נפתח המשא ומתן הקואליציוני להרכבת מועצת העיר החדשה: בתחילת השבוע החלו מגעים ושיחות בין נציגי הסיעות לבין צוות המו"מ של ראש העיר חיים ביבס, בעניין הרכבת קואליציה וחלוקת תיקים במועצת העירייה, לקראת הקדנציה הנכנסת.
על-פי הערכות הקואליציה של ביבס תהיה מספיק רחבה כדי לטרפד כל התנגדות. מגישושים ראשונים עולה כי ככל הנראה היא תכלול לפחות 14 מבין 19 חברי המועצה, בהן סיעתו של ביבס עצמו, הכוללת שישה חברים, אילן בן סעדון עם ארבעה נציגים, מיכאל חרל"פ עם שני נציגים ומויש לוי עם שני נציגים.
בנוסף ל-14 הנציגים, ייתכן מאד כי גם אייל הנדלר, נציג רובע מכבים-רעות יצטרף לקואליציה, וכך גם שחר מי און וברוך בוחניק. מי שכנראה לא יצטרף לקואליציה הוא שרון מעוז שהתמודד מול ביבס על ראשות העיר והובס, ולדברי מקורבים לראש העיר נראה כי גם הוא אינו רואה כל ערך לישיבתו של מעוז לצידו בקואליציה הרחבה.
סימן השאלה הגדול הוא אבי אלבז, שגם הציג לא פעם התנגדויות נחרצות לביבס ואפילו הציב בעבר משמרות מחאה בתוך חדר ישיבות המועצה.
זליג, 'הבית שלנו': "800 קולות – הישג גדול"
את תגובתו של יגאל צדוק, בעבר מנכ"ל העירייה, שסיעתו לא עברה את אחוז החסימה ולא זכתה להכניס נציג למועצה, לא ניתן היה להשיג. השני שסירב להגיב על תוצאות הבחירות היה שרון מעוז, שאמר: "אני רוצה לשמור כרגע על פרופיל נמוך".
מי שהסכים להתראיין למרות המפלה הצורבת בקלפי הוא עמיחי זליג, יו"ר סיעת 'הבית שלנו' שהתפלג מ'הבית היהודי' ערב הבחירות: "הייתה לנו תחרות לא פשוטה על המגזר הדתי בעיר מול כמה סיעות, ואם הצלחנו לקבל 800 קולות בלי מנגנון מפלגתי מאחורנו וכמעט בלי תקציב, אני רואה בזה הישג גדול", אמר זליג, והוסיף: "לקראת הבחירות הבאות נחבור לאחת הסיעות הגדולות, או אפילו נתמודד ב'בית היהודי' על דרכנו".
חיים במודיעין
'חיים במודיעין', סיעתו של ראש העירייה, חיים ביבס, גרפה את מרבית הקולות ושישה מנדטים שיתורגמו לששת חברי המועצה הבאים: חיים ביבס, שלמה פסי, הילה בן אליעזר, אלעד שמעונוביץ', שמעון גואטה ו-ורד גל-בחרי. בשם הסיעה ענה חבר המועצה העתידי ודובר העירייה לשעבר, אלעד שמעונוביץ'.
באילו תחומים יעסקו חברי המועצה הנבחרים?
"אנחנו הסיעה הגדולה ביותר במועצה, סיעתו של ראש העיר. יש משא ומתן קואליציוני אבל יש תפקידים שיישארו אצלנו. תיק הצעירים, שיהיה ככל הנראה באחריותי, ותיק מכבים-רעות יישאר אצל שלמה פסי. יש לא מעט תפקידים מרכזיים אחרים, חלקם פתוחים למשא ומתן, אחרים לא. יהיו שני סגנים בשכר וסגן אחד בתואר, ועד ישיבת המועצה החגיגית שתתקיים בסוף נובמבר המטרה היא להציג את כל ההסכמים הקואליציוניים, את כל חברי המועצה ואת כל בעלי התיקים".
על אילו תחומים לא תוותרו?
"המטרה שלנו, עוד טרם הבחירות, היא להרכיב קואליציה כמה שיותר גדולה, ולכן המשא ומתן יתקיים עם כולם. בנקודת הזמן הזו אין שום דבר בטוח, אבל יש מספר תפקידי מפתח שהיו בידי ראש העיר בקדנציה הקודמת ויישארו אצלו גם בקדנציה הנוכחית. מדובר בתפקידי מפתח שצריכים להיות בידי ראש העירייה – גם ברמת פיתוח העיר וגם ברמת השותפות הקואליציונית. התפקידים הם ראשות ועדת הכספים, ראשות ועדת תכנון ובנייה ויו"ר החברה הכלכלית".
מה עומד כרגע בראש סדר העדיפויות הסיעתי?
"לאורך כל הקמפיין, וגם עכשיו, אנחנו טוענים שאנחנו צריכים להיות מפלגה חזקה וגדולה שמסתכלת על כלל האינטרסים, רואה את הכלל, ולא רק את הצרכים הסקטוריאליים ואת השקפות העולם הפרטיות של כל סיעה וסיעה. התפקיד שלנו הוא לראות את הכל בראייה כוללת ורחבה, דבר שיעזור לנו לחלק תפקידים ומשאבים באופן שייצור שוויון וימנע כאוס ואפליה בין קבוצות שונות. כרגע עומד על סדר היום בעיקר הסדרת המשא ומתן הקואליציוני, ולהמשיך משם".
מה בנוגע לבחירות לוועד רובע מכבים-רעות, שם נחלה מפלגתו של ראש העיר סוג של מפלה?
"היה ברור שיש פה קרב צמוד מאוד, אבל לא הייתה פה מפלה אלא תוצאה של 4:5 לטובת מכבים-רעות, ולהם יש נציגות גדולה ודומיננטית בוועד. מצד שני, מחזיק תיק מכבים-רעות הוא שלמה פסי, ממפלגתו של ביבס, כך שיש פה איזון. להם יש את יו"ר הוועד ולנו יש את מחזיק התיק במועצה. המסר העיקרי שלנו בעניין מכבים-רעות הוא שלאחר עשר שנים של חילוקי דעות, מריבות ובזבוז זמן, הפעם נכנסו לוועד אנשים חדשים שלא מכירים את ההיסטוריה ואת חילוקי הדעות. יש כאן הזדמנות לייצר משהו אחר כדי שהקדנציה הקרובה לא תהיה מבוזבזת כפי שהייתה בעבר".
את מספר המנדטים השני בגודלו גרפה סיעת 'אילן למודיעין' בראשות אילן בן סעדון. המפלגה קיבלה ארבעה מנדטים ואלה הם חברי המועצה הנבחרים: אילן בן סעדון, דן ליכטמן, מירי ארד וגבי אדרי.
באילו תחומים יעסקו חברי המועצה הנבחרים?
"בהיותנו הסיעה השנייה בגודלה במועצה נבקש לעסוק בשלושה נושאים מרכזיים אותם חרטה הסיעה על דיגלה בעת הקמתה (בבחירות 2008): קידום הנוער, טיפוח התעסוקה, שמירה על זכויות התושבים".
איזה תפקיד רוצה למלא ראש הסיעה?
"כל תפקיד ביצועי בעל משמעות תכליתית לתושבי העיר".
האם תשבו באופוזיציה או בקואליציה?
"כידוע אנו נמצאים בתקופה זו בתחילתו של משא ומתן קואליציוני עם ראש העיר. סיעת 'אילן למודיעין' תשמח לפעול בשיתוף פעולה פורה עם ראש העיר ועם יתר חברי המועצה".
מה עומד כרגע בראש סדר העדיפויות הסיעתי?
"חברי הרשימה סבורים כי יש להעמיד את הנוער בראש סדר העדיפויות העירוני, מתוך אמונה בסיסית כי עתיד העיר תלוי בדור ההמשך. מתוך החזון הזה שואפת הרשימה לפעול להקמת בית ספר תיכון למחוננים, ולקדם הקמת בית ספר תיכון מקצועי-טכנולוגי – שיאפשר לתלמידים בעלי אוריינטציה מקצועית להשתכלל ולהתמקצע במגוון תחומים. הסיעה תפעל להקמת מועדוני נוער נוספים בעיר, להקמת קמפוס ללימודים אקדמיים ומכללות להכשרת חיילים משוחררים, להוספת כיתות לימוד בבתי הספר בעיר במטרה להקטין את מספר התלמידים בכיתות, לסבסוד החוגים בעיר, לביטול תשלומי הורים מיותרים, לתגבור שעות הוראה כדי שהורים לא יצטרכו לשלם תשלומים נוספים על שיעורי עזר, ולהקמת תיאטראות חווייתיים נוספים בעיר, להעצמת בני הנוער".
'הבית היהודי': תיקים לפי מידת התרומה לציבור
למקום השלישי בספירת הקולות הגיעה מפלגת 'הבית היהודי', עם שני חברי מועצה: מיכאל חרל"פ והילה שי-ווזאן.
באילו תחומים תרצו לעסוק כחברי מועצה?
"היינו רוצים לעסוק בתחום החינוך והחינוך הבלתי פורמאלי".
האם יש תיקים או תפקידים מסויימים שתבקשו?
"כפי שהתחייבנו בפני הציבור, נבקש לאחריותנו קודם כל את תיק החינוך, ואחריו את תיק המתנ"ס והנוער. החזקת תיק החינוך תאפשר לנו להתוות מדיניות ולהוביל את החינוך בעיר להישגים ולמערכת שההורים יהיו גאים, שמחים ורגועים לשלוח את ילדיהם אליה. נכון להיום הישגי התלמידים אינם משקפים את ההשקעה הגדולה בתחום החינוך, והדבר דורש טיפול מיידי. אנו מעוניינים גם בתיק המתנ"ס והנוער, מתוך ראייה שהחינוך אינו נגמר בשעה ארבע אחר הצהריים, ויש לפעול להורדת מחירי החוגים, לשיפור מגוון החוגים, וכמובן – לדאוג לנוער בעיר שלא מקבל מענה לצרכיו, ויש עוד הרבה מה לעשות עבורו בפעילויות, בטיפול בנוער המתנדב, בהקמת מתקנים לשעות הפנאי, ולהחלת פרויקט בר מצווה וזהות יהודית בכל התיכונים הממלכתיים בעיר. תיק נוסף חשוב בעינינו הוא תרבות יהודית/תורנית ושירותי דת, על-מנת להמשיך ולהשלים את העבודה שנעשתה בעיר בתחום בחמש השנים האחרונות. כמו כן, כפי שהצהרנו בעבר, נרצה לקבל לידינו את תיק הגמלאים. במודיעין למעלה מ-6,000 אזרחים ותיקים שלא מקבלים מענה מספק בעיר הצעירה. בשיתוף המשרד לאזרחים ותיקים והעומד בראשה, השר אורי אורבך, נפעל למתן מענה לצורכי אוכלוסייה זו ושילובה בעשייה של העיר".
האם אתם רואים עצמכם כחלק מהקואליציה או האופוזיציה?
"כמו בעבר, כך גם בעתיד, אנחנו רואים את עצמנו, אי"ה, חברים בקואליציה".
האם יש תחום שעל האחריות עליו לא תוותרו בשום אופן?
"לא. הכל צריך להיות בראייה כוללת של התחומים אותם נקבל לידינו ומידת התרומה שנמצא בהם לטובת הציבור".
מה עומד בראש סדר העדיפויות הסיעתי?
"דתיים וחילונים, נשים וגברים, צעירים וגמלאים – כולם רואים את עצמם כחלק מהמכלול הענק הנקרא 'בית יהודי'. אנחנו מאמינים שערכים וזהות יהודית אינן מילים גסות, וראוי שמערכת החינוך בעיר תקבל על עצמה להנחיל את ערכי היהדות והציונות לתלמידי העיר. בר כוכבא עם חנה סנש, יוני נתניהו לצד רבי יהודה הלוי – כולם כמקשה אחת של המורשת היהודית והציונית. אנו גם יודעים שמפלגת 'הבית היהודי' היא המפלגה היחידה שפועלת לאורך שנים למען הציבור הדתי והמסורתי בעיר, ואנו מתכוונים להמשיך ולדאוג לציבור שלנו בתוך כלל תושבי מודיעין".
מויש לוי, 'שחר עושים חינוך': רוצים, כמובן, להמשיך לחנך
עם שני מנדטים נמצא במועצת העירייה הקרובה גם את 'שחר עושים חינוך' שאותה ייצגו מויש לוי, מחזיק תיק החינוך וסגן ראש העירייה בשכר במועצה היוצאת, ומרב פלג שתיכנס לראשונה למועצת העירייה.
באיזה תחום הייתם רוצה לעסוק?
"כפי שהכרזנו לפני הבחירות, אנו מעוניינים לעסוק בתחום החינוך, במובן הרחב של התחום, דהיינו חינוך פורמאלי ולא פורמאלי, כולל תחומי העיסוק של עמותת 'סחלבים', נוער וצעירים, ספורט וקהילה. ישנם תחומים נוספים בהם נוכל לתרום, והם נידונים במסגרת המשא ומתן הקואליציוני, ועוד מוקדם לפרט אותם".
האם יש תיקים או תפקידים מסויימים שתבקשו?
"כל תפקיד הנדרש לצורך פעילות מיטבית בתחומים שיהיו באחריותנו. כך די ברור לכל מי שמכיר את הנושא, שלהחזיק את תיק החינוך בעיר כמו מודיעין זו משרה מלאה".
האם אתם רואים את עצמכם כחלק מהקואליציה או האופוזיציה?
"חד-משמעית השאיפה היא להיות חלק מהקואליציה וחלק משמעותי בעשייה העירונית. יחד עם זאת ברור שאם לא נגיע להסכמות עם ראש העיר נבצע את תפקידנו כחברי מועצה שליחי ציבור, על הצד הטוב ביותר".
האם יש תחום שעל האחריות עליו לא תוותרו בשום אופן?
"תיק החינוך המורחב".
מה נמצא בראש סדר העדיפויות הסיעתי?
"'שחר עושים חינוך' הינה תנועה מעורבת של חילונים ודתיים, צעירים ומבוגרים, עולים וותיקים, שהעמידה במרכז עשייתה את נושא החינוך, והצעידה את מודיעין בחמש השנים האחרונות להיות אחת הערים המובילות בתחום החינוך, כמעט בכל פרמטר אפשרי.
אנחנו מאמינים שגם בפוליטיקה אפשר לנהוג אחרת, ונמשיך לפעול בעשייה מוכחת לצד מינהל תקין, יושר אישי וציבורי, עבודת צוות, ודאגה לזולת".
ארבע רשימות נכנסו למועצת העירייה כשהן אוחזות במנדט אחד בודד.
באיזה תחום היית רוצה לעסוק?
"התחום הטבעי עבורי, שבו אני עוסק כל השנים, הוא תחום החינוך המיוחד והחינוך הלא פורמאלי. עם זאת, אני מוכן לצאת מאזור הנוחות שלי ולעסוק בקשת רחבה של תחומים חברתיים או תחומי רווחה, ולהיות חבר בוועדות מפתח של מועצת העיר העוסקות בנושאים חשובים להתפתחות העיר".
האם יש תיקים או תפקידים מסויימים שתבקש?
"כעת אנו בתהליך של משא ומתן וכמובן שהכל פתוח, ויש דיבור ישיר עם ראש העיר על כל נושא. התחומים שציינתי מעניינים אותי מאוד, ואני חותר להיות שותף בהם".
האם אתה רואה את עצמך כחלק מהאופוזיציה או הקואליציה?
"חבריי ואני התמודדנו למועצת העיר כדי לעשות – ולא כדי לדבר עד זרא. כמובן שעשייה ניתן לבצע בעיקר בתוך הקואליציה, ולכאן אנו חותרים. עם זאת, ברור לנו שכדי שניכנס לקואליציה עלינו לקבל על עצמנו תיקים משמעותיים ולהיות חברים בוועדות מפתח, כדי שבאמת נוכל לעשות ולבצע, כך שהכל תלוי בקבלת התיקים המשמעותיים וחברות בוועדות המרכזיות".
מהו הנושא העיקרי שעומד על סדר היום שלך?
"אחד הנושאים בהם התמקדנו במערכת הבחירות הוא העסקים בעיר – וזה תחום שחשוב לנו לעסוק בו במגוון של נושאים. נושא אחר הוא כמובן התחום הקהילתי הנושק לחינוך – וגם בו נעסוק. פיתוח חיי התרבות והאמנות בעיר חשוב לנו מאוד, כמו גם תחום איכות הסביבה. ייצוג צורכי הרוב במועצה הוא תחום בו התמקדנו במערכת הבחירות ואנו הולכים לעסוק בו באופן נרחב במגוון ועדות העירייה. אלה התחומים העיקריים בהם אנו מתכוונים לפעול".
האם יש תחום שעל האחריות עליו לא תוותר בשום אופן?
"אני מאמין שאצליח לקבל כל תחום שארצה לעסוק בו, בהגדרת תפקיד כזו או אחרת, כך שאני סמוך ובטוח שלא תהיה בעיה בנושא".
סיעת יחיד נוספת תהיה 'מודיעין חופשית' בראשות אבי אלבז.
באיזה תחום היית רוצה לעסוק?
"בכל התחומים שבהם אוכל להשפיע על פיתוח וקידום העיר כפלורליסטית, נאורה, איכותית וחופשית לתושביה, ולשדרג את האינטרסים הקהילתיים של הציבור החופשי-חילוני תושבי העיר – חופש דת, רב עיר אחד, בתי קפה ועסקים פתוחים בשבתות, תחבורה ציבורית חלקית בשבתות, מוסד אקדמי, וכדומה".
האם יש תיקים או תפקידים מסויימים שתבקש?
"תיקים ותפקידים שעשויים להשפיע ולקדם את העיר בכלל ואת האינטרסים הקהילתיים של הציבור החופשי-חילוני בפרט: תכנון בנייה, הקצאות מגרשים, מרכזי תרבות קהילתיים, שדרוג איכות החיים של הגמלאים בעיר, שמירת מורשת אתרים ארכיאולוגיים ואתרי טבע".
האם אתה רואה את עצמך כחלק מהקואליציה או האופוזיציה?
"אני מעדיף להצטרף ולתרום בקואליציה מאשר באופוזיציה, אם אהיה משוכנע שבקואליציה אוכל לקדם טוב יותר את הנושאים החשובים לציבור החופשי-חילוני".
האם יש תחום שעל האחריות עליו לא תוותר בשום אופן?
"בנושא חופש הדת – חופש הצבעה בנושאי דת. לא נסכים להמשך המדיניות בנושאי דת כפי שהייתה בקואליציה היוצאת".
מה עומד על סדר היום שלך?
"אנו סמוכים ובטוחים שכל תושבי העיר, בכללם גם הציבור הדתי-לאומי, מעדיפים לחיות בעיר חופשית-חילונית, פלורליסטית, שבה כלל התושבים זוכים לחלוקת משאבי קרקע ומשאבים כספיים באופן שוויוני, ולא רוצים בהקצנה דתית של העיר שתביא בעקבותיה פלישה והתפשטות חרדית. נוודא מינהל תקין ושקיפות מלאה בפעילויות העירייה, ונפעל לשינוי פני העיר לתוססת, עם פעילויות תרבות מגוונות לכלל ציבור התושבים".
ואלה שלא רוצים להתייחס
שלוש רשימות נוספות כאמור שהצליחו להיכנס למועצת העירייה תחת שרביטו של מנדט בודד: 'גשר' בראשות ברוך בוחניק, 'כולנו מכבים-רעות' בראשות אייל הנדלר ו'מודיעין של כולנו' בראשות שרון מעוז שאף התמודד על ראשות העירייה, והפסיד. שתיקתם של ראשי שלושת הרשימות הללו, חברי המועצה העתידיים שלכם, שבחרו לא להתמודד עם שאלותינו, נתונה לפרשנותכם.