ידיעה של ההבדל בין אורתופד לכירופרקט עשויה להועיל לכם ממש בפרוצדורה של קבלת ההחלטות שלכם
(צילום: יח"צ)
מי הוא האורתופד?
במידה והנכם מקפידים על פעילות כושר גופני, והנכם בגילאי ארבעים או אף חמישים, בוודאי יצא לכם לשמוע את המונח אורתופדיה. אך האם אתם מבינים מה באמת פועלם של רופאים אורתופדיים? ואיך הנכם יכולים להפיק תועלת מהם? המשיכו לקרוא ותגלו.
רופא אורתופדי הינו רופא אשר מתמקד בטיפול בעצמות, במפרקים, ברצועות, בעצבים ובגידים. האיברים הללו בגוף שלכם נקראים אף מערכת השלד והשרירים שלכם.
התפקידים של רופא אורתופדי –
- לאבחן ולטפל בפציעות שנגרמות באמצעות ביצוע ספורט או פעילות גופנית.
- לסייע בידכם לנהל מצבים שלרוב מחמירים עם הזמן, כמו למשל דלקת פרקים או אוסטאופורוזיס.
- לסייע בידכם להימנע מכאבים ומחוסר נוחות מעשיית שימוש בשריר או במפרק לפעמים, אשר מכונים אף פציעות יתר.
רופא אורתופדי מתמחה בטיפול בחלקים האלו של הגוף –
- יד ושורש כף היד.
- כף רגל וקרסול.
- ברך.
- כתף ומרפק.
- צוואר.
מי הוא הכירופרקט?
קיימים כירופרקטורים שמתמחים בתחומים שלהלן –
- נוירולוגיה.
- אורתופדיה.
- רפואת ספורט.
- שיקום.
- בריאות תעסוקתית ותעשייתית.
- הדמיה אבחנתית.
- הפרעות פנימיות.
- רפואת ילדים.
ביקור אצל כירופרקט זהה לכל ביקור אחר של רופא כל שהוא. הכירופרקטור אמון על אבחון כאבי גב, בתום שהינו מוודא את ההיסטוריה הרפואית שלכם, עורך בדיקה גופנית ונוירולוגית, ומסתמך על עוד כל מיני בדיקות, כמו לדוגמה הדמיה אבחונית ובדיקות דם. בסיום האבחנה, הכירופרקט ימליץ לכם על תכנית טיפול. באם הלקות שלכם תחרוג מהיקף הטיפול הכירופרקטי, הרופא יפנה אתכם לטיפול אצל רופא מטפל מתאים יותר עבורכם. לפעמים, הכירופרקטור מטפל בחולים עם עוד רופאים בתחומים שונים.
מה ההבדל בין אורתופד לכירופרקט?
במידה והנכם סובלים מפציעה, ממחלה, מכאב כרוני או מכל הפרעה שונה, אשר עשויה להסב לכם לתור אחר רופא מומחה לשרירים, הנכם עשויים לשקול את האפשרויות שלכם בין ביקור אצל כירופרקטור או בין ביקור אצל רופא אורתופדי. ידיעה של ההבדל בין אורתופד לכירופרקט עשויה להועיל לכם ממש בפרוצדורה של קבלת ההחלטות שלכם. כמו כן, קיימים מספר קווי דמיון ביניהם ומספר הבדלים ביניהם, שלהלן נפרט את כולם.
אורתופדים וכירופרקטים מטפלים במצבים זהים –
רופאים אורתופדיים וכירופרקטורים כאחד מטפלים בבעיות במערכת השלד והשרירים. היעד של שתי ההתמחויות הינו להקל על הכאב שתקף אתכם, אשר מקורו או שהינו משפיע על השרירים, הרצועות, הגידים ומערכת השלד שלכם. חלק מן המקומות שהם מטפלים בהם הינם – כאבי ידיים, כאבי גב, כאבי צוואר, כאבי כף רגל, כאבי קרסול, כאבי רגליים, בעיות דיסק, בעיות עצבים, בעיות מפרקים, עקמת, דלקת מפרקים ניוונית ותסמונת התעלה הקרפלית. שניהם מטפלים לרוב בפציעות שנסובו כתוצאה מפעילות ספורטיבית, מתאונת דרכים או כל מצב טראומטי שונה.
המון מטופלים תרים אחר טיפול בכאבי ראש כרוניים, מצבים הקשורים למתח, שרירים נוקשים והן אלרגיות. אשר במצבים הללו אפקטיביים הכירופרקטורים. הינם מטפלים בבעיות פיסיות הוליסטיות גם יותר מאשר שאורתופדים נוהגים לעשות זאת.
גם אורתופד וגם כירופרקט עוברים הכשרה מקיפה – שניהם צריכים להיות בעלי תואר ראשון בתחום הלימודים שלהם, כמו גם עבודה משמעותית בתום הלימודים, על מנת לצבור את הניסיון והעבודה לידע עם מטופלים. כירופרקט עובר תכנית של כירופרקטיקה ספציפית, אשר בעלת נטייה להימשך כארבע שנים. בנוסף להכשרה זאת, הינו אמור לסיים התמחות קלינית מעשית, שנמשכת שנה עד לסיומה. ההכשרה של אורתופד אורכת לא מעט יותר זמן לסיום. הוא נדרש ללמוד ארבע שנות לימוד לרפואה, בתום קבלת התואר הראשון. אחרי זה, רופא אורתופדי צריך לעבור שנת התמחות. בני אדם אשר רוצים להתמחות יכולים להוסיף שנת מלגה נוספת, על מנת להתמקד בתת התמחות.
כירופרקטור הינו בעל ניסיון להקל על המתח והיישור של עמוד השדרה, כדי לאפשר למערכת העצבים של הגוף שלכם להתמקד בריפוי עצמו. כאשר הבעיות שניצבות בפני עמוד השדרה מצטמצמות, כירופרקטור יטען כי אפשר לנהל באפקטיביות הפרעות שלד, כמו גם מקור לכאב.
אף האורתופד מעוניין לספק לכם איכות חיים מיטבית יותר באשר לכאב ולאי הנוחות שנגרמו לכם, אבל הינו מבצע זאת על ידי כל מיני טכניקות של רפואה מסורתיות יותר. התערבות כירורגית מהווה בוודאי אופציה, אבל לרוב היא לא מהווה את דרך הטיפול שיציע לכם בהתחלה. אורתופד מנסה למנוע או לפתור מצבים על ידי טיפול בתרופות, פיזיותרפיה וכל מיני טכניקות לטיפול בכאב, בטרם שהינו ממליץ על הליך כירורגי.
איפה האורתופד והכירופרקט מנוגדים?
ההבדל הכי מובהק בין כירופרקט לבין רופא אורתופד הינו מה שמניע אותם לטפל בדרך שהם פועלים. על פי חוכמת כירופרקטיקה קונבנציונאלית נראה כי כל הנושאים הגופניים קשורים, בצורה מסוימת, זה לזה. הווה אומר שכמעט כל נושא גופני עשוי להתחקות בדרך כל שהיא להתאמה שאינה אפשרית לטיפול באמצעות כירופרקטור. כאשר הכירופרקטור מיישר את עמוד השדרה כהלכה, מערכת העצבים של הגוף הופכת להיות מסוגלת לרפא בעיות בכוחות עצמה. מתודולוגיה זו מאופיינת כטיפול אלטרנטיבי יותר לעומת השיטות המסורתיות יותר של רופא אורתופד. הרופאים הללו משתמשים בהתקדמות הרפואית האחרונה, הטכנולוגיה והטכניקות לטיפול בכאב ומחלות בהתאם לעקרונות רפואיים ומדעיים. הינם מבחינים באופי המסוים של הבעיה על ידי ציוד של אבחון, בדיקות גופניות ואז טיפול בבעיה ברפואה, פרוצדורות או טיפול בהזרקה. במילים אחרות, כירופרקטור מסתמך רק על כלים שאינם כירורגיים לשם ביצוע עבודתו, כאשר רופא ומנתח אורתופדי משתמש בציוד אבחון, תרופות מרשם וטכניקות כירורגיות לשם ריפוי כאב ומחלות.
מוזמנים לבקר באתר של ד"ר שלמה כהן – כירופרקט מודיעין