דו"ח ביקורת חמור על מחלקת הפיקוח העירונית

יהודה גולן
2016-09-15 01:00:00
2016-09-15 01:00:00

מבקר העירייה אריק משיח הגיש למועצת העיר את הדו"ח התקופתי שלו שמתייחס לארבעה נושאים. בולט במיוחד הפרק העוסק בתיפקודה הלקוי של מחלקת הפיקוח העירונית (שמנהלה יעקב לבקוביץ' פרש לאחרונה לגימלאות ושמבקר העירייה הגדיר את תיפקודו בתחומים מסויימים כ"כשל ניהולי").

הליקויים במחלקת הפיקוח מתייחסים בעיקר לנושא האכיפה בתחום איסוף צואת כלבים ע"י בעליהם וכן בתחום השלכת פסולת בניין. הדו"ח מגלה גם כי עובדים רבים במחלקה שאמורים היו לצאת לשטח מתוקף תפקידם כפקחים, נהגו לשהות שעות ארוכות במשרדי המחלקה.

צואת הכלבים תפסה חלק מרכזי בדו"ח, כך מגלה מבקר העירייה כי במשך שנתיים, בשנים 2013 ו- 2014, הגישו פקחי המחלקה רק ארבעה דו"חות לתושבי העיר בעלי כלבים שלא אספו את צואת כלביהם מהרחוב, בעוד שבתקופה זו התלוננו במחלקת הפיקוח לא פחות מ- 565 תושבים על אי איסוף צואה.

לגבי תיפקוד המחלקה כותב המבקר כי יעקב לבקוביץ', שפרש לגימלאות לאחרונה כשהסיבה הרשמית היא בריאותית, "חרג מסמכותו והתנהלות מנהל המחלקה מאופיינת בהתבדלות מהעירייה ויצירת מנגנונים פנימיים ועצמאיים של מחלקת הפיקוח, כמו ניהול תיקים אישיים לעובדים, כאילו היתה זו יחידה עצמאית וסגורה שאיננה קשורה לעירייה". המבקר מביא לדוגמה של צורת העבודה העצמאית מקרה שבו מנהל המחלקה אישר לעובד לצאת ללימודים, ללא ידיעה כלל וכמובן ללא אישור של מחלקת כח אדם של העירייה.

גם בתחום איכות הסביבה גילה המבקר ליקויים באכיפה, כשחשף כי בשנים 2013 ו- 2014 הגישו פקחי העירייה רק שמונה דו"חות בנושא. "מהנתונים עולה כי משאבי המחלקה הופנו לאכיפה בנושא חנייה, אולי על מנת לקדם אג'נדה של הצורך במחלקת החנייה, שכן בעירייה הוקם מדור חניה דה-פקטו, למעשה ללא אישור של גורמי העירייה".

המלצת מבקר העירייה היתה לזמן את מנהל המחלקה לבירור משמעתי, אולם כאמור לבקוביץ' הקדים והודיע על פרישתו לגימלאות. בעירייה אישרו כי מדובר בפרישה על רקע בריאותי, אך בדיקת "מודיעין News" העלתה כי לבקוביץ' קיבל "איתות" על הדו"ח החמור שעומד להיות מוגש על מחלקתו ובחר להודיע על פרישה מיוזמתו.

הממצא הבולט ביותר וגם המקומם ביותר הוא הגילוי כי במהלך משמרותיהם של הפקחים העירוניים הם מבלים את מרבית זמן המשמרת דווקא במשרדי המחלקה הממוזגים ולא בשטח, כפי שמחייב תפקידם. הדבר התאפשר בין השאר משום שמחלקת הפיקוח העירונית שוכנת בקרוואנים הנמצאים בכניסה לעיר, רחוק מעיני בכירי העירייה, רחוק מבניין העירייה ומבעלי תפקידים בה.

המבקר משיח מצא ליקויים במחלקת הפיקוח שמתייחסים בעיקר לנושא האכיפה בתחום איסוף צואת כלבים ע"י בעליהם או יותר מדוייק אי האכיפה בתחום. כמו כן בתחום השלכת פסולת בניין. הדו"ח מגלה כאמור כי עובדים רבים במחלקה שאמורים היו לצאת לשטח מתוקף תפקידם כפקחים, נהגו לשהות שעות ארוכות במשרדי המחלקה והוא מדגיש עובדה זו לחומרה.

פסולת הבניין אינה מטופלת

המבקר קובע חד משמעית כי "עיריית מודיעין איננה מנהלת את נושא פסולת הבניין ועודפי העפר". הוא מציין כי "אין בעירייה מנגנון פיקוח, קבלנים אינם מגישים מאזני עפר ולמרות זאת מקבלים היתרים, גם האישורים שמוגשים כתנאי להתחלת העבודה בשטח, כמו הסכמי התקשרות להטמנת פסולת הבניין, פשוט אינם נבדקים ובבדיקה של הביקורת" כך כותב המבקר "נמצאו הסכמים ואישורים פיקטיביים".

עוד מגלה מהבקר כי "העירייה מנפיקה היתרים בלא שמוצגים בפניה מאזני עפר למגרש בו נדרש ההיתר, גם הוועדה המקומית לתיכנון ובניה אינה מפקחת כלל על פינוי עודפי העפר".

"המשאיות שנוסעות בעיר (עמוסות בעודפי פסולת בניין – י.ג) אינן נבדקות ואין בקרה על עבודתן בעיר. מדובר באלפי משאיות העושות דרכן בכבישי העיר. אין גורם בעירייה שבודק באופן אקטיבי את שינוע העפר, במקרים בודדים בהם החליטה הביקורת לבדוק, נמצא כי המשאיות נסעו ממקום אחר ממה שהצהירו. למשל לצומת שילת, כאשר ידוע שאין באזור אתר הטמנה מורשה. בבדיקה מדגמית נמצא כי המשאיות העבירו פסולת בניין ועודפי עפר ממקום למקום בתחומי העיר, קבלני עפר מעבירים בעיר פסולת בניין מאתר לאתר".

גם אתר העירום, ערימת עודפי עפר ענקים שהוקמה לצד כביש 431 ליד גבעת שר, מסתבר שהוקם ללא היתר של גורמי התיכנון ואגף ההנדסה של העירייה ואתר העירום בכלל מתנהל באופן לוקה בחסר.

נושא נוסף בו מצא המבקר ליקויים חמורים הן מגרסות החצץ שהוקמו באתרי הבניה השונים בעיר. המבקר קובע כי "התנהלות העירייה בכל הנוגע להצבת המגרסות והפעלתן, איננה מנוהלת ואיננה מבוקרת ע"י העירייה. הביקורת היא זו שהבחינה בחריגות ובליקויים והודיעה לכל העוסקים בפיקוח בעירייה על הצבת המגרסות ועל המפגע שאלה יוצרות, תוך הפרה בוטה של תנאי רישיון ההפעלה".

בהתחשב בתנופת הבניה במודיעין מגלה המבקר כי כמויות הפסולת ועודפי העפר בעיר עולות על מיליון קוב. כאשר הטמנת קוב אחד עולה 98 שקלים, מדובר בהוצאה לקבלנים שמתקרבת למאה מיליון שקל. סכום שמעודד את הקבלנים לנסות ולמצוא פתרונות אחרים לעודפי פסולת הבניין והעפר.

המבקר ממליץ כי מהנדס העיר יקבע הנחיות ונוהלי עבודה מחייבים להוצאות היתרים. המבקר קובע עוד כי "יש עדיין מספר אתרים בעיר שלא נוקו מפסולת בניין.

המגרסה שמשכה את עיקר האש מצד מבקר העירייה היא המגרסה שהוקמה במע"ר החדש, משיח כותב כי "החברה הכלכלית התירה הצבת מגרסה במגרש המע"ר – זאת בניגוד גמור לתנאי המכרז". משיח מפנה את האשם למנכ"ל הקודם של החברה הכלכלית ואומר כי "זאת החלטה חמורה, שגויה, לוקה בחוסר סבירות קיצונית שהתקבלה תוך חריגה מסמכות". הוא מבסס את דבריו על כך ש"בהיעדר תיעוד לקבלת ההחלטה, הנחת הביקורת היא שהעובד הבכיר בחכ"ל, המנכ"ל שכיהן בעת קבלת ההחלטה – פעל והחליט להתיר את הצבת המגרסה במגרש". המבקר מציין כי להחלטה לא היו תימוכין בצורת חוות דעת משפטית או לחילופין דיון בוועדת מכרזים או בדירקטוריון החברה הכלכלית.

ושני מקרים קטנים לקינוח

המבקר מגלה כי עובד עירייה נאלץ להתפטר לאחר שנתפס עובד בעבודה נוספת במשך שנים. "הסתמן שעבודתו בעירייה הינה פעילות עבודתו המשנית בלבד ולא עבודתו היחידה כפי שנדרש", כתב המבקר. הוא ציין כי מחלקת משאבי אנוש בעירייה פנתה לא פעם לעובדי העירייה והדגישה בפניהם כי אסור לעובד עירייה לעבוד בעבודה נוספת ללא אישור מראש. בעקבות חשיפת המקרה התפטר העובד מהעירייה.

מקרה נוסף שנחשף בדו"ח הביקורת עוסק בהתנהלות תשלומי ההורים בבית הספר "דרכי יהודה". המבקר גילה כי התנהלותה של מנהלת החשבונות של בית הספר היתה לקויה ולא תאמה את ההנחיות המקצועיות הנהוגות. כך למשל בוצעו העברות כספיות מסעיף לסעיף, בניגוד להוראות חוזר מנכ"ל בקשר לתשלומי הורים. המבקר מצא אי התאמה בין היתרות התקציביות כפי שמופיע בדו"ח למול הביצוע בפועל. המבקר קובע כי מנהלת בית הספר היא האחראית על ההתנהלות הכספית הלקויה, אולם מציין כי השגיאות "נעשו בתום לב" וכי אין חשש למעשה לניסיון מירמה מצד מישהו.

 (צילום דובר העיריה

[the_ad_group id="87"]
[the_ad_group id="89"]

כתבות נוספות