המועצה להשכלה גבוהה מתנגדת להקמת מרכז אקדמי במודיעין

יהודה גולן
2016-09-08 01:00:00
2016-09-08 01:00:00

הפתעה לא נעימה ציפתה השבוע לבכירי עיריית מודיעין עם פרסום עמדת המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) בעניין הקמת המרכז האקדמי בעיר. בשורה התחתונה ניתן לקבוע כי מבחינת המל"ג – הדבר הזה לא יקרה. תוכן המכתב (שנשלח לרשות מקרקעי ישראל, בעלת הקרקע,  והגיע לידי "מודיעין News" מדבר בעד עצמו. את המכתב  שיגרה מיכל נוימן לעו"ד מורן גליקשטיין ברשות מקרקעי ישראל וכך היא כותבת לה:

הנדון: פנייתכם מיום 9.8.16 בנוגע לשיווק מגרש במודיעין לטובת פעילות מוסד להשכלה גבוהה.

מערכת ההשכלה הגבוהה בישראל רוויה למדיי כיום, כאשר אל מול ריבוי המוסדות ותחומי הלימוד אנו עדים בשנים האחרונות לירידה בשיעור הסטודנטים החדשים המתחילים ללמוד לתואר ראשון מתוך שנתון ממוצע.

הדבר בא לידי ביטוי בקיומם של מוסדות שאינם איתנים מבחינה אקדמית וכלכלית, ובמגמה של סגירה ואיחוד מוסדות – כברירת מחדל או באופן יזום ע"י ות"ת/מל"ג.

על כן לא עומדת על הפרק בוות"ת (הוועדה לתיכנון ותיקצוב,  י.ג) ובמל"ג כל כוונה לאפשר פתיחת מוסד להשכלה גבוהה מתוקצב נוסף ואין צפי לכך בעתיד הנראה לעין. כמו כן לא קיימת על שולחנה של המל"ג כל בקשה להקמת מוסד שאינו מתוקצב בעיר מודיעין.

מוסד להשכלה גבוהה קיים, אשר יבקש להעתיק את מושבו מהמקום בו אושרה פתיחתו בעבר ע"י ות"תמל"ג, יצטרך להגיש בקשה מנומקת למל"ג ולקבל את אישורה מראש. בקשה זו תיבחן לעומק על כל היבטיה האקדמיים, התקציביים, התכנוניים והמשפטיים.

באשר לפתיחת קמפוס נוסף של מוסד להשכלה גבוהה קיים במודיעין, נציין כי החלטת מל"ג מיום 12.12.2006  קובעת כי "…מתוך נימוקים אקדמיים ומתוך שיקולים תכנוניים התפתחות מערכת ההשכלה הגבוהה, שיקולים של צורך לאומי, פריסה גיאוגרפית ושיקולים של 'מרכז' ו'פריפריה' – לא יקיימו המוסדות להשכלה גבוהה לימודים אקדמיים או נקודות זכות לקראת תואר אקדמי מחוץ לקמפוס שלהם, זולת אם אישרה זאת המועצה להשכלה גבוהה ובתנאים שאישרה.

בנוסף לאמור הרינו להפנותכם לחוות דעתו של היועץ המשפטי לממשלה דאז, מיכאל בן יאיר משנת 1995, העוסקת בין היתר בסוגיית הקצאת קרקע של רשות מקומית ל"מכללה חוץ תקציבית".

משמעות מכתב הבהרה שכזה סותמת כמעט בוודאות את הגולל על הסיכויים להקים מכללה במודיעין. כי כשבראשון לציון הסמוכה (רבע שעת נסיעה) נמצאת המכללה למינהל, ובקריית אונו "המרכז האקדמי אונו", ובאור יהודה פועל המרכז האקדמי אור יהודה (אוניברסיטת דרבי לשעבר), במרחק גם כן של רבע שעה – עשרים דקות נסיעה, וקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית נמצא במרחק נסיעה של חצי שעה, מדוע מודיעין זקוקה למכללה משלה?

 

הפרסום הראשוני במודיעין ניוז. מוקדם מידי לשמוח

צריך אכן להתרחש הרבה מאד כדי שרמ"י ועיריית מודיעין יצליחו לשכנע את המל"ג בצורך להקים מכללה במודיעין. אלא אם כן יצליח ביבס להפעיל את השפעתו בלשכת ראש הממשלה וזה יכופף את המל"ג ויאלצה להעניק את האישור המיוחל. דבר זה בהחלט ניתן לביצוע, במיוחד כשנתניהו זקוק לתמיכתו של ביבס בקרב הפנימי בליכוד מול ישראל כץ.

לאן מתקדמים מכאן?

לאחר פירסום המכרז לשיווק המגרש שנועד להקמת המכללה בחודש שעבר, שלצידה ייבנו גם מעונות סטודנטים ושטחי מסחר, שיגרה רשות מקרקעי ישראל שהיא בעלת המגרש ביום 9 לאוגוסט כלומר לפני כחודש בקשה למועצה להשכלה גבוהה לקבל אישור לגבי הקמתה של מכללה בעיר מודיעין.

ב-23 לאוגוסט השיבה מיכל נוימן מזכירת המל"ג והסמנכ"ל לעניינים אקדמיים על פניית רמ"י והעניקה לרמ"י ולעיריית מודיעין כתף קרה מאד לגבי המשך הפרוייקט היוקרתי שעליו נלחמת עיריית מודיעין כבר יותר משנתיים ימים.

אם אכן הגרוע מכל יקרה והמועצה להשכלה גבוהה לא תאשר בסופו של דבר את פתיחתה של מכללה אקדמית במודיעין, וכך נראים הדברים נכון לימים אלה, תהיה זו מכה יוקרתית ותדמיתית קשה מאד לראש העיריה חיים ביבס, שדוחף במשך מספר שנים את המכרז לשיווק המגרש שמול תחנת רכבת מרכז במודיעין כדי שעליו תוקם מכללה חדשה.

ביבס כבר פתח חזית ישירה מול מקרקעי ישראל. לאחר  המכרז הראשון שנכשל עקב אי הגשת הצעות של יזמים, שנרתעו מהמחירי הכבד שדרשה רמ"י עבור המגרש (כארבעים מיליוני שקלים מחיר מינימום). ביבס תבע מרמ"י ומהשמאי הממשלתי (קובע המחירים) ש"ישפרו" מאד את ההצעה. ואכן לפני חודש ימים התפרסם שוב המכרז שעתיד להיסגר ב- 29 לאוקטובר השנה, והמחירים צנחו בעשרות אחוזים כשמחיר המינימום על הקרקע למשל, צונח מארבעים מיליוני שקלים לארבעה מיליונים בלבד .

אלא שעכשיו מתברר לאחר שמוקש המחירים המופקעים פורק בהצלחה ע"י ביבס, שהמוקש הגדול יותר הוא דווקא המועצה להשכלה גבוהה, שבראיה כלל ארצית, יודעת שהקמת עוד מכללה אקדמית במודיעין כשמסביבה במרחק של רבע שעה עד חצי שעה ישנם עוד ארבע-חמש מכללות, איננה פעולה כדאית שעלולה לסכן מבחינה כלכלית ועיסקית קיומה של מכללה כזאת.

תגובת העיריה:

"מלכתחילה העירייה לא פעלה להקמת מוסד אקדמי חדש או להקמת שלוחה חדשה, וזאת מאחר והדבר לא אפשרי. מאידך, העירייה פועלת להבאת מוסד אקדמי קיים לעיר. מהלך זה הינו אפשרי, כפי שנכתב במכתב על ידי המל"ג: 'מוסד להשכלה גבוהה קיים אשר יבקש להעתיק את מושבו מהמקום בו אושרה פתיחתו בעבר ע"י ות"ת – מל"ג, יצטרך להגיש בקשה מנומקת למל"ג ולקבל את אישורה מראש. בקשה זו תיבחן לעומק על כל היבטיה האקדמיים, התקציביים, התכנוניים והמשפטיים".

 צילום ארכיון

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות