הקהילות הרפורמיות והקונסרבטיביות במודיעין מתגייסות לעזרת מבקשי המקלט שהמדינה מתכוונת להחזיר לאפריקה • השבוע ייערך כנס בנושא בבית קהילת "ידיד נפש" • יפעת בן-דב, המורה ממו"ר שהחתימה מורים על עצומה נגד הגירוש – הפגינה גם ליד ביתו של שר החינוך
(בתמונה: הפגנה נגד גירוש מבקשי המקלט. צילום: פרטי)
המחאה הציבורית ההולכת וגוברת נגד כוונת המדינה לגרש מבקשי מקלט מאריתריאה וסודן ממשיכה לצבור תאוצה במודיעין.
לפני שבועיים פרסמנו כאן ריאיון עם יפעת בן-דב, מורה בתיכון מו"ר שיזמה מכתב של אנשי חינוך נגד המהלך. השבוע (רביעי, לאחר שעת סגירת הגליון) אמור להתקיים במודיעין כנס ראשון מסוגו בנושא, אותו יזמו אנשי הקהילות הרפורמיות והקונסרבטיביות בעיר.
בכנס, שייערך בבית קהילת "ידיד נפש" ברחוב אלמוגן 59, יתארחו המשפטנית רעות מיכאלי (מנכ"לית המוקד לפליטים ולמהגרים) שתעדכן בהתפתחויות האחרונות בנושא ושרה שטרן (מקימת ומנכ"לית עמותת "סקולהאוס" לפליטים ומבקשי מקלט. )כמו כן יתקיים במהלך הכנס גם מפגש עם אחד ממבקשי המקלט.
יוסי מוסלי מקהילת "ידיד נפש" מסביר מדוע הוחלט לקיים את הכנס: "בעקבות החלטת הממשלה הנושא הזה בוער גם ברמת התנועה המסורתית והרפורמית בארץ. בכנס לציון ארבעים שנה לתנועה החתימו שם על עצומה נגד הגירוש ורוח הדברים היא לעסוק בנושא. כמובן שכל קהילה עושה כרצונה, אבל כבר נערכו כמה כנסים כמו זה שאנו מתכוונים לערוך בחיפה ובתל אביב. כעת גם במודיעין".
למה הנושא "בוער בעצמותיכם"?
"אני חושב שאנחנו עוסקים בזה בעקבות הערכים עליהם כולנו גדלנו, לפיהם יש לגר מעמד מיוחד בתוך העם שלנו. בעולם ההלכה זה מאוד ברור וגם הרמב"ם כתב שעבד שברח לישראל מקבל מעמד כחלק מהעם והוא בעל זכויות".
מה תשובתך לטוענים שמדובר במהגרי עבודה שמהווים מפגע בשכונות כמו דרום תל אביב?
"יש פה בעיה שנובעת כך שבעצם קלטו אנשים מבלי לקלוט אותם. עשו את הדבר הכי גרוע שאפשר – בלי תכנית קליטה לאותם מהגרים. זו אוכלוסייה במצוקה וכמובן שכל הבעיות שיש להם מועצמות יותר מאשר אצל אוכלוסייה רגילה. מטרת הכנס היא להעלות את הנושא לדיון. לא יישמעו רק קולות נגד הגירוש ויבואו גם אנשים מתוך הקהילות שידברו על החסרונות בשימור האוכלוסייה הזו בתוך ישראל".
הזמנתם גם קהילות דתיות אורתודוקסיות יותר?
"הזמנו את כל הקהילות הפלורליסטיות במודיעין, משום שאנחנו יודעים ששם נוכל למצוא אנשים שהם ברי שיחה בנושא הזה. אנחנו מזמינים גם את המתנגדים לגירוש להגיע ולהשמיע את קולם. צריך לשמוע את המציאות מכל הצדדים שלה ומטרת הכנס היא להחכים בנושא. אפילו לי אין עוד דעה מגובשת בעניין".
מי שיזמו את הכנס יחד עם אנשי "ידיד נפש" הם חברי קהילת "אחווה" בעיר. יעל וורגן, חברת הקהילה, מספרת: "הקהילה לא משתייכת לאף זרם ביהדות והנושא הזה הוא מבחינתנו הזדמנות נדירה לעשות פעילות משותפת יחד עם קהילות מזרמים שונים, סביב נושא ערכי, חברתי ויהודי".
גם וורגן מספרת כי למרות שכולם מוזמנים להגיע לכנס, ככל הנראה מרבית המבקרים יהיו מהצד הפלורליסטי-ליברלי יותר של היהדות. "הזמנו גם קהילות אורתודוקסיות להגיע לכנס. מבחינתנו כולם מוזמנים. אין פה התנגשות של פרקטיקות דתיות ואנחנו מקווים שאנשים יצליחו להתעלות מעל לפערים למען מטרה מוסרית חשובה".
יש האומרים כי הטענה שחיי מבקשי המקלט יהיו בסכנה אם יוצאו מכאן היא "ספין". מה דעתך?
"ממה שאנחנו יודעים עד עכשיו כן מדובר פה ממש בסכנת חיים. אני חושבת שכחברה יהודית זה מעשה בעייתי. אנחנו מבקשים לבחון את האחריות שלנו וכיצד צריך לפעול, דווקא על פי המסורת היהודית. עד עכשיו נראה שמדינת ישראל לא פועלת בקנה מידה אחד עם ערכי המדינה היהודית-דמוקרטית. אני לא מסכימה עם ההתנגדויות למאבק נגד הגירוש ואני כן מאמינה לגופים שעוסקים בעניין ויודעים מה קורה בשטח. כרגע הבעיה העיקרית היא שכולנו לא יודעים מספיק ולכן אנחנו מביאים לכנס הזה גם פליטים וגם את האנשים שמטפלים בהם. הקריאה שלנו לציבור היא – בואו תשמעו".
עד כמה אתם פתוחים לשמוע קולות מנוגדים לשלכם בערב הזה?
"עד כה ההתנגדויות שהיו לקיום הכנס לא הגיעו משוף גוף רשמי אלא על בסיס אישי, בין היתר גם מהקהילות שלנו. אנחנו מכירים בכך שמדובר בנושא שנוי במחלוקת. אנחנו פשוט רוצים שגם במודיעין יתקיים הדיון בנושא ויעלה למודעות הציבורית. השאיפה היא שהדיון בנושא, גם עם ההתנגדויות, ייעשה בצורה מכובדת".
לפני שבועיים פרסמנו כי על המכתב שיזמה בן דב מתיכון מו"ר חתמו 150 מורים, רבים מהם מבתי הספר במודיעין. בשיחה עימה השבוע היא מספרת כי עד כה חתמו על המכתב למעלה מ-350 אנשי חינוך. השבוע אף הגיעו בן דב ואחרים לביתו של שר החינוך נפתלי בנט, לספק הפגנה ספק אקט סמלי. בן-דב: "בנט הוא שר החינוך, השר הממונה עלינו, וחשבנו שזה נוגע אליו גם מתוקף ישיבתו בממשלה. חשבנו שזה נכון להגיע אליו ולנסות למסור גם לו את המכתב אישית. ההגעה לבית שלו הייתה אקט סמלי. לא חשבנו שהוא באמת יכניס אותנו לביתו".
אילו תגובות קיבלת מהתלמידים שלך למשל?
"דיברתי על הנושא עם תלמידי שכבת י"ב אצלנו בתיכון מו"ר וגם עם אחת מכיתות י"א. בסך הכל היו הרבה תגובות אוהדות ואני יודעת שאחת הכיתות אצלנו מתארגנת כעת לפעילות בנושא. אבל היו גם תלמידים שהעלו שאלות ותהיות, כמו 'מה יקרה לתושבי דרום תל אביב?', 'האם זה התפקיד שלנו להגן עליהם?' ו'האם הם מסתננים או פליטים?'".