זוכרים את הסרט רדיו חזק שבו משתמש ילד מאזור הפרברים האמריקאי בציוד הרדיו שלו כדי לשדר מסרים חתרניים באנונימיות לבני הנוער באזור מגוריו, נרדף אחרי הממסד האמריקאי השמרן ולבסוף משלם את המחיר, לקול עידודם של בני הנוער? ובכן, היום זה הרבה יותר קל.
כבר היכרנו כמה אפליקציות שמאפשרות לכם ליצור סוג של תוכנית טלוויזיה או אירוח משלכם. די אם נזכיר את Meerkat ואת Periscope (האחרונה מבית התוכנה של טוויטר הענקית). מדובר באפליקציות שהופכות את הטלפון הנייד שלכם לתחנת שידור טלוויזיה שמאפשרת לכם לשדר למיליונים ברחבי העולם מסלון ביתכם, מהרחוב, או מכל נקודה שתבחרו.
עכשיו באה אפליקציה ישראלית חדשה (בינתיים רק למוצרי אפל. בקרוב גם למשתמשי אנדרואיד, שיכולים להשתמש בינתיים בדפדפן שבמכשיר) בשם ZCast שמאפשרת שני דברים שהאפליקציות הקודמות לא מאפשרות. הראשון הוא דווקא מה שהיא לא מאפשרת – מצלמה. מדובר בשידור רדיו אינטרנטי, ללא מצלמה. למה זה עדיף על השתיים שציינתי? פשוט מכיוון שאם אתם רוצים לשדר תכנים לעולם אבל לא באמת בא לכם לסדר את השיער או אפילו לצאת מהמיטה (או מהשירותים) אתם יכולים לעשות את זה בלי לחשבן למאזינים. זה נוח גם למאזינים שרוצים להאזין לכם תוך כדי פעולות אחרות כמו נהיגה או עבודה ולא צריכים לחשוש שפספסו משהו בזמן שמיקדו את העיניים במקום אחר. היתרון השני של הפורמט הזה הוא שהאפליקציה מאפשרת לכם לארח שדרנים נוספים שישדרו יחד אתכם, בלי להיאלץ להיות אתכם פיזית.
על מנת להירשם לזיקאסט לא צריך הרבה. כינוי וסיסמה, או עדיף יותר חשבון טוויטר שיאפשר לכם להתחבר מיידית (בדומה למירקאט ופריסקופ). נכון להיום האפליקציה חסרה עדיין כל מיני פונקציות (או שקשה לאתר אותן) כמו מנויים לשדרנים אהובים, אפשרות להקליט מראש פודקאסט ולשדר אותו (אופציה שצפויה בגרסאות הבאות) וכן הלאה, אבל הדבר היחיד שבאמת חסר לה כרגע הוא פרסום ומשתמשים. יש להודות שנראה שהיא מתחילה לצבור פופולאריות, אבל זה עוד רחוק מלהוות תופעה בינלאומית. כמובן שנכון לכתיבת שורות אלה זיקאסט היא בת יומיים בדיוק, כך שברור שלשפוט אותה על מיעוט משתמשים לאחר פרק זמן כה קצר זו טעות, אבל הממשק והרעיון מבטיחים שאם היא תתנהל נכון (ולהשיק את האפליקציה לאייפון בלבד בלי אנדרואיד זו לא התנהלות נכונה ב-2016) היא בהחלט תגיע לשם מהר מאוד.
עולם הרדיו הולך ומשתנה כבר במשך שנים. יותר ויותר תחנות חדשות מוקמות תוך שהן מוותרות מראש על הפורמט של שידורי רדיו והולכות ישר על הפורמט האינטרנטי. עם זיקאסט נראה שגם הפורמט של תחנות רדיו הולך ומתייתר, כשבקרוב נוכל לבחור מבין מאות אלפי תכנים של אנשים כמונו, עם תחומי עניין דומים לשלנו ועם טעם מוזיקלי דומה לשלנו. גם הרדיו הופך לחברתי. תהיו שם.