אין זו הפעם הראשונה וכנראה שלא האחרונה שבה מכרז לרכישת קרקע לפרוייקט גדול נכשל במודיעין, בעיקר עקב מחיר גבוה של הקרקע ובמיוחד של עבודות הפיתוח המחוייבות להתבצע על חשבון הזוכה במכרז. כך קרה גם הפעם, כאשר למכרז לבניית 300 יחידות דיור במבנה של דיור מוגן (בית אבות) שבשכונת מורשת העתידית לא ניגש ולו יזם או קבלן אחד.
כך היה במכרז המכללה האקדמית (שנכשל פעמיים), כך היה גם במכרזי דיור מוגן בשכונות אחרות בעיר וכך גם הפעם.
אפשר להבין את היזמים, שהעדיפו לשמור את הכסף בכיס: מחיר מינימום עבור הקרקע ששטחה הוא 44 דונם המיועדים לבנייה עומד על לא פחות מ-14.3 מיליון שקל (ללא מע"מ) אבל מה שמהווה מכשול גדול בהרבה הן הוצאות הפיתוח על הקרקע, שמסתכמות בלא פחות מ-33.7 מיליון שקל. המשמעות – יזם או חברה קבלנית צריכים להתחיל את ההרפתקה להקמת מתחם דיור מוגן בתשלום של לא פחות מ-48 מיליון שקל. עם המע"מ יגיע הסכום לסך של 55.7 מיליון.
המכרז יצא לדרך בתחילת חודש ינואר 2017 ונדחה לקראת סגירתו, שהיתה אמורה להיות במקור בחודש אפריל. תאריך הסגירה הוזז ל-15 למאי, אלא שגם בשבוע שעבר התאכזבו אנשי רשות מקרקעי ישראל כשפתחו את תיבת המכרזים ולא מצאו בה אפילו מעטפה אחת ובה הצעה לרכוש את הקרקע.
מעיון בנתוני המכרז עולה כי הוצאות פיתוח התשתיות בלבד יעלה ליזם 30 מיליון שקל, השתתפות במבני ציבור בשכונה תחייב אותו להוסיף עוד 1.6 מיליון. תשלום לחברת החשמל עבור החיבור לרשת החשמל עולה 450 אלף שקל, תשלום לחיבור המים לחברת מי מודיעין יהיה 1.6 מיליון שקל. הסכומים האלה מצטברים ל-33.7 מיליון שקל.
מה שצפוי עתה הוא שראש העיריה חיים ביבס ינהל שוב ויכוח קשה עם מינהל מקרקעי ישראל, כפי שעשה במקרים הקודמים בניסיון להפחית את מחיר המינימום הגבוה הנדרש עבור הקרקע וגם את הוצאות הפיתוח הגבוהות, שאותן יש לשלם לחברה הכלכלית של מודיעין. במידה וגם הליך הפחתת המחיר לא יעזור תיוותר בידי העירייה האפשרות האחרונה והיא לשנות את ייעוד הקרקע למגורים ולהסב את אישור הבניה למתחם מדיור מוגן למגורים רגילים. במקרה זה סבור שיהיו קופצים רבים על המגרש.
בתמונה: הגבעה עליה תוקם שכונת מורשת. צילום עירית מודיעין