והילד הזה הוא עני

יהודה גולן
2014-12-25 00:00:00
2014-12-25 00:00:00

דו"ח שהגיש יעקב אלמוג, ראש האגף לשירותים חברתיים בעירייה, ליו"ר הוועדה ומחזיק תיק השירותים החברתיים אילן בן סעדון מגלה כי חל גידול חד בשנים האחרונות במספר המשפחות בעיר שנזקקות לטיפול במחלקת הרווחה. אם בסוף 2008 היו מטופלות בשירותי הרווחה 1,589 משפחות, הרי שבפרוש שנת 2013 זינק מספרן ל-1,933 משפחות. גידול של 344 משפחות, המשקף עליה לא פרופורציונלית לגידול במספר תושבי העיר.

22% מכלל המשפחות המטופלות הינן בתחום מכלול הנכויות של אחד מבני המשפחה. בעיות ילדים ונוער פוגעות ב-18% מכלל המשפחות. פשיעה והתמכרויות – 3%. אלימות במשפחה – 3%. בריאות הנפש – 1%. תעסוקה ואבטלה – 3%. טיפול במשפחה – 27%.

מודיעין נחשבת לעיר צעירה אבל מסתבר שכחמישית מהמשפחות המטופלות ע"י שירותי הרווחה בעיר מתמודדות עם בעיות של זיקנה סיעודית של אחד מבני המשפחה.

* * *

בדו"ח מציין אלמוג מספר נקודות מרכזיות: "מספרים גדלים והולכים של דיווחים על ילדים בסיכון בעיר בהיקף של כחמש מאות ילדים בשנה והתרחבות התופעה של משפחות חד הוריות בעיר. ניתן לזהות כמה מגמות, בהן עזיבה של משפחות חלשות לערים אחרות ומנגד הגדלת מעורבות של אירגוני ועמותות מקומיות וארציות כמו איל"ן, אקי"ם, אלו"ט העמותה למען הקשיש ועוד".

עוד עולה מהדו"ח כי בשנה האחרונה נערכו בעיר 190 תסקירים לקראת גירושי בני זוג, גם בתחום זה חלה עליה חדה בשנים האחרונות לאחר שבשנת 2008 נערכו לתושבי העיר 120 תסקירים בלבד, כלומר במשך חמש שנים כמעט והוכפל מספר התסקירים שנערכים לקראת גירושי הורים לקטינים.

בהקשר זה צויין בדו"ח כי המרכז למניעת טיפול באלימות טיפל ב-70 משפחות בשנה האחרונה, המרכז לטיפול זוגי ומשפחתי מטפל ב-30 משפחות ומרכז הקשר שמהווה מקום מפגש בין הורים גרושים וילדיהם הקטינים, מטפל ב-15 משפחות, בסך הכל האגף מטפל בכ-500 משפחות הסובלות מבעיות שנובעות מגירושין.  

האגף טיפל בשנה האחרונה בכ-500 ילדים בסיכון. בתחום הטיפול בילדים ובנוער חל גידול משמעותי במספר המקרים המטופלים ע"י אגף הרווחה: בעוד שבסוף שנת 2008 נרשמו 277 משפחות מטופלות בתחום הילדים והנוער, הרי שבסוף שנת 2013 זינק המספר ל-577 משפחות. גידול של מאה אחוז בחמש שנים.

האגף טיפל באופן פרטני בכ-600 קשישים תושבי העיר בשנה האחרונה. גם בתחום זה חל גידול חד של 100% במספר המטופלים: בעוד שבסוף שנת 2008 טופלו ביחידה לטיפול בזקן שבאגף הרווחה 450 קשישים, הרי שבסוף שנת 2013 טופלו ביחידה 857 קשישים. גם מספר הקשישים המקבלים קצבאות סיעוד זינק בחמש השנים האחרונות, מ-192 ל-374.

בתחום השיקום מנכויות שונות בולטת תופעת האוטיזם: בסוף 2008 טופלו בעיר 105 מקרי אוטיזם ברמות שונות, בעוד שבסוף 2013 כבר טופלו 202 מקרים של אוטיזם.

את הגידול בנזקקות לשירותי הרווחה בעיר ניתן לראות על פי מספר הפניות לשי"ל (שירות ייעוץ לאזרח), שירות המעניק ייעוץ בתחומים שונים. בעוד שבשנת 2008 עמד מספר הפניות לשי"ל על 1,954, הרי שבסוף שנת 2013 זינק מספר הפניות ל-5,286 פניות.

בתחום ההתאבדויות מגלה הדו"ח כי בשנים 2010-2012 היו במודיעין 92 ניסיונות התאבדות ובין השנים 2001-2011 הצליחו 30 מתושבי העיר לשים קץ לחייהם.

* * *

"מביטים על מודיעין כעיר חזקה ומבוססת" אומר אילן בן סעדון, "אבל יוקר המחיה כאן גבוה מאד. קשה כאן מבחינה כלכלית, מה גם שיש בעיר הרבה זוגות צעירים שמתמודדים עם קשיי יום יום. כל שבוע מתווספת לנו משפחה חדשה שלא הכרנו עד כה ושנזקקת לעזרה של שירותי הרווחה בעיר. מי שחושב שאנחנו מתעסקים רק בלחלק חבילות מזון לקראת החגים, טועה. עוני לא מסתכם בחלוקת חבילות מזון. אנחנו עוסקים במיליון ואחד דברים, בסיוע שוטף ויומיומי למשפחות ואני יכול לומר לך בגאווה שאין משפחה שלא פונה אלינו ולא מקבלת מענה למצוקה שלה".


אנחנו ה"עניים החדשים"

שני בני הזוג עובדים ומכניסים 15 אלף שקל נטו, וזה עדיין לא מספיק לגמור את החודש. סיפורה של כרמלה

כרמלה (שם בדוי) היא תושבת העיר בשנות הארבעים לחייה, "מיום היווסדה של  העיר", לדבריה. כרמלה נשואה ואם לשלושה ילדים היא מאותם "עניים חדשים" לא מרגישה מסכנה אבל לא גומרת את החודש עם הכנסה משותפת לה ולבעלה של כמעט 15 אלף שקלים נטו.

"אני נעזרת הרבה בשירותי הרווחה ואני אומרת לך שבלי העזרה שלהם, אני לא יודעת מה הייתי עושה. אילן בן סעדון מלווה אותי אישית. כל שבוע אנחנו בקשר ואני יכול לומר לך שיש בעיר הרבה אנשים מסכנים שחיים במצוקה גדולה".

לכרמלה יש ילדה שחלתה והתעוורה ועוברת ניתוחים רבים. "כל שלושה חודשים היא צריכה משקפיים חדשים ואין לנו כסף לזה. כבר שנתיים לא קנינו לה משקפים חדשים, כי אין לנו אפשרות".

כרמלה מגלה שלמרות מצבה הקשה היא גם נרתמת לעזור לתושבים אחרים בעיר: "אני מסייעת למשפחות במצוקה, אוספת ביגוד וחפצים לנזקקים, מחלקת חבילות שי לקראת החגים, כי אני באה מהמקומות האלה ויודעת מה התחושה".

כרמלה מספרת כי בערב ראש השנה היא נכנסה לבית של זוג, אנשים עובדים, אבל שלא היה להם אפילו סיר מרק על הגז והמקרר היה ריק. "זה כאב לב. תתעוררו. המצוקות כאן קשות. זה לא מה שאתם רואים מלמעלה. תביטו פנימה ותראו את הקושי של האנשים לחיות כאן. גם אנשים כמוני שעובדים ומתפרנסים, אנחנו לא גומרים את החודש. אין לי ולבעלי רכב, אבל יש הוצאות רפואיות ענקיות ומחזירים חובות ויש משכנתא ולגדל שלוש בנות זה לא פשוט ויקר בטירוף".

(צילום פרטי)

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות