות צעירות.
"קיבלתי החלטה לא לחכות לעיריית מודיעין, בשנה שעברה הוקמה הליגה העירונית הבית ספרית רק בחודש מאי, וזה מאוחר מדי. החלטתי להרים את הכדור בעצמי ולהוביל את המהלך, ואני זוכה לתגובות נלהבות מבתי הספר".
בתמונה: הצעירות של "עוצמה" (צילום: יח"צ)